Huruf Bahasa Isyarat Inggeris diraikan dalam Google Doodle

Terdapat sekitar 360 juta orang di seluruh dunia yang menderita gangguan pendengaran, baik dari usia tua, terdedah kepada kebisingan yang berlebihan, penyakit atau sebab genetik. Jumlahnya sekitar 5% daripada populasi dunia, dan 32 juta adalah kanak-kanak.

Di UK, sekitar 150,000 orang ini berkomunikasi menggunakan Bahasa Isyarat British (BSL) dan kira-kira 87,000 menggunakannya sebagai bahasa pertama mereka.

Huruf Bahasa Isyarat Inggeris

snip20170906_5

Terdapat bukti bahawa bentuk awal abjad Bahasa Isyarat Inggeris digunakan dari tahun 1570 tetapi tidak sampai seorang guru Scotland bernama Thomas Braidwood mendirikan sekolah pekak pertama swasta di Britain pada tahun 1760 bahawa bahasa itu menjadi lebih standard.

Lihat bintang meme ‘Mr Trololo’ yang berkaitan Eduard Khil diraikan dalam Sejarah Doodle Google animasi retro hip-hop Google Doodle ini membolehkan anda membuat trek ikonik DJ di meja pusing maya Sepuluh coretan Google yang paling ikonik

Seorang guru dari akademi ini, yang dipanggil Joseph Watson, kemudian menubuhkan London Asylum untuk Orang Pekak dan Bisu di Bermondsey yang merupakan sekolah awam pertama untuk orang pekak di UK.

Seperti namanya, Bahasa Isyarat Britain digunakan secara eksklusif di Britain tetapi merupakan sebahagian daripada Bahasa Isyarat Inggeris, Australia dan New Zealand, yang keduanya berasal dari bahasa isyarat awal yang digunakan pada abad ke-19. Tidak ada bahasa global, standard dan pengguna Bahasa Isyarat Britain tidak akan dapat bercakap dengan mudah kepada orang yang menggunakan Bahasa Isyarat Amerika kerana kedua-duanya sangat berbeza - bahasa yang berbeza hanya berkongsi sekitar 30% tanda. Contohnya, dalam Bahasa Isyarat Inggeris, perkataan untuk kereta adalah dua tangan ‘C’, satu di atas yang lain, bergerak ke arah yang bertentangan. Cara pengguna Bahasa Isyarat Britain membezakan antara pelbagai jenis kenderaan - seperti van atau bas - adalah membuat tanda untuk huruf yang sesuai dengan kenderaan.

Contohnya, untuk menandatangani ‘van’, anda akan membuat dua tanda ‘V’ dengan tangan anda dan kemudian menjauhkannya dari satu sama lain. Perkara yang sama dilakukan untuk bas, dengan ‘B’.

Perbezaan yang paling ketara ialah Bahasa Isyarat Inggeris menggunakan abjad dua tangan, sementara Bahasa Isyarat Amerika menggunakan huruf satu tangan. British Sign mempunyai carta yang menunjukkan perbezaan antara keduanya. Grafik sebelah kiri ditunjukkan di bawah. Klik carta untuk melihat versi tangan kanan. British Sign juga menawarkan rangkaian permainan yang membantu anda mempraktikkan kemahiran anda termasuk pencarian kata. Tanda-tanda menggantikan huruf dalam pencarian kata dan ada panduan perkataan yang perlu dicari.

bsl-jari-ejaan-tangan-kiri-1024x724

Walaupun Bahasa Isyarat Bahasa Inggeris, dan sebarang bentuk penandatanganan, lebih lambat daripada bertutur, ia berfungsi dengan cara yang serupa dengan cara kerja singkatan dalam teks bertulis. Sebagai pertuturan, misalnya, seseorang akan mengatakan "" Belok kanan, atau belok kanan ", dalam bahasa isyarat, ini dapat ditunjukkan dengan satu gerakan tangan yang memerlukan jumlah masa yang sama begitu cepat kerana kurang masalah . Contoh lain adalah "Lelaki berjalan di atas jambatan," yang menjadi "Jambatan lelaki berjalan."

Selain itu, tidak setiap perkataan dalam bahasa Inggeris mempunyai tanda yang sesuai sehingga Bahasa Isyarat Inggeris menggunakan ejaan jari untuk mengeja nama, misalnya, atau kata yang tidak diketahui. Inilah sebabnya mengapa abjad Bahasa Isyarat Inggeris sangat penting. Tanda ejaan jari untuk huruf dalam abjad kemudian dapat digabungkan menjadi tanda yang lebih umum. Contohnya, emas terdiri daripada menandatangani huruf 'g' sebelum menggerakkan tangan anda ke belakang dan ke belakang.

Bahasa Isyarat Inggeris tidak dikenali sebagai bahasa minoriti rasmi sehingga tahun 2003, bergabung dengan bahasa Welsh dan Gaelic. Dan, seperti bahasa Welsh dan Gaelic dan juga bahasa Inggeris, Bahasa Isyarat Britain berkembang dan mempunyai variasi dan dialek wilayah di mana tanda-tanda tertentu hanya digunakan di bandar atau kota tertentu.

Untuk meraikan pencapaian Braidwood dan menandakan hari pertama kembali ke sekolah untuk banyak kanak-kanak di seluruh UK, Google telah merancang Google Doodle khas yang menunjukkan kepada anak-anak menandatangani surat-surat itu atas nama syarikat. Ia juga telah membuat video untuk membantu sesiapa sahaja mempelajari abjad Bahasa Isyarat Inggeris. Video berwarna menunjukkan setiap huruf abjad Bahasa Isyarat Britain di sudut kanan atas dan tanda tangan di sebelah kiri.

“Ketika berjuta-juta kanak-kanak kembali ke sekolah untuk permulaan penggal, hari ini kita meraikan satu institusi pendidikan khususnya: Akademi Braidwood.

“Selain membantu meletakkan landasan untuk pendidikan pekak di Great Britain, karya Braidwood memberikan sumbangan yang besar dalam pengembangan Bahasa Isyarat British (BSL). Dia bergantung pada pengajaran komunikasi melalui isyarat semula jadi, yang berbeza dari fokus pada ucapan dan membaca bibir di tempat lain di Eropah. Bentuk bahasa isyaratnya akhirnya menetapkan standard untuk BSL seperti yang diketahui sekarang. "

Imej: Google


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found