Adakah Berkemungkinan Membuat Fail ZIP Lebih Kecil?

Fail ZIP adalah kaedah pemampatan tertua dan paling popular yang dapat mengumpulkan kumpulan fail anda untuk penyimpanan dan pengedaran yang selamat. Walaupun pemampatan harus mengecilkan fail dan menjadikannya lebih kecil, itu tidak selalu berlaku.

Adakah Berkemungkinan Membuat Fail ZIP Lebih Kecil?

Malangnya, tidak ada kaedah mudah untuk menjadikan fail ZIP lebih kecil. Sebaik sahaja anda memerah fail ke ukuran minimum, anda tidak boleh memerahnya lagi. Oleh itu, menyalin fail yang dizip tidak akan membuat apa-apa, dan dalam beberapa keadaan, ukuran itu boleh menjadikan ukurannya lebih besar.

Walau bagaimanapun, terdapat kaedah pemampatan lain yang lebih berkesan daripada ZIP. Pertama, anda harus mengetahui fail mana yang sesuai untuk pemampatan. Kedua, anda boleh menggunakan beberapa alternatif zipping atau memisahkan zip menjadi fail yang lebih kecil. Anda akan melihat bagaimana melakukan semua itu dalam artikel ini.

Anda Tidak Boleh Memampatkan Semuanya

Walaupun beberapa fail dapat memampatkan dengan baik dan menjimatkan banyak ruang penyimpanan anda, ada fail tertentu yang tidak dapat memampatkan dengan baik. Contohnya, fail audio dan video seperti fail JPEG atau MP3 kerana fail tersebut sudah dimampatkan. Walau bagaimanapun, anda boleh mengecilkan fail gambar seperti TIFF atau RAW atau AIFF dan WAV untuk audio kerana semuanya adalah format tanpa kompresi (tanpa kompresi).

Format dokumen teks baru seperti DOCX Microsoft Office juga dimampatkan, tetapi anda boleh memasukkan beberapa format teks lain seperti TXT dan RTF. Tetapi memandangkan format ini pada asalnya sangat ringan, biasanya tidak perlu memampatkannya.

Oleh kerana ZIP adalah format pemampatan yang sangat lama, ia tidak akan memampatkan seperti juga yang baru. Sekiranya anda benar-benar ingin menjimatkan ruang simpanan atau membuat fail anda lebih mudah dihantar melalui internet, anda harus melihat alat pemampatan lain.

Muat turun Alat Memampatkan Baru

ZIP masih merupakan kaedah pemampatan yang sangat popular kerana sistem operasi yang lebih baru mempunyai ciri bawaan yang dapat mengenali dan menyahmampatkan fail ini, jadi tidak perlu memuat turun perisian tambahan. Walau bagaimanapun, jika anda menginginkan cara yang lebih cekap untuk mengecilkan fail tertentu, anda harus mendapatkan alat yang berbeza.

Alat pemampatan yang paling cekap dan biasa digunakan hari ini merangkumi:

  1. WinRAR - WinRAR membuat arkib RAR dan bukannya fail ZIP. Arkib ini mempunyai kadar pemampatan yang lebih tinggi dan memerlukan lebih sedikit masa untuk memuat naik atau memuat turun. Dengan alat ini, anda juga boleh membuat fail ZIP yang dimampatkan dengan lebih baik.
  2. Format 7zip - 7z serupa dengan RAR. Alat ini mempunyai ciri-ciri yang hampir sama di mana anda boleh memilih tahap pemampatan, kaedah, dan ukuran kamus (semakin besar ukurannya, semakin banyak fail yang dimampatkan). Anda juga boleh menggunakannya untuk membuat fail ZIP biasa.
  3. Zpaq - Zpaq adalah pengarkib sumber terbuka dan bebas yang menyokong semua sistem operasi yang popular. Ia mempunyai beberapa ciri yang lebih kompleks, dan pengguna yang mahir teknologi lebih memilih untuk mengarkibkan fail mereka.

Memampatkan Pilihan

Sebilangan besar alternatif ZIP ini mempunyai pilihan pemampatan yang serupa. Mari fokus pada WinRAR dan lihat mengapa ia lebih baik daripada pemampatan ZIP biasa.

Semasa anda membuka WinRAR, pilih folder atau fail yang ingin anda kompres dan klik butang ‘Tambah’ dari menu fail. Tetingkap baru akan dibuka dengan pelbagai pilihan.

Memampatkan Pilihan

  1. Format Arkib: Di sini anda boleh memilih jenis arkib anda - RAR (atau 7z untuk 7zip) atau ZIP. Arkib RAR memampatkan fail dengan lebih baik, sehingga anda dapat menjimatkan ruang penyimpanan tambahan. Sekiranya anda ingin berkongsi fail anda dan anda tidak pasti sama ada penerima boleh membongkar RAR, selalu pilih ZIP.
  2. Di bawah menu 'Kaedah Pemampatan', anda boleh memilih seberapa pantas anda ingin membuat arkib. Semakin perlahan anda pergi, semakin baik pemampatannya. Sekiranya anda memilih pilihan "Kedai", ia akan memampatkannya secepat mungkin, tetapi jika anda memilih pilihan "Terbaik", anda harus menunggu.
  3. Ukuran Kamus: Biasanya, jika ukuran kamus anda lebih besar, anda akan mendapat lebih banyak pemampatan. Walau bagaimanapun, kebanyakan pengguna mengatakan bahawa ada titik di mana perbezaannya dapat diabaikan, tetapi mampatan berjalan lebih perlahan, jadi anda tidak boleh melebihi 1024KB.

Terdapat alat dengan beberapa ciri tambahan. Contohnya, jika anda menggunakan 7zip, anda boleh memilih Ukuran Kata (mirip dengan ukuran kamus) dan Saiz Blok Padat (menyimpan fail berukuran serupa).

Dengan memampatkan folder anda ke beberapa format arkib ini menggunakan ciri yang sesuai, anda boleh mengecilkan fail besar hingga seperempat atau bahkan seperlima dari ukurannya yang tidak dikompres.

Membelah Fail ZIP

Anda boleh menggunakan alat yang sama untuk memisahkan satu arkib ZIP menjadi sekumpulan arkib yang lebih kecil. Ini tidak akan menjadikan fail anda lebih kecil, tetapi akan membolehkan anda membagikannya dalam bahagian yang lebih kecil kepada pengguna lain. Ini bermanfaat sekiranya anda mempunyai storan terhad, lebar jalur, atau fail tunggal yang sangat besar yang ingin anda kongsi.

Biasanya, pilihan ini ada di menu yang sama dengan semua ciri dari bahagian sebelumnya. Yang mesti anda buat ialah memilih ZIP sebagai format arkib dan cari pilihan ‘Split to volume’.

Membelah Fail ZIP

Pilihan ‘Split to volume’ membolehkan anda memilih ukuran tepat setiap arkib, yang kemudian akan memulakan proses pemampatan dan pemisahan. Setelah selesai, anda perlu menyimpan semua bahagian arkib ZIP dalam folder yang sama. Kemudian, apabila anda mula mengekstraknya, anda hanya perlu mengklik salah satu arkib dan semua bahagian akan digabungkan secara automatik.

Picit Setiap Byte

Sebilangan besar format fail yang diperlukan untuk pengguna biasa sudah dimampatkan. Ketika teknologi berkembang, mungkin terdapat lebih sedikit fail yang memerlukan pemampatan. Sehingga itu, lebih baik menggunakan alat pihak ketiga untuk memampatkan arkib anda.

Dengan alat ini, anda boleh menggunakan pemampatan hingga maksimum, dan juga membahagikan satu arkib ke banyak yang lebih kecil. Kedua-dua pilihan ini akan membantu anda semasa menyimpan, memindahkan, atau berkongsi fail secara dalam talian.

Apakah format pemampatan pilihan anda? Alat apa yang anda gunakan untuk memampatkan fail anda untuk pemindahan dalam talian yang lebih mudah? Beritahu kami dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found