MBR vs GPT: Mana Yang Lebih Baik Untuk Pemacu Keras Anda?

Rekod Boot Induk (MBR) dan Jadual Pembahagian GUID (GPT) adalah dua skema partition untuk cakera keras di mana sahaja, dengan GPT menjadi standard yang lebih baru. Untuk setiap pilihan, struktur but dan cara data dikendalikan adalah unik. Kelajuan berbeza antara dua pilihan partisi, dan keperluannya juga berbeza. Artikel ini menerangkan apa itu, apa yang mereka perlukan, dan bagaimana perbezaannya.

MBR vs GPT: Mana Yang Lebih Baik Untuk Pemacu Keras Anda?

Apa itu Partition HDD?

Untuk memahami MBR dan GPT, anda harus memahami apa itu partition. Partition adalah bahagian yang berasingan pada cakera keras yang digunakan oleh sistem operasi untuk boot dan berfungsi. Windows memaparkannya sebagai pemacu dalam Penjelajah Fail, walaupun mereka sama pemacu cakera keras (HDD). Sebagai contoh, banyak komputer riba mempunyai partisi "sistem" di mana semua yang terdapat dalam Sistem Operasi Windows (OS) (sering kali pemacu C:), ditambah partisi "pemulihan" tersembunyi yang dapat digunakan untuk memulihkan sistem sekiranya berlaku kecelakaan . Alasan lain untuk menggunakan partition ialah memasang banyak sistem operasi pada HDD yang sama (Linux, Windows10, Windows 7, dll.)

Apa itu MBR?

gptvsmbr-hdd

MBR adalah singkatan untuk Master Boot Record dan menguruskan bagaimana partisi dibuat dan disusun di pemacu cakera keras (HDD). MBR menggunakan firmware Bios dan menyimpan kod di sektor pertama cakera dengan a alamat blok logik (LBA) dari 1. Data merangkumi maklumat yang berkaitan dengan bagaimana dan di mana Windows berada sehingga dapat menguruskan proses boot di penyimpanan utama PC dan memori akses rawak dalaman (RAM), bukan memori luaran seperti kad memori / tongkat DDR2 dan DDR3.

Data MBR yang disimpan di LBA 1 HDD merangkumi yang berikut:

  • Jadual partition induk: Disingkat MPT, jadual menyimpan semua maklumat partisi yang terdapat pada setiap HDD, termasuk jenis format, kapasiti, dan butiran lain yang diperlukan. Agar OS dan PC berfungsi dengan betul, mereka memerlukan rekod partisi dan ukuran HDD dan cara untuk mengenal pasti partisi aktif yang boleh di-boot. MPT memberikan semua maklumat penting itu.
  • Kod but induk: Kadang-kadang disingkat MBC, kod tersebut melancarkan pelancaran sistem operasi dan menguruskan konfigurasi untuk proses boot (untuk mengesahkan sebarang perubahan), seperti mengesan pemacu, mengira RAM (luaran), mengesan paparan, dan lain-lain peranti penting dan konfigurasi maklumat.
  • Tandatangan cakera: Setiap pemacu memerlukan pengecam unik, yang dibuat dalam bentuk tanda tangan. Pengecam ini memastikan bahawa pemacu dan partisi yang betul membaca dan menulis data semasa menggunakan beberapa cakera, dan memastikan fungsi PC dan protokol keselamatan yang betul untuk semua transaksi data baca / tulis.

Sistem input / output asas PC / motherboard (BIOS) mencari peranti dengan MBR, dan kemudian melaksanakan kod boot volume dari partisi yang memilikinya. Seterusnya, MBR mengaktifkan sektor boot pemacu untuk melancarkan OS.

Apakah Partition GPT?

GPT bermaksud GUID Pseni Tmampu. Sama seperti MBR, ia juga menguruskan pembuatan dan pengorganisasian partisi pada HDD. GPT menggunakan firmware UEFI, dan juga menyimpan maklumat cakera, seperti partisi, ukuran, dan data penting lain, seperti yang dilakukan oleh MBR di sektor satu. Walau bagaimanapun, GPT menggunakan sektor dua kerana sektor satu dikhaskan untuk keserasian MBR dan BIOS. Dalam istilah teknikal GPT, sektor MBR # 1 (LBA 1) sebenarnya LBA 0 untuk GPT, dan GPT adalah sektor 1 (LBA 1).

Skim Partition MBRSektor #LBA #
MBR1LBA 1
Skim Partition GPTSektor #LBA #
MBR (untuk keserasian)0LBA 0
GPT1LBA 1

Data yang disimpan dalam tajuk GPT merangkumi maklumat pemacu dalam bentuk jadual partisi GUID. GUID merangkumi perincian mengenai pemacu, partisi, saiz penyimpanan, maklumat but, dan data penting lain yang berkaitan dengan but dan fungsi.

Jadual Partisi GUID yang disimpan di LBA 1 HDD merangkumi maklumat mengenai perkara berikut:

  • Data MBR
  • Data GPT
  • Data entri partition
  • Data GPT sekunder (a.k.a. backup)

MBR berbanding GPT

mbrvsgpt-partition

Perbezaan utama antara MBR dan GPT adalah bahawa MBR mempunyai beberapa batasan untuk penggunaan moden. Yaitu, MBR hanya dapat menangani empat partisi utama dan ruang HDD 2 TB. Sementara itu, GPT tidak mempunyai had ini sama sekali. Tidak ada had untuk partisi atau penyimpanan di luar yang boleh dikendalikan oleh pemacu itu sendiri.

Walau bagaimanapun, versi Windows yang lebih awal daripada 8 tidak dapat memuatkan pemacu GPT. Ini bermaksud versi OS yang lebih awal harus menggunakan MBR pada cakera keras utama / boot mereka.

Perbezaan lain adalah MBR menyimpan semua maklumat di satu tempat, yang boleh rosak dan gagal. GPT menulis maklumat di beberapa kawasan pemacu dan menyertakan Jadual GPT sandaran sekunder untuk pemulihan jika yang pertama rosak atau gagal.

Selain perbezaan antara MBR dan GPT yang disebutkan di atas, GPT mampu menggunakan teknologi peranti yang lebih baru, dan serasi dengan fungsi BIOS / MBR untuk keserasian ke belakang peranti lama yang bukan UEFI. Terakhir, boot biasanya lebih pantas dengan GPT dan UEFI.

Mengapa Menggunakan Skema Partition GPT?

mbrvsgpt-penciptaan

Sekiranya anda mendapat HDD atau SSD luaran dan mempunyai pilihan antara partition MBR atau GPT, anda harus memformat pemacu dengan GPT, agar anda dapat memanfaatkan kelajuan yang lebih cepat, partisi tanpa had, dan kapasiti penyimpanan yang jauh lebih besar.

Bilakah Menggunakan MBR

Terdapat beberapa sebab untuk terus menggunakan MBR. Sekiranya anda berurusan dengan pemacu di bawah 2TB atau versi Windows yang lebih lama, anda mungkin lebih baik memformat semua pemacu anda ke MBR supaya anda tidak berisiko melanggar keserasian dengan mana-mana perkakasan anda.

Windows 7 dan seterusnya, bagaimanapun, dapat menggunakan GPT. Bukan hanya sebagai pemacu boot (tanpa UEFI BIOS). Sekiranya anda masih menjalankan XP / Vista, anda mungkin menghadapi masalah yang lebih besar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found