Cara Mengurus Sari Kata untuk Video Perdana Amazon [Semua Peranti Utama]

Video Perdana Amazon memerlukan sedikit pengenalan; ini adalah salah satu platform penstriman paling popular dan serba boleh di sekitar. Selain itu, ia menawarkan penyesuaian yang sukar ditandingi.

Cara Mengurus Sari Kata untuk Video Perdana Amazon [Semua Peranti Utama]

Artikel ini merangkumi cara mengaktifkan dan menonaktifkan sari kata Video Perdana Amazon untuk Firestick, Roku, TV pintar dan banyak lagi. Di luar panduan ringkas, ada bahagian FAQ untuk membantu anda mengubah penampilan sari kata, dan terdapat juga beberapa petua penyelesaian masalah sekiranya anda menghadapi masalah.

video perdana

Penting untuk diperhatikan bahawa kebanyakan kandungan Amazon Prime menampilkan penerangan audio, trek alternatif, dan sari kata yang berbeza. Juga, tidak jarang video menawarkan kombinasi tambahan yang diberikan.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Subtitle Amazon Prime Video dari Firestick Device

Sebelum memainkan kandungan, anda perlu memilih bahasa yang diinginkan.

 1. Semasa menonton rancangan pilihan anda, tekan butang 3 jalur mendatar pada alat jauh Fire TV Stick anda.

 2. Seterusnya, tekan butang ke atas dan pilih Sarikata.

  Tetapan Perdana Amazon

 3. Kemudian, pilih Sarikata lagi.

  Tetapan Subtitel Perdana Amazon

 4. Sekarang, pilih sari kata pilihan anda.

Setiap kali anda menstrim video, ikon CC yang disebutkan sebelumnya muncul di menu main balik. Gunakan alat kawalan jauh anda untuk menavigasi ke ikon dan pilih. Tindakan ini membolehkan sari kata hanya untuk video tersebut, dan jika anda mahu mematikannya, ulangi prosesnya.

Cara Menghidupkan / Mematikan Subtitle Amazon Prime Video dari Xbox atau PlayStation Console

Sekiranya anda mengakses Amazon Prime Video melalui konsol permainan, langkah-langkah untuk mengaktifkan / menonaktifkan sari kata adalah sama seperti yang dijelaskan untuk Fire TV Stick. Tetapi daripada menggunakan alat kawalan jauh, anda boleh menggunakan butang dan rocker navigasi pada kayu bedik atau alat kawalan konsol.

Cara Menghidupkan / Mematikan Subtitle Video Perdana Amazon dari Peranti Roku

Jumlah ciri yang dapat anda akses bergantung pada peranti yang anda gunakan. Roku tidak menyokong sari kata yang telah ditetapkan, tetapi ini tidak bermaksud anda tidak boleh menggunakannya. Tetapan sari kata berubah dari menu Roku. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Dapatkan alat kawalan jauh Roku dan tekan Butang rumah.

 2. Kemudian, pilih Tetapan di sebelah kiri menu.

  Laman Utama Roku

 3. Navigasi ke Kebolehcapaian.

  Halaman Tetapan Roku

 4. Seterusnya, pilih Mod kapsyen, kemudian pilih salah satu daripada tiga pilihan - Hidup, Mati, Sentiasa, atau Main Ulang.

 5. Anda kini boleh memainkan video dan menekan Butang anak panah ke bawah pada alat kawalan jauh anda untuk memunculkan tetingkap maklumat.
 6. Ikon CC muncul di sebelah kanan tetingkap; pilih untuk mengaktifkan atau mematikan sari kata.
mod kapsyen sentiasa aktif

Catatan:

Sekiranya anda menggunakan peranti Roku sebelumnya, anda mengakses sari kata dengan menekan kunci asterisk (*) di alat kawalan jauh anda. Tetapi pada Roku Ultra dan yang lebih baru, anda perlu menekan Kekunci bawah.

Cara Menghidupkan / Mematikan Subtitle Video Perdana Amazon dari Android atau iPhone

Kaedah untuk mengaktifkan dan mematikan sari kata pada aplikasi Amazon Prime Video adalah sama untuk peranti iOS dan Android. Sudah tentu, bahagian ini menganggap bahawa anda telah memasang dan log masuk ke aplikasi.

Urus Sari Kata untuk Video Perdana Amazon [Semua Peranti Utama]
 1. Lancarkan aplikasi Perdana Video dan pilih kandungan yang ingin disiarkan. Semasa video dimainkan, ketuk pada layar untuk mengakses kawalan main balik.
 2. Ketik pada ikon gelembung teks di sudut kanan atas skrin, kemudian pilih sari kata.

Sekiranya anda ingin melumpuhkannya, ulangi tindakan dan pilih Mati di bawah Sarikata.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Subtitle Video Perdana Amazon dari PC atau Mac

Amazon Prime Video mempunyai pelanggan web yang sangat baik, dan sekali lagi, menghidupkan sari kata adalah sama untuk PC dan Mac. Bukan hanya itu, tetapi langkah-langkah yang diperlukan juga mengikuti logik yang sama dengan peranti lain yang mungkin anda gunakan.

sari kata

Cari video yang ingin anda tonton dan mainkan. Kemudian, akses menu main balik dan klik pada gelembung teks di sudut kanan atas skrin.

Di bawah Subtitle, pilih bahasa sari kata dan aktifkan ciri tersebut. Terdapat menu Audio di sebelah kanan di mana anda boleh memilih bahasa audio yang lain, jika ada.

Cara Menghidupkan / Mematikan Subtitel Video Perdana Amazon dari TV Pintar: Samsung, LG, Panasonic, Sony, Vizio

Sekarang, tidak sukar untuk meneka cara menghidupkan dan mematikan sari kata Video Perdana melalui TV pintar. Mainkan video, akses menu main balik, dan pilih ikon CC untuk menghidupkan dan mematikan sari kata.

Perkara yang hebat ialah aplikasi Video Perdana tersedia di semua jenama TV popular, ditambah dengan beberapa yang mungkin belum pernah anda dengar sebelumnya. Inilah cara mengaktifkan sari kata Video Perdana Amazon pada TV Pintar terpilih.

Kawalan Sari Kata Video Samsung TV Prime

 1. Untuk mengaktifkan sari kata pada TV pintar Samsung, akses peranti Tetapan.
 2. Seterusnya, arahkan ke Kebolehcapaian.
 3. Kemudian, pilih Tetapan Kapsyen dan pilih Kapsyen pilihan. Apabila sari kata diaktifkan, bulatan di sebelah Kapsyen bertukar menjadi hijau.
tetapan kapsyen

Menu yang sama juga terdapat Mod Kapsyen. Jangan ragu untuk menetapkan tetapan ini sebagai lalai. Jika tidak, anda mungkin mengganggu pemutaran sari kata.

Kawalan Subtitle Video LG TV Prime

 1. Dapatkan alat kawalan jauh LG anda dan tekan Butang rumah, kemudian pilih Ikon tetapan di bahagian kanan atas skrin.
 2. Pilih Kebolehcapaian tab di bahagian bawah skrin dan pilih Dihidupkan atau Mati di bawah menu Kapsyen Tertutup. Sekarang, anda boleh mengakses Video Perdana, memainkan kandungan yang ingin anda tonton, dan memukulnya Ikon CC di sana.

Kawalan Sari Kata Video Perdana Panasonic TV

Sekiranya anda mempunyai TV Panasonic yang lebih baru, lihat alat kawalan jauh anda, mesti ada butang CC. Menekan Butang CC menghidupkan atau mematikan sari kata dengan serta-merta.

jauh

Mereka yang mempunyai model lama perlu mengakses menu TV dengan menekan butang yang sesuai pada alat kawalan jauh. Setelah masuk, pilih Persediaan dan tekan okey butang. Tatal ke bawah menu Setup sehingga anda mencapai CC dan tekan okey lagi. Pilih Dihidupkan atau Mati di dalam menu CC dan sahkan dengan menekan okey.

Kawalan Sari Kata Video Perdana TV Sony

 1. Pada alat kawalan jauh Sony, tekan Butang rumah dan pilih Tetapan dari menu rumah.
 2. Kemudian, arahkan ke Penyediaan Digital dan sahkan pemilihan dengan menekan butang bulat.
 3. Pilih Penyediaan Sari Kata, tekan butang bulat sekali lagi, dan pilih pilihan sari kata yang ingin anda gunakan. Untuk kembali, tekan Butang rumah dua kali, pelancaran Video Perdana, kemudian hidupkan atau matikan sari kata dalam video.
aplikasi

Kawalan Subtitle Video Perdana Vizio

 1. Sekali lagi, semuanya bermula dengan menekan butang pada alat kawalan jauh. Kali ini, tekan Butang menu.
 2. Gunakan rocker navigasi untuk turun dan pilih Kapsyen Tertutup dari menu.
 3. Pilih Kapsyen Tertutup sekali lagi dan gunakan rocker kiri dan kanan pada alat kawalan jauh untuk menghidupkan dan mematikan sari kata. Vizio juga menawarkan Kapsyen Tertutup Analog dan Digital - lebih kerap daripada itu, anda tidak perlu mengubah apa-apa di sini.
kapsyen Tertutup

Walau apa pun cara anda melihatnya, Prime Video adalah kekuatan yang harus diperhitungkan. Tepatnya, anda akan sukar mencari perkhidmatan penstriman lain yang menawarkan pratetap sari kata. Gabungkan dengan pilihan kandungan yang luar biasa dan Prime Video adalah perkhidmatan terbaik.

Soalan Lazim Tambahan

Seperti yang anda lihat, Amazon Prime Video mudah digunakan, disokong dengan baik, dan tidak perlu menggunakan hack untuk menggunakan sari kata. Namun, periksa jawapan untuk beberapa soalan yang mungkin menarik.

Bolehkah saya menukar bahasa sari kata dalam Video Perdana?

Jawapan cepat adalah ya, anda boleh. Apabila anda mengakses menu main balik, mengklik ikon kotak teks atau ikon CC akan menunjukkan bahasa yang tersedia. Tatal atau sapu ke bawah menu sehingga anda mencapai bahasa yang ingin anda gunakan dan pilih.

sari kata bahasa inggeris

Tetingkap pop timbul yang sama membolehkan anda menukar main balik audio. Walau bagaimanapun, pilihan ini mungkin tidak tersedia untuk semua kandungan. Tambahan, ketersediaan bergantung pada peranti penstriman yang anda gunakan.

Sari Kata Terus Dikembalikan. Apa yang boleh saya lakukan?

Tanpa keraguan, sari kata yang keras kepala menjengkelkan. Tetapi anda seharusnya dapat mencari pelakunya dan menyelesaikan masalahnya dengan mudah.

Mulakan dengan memeriksa tetapan sari kata atau teks pada peranti penstriman anda. Ini biasanya tidak dapat mengatasi pilihan Video Perdana, tetapi tidak ada salahnya untuk diperiksa. Kemudian, teruskan untuk memeriksa tetapan CC pada profil Amazon anda.

cara menguruskan sari kata untuk video amazon prime - tangkapan skrin 15

Sudah tentu, mulakan semula main semula, dan sari kata harus dilupakan.

Saiz Teks Boleh Diselaraskan

Ya, anda boleh menyesuaikan ukuran teks sari kata dalam Video Perdana. Akses menu main balik dan pilih ikon kotak teks. Di bawah tetingkap timbul Subtitle, terdapat pilihan Tetapan Sari Kata.

Susun atur menu Tetapan Subtitel mungkin berbeza bergantung pada peranti penstriman yang anda gunakan. Tetapi anda boleh memilih gaya sari kata, yang mengubah ukurannya dengan berkesan. Anda boleh menyesuaikan ciri-ciri individu seperti warna fon, garis besar, latar belakang, dll.

Bolehkah Saiz Font Diubah?

Anda menukar saiz fon dengan cara yang sama seperti mengubah saiz teks. Setelah masuk ke dalam menu Tetapan Subtitle, pilih Font Size, dan pilih yang sesuai dengan pilihan tontonan anda.

Tetapi anda juga boleh membuat pratetap sari kata untuk Video Perdana. Log masuk ke profil Amazon anda, klik pada ikon hamburger, pilih Prime Video, dan pilih Tetapan.

cara menguruskan sari kata untuk video amazon prime - tangkapan skrin 16

Navigasi ke tab Subtitle, klik pada pilihan Edit di bawah Preset, dan tetapkan ukuran fon yang paling sesuai untuk anda.

Apa yang boleh saya lakukan sekiranya sari kata Video Perdana saya tidak selaras?

Memulakan semula sari kata dengan cepat atau main balik aliran harus menyelesaikan masalah penyegerakan sari kata, tetapi tidak semudah itu. Beberapa penyiar menggunakan format sari kata yang berbeza, dan anda mungkin perlu mengubah tetapan pada peranti penstriman.

Untuk pilihan sari kata digital atau analog sekunder, anda mungkin perlu memilih CC2 atau CC3 di bawah tetapan. Senario ini biasanya berlaku ketika anda ingin menggunakan sari kata eksotik, tetapi anda perlu memeriksa semula keperluan penyiar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found