Fail MAME CHD

MAME, yang merupakan kependekan dari Multiple Arcade Machine Emulator, adalah salah satu emulator yang paling serasi untuk permainan arcade. Ia sangat popular di kalangan peminat permainan arked vintaj.

Fail MAME CHD

Tetapi walaupun ia adalah emulator yang sangat serba boleh, itu bukan pilihan yang paling mesra pengguna di luar sana. Sekiranya anda tidak biasa dengan asas penggunaan MAME, anda mungkin tidak akan dapat mengetahuinya semasa anda mengikuti.

Dalam artikel ini, kami akan menerangkan terminologi MAME yang paling penting, dari ROM hingga PJK. Setelah anda menguasai konsep ini, anda dapat menyelam dan menikmati semua permainan kegemaran anda.

Terminologi MAME Yang Anda Perlu Tahu

Sebelum kita mula menerangkan konsep utama yang harus diketahui oleh semua pengguna MAME, anda harus tahu MAME mana yang hendak dipasang di komputer anda.

MAME adalah sumber terbuka sepenuhnya, jadi bukan sahaja seluruh emulator percuma dimuat turun tetapi kod sumbernya juga percuma untuk pembangun. Walaupun begitu, tempat terbaik untuk memuat turun MAME adalah laman web rasmi mereka.

MAME

Dari sana, klik pada tab Muat turun dan pilih Rilis Terkini untuk mendapatkan versi perisian MAME terbaik. Perisian ini terus ditingkatkan, jadi jika anda ingin berhubungan dengan semua ciri terkini, anda harus memeriksa kemas kini terbaru di laman web rasmi mereka.

Muat turun

Setelah anda mengklik pilihan Rilis Terkini, pilih perisian yang sesuai untuk komputer anda. Mudah membuat kesilapan di sini dan memuat turun versi yang tidak dimaksudkan untuk sistem operasi anda. Periksa sama ada komputer anda 64-bit atau 32-bit dan kemudian muat turun versi yang betul.

Setelah selesai, kami dapat menerangkan konsep MAME yang paling penting.

ROM MAME

Pada dasarnya, fail ROM adalah kod yang telah dibuang dan disimpan dalam cip ROM. Sekiranya kita menggunakan sistem mudah seperti SNES atau NES, keseluruhan permainan boleh disimpan dalam satu fail ROM.

Tetapi permainan arcade lebih rumit daripada itu, kerana mereka mempunyai beberapa cip ROM dan kebanyakannya disertakan dengan data dan kod. Tanpa data yang terdapat pada cip tersebut, permainan tidak dapat dijalankan.

Untuk emulator menjalankan permainan di komputer anda, banyak kod mesti dibuang. Nasib baik, anda dapat dengan mudah mencari dan memuat turun semua ROM yang anda perlukan.

ROM SIDE TRACK

Untuk menyelesaikan perkara mengenai ROM, anda harus tahu bahawa ROM MAME sebenarnya adalah arkib 7z atau zip yang mengandungi semua fail ROM untuk permainan tertentu yang anda ingin mainkan. Mereka biasanya disebut sebagai set ROM.

Konsep Ibu Bapa dan Klon

Konsep ini wujud ketika pemaju mengetahui bahawa kebanyakan fail ROM yang dibuang sesuai dengan fail ROM yang dibuang dari permainan lain. Set induk mengandungi fail yang diperlukan untuk menjalankan versi utama (master) permainan. Set klon hampir sama dengan Ibu Bapa mereka tetapi mereka mempunyai beberapa perubahan kecil.

Sebagai contoh, permainan yang sama boleh mempunyai dua versi. Satu versi boleh dalam bahasa Inggeris dan yang lain boleh dalam bahasa Jepun. Tanpa set Klon, anda perlu mendapatkan keseluruhan set ROM untuk setiap versi secara berasingan. Perlu diingat bahawa ia hampir sama, jadi anda akan menyimpan dua kod yang hampir sama pada sistem anda.

Oleh kerana ini tidak cekap dan anda akan kehabisan ingatan, konsep Clone menjadi hidup. Dengan set Klon, anda hanya memerlukan set Ibu Bapa dan satu ROM yang berbeza dari Ibu Bapa, untuk memainkan kedua-dua versi tersebut sementara menghabiskan lebih sedikit simpanan memori.

Fail MAME CHD

Mesin arked, komputer, dan konsol permainan harus terus berkembang kerana ada permintaan untuk mereka menyimpan lebih banyak data daripada pendahulunya. Keperluan untuk ruang penyimpanan adalah mengapa pemacu cakera keras luaran, CD, dan DVD begitu popular untuk sementara waktu. Walaupun CD dan DVD buatan teknologi hampir pupus, ia tetap penting dalam permainan MAME.

Sebilangan besar permainan MAME menyokong peranti penyimpanan media massa melalui fail yang disebut CHD.

CHD adalah kependekan dari Data Compressed Hunks of Data. Oleh kerana ia telah dimampatkan, anda tidak akan melihatnya dizip atau diarkibkan. Agar permainan dapat berjalan dengan baik, anda perlu memasukkan fail CHD ke jalur ROM yang betul. Ini bermaksud fail-fail ini harus disimpan dalam folder set ROM yang menjadi miliknya.

Beberapa permainan tidak berdasarkan pada cakera keras, jadi anda tidak perlu risau tentang fail CHD dan storannya. Sekiranya demikian, anda akan memuat permainan secara normal.

Walau bagaimanapun, masih terdapat banyak permainan berasaskan cakera keras, dan untuk berjaya memuatkannya, anda perlu mengambil beberapa langkah tambahan.

Pertama, pastikan anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk menjalankan permainan semacam itu (Parent ROM dan fail cakera keras - CHD). Anda boleh mencari dan memuat turun PJK dalam talian.

Muat turun CHDSelepas itu, inilah yang perlu anda lakukan:

  1. Letakkan folder ROM yang dizip ke dalam folder ROM MAME yang betul.
  2. Buat folder baru di folder ROM dan beri nama yang sama dengan ROM yang baru sahaja anda letakkan.
  3. Letakkan fail CHD ke dalam folder baru.
  4. Buka MAME.
  5. Pergi ke Fail dan kemudian pilih Audit Semua Permainan (atau tekan F5).
  6. Permainan anda harus dimuat, jadi hanya klik dua kali untuk bermain.

Nikmati Permainan Arcade Anda

Semakin banyak anda menggunakan MAME, semakin banyak anda akan belajar mengenainya. Adakah anda pernah menggunakannya atau mempertimbangkan untuk memeriksanya? Kongsi pengalaman anda dengan emulator, atau ingat tentang permainan arcade kegemaran anda dalam komen.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found