Megabit dan Megabait: Apa Perbezaannya?

Bagaimana perbezaan sedikit daripada satu bait? Mengapa lebar jalur dan kelajuan muat turun diukur dalam megabit sedangkan data diukur dalam megabait? Apa perbezaannya, dan mengapa anda harus peduli?

Megabit dan Megabait: Apa Perbezaannya?

Perbezaan skala kelajuan terutamanya bersifat teknikal, tetapi mempunyai kaitan ketika membuat keputusan membeli jalur lebar. Kelajuan internet biasanya diiklankan dalam megabit sesaat (Mbps), jadi perlu mengetahui apa maksud istilah itu dan berapa banyak data yang dikandung satu megabit. Memahami Mbps membantu anda membuat keputusan yang tepat ketika membeli perkhidmatan internet dan untuk mengira kepantasan yang anda perlukan berdasarkan penggunaan biasa anda.

Membandingkan Megabit dan Megabait

Berikut adalah perkara penting yang harus anda ketahui:

  • A megabit digunakan untuk mengukur kelajuan muat turun dan muat naik.
  • A megabait digunakan untuk mengukur saiz fail. Pengukurannya sama, sama ada anda merujuk kepada peranti penyimpanan atau pemindahan fail.
  • Megabit diiklankan sebagai Mbps.
  • Megabait diiklankan sebagai MBps.

Dua titik terakhir ini cukup penting kerana ia bermaksud perkara yang sangat berbeza. Untuk membingungkan perkara lebih banyak, megabit dan megabait tidak berukuran sama. Satu megabait mengandungi lapan megabit. Google mempunyai alat penukar Mbps dan MBps yang berguna untuk membuat pengiraan mudah.

Sekiranya kelajuan pakej jalur lebar diiklankan sebagai 24Mbps, itu tidak bermakna anda boleh memuat turun fail 24 MB (megabait) dalam satu saat. Ia akan mengambil masa selama 8 saat lapan megabit per megabait. Oleh itu, tanpa memerlukan terlalu banyak matematik, memuat turun fail yang dijelaskan dalam megabait perlu dikalikan dengan 8 untuk menentukan berapa lama masa yang diperlukan untuk memuat turun.

Megabits dan Megabyte Apa Perbezaannya 2

Mengapa Kami Menggunakan Megabit dan Megabait Bukannya Satu Pengukuran

Mengapa syarikat tidak boleh menggunakan hanya megabait untuk menerangkan kelajuan dan ukuran? Jawapan mudah adalah bahawa dua bidang teknologi berkembang secara berasingan, dan kedua-duanya begitu kuat dalam cara mereka melakukan sesuatu sehingga hampir mustahil untuk diubah. Ini tidak ada kaitan dengan ISP melainkan bidang relatif industri yang sesuai.

Sebagai perbandingan dengan Mbps dan MBps, sebahagian besar dunia menggunakan sistem metrik untuk pengukuran ukuran. Namun, AS menggunakan skala Society of Automotive Engineers (S.A.E.), juga dikenali sebagai SAE, selain sistem metrik (meter) walaupun metrik adalah standard universal industri. Dalam keadaan ini, industri SAE berada di jalan mereka, seperti kontroversi Mbps dan MBps.

Selain dari industri yang berbeza, skala pengukuran Mbps membuat sesuatu kelihatan lebih cepat daripada yang sebenarnya. Harga gas di A.S. menambah bilangan bulat ketiga untuk menjadikan barang kelihatan lebih murah, seperti $ 2.099 dan bukannya $ 2.10. Pakej internet serat optik pada kecepatan 50 Mbps terdengar lebih cepat daripada 6.25 MBps, yang mana sebenarnya "kecepatan" pemindahan ketika diukur dalam megabait bukan megabit sesaat.

Penyedia Perkhidmatan Internet menggunakan Mbps dan bukannya MBps

Nasib baik, satu-satunya masa anda benar-benar perlu mengetahui perbezaan antara megabit dan megabait adalah ketika anda membeli pakej jalur lebar baru. Sebilangan besar Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) akan mengiklankan kelajuan mereka dalam Mbps, yang merupakan ukuran megabit per saat.

Megabit dan Megabait Apa Perbezaan3

"Keperluan untuk Kelajuan" Memotivasi Iklan Mbps

Sekiranya anda pengguna internet yang berat, kelajuan yang lebih pantas lebih diingini. Oleh itu, sistem Mbps terdengar lebih baik daripada sistem MBps. Adalah lebih baik untuk mendapatkan sambungan secepat mungkin di kawasan anda dengan anggaran yang anda berikan, tetapi pastikan untuk mengira potensi kelajuan sebenar penyedia dengan menukar ke kelajuan Mbps ke MBps.

Berikut adalah beberapa contoh jenis jalur lebar dan kelajuan maksimum yang mereka iklankan.

  • Sambungan Digital Subscriber Line (DSL) memungkinkan sehingga 45 Mbps.
  • Sambungan kabel membolehkan sehingga 2000 Mbps.
  • Sambungan gentian optik membolehkan sehingga 940 Mbps.

Kelajuan di atas adalah untuk rujukan sahaja, dan anda tidak dijamin mendapat pengukuran tersebut. Namun, ini menggambarkan perbezaan antara DSL, internet kabel, dan internet serat optik menggunakan Mbps standard industri.

Menerjemahkan kelajuan internet di atas dari Mbps ke MBps, anda mendapat pengiraan berikut:

  • DSL pada kadar 45 Mbps ditukar menjadi 5.625 MBps, di bawah 6 megabait sesaat
  • Internet kabel pada 2000 Mbps menukar menjadi 250 MBps.
  • Internet gentian optik pada 940 Mbps menukar menjadi 117.5 MBps, iaitu hampir 118 megabait sesaat.

Mudah-mudahan, sekarang anda mempunyai idea yang lebih baik mengenai perbezaan antara megabit dan megabait. Maaf untuk semua matematik, tetapi mustahil untuk menjelaskan bagaimana semua ini berfungsi tanpanya! Anehnya, kebanyakan orang tidak pernah menyedari atau menyedari bahawa ukuran penyedia internet berbeza dengan kelajuan membaca dan menulis cakera keras.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found