Ulasan Microsoft Display Dock: Adakah ini masa depan telefon pintar?

£ 80 Harga semasa dikaji

Bulan lalu, kami dapat mengatasi Windows 10 Mobile dan semua ciri baru, dari Aplikasi Universalnya hingga perisian keselamatan imbasan mata baru Microsoft, Microsoft Hello. Sekarang, akhirnya kami berpeluang menguji Display Dock rasmi Microsoft, penyesuai £ 80 pilihan yang anda perlukan untuk menggunakan ciri terbesar dan paling menarik Windows 10 Mobile, Continuum, yang menjadikan telefon pintar anda menjadi PC desktop mudah alih dengan berkesan.

Ulasan Microsoft Display Dock: Adakah ini masa depan telefon pintar? Lihat ulasan Microsoft Lumia 950 XL yang berkaitan: Windows Phone terakhir Microsoft? Ulasan Microsoft Lumia 950: Seberapa baik telefon Windows 10 pertama Microsoft?

Pada masa ini, Continuum hanya berfungsi pada Microsoft Lumia 950 dan Lumia 950 XL, kerana memerlukan sambungan USB Type-C untuk menyambungkannya ke Display Dock. Hasilnya, Display Dock tidak akan banyak digunakan jika anda mempunyai telefon bimbit Lumia yang lebih lama, tetapi kemungkinan telefon bimbit Lumia di masa depan akan mempunyai ciri tersebut.

Ulasan Microsoft Display Dock: Apa yang boleh dilakukannya?

Setelah anda menyambungkan 950 atau 950 XL ke Display Dock, anda kemudian boleh memasangkannya ke monitor luaran melalui output HDMI atau DisplayPort dan papan kekunci dan tetikus ke dua daripada tiga port USB 2 untuk menjalankan PC seperti penuh persediaan desktop.

The Dock menggunakan perkakasan di dalam telefon pintar sementara Continuum menyesuaikan susun atur, yang membolehkan aplikasi mudah alih seperti Outlook, Office, Edge dan Maps menjalankan skrin penuh - pada resolusi hingga 1,920 x 1,080.

Ini juga persediaan yang fleksibel. Walaupun mengecewakan bahawa tidak ada port USB yang berjalan pada kelajuan USB 3, salah satunya port USB paling tidak berkuasa, menjanjikan kadar caj pantas peranti pihak ketiga seperti tablet dan pek bateri semasa anda bekerja.

Dan anda tidak perlu menggunakan port USB sama sekali jika anda tidak mahu kekacauan kabel. Anda boleh menyambungkan papan kekunci Bluetooth dan tetikus ke telefon atau hanya papan kekunci dan menggunakan skrin di telefon sebagai pad sentuh. Saya mengesyorkan menggunakan tetikus di mana mungkin, kerana kekurangan maklum balas taktil di layar bermaksud saya tidak selalu pasti saya mengetuknya dengan betul.

Ulasan Microsoft Display Dock: Reka bentuk dan prestasi

Display Dock sangat berat, dan walaupun dimensi kecil (64 x 64 x 26mm), beratnya hampir seperempat kilogram (230g). Ini, digabungkan dengan alas getah yang cengkeraman, bermaksud anda tidak perlu bimbang ia meluncur di meja anda dengan setiap pergerakan tetikus.

Reka bentuk fizikalnya hebat, tetapi ketika digunakan, saya menjumpai cip octa-core 2.0GHz Qualcomm Snapdragon 810 dan RAM 3GB Lumia 950 XL dan RAM 3GB tidak cukup pantas untuk menjalankan Windows 10 Mobile sepenuhnya bebas lag pada skrin besar.

Menavigasi di desktop adalah baik-baik saja, tetapi cuba beralih di antara beberapa halaman di penyemak imbas Edge dengan cepat menjadi menjengkelkan, kerana sering memerlukan masa sesaat untuk memuat dan menukar tab. Menggulir halaman ke bawah agak tersentak kadang-kadang, terutamanya jika ada video yang ada, dan melayari laman web, pada amnya, sangat lambat berbanding dengan komputer riba atau PC rata-rata anda.

Ujian dengan Peacekeeper menunjukkan sebabnya: Edge on Continuum berjalan jauh lebih perlahan daripada Edge pada telefon itu sendiri, dengan skor 480 pada yang pertama dan 750 pada yang terakhir ketika diuji dengan Lumia 950.

Ulasan Microsoft Display Dock: Aplikasi dan perisian

Satu lagi peringatan Continuum adalah bahawa ia hanya berfungsi dengan aplikasi Universal sehingga mungkin terdapat beberapa aplikasi yang telah anda muat turun di telefon anda yang tidak dapat anda gunakan melalui Display Dock.

Ini bermakna tidak ada Netflix, Skype, Spotify, Twitter atau Xbox, sekurang-kurangnya sehingga pembangun masing-masing menjadikan mereka benar-benar universal. Diakui, kekurangan aplikasi hiburan tidak menjadi masalah bagi pekerja pejabat, dan anda masih boleh mengakses perkhidmatan seperti Netflix melalui penyemak imbas Edge, tetapi memandangkan Windows Store sudah mempunyai sokongan aplikasi yang agak terhad berbanding dengan Google Play Store dan Aplikasi Apple Simpan, ini hanya mempersempit pilihan perisian yang serasi dengan lebih jauh.

Bagaimana cara memuat turun Windows 10 sekarang

Syukurlah, aplikasi utama seperti Word, Excel, OneNote, Outlook dan OneDrive disokong, dan dengan inilah Continuum menunjukkan nilai sebenarnya. Tidak seperti Edge, kami tidak mempunyai masalah prestasi semasa menaip dokumen Word atau bekerja dengan hamparan Excel. Dalam banyak aspek, seperti bekerja di komputer riba.

Anda juga dapat menggunakan aplikasi File Explorer untuk membuka video, gambar, dokumen, muat turun dan fail muzik Full HD pada storan dalaman telefon pintar anda atau fail yang anda simpan di stik USB. Main balik video juga berfungsi dengan baik: Saya dapat memainkan versi HD Penuh Air mata Baja tanpa sebarang kegagapan atau ketinggalan.

Ulasan Microsoft Display Dock: Keputusan

Di samping itu, terdapat masalah pelayaran web, Display Dock Microsoft berpotensi merevolusikan kerja pejabat bergerak. Apabila semua aplikasi pejabat asas anda dapat dijalankan di telefon anda, keperluan untuk membawa komputer riba sepanjang hari menjadi hampir tidak ada.

Terdapat sejumlah besar infrastruktur yang perlu disediakan sebelum kita sampai ke tahap hanya dengan memasang telefon kita dan memulakan perniagaan, tetapi dengan syarat tempat kerja yang anda pilih mempunyai monitor, kabel, dan aksesori yang betul, Continuum memiliki banyak kemungkinan .

"Dengan syarat tempat kerja yang anda pilih memiliki monitor, kabel, dan aksesori yang betul, maka Continuum mempunyai kemungkinan besar"

Masalah besar dengan Display Dock, bagaimanapun, ialah pada masa ini anda mesti memiliki Microsoft Lumia 950 atau 950 XL untuk menggunakannya, dan kedua-duanya bukan telefon yang kami senaraikan di antara kegemaran kami sekarang.

Namun, jika Continuum mengemukakan rayuan, dan anda bersedia membelanjakan £ 80 lagi untuk keistimewaan itu, tidak ada OS utama atau telefon pintar lain yang melakukan sesuatu dari jauh sebagai pintar.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found