Ulasan Microsoft Lumia 650: Telefon pintar yang mungkin hebat

£ 160 Harga semasa dikaji

Microsoft mengambil masa yang berharga melalui Windows 10 Mobile, tetapi sekarang, hanya sebulan atau lebih setelah pertama kali muncul di layar Lumias 950 dan 950 XL, kita sudah mempunyai ansuran seterusnya dalam siri ini: Microsoft Lumia 650. Ini adalah telefon yang sangat berbeza, bagaimanapun, untuk pasangan pertama. Di mana kedua-dua telefon itu mensasarkan pengguna yang ingin membelanjakan wang telefon bimbit mewah, Microsoft Lumia 650 adalah peranti anggaran melalui-dan-melalui.

Ulasan Microsoft Lumia 650: Telefon pintar yang mungkin hebat Lihat ulasan Microsoft Lumia 950 XL yang berkaitan: Windows Phone terakhir Microsoft? Ulasan Microsoft Lumia 950: Seberapa baik telefon Windows 10 pertama Microsoft? Telefon pintar terbaik 2016: 25 telefon bimbit terbaik yang boleh anda beli hari ini

Bukannya anda akan mengetahuinya dengan hanya melihatnya, kerana Microsoft telah melakukan tugas yang tegas. Sebenarnya, anda boleh berpendapat bahawa Lumia 650 adalah peranti yang lebih baik daripada 950 dan 950 XL, yang mengatakan banyak mengenai reka bentuk peranti yang murah seperti yang terdapat pada penampilan cantik 650.

Walau bagaimanapun, Microsoft Lumia adalah peranti yang luar biasa tampan untuk yang sangat murah. Bingkai aluminium abu-abu gunmetal dan pinggir bergerigi yang terdedah (dimesin pada sudut 38.5 darjah untuk memaksimumkan kilauan) memotong garis pusat kelas perniagaan, dan garis tipisnya dan perincian terperinci yang kurang jelas dengan konvensyen telefon bajet.

Sekiranya anda tidak meneruskan warna cerah dan nuansa plastik Motorola Moto G generasi ketiga, telefon ini adalah penawar yang sempurna. Walaupun bahagian belakangnya terbuat dari plastik nipis, hitam-matte, ada bonus: ia boleh dikeluarkan untuk memberi akses ke bateri dan slot kad microSD yang boleh ditanggalkan di bawahnya.

Ulasan Microsoft Lumia 650: Spesifikasi dan prestasi

Tinjauan dekat tepi Lumia 650 memperlihatkan lebih daripada sekadar pemesinan yang cantik. Di hujung bawah, anda tidak akan menemui soket USB Type-C generasi seterusnya seperti pada dua telefon bimbit Windows 10 Mobile pertama, tetapi soket micro-USB standard.

Mengapa ini penting? Kerana ini bermaksud Microsoft Lumia 650 tidak menyokong ciri marquee Windows 10 Mobile, Continuum. Anda tidak boleh memasangkannya ke Microsoft DisplayDock dan menggunakannya sebagai PC desktop seperti yang anda boleh dengan 950 dan 950 XL.

Juga tidak ada pengecaman iris atau pembaca cap jari, tetapi ini bukan yang paling mengecewakan. Kekurangan utama adalah bahawa Lumia 650 dikuasakan oleh Qualcomm Snapdragon 210 yang rendah - SoC quad-core yang berjalan pada 1.3GHz - dan ia mempunyai RAM 1GB yang sedikit. Itulah jenis spesifikasi yang saya harapkan dapat dilihat pada telefon pintar ultra bajet dengan harga di bawah £ 100, bukan telefon yang mengharapkan untuk bersaing dengan Moto G dan Honor 5X.

Pada mulanya, anda mungkin tidak akan menyedari. Menu menatal ke atas dan ke bawah dengan cukup lancar, walaupun laman web dengan berat data cukup sama, tetapi sebaik sahaja memuatkan sesuatu yang lebih menuntut - permainan atau aplikasi Peta, misalnya - Lumia 650 mula tergagap dan perlahan. Dalam penanda aras, skornya jauh ketinggalan berbanding kebanyakan telefon pesaing dengan harga yang serupa.

Dan itu tidak dibantu oleh banyak bug Windows 10 Mobile, yang dilambatkan oleh Lumia 650 dengan perlahan. Zum ke foto dalam aplikasi Foto dan anda akan melihat gangguan yang menjengkelkan semasa anda mencubit masuk, keluar navigasi di aplikasi Peta dan ia hilang dari menu berbilang tugas, nampaknya secara rawak. Aplikasi memo suara yang disertakan tidak akan berjalan di latar belakang - berhenti ketika anda beralih ke aplikasi lain - jadi anda tidak dapat mencatat semasa merakam audio. Saya boleh teruskan.

Hayat bateri lebih baik, mengalahkan generasi ke-3 Moto G dalam ujian penyusutan video kami dalam beberapa minit. Ia berlangsung selama 11 jam 36 minit hingga 11 jam 12 minit Motorola, yang diterjemahkan menjadi sekitar hari penggunaan sederhana. Namun, ia bukanlah sesuatu yang istimewa.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found