Cara Memperbaiki Kesalahan Pengurusan Memori di Windows 10

"Memory_Management" adalah salah satu frasa paling tidak berguna yang disarankan oleh Microsoft untuk dicari sekiranya anda mengalami ralat BSOD (Skrin Biru Kematian) semasa menjalankan Windows 10. Oleh itu, bagaimana anda menyelesaikan masalah pengurusan memori?

Cara Memperbaiki Kesalahan Pengurusan Memori di Windows 10

Langkah pertama untuk menyelesaikan masalah komputer adalah mengasingkan sumber masalah, jadi anda tahu apa yang harus diperbaiki. Dengan kesalahan Window yang tidak menyenangkan, seperti ini, mungkin sukar untuk mengetahui di mana hendak bermula.

Penyelesaian masalah asas sangat mustahak untuk mencari kesalahan pengurusan memori anda. Mari lihat apa yang anda boleh lakukan untuk menyelesaikannya.

Langkah 1: Jalankan Windows 10 dalam Safe Mode

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah melancarkan Windows 10 dalam mod selamat dengan pemacu asas. Tindakan ini membolehkan anda memeriksa sama ada anda masih menerima ralat Pengurusan Memori BSOD. Pada dasarnya, ini menghentikan sebarang proses yang tidak diperlukan oleh komputer. Sekiranya ralat pengurusan memori berhenti, anda akan tahu itu bukan perkakasan melainkan sesuatu dalam perisian, seperti tampalan dalam kemas kini atau pemacu. Sekiranya masalah masih berlaku, anda mungkin perlu mengganti beberapa perkakasan yang rosak. Untuk boot sistem anda dalam Safe Mode, ikuti langkah-langkah di bawah.

  1. Menggunakan Menang + R jalan pintas dan jenis papan kekunci msconfig, kemudian tekan masuk.

  2. Ketik But tab di bahagian atas skrin.

  3. Pilih Boot Selamat.

  4. Pilih Yang minimum dari senarai pilihan but.

Langkah 2: Jalankan Diagnostik Memori Windows

Alat Diagnostik Memori Windows akan menguji SDRAM anda dan melaporkan masalah yang dijumpainya — jika ada sama sekali. Langkah ini harus menggunakan Safe Mode untuk mengelakkan masalah BSOD yang anda alami. Walau bagaimanapun, syarat ini adalah setelah mengesahkan bahawa PC anda berfungsi dengan betul dalam Safe Mode menggunakan Langkah 1 di atas.

  1. Tekan Windows + R kombinasi dan jenis papan kekunci mdsched, kemudian tekan Masukkan atau klik OKEY.

  2. Pilih pilihan untuk Mulakan semula sekarang dan periksa masalah dan jalankan pemeriksaan untuk SDRAM masalah.

Setelah dimulakan semula, anda akan menerima laporan yang memberitahu anda jika anda menghadapi masalah ingatan.

Seperti namanya, kesalahan pengurusan memori berkaitan dengan memori komputer, yang boleh menjadi masalah fizikal dengan RAM yang dipasang. Alat Diagnostik Memori Windows dapat membantu mengetahui apakah ini adalah punca masalah.

Apabila Windows dimulakan semula, ia akan memberitahu anda jika terdapat sesuatu yang salah dengan ingatan anda. Sekiranya ada, anda perlu mengganti RAM sendiri atau menghantar kembali komputer anda jika masih dalam jaminan.

Langkah 3: Jalankan Pengimbas SFC

SFC Scanner adalah alat Microsoft untuk mengesan pelbagai masalah dengan sistem anda, dan menjalankannya nampaknya telah menyelesaikan masalah pengurusan memori beberapa orang. Sekali lagi, langkah ini juga harus dilakukan dalam Safe Mode seperti Langkah 1 dan Langkah 2 di atas.

  1. Di bar carian Cortana, ketik cmd, kemudian klik pada Menjalankan sebagai pentadbir di panel kanan untuk Prompt Perintah. Anda tidak boleh menggunakan pilihan Mula klik kanan lagi kerana Powershell menggantikan Prompt Perintah.

  2. Setelah Prompt Perintah dibuka, ketik sfc / scannow tanpa petikan dan tekan Masukkan.

Pengimbas SFC kini akan berjalan melalui sistem anda, melihat apakah terdapat ralat cakera yang perlu diperbaiki. Walaupun tidak menemui apa-apa, sebilangan pengguna mendapati bahawa komputer mereka bermain lebih bagus selepas imbasan penuh.

Catatan: Sebaiknya lakukan dua atau tiga pusingan pengimbasan kerana prosesnya tidak selalu mengesan apa-apa pada percubaan pertama atau memperbaiki perkara lain dan perlu mencari lebih banyak masalah.

Langkah 4: Cari Masalah Perisian

Masalah perisian sedikit lebih mencabar untuk diselesaikan. Namun, jika ralat pengurusan memori adalah fenomena yang agak baru, anda boleh mencuba mengurungkan beberapa pemasangan perisian baru-baru ini untuk melihat apakah ia dapat menyelesaikan masalah tersebut.

Perisian perisian tertentu sering kali dikaitkan dengan kesalahan pengurusan memori. Anda boleh mencuba melumpuhkan dan mengaktifkan semula perisian yang lebih baru untuk melihat apakah itu memperbaiki BSOD, atau anda boleh memuatkan semula Windows 10 sepenuhnya (walaupun ini adalah pilihan nuklear).

Mengasingkan dan membetulkan masalah perisian atau bahkan fail yang rosak boleh memakan masa, tetapi pasti berbaloi jika anda tidak yakin sepenuhnya bahawa anda mengalami kegagalan perkakasan.

Langkah 5: Kemas kini Pemacu Kad Grafik Anda

Salah satu penyebab ralat pengurusan memori yang paling biasa di Windows 10 adalah pemacu kad grafik yang usang atau rosak. Senario ini masuk akal, terutamanya kerana kad grafik juga mempunyai memori. Sekiranya anda tidak menjalankan versi terbaru, cuba pasang yang terbaru.

Sekiranya anda sudah mempunyai pemacu terkini, cuba kaedah “uninstall / reinstall”. Kadang kala, pemandu rosak atau rosak tetapi tidak dapat dikesan. Pemandu yang anda perlukan bergantung pada kad grafik anda. Windows 10 akan dapat memberitahu anda apa yang anda ada dalam sistem anda, tetapi kemungkinan terdapat pada grafik Intel atau sesuatu dari Nvidia atau AMD. Kad video luaran mempunyai lebih banyak memori daripada grafik onboard, dan kadangkala lebih cenderung kepada pemanasan berlebihan.

Lawati laman web pengeluar dan muat turun sebarang kemas kini agar sistem anda berfungsi dengan betul.

Langkah 6: Tingkatkan Perkakasan PC anda

Bergantung pada hasil petualangan penyelesaian masalah anda, mungkin sudah waktunya untuk meningkatkan beberapa perkakasan sistem anda. Seiring kemajuan teknologi perisian dan PC, begitu juga dengan keperluan perkakasan.

Sebelum bergegas membeli perkakasan baru, periksa untuk memastikan semua yang ada di tempatnya dipasang dengan betul. Mungkin baru-baru ini anda menggerakkan mesin anda, dan ada sesuatu yang longgar, atau perkakasan anda boleh menggunakan pembersihan menyeluruh.

Sekiranya mesin yang anda buat atau yang tidak mempunyai jaminan, inilah masanya untuk mencari komponen baru agar komputer anda dapat beroperasi semula. Ini mungkin peluang untuk kad grafik baru, atau anda mungkin memerlukan lebih banyak RAM. Apa pun masalahnya, jika anda telah mencuba semua perkara di atas dan masalahnya berlanjutan, kemungkinan itu berkaitan dengan perkakasan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found