Apa yang berlaku pada Windows 9?

Ketika Windows 10 diturunkan, banyak orang terkejut kerana syarikat itu langsung melewati "Windows 9". Sehingga kini, tidak ada yang menggali penjelasan langsung mengapa Microsoft salah mengira, tetapi pelbagai teori - baik yang serius dan ringan - telah berusaha menjelaskan peninggalan tersebut.

Helo selamat tinggal

Malah Microsoft mengakui bahawa Windows 9 ada di kad, sekurang-kurangnya untuk sementara waktu. Menurut Tony Prophet, naib presiden pemasaran Windows, Microsoft sedang mengerjakan OS yang dijuluki Windows 9, tetapi membuangnya untuk meneruskannya dengan Windows 10.

Menurut Orang Dalam Perniagaan , Nabi memberitahu penonton di persidangan Dreamforce Salesforce bahawa "Windows [Windows 9] datang dan ia pergi".

Nabi tidak menjelaskan komennya lebih jauh, tetapi terus mengulangi apa yang dikatakan oleh Joe Belfiore dan Terry Myerson, ketua sistem operasi di Microsoft pada pelancaran Windows 10.

Terry Myerson mendedahkan Windows 10

"Windows 10 tidak akan menjadi langkah tambahan dari Windows 8.1," kata Nabi. "Windows 10 akan menjadi langkah penting. Kami cuba membuat satu platform, satu ekosistem yang menyatukan seberapa banyak peranti dari Internet of Things yang kecil dan tertanam melalui tablet, melalui telefon, melalui PC dan, akhirnya, ke dalam Xbox. "

Sembilan tidak lain hanyalah nombor

Pembangun perisian Kevin Gosse membuat penemuan menarik berikutan persidangan Microsoft Build 2015: syarikat itu menyembunyikan mesej rahsia dalam kemeja-T yang dipakai oleh sebilangan pekerja, termasuk Joe Belfiore, naib presiden korporat sistem operasi Microsoft.

windows-10-binary-shirt

Imej: Kevin Gosse

Anda telah dimaafkan kerana menyangka bahawa baju itu sama sekali tidak berbahaya; tidak lebih dari logo Windows yang dicetak di bahagian depan kemeja-T biru.

Walau bagaimanapun, logo Windows sebenarnya terdiri daripada baris kod binari. Gosse mengambil gambar, melakukan sedikit kerja detektif dan menguraikan empat mesej tersembunyi di baju:screen_shot_2015-07-29_at_16

1. Terdapat 10 jenis orang di dunia

2. Windows 10, kerana 7 8 [makan] 9.

3. Selamat menjadi yang pertama.

4. Windows Insiders membantu kita mengembangkan masa depan. Bercakap dengan kami @ Windows

Microsoft tidak asing untuk menyembunyikan telur Paskah dalam perisiannya, tetapi ini adalah kali pertama syarikat itu menggunakan pakaian untuk menyebarkan mesej (tersembunyi).

Salahkan Windows 95

Reddit memberikan salah satu penjelasan yang lebih masuk akal untuk pemusnahan Windows 9: itu semua adalah kesilapan Windows 95 dan Windows 98. Isu yang dikatakan berhenti menunjukkan berpunca dari masalah keserasian dengan perisian lama. Pembangun Microsoft tanpa nama menyiarkan penjelasan berikut di Reddit:

"Microsoft dev di sini, desas-desus dalaman adalah bahawa ujian awal menunjukkan berapa banyak produk pihak ketiga yang mempunyai kod borang

jika (versi.StartsWith ("Windows 9")) {/ * 95 dan 98 * /} yang lain { 

dan bahawa ini adalah penyelesaian pragmatik untuk mengelakkannya. "

Kedengarannya agak menggelikan, tetapi disarankan bahawa beberapa aplikasi perisian mungkin salah Windows 9 untuk Windows 95 atau 98 dan enggan dijalankan. Adakah alasan yang cukup untuk Microsoft melangkau Windows 9 dan terus ke Windows 10? Mungkin tidak dengan sendirinya. Digabungkan dengan alasan lain? Mungkin.

Anda tidak dapat menangani kebenaran

Malangnya, jika anda mengharapkan cerita belakang yang dramatik yang menjelaskan tindakan Windows 9 yang hilang, maka bersiaplah untuk kecewa. Wang yang selamat adalah kenyataan bahawa Microsoft hanya menyukai suara Windows 10.

Ulasan Windows 10: Desktop

Pada acara pelancaran di San Francisco, Myerson menjelaskan: "Windows 10 akan menjadi platform paling komprehensif kami ... Kami tahu, berdasarkan produk yang akan datang, dan betapa berbezanya pendekatan kami secara keseluruhan, tidak tepat untuk memanggil itu Windows 9. "

Dengan kata lain, itu adalah pemasaran yang bijak, murni dan sederhana. Lagipun, semua orang tahu bahawa sepuluh lebih baik daripada sembilan. Satu-satunya persoalan ialah mengapa Microsoft tidak terus ke 11.

Baca ulasan Alphr untuk mendapatkan keputusan pasti mengenai percubaan terbaru Redmond untuk menggegarkan Windows.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found