Cara Mempercepat Muat turun Kedai Microsoft

Windows 10, perubahan utama untuk Microsoft, membawa banyak perubahan. Salah satunya ialah Kedai Microsoft. Cukup rapi untuk mengatur semua aplikasi Windows di satu tempat. Ini memudahkan untuk mencari aplikasi percuma dan berbayar. Proses pemasangannya mudah dan anda boleh memperbaruinya dengan mudah.

Cara Mempercepat Muat turun Kedai Microsoft

Tetapi bagaimana jika aplikasi atau permainan yang anda cuba muat turun terlalu lama atau sama sekali tidak memuat turun? Anda tahu ia biasanya berlaku, jadi apa yang memberi? Ia boleh menjengkelkan, tetapi bukan sesuatu yang kekal. Berikut adalah beberapa sebab mengapa ini berlaku dan bagaimana anda dapat mempercepatnya.

Adakah Pelayan Microsoft Turun?

Ini mungkin bukan sesuatu yang anda fikirkan dengan segera, tetapi perlu dihapuskan sebagai pilihan. Microsoft Store beroperasi di platform perkhidmatan Cloud yang disebut Azure. Anda boleh menggunakan laman Down Detector untuk memeriksa apakah ada gangguan untuk berbagai jenis penyedia dan laman web, termasuk Microsoft. Sekiranya ada masalah, anda hanya perlu menunggu sehingga masalahnya diselesaikan. Sekiranya laporan mengatakan bahawa semuanya berjalan lancar, sudah tiba masanya untuk beralih ke penyelesaian seterusnya.

Kedai Microsoft

Kelajuan Internet Anda

Apabila sesuatu yang anda cuba muat turun terlalu lama, ia sering kali berkaitan dengan seberapa cepat atau stabilnya sambungan internet anda. Mungkin anda cuba mendapatkan sesuatu dari Kedai Microsoft tetapi anda tidak berada di rumah, dan anda tidak mengetahui kelajuan Wi-Fi anda.

Atau, rangkaian rumah anda mengalami masalah tertentu. Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memeriksa kelajuan internet anda. Sekiranya semuanya baik, teruskan ke cadangan seterusnya. Sekiranya terdapat masalah, reboot penghala anda atau hubungi penyedia internet anda.

Log Keluar dari Kedai Microsoft

Mari berpegang pada asas-asas sebelum beralih ke penyelesaian yang lebih rumit. Lancarkan Microsoft Store dari menu Windows dan log keluar dari akaun anda. Anda akan melihat profil anda di sudut kanan atas skrin. Apabila anda melakukannya, adalah idea yang baik untuk menghidupkan semula komputer anda.

Apabila anda kembali aktif, lancarkan Microsoft Store sekali lagi dan log masuk dengan maklumat anda. Pendekatan ini berfungsi untuk banyak aplikasi yang mempunyai masalah memuat turun, dan ada kemungkinan ia dapat membantu anda dengan Kedai Microsoft.

Muat turun Kedai Microsoft

Kedai Microsoft Mungkin Sibuk

Sebelum anda terlalu kesal dengan lambatnya muat turun dan hilang sabar, ingatlah bahawa ada pesanan untuk memuat turun aplikasi di Microsoft Store. Ini bermaksud bahawa jika anda cuba memuat turun banyak aplikasi sekaligus, hanya beberapa yang akan mula memuat turun pada masa yang sama. Selebihnya berdiri dalam barisan.

Muat turun Kedai Microsoft Lambat

Menyemak kemas kini

Sekiranya anda yakin bahawa ada sesuatu yang tidak kena dengan Kedai Microsoft dan muat turun terlalu lama, ada kemungkinan bug. Tindakan terbaik adalah pergi dan periksa sama ada Microsoft telah menangani masalah tersebut dan memberikan penyelesaian dalam bentuk kemas kini.

Pergi ke Tetapan Windows (kunci Windows + I) dan pilih "Kemas kini & Keselamatan) untuk melihat apakah ada kemas kini Windows baru. Sekiranya ada, muat turun dan pasangkannya. Mulakan semula komputer anda dan kemudian masuk ke Kedai Microsoft sekali lagi untuk memeriksa sama ada terdapat masalah muat turun lagi.

Tetapkan semula Kedai Microsoft

Anda juga boleh menetapkan semula Kedai Microsoft dengan mendaftarkannya semula ke akaun Microsoft anda. Ini tidak bermaksud anda perlu menghapusnya dari komputer anda. Paling teruk, tindakan ini akan membuang tetapan anda, tetapi anda boleh menetapkannya semula. Cukup pergi ke Tetapan Windows dan pilih "Aplikasi". Cari Kedai Microsoft dan kemudian pilih "Pilihan lanjutan" di bawahnya. Anda perlu menatal hingga ke bawah dan pilih "Reset". Itu sahaja yang ada. Mungkin, ini akan menjadi permulaan untuk memuat turun aplikasi anda dengan lebih pantas.

microsoft

Padamkan Fail Cache

Namun, mungkin kemas kini Windows baru-baru ini adalah yang merosakkan kelajuan Windows Store. Sekiranya semuanya berfungsi dengan baik sebelum kemas kini, dan tiba-tiba tidak, perlu disiasat. Apa yang boleh anda lakukan ialah menghapus fail cache yang berkaitan untuk memastikan bahawa ia tidak menyebabkan masalah.

Buka aplikasi Prompt Perintah dari menu Mula dan ketik perintah "wsreset". Apabila sistem selesai membersihkan cache, periksa semula apakah Microsoft Store memuat turun aplikasi dengan betul.

Tetapan Pengoptimuman Penghantaran

Ada kemungkinan tetapan Windows anda mempunyai had untuk kelajuan muat turun pada peratusan yang terlalu rendah. Kelajuan maksimum untuk memuat turun mungkin yang menghalang anda memuat turun aplikasi yang dimaksudkan.

Tetapi anda boleh memperbaikinya dengan mudah. Cukup pergi ke Tetapan Windows dan kemudian ketik di kotak carian "Tetapan Pengoptimuman Penghantaran". Pergi ke "Pilihan lanjutan" dan kemudian gunakan gelangsar untuk menukar gelangsar peratusan. Tingkatkan had berapa lebar jalur yang boleh digunakan untuk memuat turun kemas kini di latar belakang dan latar depan.

Keperluan untuk (Muat Turun) Kelajuan

Sama ada anda cuba memuat turun Netflix, permainan, atau aplikasi pemesejan, anda memerlukan Microsoft Store untuk menyampaikan dengan pantas. Lagipun, ia adalah produk dari syarikat teknologi dan jangkaan tinggi. Tetapi kadangkala Microsoft tidak salah. Dan walaupun beberapa tetapan dimatikan, anda boleh memperbaikinya dengan mudah. Penyebab utama biasanya Wi-Fi anda atau anda cuba memuat turun terlalu banyak aplikasi sekaligus. Walau apa jua keadaannya, selalu ada jalan penyelesaiannya.

Adakah anda pernah menghadapi masalah memuat turun dari Microsoft Store? Adakah anda dapat memperbaikinya? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found