5 Penyemak Imbas Web Paling Ringan - Mac 2021

Bagi banyak orang, penyemak imbas web yang disertakan adalah Google Chrome, Opera, Safari, Edge, dan Mozilla Firefox, semuanya berfungsi dengan baik untuk menyokong keperluan penyemakan imbas anda, tetapi mereka juga cukup menuntut dan menghabiskan banyak sumber sistem. Penyemak imbas yang popular ini dapat memberi tekanan tambahan pada pemproses, RAM anda, dan bahkan menghabiskan bateri komputer riba anda dengan lebih cepat. Jauhkan diri dari standard penyemak imbas de-facto dan habiskan diri anda dalam dunia penyemak imbas web tanpa tulang.

Menggunakan penyemak imbas ringan yang kurang dikenali adalah penyelesaian yang baik untuk masalah sumber sistem yang disogok oleh penyemak imbas yang lebih mantap dengan banyak tab dibuka. Penyemak imbas ini, sebahagian besarnya, melakukan pekerjaan yang sama dengan rakan sejawat mereka yang lebih terkenal, dan tidak ada kompromi dari segi prestasi.

Inilah senarai 5 penyemak imbas web ringan teratas yang mungkin anda ingin cuba. Pilihan kami didasarkan pada projek yang disokong sekarang, penggunaan sumber daya minimum, dan jumlah OS yang disokong. Sekiranya anda menginginkan penyemak imbas web yang lebih mantap dengan keselamatan, grafik, dan tambahan, maka anda perlu mempertimbangkan untuk tetap menggunakan yang utama.

1. Bulan Pucat

Laman Utama Bulan Pucat

Pilihan yang bagus untuk sesiapa sahaja yang mempunyai CPU moden, mana-mana pemproses multicore di atas atau setaraf dengan Intel Pentium 4 atau AMD Athlon 64 siri, adalah Pale Moon. Penyemak imbas ini memerlukan sekurang-kurangnya 300 MB ruang cakera dan memerlukan 256 MB RAM, tetapi mengesyorkan sekurang-kurangnya 1 GB RAM. Ini mungkin kelihatan seperti banyak memori dan penyimpanan, tetapi aplikasi pemasang biasanya jauh lebih kecil daripada aplikasi yang dipasang, dan penyemak imbas kemungkinan besar tidak akan pernah menggunakan RAM sebanyak itu.

Walaupun pada masa ini mereka hanya menyokong OS Linux dan Windows, pada masa ini terdapat projek pembangunan yang sedang dijalankan untuk sistem operasi lain. Sekiranya anda menggunakan ini di Linux, maka pemasangan tidak diperlukan, anda hanya boleh memuat turun fail dan mengekstrak dan menjalankannya.

2. K-Meleon

Walaupun direka khas untuk Win32, K-Meleon berjalan dengan baik pada mesin Win64 dan Linux dengan Wine yang dipasang. Penyemak imbas ringan dan pantas ini didasarkan pada enjin susun atur Gecko yang dirancang oleh Firefox dan hanya memerlukan ruang cakera 70 MB untuk dimuat turun dan RAM 256 MB yang disyorkan.

Memandangkan ia dapat berjalan pada sistem yang masih menggunakan XP, penyemak imbas ini dirancang untuk menggunakan sumber yang lebih sedikit. Anda boleh memuat turun penyemak imbas dari SourceForge.

3. Qutebrowser

Direka dengan GUI yang minimum dan menampilkan pengikatan seperti VIM yang berfokus pada papan kekunci, qutebrowser adalah impian yang menjadi kenyataan bagi banyak pembangun dan peminat Linux.

Memasang penyemak imbas ini memerlukan pemasangan tambahan beberapa pakej lain untuk menyokongnya, seperti Python 3.6.1 atau lebih tinggi.

Seseorang dapat merasa terintimidasi oleh keluk pembelajaran penyemak imbas ini, tetapi setelah anda membiasakannya, anda akan terkejut dengan seberapa efisiennya.

4. Midori

Halaman Utama Penyemak Imbas Midori.

Midori adalah pilihan yang sangat baik jika anda bukan pengguna yang menuntut. Ini adalah penyemak imbas sumber terbuka yang menawarkan pilihan ciri yang baik. Terlebih lagi, ia menonjol sebagai salah satu penyemak imbas teratas dari segi penggunaan sumber yang paling sedikit.

Dari segi ciri, penyemak imbas ini menawarkan sokongan HTML5 dan RSS, penyemakan imbas tanpa nama, pemeriksa ejaan, dan banyak lagi. Midori juga merangkumi beberapa tambahan seperti tetapan fon / paparan dan privasi. Sebelum ini, ia menggunakan DuckDuckGo yang disulitkan sebagai enjin carian lalai untuk melindungi privasi maklumat anda, namun, Midori baru-baru ini beralih ke Lycos yang tidak dienkripsi untuk membolehkan prestasi yang lebih pantas.

Antara muka pengguna minimalis adalah satu lagi kemuncak penyemak imbas ini. Midori mempunyai bar carian dan beberapa butang biasa tetapi hanya itu, yang membolehkan carian menjadi pusat.

5. Comodo IceDragon

Comodo IceDragon

Dibangunkan oleh syarikat keselamatan siber terkenal, Comodo IceDragon adalah syarikat berkuasa penyemak imbas. Penyemak imbas itu sendiri mempunyai ciri yang serupa dengan Mozilla Firefox dan keselamatan yang kuat untuk memastikan semua data tetap utuh. Anda mendapat pelbagai jenis tambahan, sambungan, menu dan banyak lagi.

IceDragon menggunakan pelayan DNS Comodo untuk menukar URL ke alamat IP. Lebih penting lagi, penyemak imbas ini mempunyai wadah maya khusus. Ini bermaksud bahawa ia tidak berhubungan dengan sistem anda, jadi tidak ada risiko perisian jahat menjangkiti komputer anda tanpa disedari.

Penyemak imbas ringan ini memberi anda pilihan untuk menghapus laporan kerosakan dan prestasi, dan juga mengimbas laman web untuk kemungkinan ancaman. IceDragon berfungsi pada Windows dan memerlukan 128 MB RAM dan 40 MB ruang cakera keras.

Walaupun dirancang untuk Windows, Microsoft telah mengambil langkah-langkah yang baik untuk menjadikan lebih banyak program saling serasi. Lagipun, Red Hat dan Oracle adalah syarikat Microsoft.

Sebutan Yang Berhormat - Penyemak Imbas Web Lynx

Laman Utama Lynx

Dikenali sebagai penyemak imbas web tertua di dunia yang masih disokong secara aktif, Lynx adalah penyemak imbas berasaskan teks yang beroperasi di Linux, MAC, Windows dan banyak lagi. Walaupun tidak untuk semua orang, penyemak imbas web berasaskan teks menawarkan beberapa ciri keselamatan kerana sifat penjejakan iklan dan kuki. Oleh kerana tidak memproses gambar atau kuki, penjejakan iklan tradisional tidak memberi kesan.

Walaupun Lynx tidak menawarkan tab atau kuki tradisional, terdapat sambungan yang membolehkan anda memasukkan senarai putih kuki dari laman web tertentu.

Sekiranya anda tidak memerlukan grafik atau minda yang berfungsi dari tetingkap terminal, maka periksa Lynx. Ada sebab penyemak imbas ini masih disokong.

Penyemak Imbas Ringan untuk OS Berasaskan Linux / Unix

Bagi mereka yang menggunakan Unix, Linux, atau OS seperti Unix yang lain, anda mempunyai beberapa pilihan yang eksklusif untuk anda. Terdapat sebilangan besar penyemak imbas ringan dan direka minimalis untuk dipilih, jadi saya hanya akan menyenaraikan beberapa penyemak imbas.

Dillo

Direka dengan keselamatan dan privasi peribadi, penyemak imbas web Dillo mempunyai jejak kecil ketika menggunakan sumber sistem. Dillo ditulis dalam CC ++, penyemak imbas yang pantas dan cekap.

NetSurf

Memerlukan hanya 16 MB ruang muat turun, NetSurf adalah penyemak imbas pantas dan cekap daripada boleh menggunakan RAM sebanyak 30 MB setiap tab. NetSurf dapat dijalankan pada pelbagai peranti, bahkan sistem tertanam. Lihat penyemak imbas ringkas ini untuk alternatif yang hebat.

Walaupun ada versi Windows ini, beberapa fitur tidak tersedia dan diketahui tidak berfungsi, jadi saya menyenaraikannya sebagai penyemak imbas Linux buat masa ini.

Web GNOME

Dibangunkan untuk persekitaran desktop GNOME, Web GNOME adalah penyemak imbas ringkas dan elegan yang mematuhi falsafah reka bentuk GNOME 3. Dicipta dengan enjin WebKit, Web GNOME, juga dengan nama kod Epiphany, adalah penyemak imbas yang hebat bagi mereka yang gemar

Apakah Penyemak Imbas Web Paling Ringan?

Bulan Pucat. Demi senarai ini, Pale Moon kemungkinan besar akan menjadi yang paling ringan. Jarang sekali, ada beberapa masalah yang boleh timbul di beberapa penyemak imbas lain yang mungkin menyebabkan mereka memerlukan lebih banyak sumber daripada bulan pucat.

Apakah Penyemak Imbas Keseluruhan Terbaik pada tahun 2021?

Firefox. Walaupun Firefox dianggap babi RAM yang lebih besar daripada penyemak imbas lain yang lebih ringan dan lebih ringan, ia masih keseluruhan yang terbaik di hampir setiap kategori. Ini adalah salah satu penyemak imbas internet terpantas, dilengkapi dengan tingkap peribadi dan menyekat perisian hasad.

Penyemak Imbas Paling Selamat?

Firefox, IceDragon. Yap, Firefox lagi. Daripada penyemak imbas web yang popular, Firefox adalah yang paling selamat dan sentiasa rendah kadar malware. IceDragon adalah yang paling selamat untuk penyemak imbas yang lebih ringan, kerana penyemak imbas ini mempunyai sokongan paling banyak, dan mempunyai wadah maya. Ini bermaksud IceDragon tidak berinteraksi secara langsung dengan sistem anda.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak privasi dan keselamatan dari penyemak imbas, periksa untuk melihat apakah skrip dan blok iklan tidak tersedia sebagai pelanjutan, tanpa skrip lebih penting daripada sekatan iklan.

Keputusan Akhir

Hampir mustahil untuk memilih salah satu penyemak imbas dari senarai ini sebagai yang terbaik. Masing-masing unggul dalam kehormatannya sendiri dan pilihan terakhir sesuai dengan pilihan peribadi dan keperluan melayari anda.

Contohnya, jika anda gemar pengikat kunci gaya VIM, lihat Qutebrowser, jika anda mahukan penyemak imbas dengan kurva pembelajaran yang kurang, maka periksa Pale Moon. Kesemuanya memberikan pengalaman melayari yang menyenangkan dengan tekanan pada sistem anda dengan ketara, jika dibandingkan dengan rakan sejawatnya yang lebih mantap.

Ingat, semua penyemak imbas ini percuma untuk dimuat turun dan digunakan, jika anda tidak menyukainya, kemudian nyahpasangnya dan cuba yang lain.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found