Cara Membiakkan Kuda di Minecraft

Menunggang kuda di Minecraft membolehkan anda melakukan perjalanan lebih pantas daripada berlari. Sebelum anda dapat melakukannya, anda perlu mencari kuda dan menjinakkannya. Tetapi adakah anda tahu anda juga boleh membiak kuda? Minecraft membolehkan anda melakukan ini untuk menghasilkan keturunan atau warna yang lebih baik.

Cara Membiakkan Kuda di Minecraft

Di Minecraft, pembiakan kuda tidak begitu rumit dari sudut pandang praktikal, tetapi apabila anda menyelami aspek genetik, ia boleh menjadi lebih rumit. Tetapi tidak kira, membiakkan dua ekor kuda atau seekor kuda dan keldai dalam permainan ini sangat menyeronokkan, kerana anak kuda boleh memiliki ciri-ciri rawak. Tetapi, sebelum anda membiak kuda, anda memerlukan beberapa ramuan.

Bahan yang Diperlukan untuk Membiakkan Kuda di Minecraft

Untuk membuat kuda berkembang biak, anda memerlukan dua Epal Emas atau Wortel Emas. Salah satu daripada mereka akan berfungsi, tetapi anda perlu membuat atau membelinya dari Penduduk kampung.

Untuk membuatnya, anda perlu menanam wortel dan / atau epal dan menambang emas. Tetapi semua juga boleh dibeli dari Penduduk kampung. Epal juga boleh didapati dari pokok oak.

Untuk membuat Golden Apple, ikuti langkah berikut:

 1. Hancurkan sebilangan daun oak atau oak gelap sehingga anda mempunyai sekurang-kurangnya dua biji epal.

 2. Tambang emas.

 3. Bau Nugget Emas menjadi Ingot Emas.

 4. Pergi ke Jadual Kerajinan anda.
 5. Letakkan epal di slot tengah.

 6. Kelilingi epal dengan Ingot Emas.

 7. Dapatkan Apple Emas.
 8. Ulangi untuk lebih banyak Epal Emas kerana anda memerlukan sekurang-kurangnya dua.

Untuk Golden Carrots, anda akan mengikuti pelbagai langkah:

 1. Tuai sebilangan wortel dari Desa atau rumah anda.

 2. Tambang emas.

 3. Bau Nugget Emas menjadi Ingot Emas.

 4. Pergi ke Jadual Kerajinan anda sekali lagi.
 5. Letakkan lobak merah di slot tengah.

 6. Kelilingi lobak merah dengan Ingot Emas.

 7. Dapatkan Carrot Emas.
 8. Ulangi untuk lebih banyak Golden Carrot kerana anda memerlukan sekurang-kurangnya dua.

Emas boleh ditambang atau dijumpai di peti, sama ada Emas Nugget atau Emas Ingot. Smelting Gold Ore dan Nether Gold Ore juga menghasilkan Ingot Emas. Mining Nether Gold Ore juga menghasilkan Nugget Emas, dan sembilan daripadanya dapat dibuat menjadi Ingot Emas.

Sekarang anda mempunyai cukup makanan pembiakan, inilah masanya untuk mendapatkan kuda anda.

Bagaimana Menjinakkan Kuda di Minecraft?

Anda tidak memerlukan bahan untuk menjinakkan kuda, tetapi anda memerlukan kesabaran dan semoga berjaya. Kuda boleh didapati di dataran dan savana, dan biasanya mereka tidak lari dari anda. Anda bahkan boleh melampirkan petunjuk kepada kuda liar dan mereka tidak akan membantah.

Inilah cara anda menjinakkan kuda liar:

 1. Dekati kuda yang ingin anda jinakkan.
 2. Tekan butang penggunaan (klik kanan atau pemicu kiri) pada kuda.

 3. Kuda itu kemungkinan besar akan membuat anda kecewa, tetapi jangan takut.

 4. Ulangi sehingga hati mula muncul.

 5. Sekarang anda boleh meletakkan kuda atau membiakkannya.

Memberi makan epal kuda, gandum, Epal Emas, Wortel Emas, atau bal jerami juga dapat membantu menjinakkan kuda anda lebih cepat. Walau bagaimanapun, makanan ini benar-benar pilihan dan anda tidak perlu memilikinya untuk menjinakkan kuda.

Kuda mempunyai stat "temper", yang boleh berkisar antara nol hingga 99. Pada kali pertama anda menaiki kuda liar, nombor temperamen secara rawak diberikan kepadanya. Sekiranya anda mempunyai nombor di atas 95, maka anda langsung menjinakkannya.

Sekiranya anda tidak menjinakkannya dengan serta-merta, anda akan ditolak, tetapi nilai marah akan meningkat lima. Terus tekun hingga mencapai 100, iaitu ketika hati mulai muncul.

Oleh kerana anda akan mencuba dan membiakkan kuda, anda memerlukan dua daripadanya. Sebagai alternatif, anda boleh mengganti seekor kuda dengan keldai. Keledai secara teknikal adalah varian kuda, dan mereka terdapat dalam kawanan dua hingga enam keldai seperti kuda.

Keledai bertelur di dataran dan savana seperti kuda. Kuda dan keldai juga mempunyai peluang 20% ​​untuk bertelur sebagai anak kuda.

Cara Membiakkan Kuda di Minecraft

Sekarang anda mempunyai kuda dan membiak makanan, sudah tiba masanya untuk memulakan pembiakan. Proses pembiakan memakan masa kurang dari tiga saat, dan anda akan mendapat anak kuda selepas itu. Anda perlu memberi makan kuda lagi jika anda mahukan lebih banyak anak kuda.

Inilah cara membiakkan kuda di Minecraft:

 1. Lengkapkan makanan pembiakan anda.

 2. Beri makan kepada kedua-dua kuda anda.

 3. Biarkan mereka saling bertemu.

 4. Setelah mereka bertemu, mereka akan mula mengawan.
 5. Dua setengah saat kemudian, seekor anak kuda akan dijumpai berdekatan.

 6. Ulangi jika perlu.

Sekiranya anda ingin membiakkan kuda anda lagi, anda perlu menunggu lima minit. Selama ini, kuda anda masih mengikuti anda jika anda memegang makanan pembiakan, tetapi mereka tidak akan memakannya. Setelah lima minit berlalu, anda boleh membiaknya sekali lagi.

Kuda, seperti semua haiwan dan makhluk yang dapat Anda perbesarkan di Minecraft, keluar dari "mod cinta" setelah 30 saat makan makanan pembiakan dan tidak menemui kuda lain untuk dibiakkan. Anda perlu memberi makan lagi untuk memasuki mod cinta, tetapi tidak perlu menunggu lima minit.

Membiakkan kuda dan keldai akan menghasilkan keldai. Keledai sendiri tidak dapat membiak dan menghasilkan keturunan. Dalam Bedrock Edition, anda akan mendapat pencapaian Artificial Selection.

Apabila seekor anak kuda dilahirkan dan membesar, anda boleh mengulangi proses penjinakan. Anda lebih senang memberi makan anak kuda anda dan membuatnya tumbuh lebih cepat, tetapi jika anda lebih suka menangani tugas-tugas lain seperti perlombongan dan memancing, anda selalu boleh meletakkan anak kuda itu di dalam kandang dan membiarkannya tumbuh dengan perlahan. Tanpa memberi makan, semua anak kuda tumbuh dalam 20 minit.

Semua pembiakan memberi anda satu hingga tujuh mata pengalaman. Nombornya tidak ditentukan.

Perkara yang Boleh Dilakukan Dengan Kuda di Minecraft

Anda boleh menunggang kuda dan menunggangnya di seluruh dunia. Bergantung pada statistik kuda, kelajuan mereka hanya sedikit lebih cepat daripada pecut atau sekurang-kurangnya tiga kali lebih cepat. Statistik ini secara rawak, tetapi pembiakan berulang dapat membolehkan anda membiak kuda yang lebih cepat dan melompat tinggi.

Pelana memberi anda slot tambahan juga, berguna untuk menyimpan barang di atas kuda.

Menunggang kuda dilakukan dengan menggunakan pergerakan dan kekunci tetikus untuk melakukan perjalanan. Kuda juga boleh melepasi halangan. Kuda terbaik boleh melompat di atas lima blok, sementara yang paling lemah hanya dapat membersihkan dua blok.

Anda juga boleh membuat perisai untuk kuda anda untuk perlindungan tambahan. Perisai melindungi kuda daripada terbunuh dengan cepat, tetapi tidak menghalang kuda daripada cedera akibat kerosakan.

Hanya kuda yang boleh memakai perisai kuda, sementara kuda kerangka, kuda zombie, keldai, dan keldai tidak boleh. Walau bagaimanapun, kedua yang terakhir dapat dilengkapi dengan peti untuk memberi anda 15 slot tambahan. Ini menggambarkan sifat keldai dan keldai sebagai haiwan pek.

Dengan kuda, anda dapat menjelajahi dunia luar lebih cepat daripada sekadar berlari. Anda juga tidak perlu membawa banyak makanan, kerana kuda tidak mempunyai tahap kelaparan. Anda memberi mereka makan jika mereka terluka parah, walaupun mereka mempunyai kemampuan pertumbuhan semula kesihatan.

Soalan Lazim Tambahan

Apa itu perbezaan antara kuda, keldai, dan keldai di Minecraft

Kuda boleh memakai baju besi dan biasanya lebih pantas. Keledai tidak boleh memakai baju besi tetapi boleh dibiakkan dengan kuda untuk menghasilkan keldai. Keledai tidak boleh dibiakkan tetapi boleh memakai peti seperti keldai.

Ketiga-tiga haiwan itu mampu mencapai statistik maksimum yang sama, sehingga keldai dapat secepat kuda dengan pembiakan yang tepat.

Pembiakan Selektif Berkesan

Sekarang setelah anda mengetahui cara membiakkan kuda di Minecraft, anda boleh mengulangi proses sebanyak yang anda perlukan untuk menghasilkan kuda terbaik. Mungkin memerlukan sedikit masa, tetapi hasilnya sepadan dengan masa anda. Anda akan mempunyai kuda yang kuat, laju, dan kuat untuk menemani anda untuk pengembaraan.

Adakah anda mempunyai warna atau tanda kegemaran tertentu untuk kuda anda? Di antara tiga haiwan yang manakah anda lebih suka menunggang? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found