Cara Menggunakan Buku Enchanted di Minecraft

Minecraft adalah permainan kotak pasir dunia terbuka yang membanggakan kebolehgunaannya. Sama ada anda ingin meneroka alam yang luas atau mewujudkan komuniti yang berkembang pesat, Minecraft memberi anda alat untuk berjaya dalam hampir semua usaha. Dengan mekanik yang mempesona, mereka telah membawa semuanya ke tahap yang baru.

Cara Menggunakan Buku Enchanted di Minecraft

Apa yang akan anda lakukan dengan kapak yang tidak pernah pecah atau but yang menjadikan anda lebih cepat di bawah air? Mengapa bermain permainan sebagai manusia biasa ketika barang terpesona dapat dijiwai dengan sifat-sifat yang layak menjadi pahlawan super?

Mungkin bukan superhero, tetapi pesona yang tepat dapat membuat anda keluar dari situasi sukar.

Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut mengenai pesona, cara kerjanya, dan apa yang anda perlukan untuk mula mempesona barang-barang anda sendiri.

Apa yang Memikat di Minecraft?

Enchanting adalah mekanik permainan Minecraft di mana pemain dapat menambahkan kebolehan khas untuk perisai dan alat. Ini seperti mekanik yang mempesonakan yang terdapat dalam permainan lain, dengan sedikit perbezaan.

Tahap dan pengalaman memainkan peranan yang besar dalam apa yang anda dapat mempesona dan betapa hebatnya pesona itu, tetapi anda juga memerlukan komponen penting seperti Lapis Lazuli dan meja yang mempesona. Anda boleh memintas jadual kerajinan khas, sekiranya anda menipu dalam mod kreatif. Cukup gunakan perintah "/ enchant" untuk menambahkan kemampuan khas pada item anda.

Membuat Meja Memikat

Sekiranya anda belum mempunyai meja yang mempesona, anda memerlukan bahan berikut untuk membuat satu:

 • 1 Buku

 • 2 Berlian

 • 4 Obsidian

Letakkan buku di grid kerajinan atas-tengah. Tiga petak tengah grid kerajinan dipenuhi dengan satu Diamond, satu Obsidian, dan satu Diamond - mengikut urutan itu. Isi baris bawah grid dengan kepingan Obsidian yang tersisa untuk melengkapkan jadual.

Menambah Pesona

Meja pesona berfungsi seperti meja kerajinan standard, kecuali anda memerlukan Lapis Lazuli untuk memulakan prosesnya. Anda boleh menemui batu biru yang bersemangat ini di lombong dan gua yang dalam dan menuainya dengan beliung batu standard. Cuba kumpulkan seberapa banyak yang mungkin supaya anda sentiasa mempunyai sumber terpadu ini setiap kali anda ingin mempesona sesuatu.

Anda juga memerlukan item untuk mempesona, seperti senjata, baju besi, atau alat. Pesona juga boleh digunakan untuk buku. Pesona buku berfungsi sebagai "pemegang tempat" untuk menyimpan kemampuan khas dan menggunakannya pada item kemudian.

Sebaik sahaja anda meletakkan Lapis Lazuli dan barang ke dalam meja pesona anda, anda akan melihat senarai tiga pesona untuk dipilih. Pilihan pesona adalah rawak. Sekiranya anda tidak melihat item yang ingin anda gunakan, cuba seret item lain dari inventori anda ke petak pembuatan dan alihkannya lagi. Pilih pesona anda dengan bijak kerana setelah anda menggunakannya pada item, anda tidak dapat mengubahnya.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan item yang anda sukai, anda boleh membuangnya dengan batu pasir atau menggunakan grid kerajinan untuk membaikinya. Kedua-dua tindakan membuang sebarang pesona pada item kecuali untuk Curse of Vanishing dan the Curse of Binding.

Perkataan Tentang Rak Buku

Anda tidak semestinya memerlukan rak buku untuk mula mempesonakan, tetapi minat anda untuk membuat beberapa secepat mungkin dan meletakkannya di sekitar meja pesona. Rak buku dapat meningkatkan tahap pesona yang ada dan meningkatkan kemungkinan mendapat pilihan pesona yang kuat semasa membuat.

Tanpa rak buku berdekatan, tahap pengalaman minimum tidak akan melebihi lapan. Oleh itu, anda akan mengalami kesukaran untuk mendapatkan pesona yang bertepatan dengan pengalaman anda di peringkat yang lebih tinggi.

Untuk membuat rak buku, anda hanya memerlukan Papan dan Buku. Letakkan hingga 15 rak buku di sekitar meja yang mempesona untuk memaksimumkan pilihan anda. Ingatlah untuk menyimpan zon penyangga satu blok di antara sempadan rak anda dan meja.

Apa Yang Boleh Anda Memikat di Minecraft?

Anda boleh mempesonakan kebanyakan barang seperti perisai, alat, dan senjata. Walaupun anda menganggap item "tidak dapat dikawal", mungkin ada penyelesaian seperti:

 • Menggunakan landasan dan buku terpesona
 • Menggunakan landasan untuk menggabungkan dua item terpesona
 • Memasuki mod kreatif dan menggunakan perintah pesona

Caranya adalah dengan mendapatkan gabungan pesona pada barang yang betul. Sebagai contoh, ketika anda mula-mula mulai mempesona di Peringkat 1, cubalah menggunakan pesona Mending pada alat atau senjata kegemaran anda. Enchantment Mending tidak semestinya menghentikan keausan pada barang anda, tetapi ia mempunyai muslihat pembaikan yang menarik yang mungkin berguna oleh pemain baru.

Bayangkan bahawa anda berada jauh dari rumah dan kapak dipercayai anda pecah semasa anda mengumpulkan sumber. Daripada merentas perjalanan pulang ke rumah untuk membuat yang lain, kapak anda akan diperbaiki dengan pengalaman yang diperoleh semasa menggunakan barang tersebut.

Pesona Fortune adalah satu lagi pilihan hebat untuk digunakan pada alat apa pun untuk mengumpulkan sumber. Setiap kali anda mencapai blok dengan alat Fortune-enchanted, anda akan mendapat lebih banyak sumber daya setiap blok.

Bagaimana Membuat Buku Enchanted?

Untuk membuat buku terpikat, anda memerlukan tiga item:

 • Jadual pesona

 • Lapis Lazuli

 • Sebuah buku

Anda boleh membuat buku di meja kerajinan anda menggunakan:

 • 3 Kertas
 • 1 Kulit

Jika tidak, jaga mata anda ketika anda keluar memancing. Banyak pemain memperoleh buku secara rawak juga.

Setelah anda mempunyai tiga item asas, pergi ke meja pesona anda, dan letakkan Lapis Lazuli di kotak kanan atas, di sebelah kiri pilihan pesona. Letakkan Buku di kotak di sebelah kiri Lapis Lazuli dan pilih pesona anda.

Anda hanya dapat mempesona satu item dalam satu masa, jadi, jika anda merancang untuk menyimpan pesona, anda perlu mengulangi prosesnya.

Bagaimana Menggunakan Buku Memikat di Minecraft untuk Membuat Item Yang Memikat?

Sekarang anda mempunyai perpustakaan buku terpesona yang mengagumkan, inilah masanya untuk menggunakannya. Memikat dengan buku adalah proses yang sedikit berbeza daripada meletakkan kemampuan khas terus ke item. Daripada menggunakan meja yang mempesona, anda akan menggunakan landasan yang boleh dipercayai.

Setelah anda membuka grid pembuatan landasan, ikuti langkah-langkah di bawah:

 1. Letakkan item yang ingin anda sukai di slot pertama.

 2. Letakkan buku terpesona di slot di sebelah item.

 3. Ambil barang anda yang baru terpesona dan letakkan di inventori anda.

Anda juga boleh menggabungkan buku terpesona untuk membuat satu buku dengan beberapa atau pesona dengan tahap yang lebih tinggi, seperti menggabungkan alat dan senjata. Namun, ingat bahawa menggabungkan buku tidak selalu berfungsi untuk pemain.

Sekiranya anda mempunyai dua buku terpesona dengan tahap yang sama, buku-buku itu dapat digabungkan untuk menghasilkan satu volume yang lebih tinggi. Namun, jika anda menggabungkan dua buku dan sebilangan mantra tidak dapat dipindahkan, landasan hanya akan memindahkan kemampuan yang sesuai. Sebarang kebolehan yang tidak dapat digunakan hilang dalam proses tersebut.

Bagaimana Mendapatkan Item Yang Lebih Baik Di Minecraft?

Terdapat dua cara untuk mendapatkan pesona tahap tertinggi di Minecraft:

 • Tingkatkan tahap watak anda
 • Membina rak buku

Tidak ada syarat tingkat untuk mulai mempesona dalam permainan, tetapi tingkat pesona terkait dengan karakter XP anda. Semakin tinggi tahap watak anda, semakin baik pilihan anda untuk pesona peringkat tinggi.

Ingatlah bahawa tahap watak anda boleh mempengaruhi tahap pesona, tetapi tidak mempengaruhi pilihan pesona anda. Pesona masih secara rawak tanpa mengira tahap watak anda.

Cara lain untuk mendapatkan pesona peringkat tinggi adalah dengan mengelilingi meja mempesona anda dengan rak buku. Anggaplah ia sebagai perpustakaan untuk semua pengetahuan misteri yang anda mahukan pada item anda. Anda tidak hanya boleh meletakkan rak buku di seluruh rumah anda, dan mengharapkan ia memberi kesan.

Meja mempesona anda sangat khusus di mana ia mahu perpustakaannya, dan penempatannya sangat penting. Rak harus berada dua blok dari meja mempesona tanpa ada di antara rak buku dan meja. Juga, rak mesti berada pada ketinggian yang sama atau tidak lebih dari satu blok lebih tinggi daripada meja.

Sekiranya anda ingin memaksimumkan usaha yang mempesona, arahkan watak level 30 dengan 15 rak buku (maks) yang mengelilingi meja.

Soalan Lazim Tambahan

Bagaimana Anda Menggabungkan Buku Enchanted di Minecraft?

Anda boleh menggabungkan buku terpesona di landasan. Cukup buka grid pembuatan landasan dan letakkan kedua-dua buku terpesona di dalam kotak kerajinan untuk membuat satu jilid. Apabila anda menggabungkan buku dengan tahap yang sama, anda mungkin akan mendapatkannya yang merupakan tahap seterusnya jika ada tahap yang lebih tinggi.

Bagaimana Membaca Minecraft Enchantment Language?

Bahasa pesona Minecraft berasal dari permainan PC 2001 yang disebut Komander Keen. Ia menggunakan Standard Galactic Alphabet yang terdapat dalam permainan klasik. Ramai pemain mungkin berminat untuk mempelajari bahasa fiksyen ini, tetapi sebelum anda melakukannya, anda harus tahu bahawa perkataan dan frasa tersebut secara rawak.

Anda tidak akan mendapat maklumat tambahan mengenai pesona. Kata-kata dan frasa yang anda nyahkodkan mungkin tidak ada kaitan dengan permainan sama sekali, tetapi mereka mungkin merupakan cara yang menggembirakan untuk meluangkan masa. Sekiranya penyahkodan bahasa pesona Minecraft terasa seperti masa yang tepat untuk anda, carta Standard Galactic Alphabet boleh didapati dalam talian.

Keupayaan Memikat di Hujung Jari Anda

Anda mungkin tidak dapat menjadi anak lelaki Krypton dengan meja mempesona Minecraft anda, tetapi anda akan hampir tiba. Ingatlah bahawa anda tidak semestinya membuat sihir sendiri. Mereka ada di sekeliling anda. Beli buku terpikat dari penduduk kampung dan periksa barang rampasan anda. Anda tidak pernah tahu kapan anda akan berlaku di pesona yang mengubah permainan.

Apa sihir kegemaran anda? Beritahu kami mengenainya di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found