Bagaimana Cara Menghidupkan Malam Pertama Anda di Minecraft

Permainan Minecraft adalah banyak perkara bagi mereka yang bermain. Bagi sesetengah orang, ini berkaitan dengan hubungan dengan komuniti dan bekerjasama untuk membuat sesuatu yang menakjubkan. Bagi yang lain, ini adalah kanvas untuk menyatakan sisi kreatif mereka. Untuk yang lain, ini adalah arena untuk menguji kemahiran mereka melawan pemain lain. Namun, pada intinya, Minecraft adalah permainan bertahan, di mana satu pemain tunggal diadu terhadap persekitaran mereka dalam usaha untuk bertahan dan akhirnya berkembang.

Bagaimana Menghidupkan Malam Pertama Anda di Minecraft

Walaupun terdapat mekanisme untuk menjadikannya lebih sukar seiring berjalannya waktu, seperti kesukaran setempat, permainan menjadi lebih mudah apabila anda mengumpulkan sumber dan membina tempat yang selamat yang dirancang untuk membantu anda bertahan di dunia yang unik ini. Dengan keadaan ini, malam pertama anda adalah salah satu cabaran terbesar untuk bertahan dalam permainan Minecraft, tetapi ia pasti dapat dilakukan jika anda tetap fokus dan sibuk pada hari pertama anda.

Kitaran Siang-Malam

Minecraft mempunyai kitaran siang-malam, tetapi kerana tidak praktikal menjadikannya kitaran 24 jam penuh seperti yang kita alami dalam kehidupan nyata, para pembangun pergi dengan kitaran 20-minit yang jauh lebih pendek dibahagi sama antara 10 minit hari dan 10 minit malam .

Seperti yang anda bayangkan, 10 minit tidak banyak masa untuk mengumpulkan sumber-sumber yang anda perlukan untuk bertahan malam yang penuh dengan gelombang raksasa bermusuhan yang nampaknya tidak berkesudahan, terutama ketika anda bermula dari awal, jadi kami mesti menghitung setiap minit.

Nasib baik, anda tidak perlu bermula dari awal jika anda tidak mahu! Minecraft memang mempunyai pilihan semasa penciptaan dunia diberikan bonus dengan beberapa alat asas untuk membantu anda memulakannya. Sekiranya anda baru menggunakan Minecraft dan ini adalah dunia pertama anda, tidak ada salahnya menggunakan pilihan ini hanya untuk memulakan anda pada hari pertama anda. Dada bonus muncul di dekat tempat anda menghasilkan ciptaan dunia. Ini adalah dada tunggal yang dikelilingi dengan 4 obor, 1 di setiap sisi dada dan ia mengandungi pilihan persediaan asas secara rawak yang boleh merangkumi alat (boleh jadi kapak kayu dan batu dan kapak), balok kayu (mungkin balak dari pelbagai jenis pokok-pokok dunia luar), dan atau makanan (seperti epal atau roti).

Inilah bentuk dada bonus anda

Sebaik sahaja anda mengambil bekalan dari dada anda, anda juga dapat mengambil dada dan obor, yang merupakan salah satu bonus terbesar untuk malam pertama anda.

Dan inilah yang saya dapat di dada bonus, kandungan anda mungkin berbeza

Panduan ini akan menganggap anda membiarkan pilihan ini tidak dicentang dan bermula bersendirian dan tanpa sumber.

Hari Pertama Anda

Jadi, anda melahirkan dunia baru dan tidak mempunyai sumber. Inventori anda merangkumi ruang pembuatan asas 2 × 2, baik untuk bekalan asas seperti obor, tetapi anda memerlukan ruang pembuatan 3 × 3 yang lebih serba boleh yang disediakan oleh meja membuat untuk membuat item yang lebih rumit seperti alat. Ini dibuat dari kayu sehingga tugas nombor satu adalah mencari pokok dan mengumpulkan beberapa balak.

Oleh kerana anda tidak mempunyai alat lagi, cukup gunakan tangan kosong anda dan tekan kiri-kiri pada tetikus sambil menunjuk ke arah silang pada apa yang anda cuba kumpulkan. Anda akan menyedari ketika anda menekan butang tetikus bahawa lengan anda bergerak menghidupkan anda "menumbuk" apa sahaja yang anda lihat dan blok yang anda kumpulkan akan sedikit mengubah teksturnya untuk menunjukkan ia sedang dipecah.

Setelah log mencapai titik tertentu yang akan dipecah, ia akan berhenti wujud sebagai blok yang diletakkan di dunia dan akan berubah menjadi barang kecil yang melayang tepat di atas tanah yang dapat anda kumpulkan dengan berjalan di atasnya.

Tahniah, anda mendapat log pertama anda! Sekarang, tekan kekunci "E" pada papan kekunci anda untuk membuka inventori. Anda akan melihatnya mengandungi 1 log (atau mungkin lebih banyak lagi jika anda berminat untuk menebuk sisa pokok itu). Anda juga harus melihat bahagian kanan atas inventori mempunyai grid pembuatan 2 × 2 yang disebutkan sebelumnya.

Dengan menggunakan tetikus anda, klik log dari inventori anda untuk mengambilnya dan klik sekali lagi di grid pembuatan untuk meletakkannya di sana. Anda akan melihat kotak kecil di sebelah kanan grid kerajinan akan menunjukkan item baru. Ini adalah produk yang akan dihasilkan dari membuat apa sahaja yang anda letakkan di grid kerajinan, dalam hal ini, 4 papan kayu. Klik Shift untuk memasukkan produk ke inventori anda.

Hebat! Sekarang anda mempunyai papan kayu, cukup untuk membuat meja pembuatan anda. Sekarang, ambil papan kayu anda dan letakkan 1 di setiap 4 petak grid kerajinan. Anda boleh mengambil seluruh timbunan papan kayu dengan mengklik kiri padanya kemudian semasa anda menuding ke atas setiap kotak grid kerajinan, klik kanan padanya sekali untuk meletakkan 1 item dari timbunan di petak itu. Setelah meletakkan papan keempat di grid, anda akan melihat bahawa produk baru muncul, meja membuat.

Ambil ini dan pindahkan ke bar panas anda, yang terletak di bawah inventori anda. Terdapat 9 slot yang sesuai dengan kekunci nombor pada papan kekunci anda 1 hingga 9. Teruskan dan masukkan ini di kotak paling kiri 1 dan tutup inventori anda. Anda boleh menutup ini dan menu lain dengan menekan butang "Esc" pada papan kekunci anda.

Sekarang, untuk menggunakan meja membuat, kita harus meletakkannya di dunia. Pilih kotak 1 pada bar panas anda dengan menatal ke roda roda mouse anda atau dengan menekan kekunci 1 pada papan kekunci anda (tepat di atas dan di sebelah kiri kekunci "Q"). Sekarang, arahkan tapak kaki anda ke lokasi yang terletak berhampiran anda dan klik kanan. Ini akan meletakkan blok yang anda pegang (dalam hal ini meja kerajinan) di tempat yang anda cari. Sekarang, kita mempunyai akses ke grid pembuatan yang lebih besar untuk membuat barang yang lebih kompleks. Malangnya, kita kehabisan bahan jadi kembali ke pokok itu dan ambil 2 balak lagi.

Ini log yang akan kita ubah menjadi papan kayu lagi jadi teruskan dan lakukannya di grid pembuatan inventori anda, atau jika anda lebih suka menggunakan meja pembuatan baru yang mewah, anda boleh melakukannya dengan mengklik kanan sambil melihatnya. Sekarang, ambil 2 papan kayu dan letakkan di mana sahaja di grid kerajinan, hanya pastikan satu berada tepat di atas yang lain. Ini akan menampilkan produk baru yang belum pernah kita lihat sebelumnya. Ambil tongkat itu dan letakkan di dalam inventori anda (Mungkin anda mungkin sudah mempunyai kayu jika anda merobohkan keseluruhan pokok kerana kadangkala mereka jatuh dari daun yang reput. Ini baik kerana ia digunakan dalam banyak resipi membuat dan tidak pernah salah untuk mempunyai tambahan daripada).

Anda juga boleh mendapatkan tongkat dari blok daun. Sama ada patahkannya dengan penumbuk anda atau tunggu sehingga reput setelah anda mengambil semua kayu dari pokok

Sekarang letakkan 3 papan kayu yang tersisa di sudut kiri atas grid kerajinan 3 × 3 membuat anak panah kecil dan letakkan 2 batang pada grid kerajinan di slot tengah dan slot tengah bawah. Ini akan menghadirkan produk baru untuk anda ambil, kapak kayu. Ambil ini dan letakkan di bar panas anda di slot 1.

Sekarang anda mempunyai kapak! Ia mungkin diperbuat daripada kayu, tetapi ia akan membantu anda mengumpulkan kayu balak lebih cepat daripada hanya menggunakan tangan anda, jadi gunakan benda itu untuk menebang sebilangan pokok berdekatan yang anda boleh. Sekiranya anda berada di kawasan dengan pohon oak, cubalah ambil ini terlebih dahulu kerana kadangkala mereka boleh menjatuhkan epal. Sebaik sahaja anda mengumpulkan semua kayu balak dari pokok, daun akan mulai reput, perlahan-lahan meroboh sendiri dan menjatuhkan barang daripadanya, sekiranya pokok oak sama ada anak pokok oak, batang kayu, atau epal. Tidak semua daun akan menjatuhkan satu item sehingga anda mungkin tidak mendapatkan satu pun, tetapi setelah beberapa pokok, anda harus memiliki sebilangan daripadanya. Epal boleh berfungsi sebagai sumber makanan permainan awal yang baik, tetapi jika anda tidak perlu bimbang, ada pilihan lain yang boleh anda ambil dalam beberapa hari akan datang sebelum anda benar-benar memerlukan apa-apa.

Anda akan melihat bahawa semasa anda menggunakan kapak, bar hijau muncul di bahagian bawah gambar kapak di bar panas anda. Inilah ketahanan baki kapak. Ia akhirnya akan bertukar menjadi kuning, kemudian menjadi merah, dan akhirnya akan merosakkan barang tersebut dan membuangnya dari inventori anda. Ini adalah sebahagian daripada Minecraft; anda sentiasa boleh membuat alat baru jadi, jangan risau jika anda mematahkan alat.

Sebaik sahaja anda mengumpulkan dua atau tiga pokok, anda mungkin mendapat cukup kayu untuk malam itu dan sudah tiba masanya untuk mencari sumber yang lebih baik, tetapi anda memerlukan alat baru, beliung. Masuk kembali ke meja membuat dan letakkan papan kayu di tiga slot teratas, tongkat di slot tengah, dan tongkat lain di slot tengah bawah. Ini akan membuat beliung kayu di kotak keluaran. Ambil ini dan masukkan ke dalam slot 2 bar panas anda.

Sekarang anda perlu mencari sebilangan batu. Kadang-kadang akan ada beberapa di permukaan, tetapi selalunya anda harus menggali ke sisi bukit besar atau turun ke tanah untuk mendapatkan batu. Untuk mengatasi kotoran akhirnya anda ingin membuat sekop, tetapi untuk hari pertama anda gunakan tangan anda.

mujurlah saya bertelur di sebelah tebing. Ini akan menjadi sumber batu yang hebat dan akan berfungsi sebagai tempat untuk membina tempat perlindungan permulaan

Penting untuk diperhatikan pada ketika ini bahawa anda tidak boleh menggali ke bawah. Sebagai gantinya, saya cadangkan sama ada selongsong tangga atau berdiri di garisan antara dua blok dan memecahkannya satu demi satu berulang-ulang, jadi jika anda memecahkan blok dan menemui sesuatu yang anda tidak mahu terjatuh (lava, sebuah gua yang dalam , dan lain-lain) anda boleh berhenti sebelum jatuh ke dalamnya. Tidak lama sebelum anda memukul batu yang boleh anda kumpulkan dengan beliung anda. Adalah mungkin untuk memecahkan batu dengan kepalan tangan anda, tetapi diperlukan selamanya dan blok tidak akan jatuh untuk anda kumpulkan sebagai barang kecuali anda menggunakan beliung. Sebaik sahaja anda menemui batu, gunakan beliung anda dan ambil sekurang-kurangnya 16. Batu itu akan jatuh sebagai batu besar bukan batu, tetapi itulah yang anda mahukan dalam kejadian ini sehingga sempurna.

Apabila anda memecahkan kotoran kotoran, anda akan jatuh ke batu untuk memastikan anda selamat dari kejatuhan yang berpotensi membawa maut

Sebaik sahaja anda mempunyai batu bulat anda gunakannya dan beberapa tongkat untuk membuat kapak dan beliung baru (corak yang sama dengan versi kayu, ganti Papan Kayu dengan batu besar) dan sekarang kami akan membuat beberapa barang baru; pedang batu dan tungku.

Ini adalah resipi kapak batu. Anda mungkin akan membuat banyak dari ini pada hari-hari yang akan datang.Kapak batu akan membolehkan anda mengumpulkan bahan batu, arang batu, dan besi. Untuk mendapatkan emas dan sumber yang lebih berharga, anda memerlukan beliung besi.

Mari kita mulakan dengan pedang. Letakkan 1 batang di ruang tengah bawah pada grid kerajinan 3 × 3 dan 1 batu batu di ruang tengah, dan ruang tengah atas. Ini akan menunjukkan pedang batu yang boleh anda ambil dan letakkan di bar panas anda.

Anda juga boleh membuat pedang dari kayu jika anda tidak berjaya menemui batu.

Seterusnya, ambil 8 batu baki yang tersisa dan letakkan 1 di setiap slot grid kerajinan 3 × 3 kecuali slot tengah. Ini akan memaparkan tungku. Ambil ini dan letakkan di atas bar panas.

Malam Pertama Anda

Pada ketika ini, anda mungkin kehabisan siang hari jadi gunakan kapak anda untuk memecahkan dan mengambil meja kerajinan anda dan membawa semua ini ke tempat anda akan berlindung untuk malam ini. Ini mungkin pintu masuk gua yang dangkal, bangunan yang terbengkalai, atau anda boleh membina tempat perlindungan anda sendiri dengan menggali lubang untuk melompat ke dalam atau mendirikan rumah yang sangat kecil. Sesampai di sana, letakkan meja kerajinan dan tungku anda dan gunakan baki baki anda untuk menutup kawasan dengan anda di dalamnya.

Anda boleh membuat pintu jika anda mahu (isi semua kecuali slot kiri 3 pada grid 3 × 3 dengan papan kayu untuk membuat 3 pintu), tetapi selagi anda dilekatkan, anda bagus.

Secara teknikal, anda boleh keluar malam di tempat perlindungan anda seperti berdiri dan baik-baik saja, tetapi hanya duduk selama 10 minit di kegelapan gelap-gelap di ruang kecil nampaknya tidak menyenangkan atau cekap sehingga ketika malam berlangsung, kami akan mengambil masa untuk melakukan beberapa perkara lagi.

Perkara pertama yang pertama, kita memerlukan sedikit cahaya. Apabila anda menjumpai batu, anda mungkin juga menemui batu arang. Sekiranya demikian, anda boleh membuat 4 obor dengan 1 arang batu dan 1 batang dengan meletakkannya di salah satu grid pembuatan dengan arang batu tepat di atas tongkat.

Sekiranya anda tidak menjumpai arang batu, anda boleh membuat arang dan membuatnya dengan cara yang sama dengan tongkat untuk membuat 4 obor.

Untuk membuat arang, kita perlu menggunakan tungku. Buka menu tungku dengan mengklik kanan padanya. Letakkan 1 atau lebih balak di slot paling atas untuk "dimasak" atau "dileburkan" dan letakkan sumber bahan bakar (papan kayu mungkin paling mudah, tetapi hampir semua barang kayu akan dilakukan seperti alat kayu lama, pintu tambahan, atau walaupun anak pokok oak) di slot bawah. Setelah kedua-duanya diletakkan, anda akan menyedari bahawa Tungku menyala, menghasilkan cahaya untuk tempat tinggal anda buat sementara waktu, dan bar kemajuan di menu Tungku menunjukkan berapa banyak masa yang tersisa sehingga selesai item yang sedang diusahakannya. Anda tidak perlu melihat tungku mencium barang anda. Anda boleh keluar dari menu ini dan melakukan perkara lain semasa tungku melakukan perkara yang sama.

Apabila anak panah benar-benar putih, anda akan melihat log hilang dan arang akan muncul di kotak di sebelah kanan.

Setelah selesai, ambil arang dan buat obor anda. Letakkan ini di bar panas anda.

Untuk ruang yang anda miliki, anda mungkin hanya perlu meletakkan 1 untuk menerangkan keseluruhannya, tetapi jika anda ingin menggunakan lebih banyak, anda boleh.

Saya pergi dengan dua obor kerana saya suka simetri

Akhirnya, anda dilindungi dari malam dan tidak duduk dalam kegelapan. Namun, tidak ada salahnya untuk mempersiapkan hari esok. Oleh kerana anda mempunyai obor tambahan untuk menerangi apa yang anda gali, anda boleh mula mengembang ke tanah untuk mencuba dan mencari sedikit besi atau sumber berguna lain. Cukup buat tangga ke tanah dan kumpulkan sumber daya yang menerimanya ketika anda pergi untuk mengelakkan massa bermusuhan dari bertelur di dalam ruang selamat anda. Saya cadangkan meletakkan obor sekurang-kurangnya setiap 7 petak, walaupun lebih banyak cahaya tidak menyakitkan.

Ini adalah permulaan yang baik, tetapi kita masih mempunyai banyak jalan.

Selamat selamat malam pertama anda di Minecraft! Masih ada banyak permainan, tetapi sekarang anda mempunyai asas untuk tidak hanya bertahan, tetapi juga untuk berkembang!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found