Cara Mengubah Penyemak Imbas Lalai pada MIUI

Telefon MIUI Xiaomi cukup popular kerana berdasarkan sistem operasi yang paling meluas untuk telefon pintar dan tablet. Lebih-lebih lagi, mereka dilengkapi dengan banyak ciri menarik yang menjadikan pengalaman khas Android menjadi lebih baik.

Cara Mengubah Penyemak Imbas Lalai pada MIUI

Tidak hairanlah, antara muka pengguna MIUI membolehkan anda menggunakan pelayar yang berbeza untuk melayari internet.

Sekiranya anda tidak berpuas hati dengan penyemak imbas lalai yang ada di telefon MIUI anda, inilah yang sesuai dengannya dan bagaimana anda boleh beralih ke yang anda inginkan.

Menukar Penyemak Imbas Lalai

Oleh kerana terdapat beberapa versi MIUI, akan ada cara yang berbeza untuk mengubah penyemak imbas lalai, bergantung pada versi yang dijalankan oleh telefon anda.

MIUI 8 dan Edisi Terdahulu

Adakah anda mempunyai MIUI 8 atau versi yang lebih lama? Ikuti langkah di bawah untuk menetapkan Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda.

 1. Buka Tetapan dan pilih Aplikasi yang dipasang.
 2. Tatal ke bahagian bawah skrin. Di sana, anda akan melihat ikon roda gigi berlabel Lalai.
 3. Ketik untuk membukanya dan kemudian pilih Penyemak Imbas.
 4. Pilih Google Chrome untuk menetapkannya sebagai lalai anda.

Katakan anda tidak mahu menggunakan Chrome. Sekiranya demikian, anda juga boleh memilih Firefox atau penyemak imbas lain yang ada dan menjadikannya sebagai lalai anda.

MIUI 9

Pengguna MIUI 9 harus mengikuti arahan di bawah untuk menukar penyemak imbas lalai mereka.

 1. Buka aplikasi Tetapan pada telefon pintar anda.
 2. Pilih Aplikasi, dan pada skrin seterusnya, pilih Urus Aplikasi.

 3. Di sudut kanan atas, cari ikon tiga titik dan ketiknya.

 4. Pilih Aplikasi Lalai dan kemudian Penyemak Imbas.

 5. Pilih Chrome sebagai lalai.

Penyemak Imbas Lalai Miui

MIUI 10 dan Kemudian

Sekiranya anda pengguna MIUI 10 dan ingin menetapkan Chrome sebagai penyemak imbas lalai anda, inilah yang harus dilakukan. Langkahnya sangat serupa dengan MIUI 9.

 1. Buka aplikasi Keselamatan pada telefon anda.
 2. Pilih pilihan Urus aplikasi.

 3. Di sudut kanan atas skrin, ketuk tiga titik untuk melihat lebih banyak pilihan.

 4. Pilih aplikasi Lalai.

 5. Pilih Penyemak Imbas, dan dari menu ini, pilih Chrome untuk menetapkannya sebagai lalai.

Di bawah Chrome, anda juga akan melihat penyemak imbas lain yang tersedia. Sebagai contoh, Mi Browser, yang merupakan MIUI asli. Antara muka MIUI juga serasi dengan penyemak imbas Safari dan Opera.

MIUI 12

Mereka sedang menguji MIUI 12 terbaru di China. Dikatakan bahawa versi ini akan dilengkapi dengan beberapa kemas kini berguna ketika datang ke Penyemak Imbas Mi, tetapi anda masih dapat menetapkan yang lain sebagai lalai anda.

Miui Tukar Penyemak Imbas Lalai

Cara Menghapus Lalai pada MIUI

Terdapat cara lain untuk menetapkan penyemak imbas lalai yang lain. Anda juga boleh menggunakan langkah-langkah ini untuk aplikasi lain. Contohnya, anda mungkin ingin membuka muzik atau gambar anda dengan aplikasi yang berbeza dari yang anda miliki di telefon pintar anda.

Cukup ikuti arahan ini, dan anda akan menyelesaikannya dalam satu minit. Ini mungkin bergantung pada versi MIUI yang digunakan oleh telefon anda, tetapi lebih kurang, ia menjadi berikut:

 1. Buka aplikasi Keselamatan.
 2. Ketik Urus aplikasi dan ketik Penyemak Imbas.
 3. Di bahagian bawah skrin baru, anda akan melihat pilihan Hapus lalai.
 4. Ketuk untuk membuang semua tetapan aplikasi lalai.

Sekarang, kembali ke skrin Urus aplikasi dan tetapkan aplikasi yang diingini sebagai lalai anda.

Adakah Pelayar Mi Ada Bagus?

Banyak pengguna mencadangkan anda harus memberi peluang kepada Pelayar Mi.

Anda mungkin merasa sukar untuk membiasakan diri dengan penyemak imbas ini setelah bertahun-tahun menggunakan Chrome atau penyemak imbas popular lain. Namun, pengalaman pengguna yang ditawarkannya sangat baik. Diduga, navigasi lebih baik daripada di Chrome, dan kelajuan pemuatan halaman sama baiknya.

Walau bagaimanapun, mungkin terdapat beberapa kebimbangan privasi yang berkaitan dengan penyemak imbas ini. Perkara yang sama berlaku untuk penyemak imbas Mint, yang juga terpasang pada telefon Xiaomi. Pertimbangkan ini semasa memutuskan penyemak imbas mana yang akan anda gunakan.

Penyemak Imbas Mi, Chrome, atau Sesuatu Lain?

Semuanya bergantung pada pilihan anda. Mungkin memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri dengan penyemak imbas baru, tetapi anda mungkin merasa lebih sesuai untuk keperluan anda semasa anda melakukannya.

Mi Browser menawarkan navigasi yang sangat baik dan pengalaman membaca yang hebat. Walau bagaimanapun, masalah privasi mungkin menjadi pemecah masalah bagi anda. Penyemak imbas Chrome atau Firefox yang terkenal mungkin terasa seperti pilihan yang lebih baik semasa anda menunggu versi MIUI yang dikemas kini, yang mungkin membawa pengalaman menyemak imbas yang lebih selamat.

Penyemak imbas mana yang akan anda pilih untuk telefon pintar Xiaomi anda? Adakah anda pernah mencuba Mi Browser sebelum ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found