Cara Mengeluarkan Ikon di MIUI

MIUI adalah peningkatan yang sangat baik untuk telefon Android, dan ia dilengkapi dengan banyak pilihan yang berguna dan menarik. Sebilangan besar pengguna suka bahawa anda mempunyai banyak cara untuk memperibadikan antara muka dan membuat telefon pintar yang terbaik untuk diri sendiri.

Cara Mengeluarkan Ikon di MIUI

Ingin memulakan dengan rupa telefon anda? Selain menukar kertas dinding dan menyesuaikan pilihan lain yang berkaitan, anda boleh membuang atau menambahkan ikon dan label ikon yang anda rasa sesuai.

Baca artikel kami untuk mengetahui cara melakukannya.

Kosongkan Ruang Skrin Utama

Mungkin sukar untuk mengingat di mana tempat jika skrin utama anda terlalu sesak. Dengan terlalu banyak ikon aplikasi, anda mungkin lupa ikon mana yang telah anda pasang dan bermaksud untuk digunakan. Tidak semestinya sama sekali tidak kelihatan kemas.

Sekiranya anda ingin merosot dan memastikan skrin utama anda lebih minimalis, anda mungkin akan memikirkan untuk membuang ikon aplikasi daripadanya.

Malangnya, jika anda cuba memadamkan ikon aplikasi, anda akan menyahpasang aplikasinya dari telefon secara serentak. Telefon pintar Xiaomi tidak membenarkan anda membuang ikon, tetapi terdapat pelbagai cara untuk menjadikan skrin utama anda tidak terlalu sesak.

1. Pindahkan Ikon ke Skrin Lain

Cukup letakkan jari anda pada ikon aplikasi dan seret ke skrin lain. Anda akan tahu bahawa anda boleh menggerakkan ikon aplikasi semasa telefon anda bergetar. Aplikasi anda akan tetap mudah diakses kerana anda hanya perlu menggesek ke kiri atau kanan untuk melihatnya. Pada masa yang sama, anda tidak perlu memasukkan semuanya ke skrin utama.

Anda juga boleh menggunakan mod gambaran keseluruhan untuk memindahkan aplikasi. Pertama, buka kunci telefon anda dan ketika anda berada di skrin utama anda, cubit untuk melihat halaman skrin utama yang lain. Seterusnya, ketuk dan tahan ikon dan pindahkan ke layar yang diinginkan. Itu akan membuka skrin sehingga anda dapat menjatuhkan ikon. Ulangi ini untuk semua ikon aplikasi yang ingin anda pindahkan.

2. Buat Folder

Sekiranya anda ingin menyimpan aplikasi anda di skrin utama, tetapi anda ingin melihat lebih sedikit daripada aplikasi tersebut, anda boleh membuat folder dan meletakkannya di sana. Sekiranya anda membuat beberapa folder, anda dapat mengelompokkan aplikasinya mengikut apa yang digunakan. Contohnya, permainan, komunikasi, dll.

Anda tidak dapat membuat folder kosong dan kemudian menambahkan aplikasinya. Folder semasa anda menyeret satu aplikasi ke aplikasi lain. Mereka akan bergabung dan secara automatik membuat folder baru dengan dua aplikasi di dalamnya. Kemudian, anda boleh terus menambah lebih banyak aplikasi ke folder ini.

MIUI Cara Mengeluarkan Ikon

3. Pasang Pelancar Pihak Ketiga

Anda juga boleh mencuba kaedah ini, tetapi hanya jika anda memilih pelancar yang disahkan. Malangnya, Xiaomi telah menyekat semua pelancar pihak ketiga yang tidak disahkan, jadi anda tidak dapat menggunakannya dengan MIUI.

Periksa Google Play Store untuk pelancar yang dipercayai dan pilih yang anda rasa sesuai dengan anda. Setelah anda memuat turun dan memasangnya, ketik pada butang Laman Utama. Permintaan akan muncul di skrin anda, meminta anda memilih peluncur. Pilih yang baru anda pasang, dan jangan lupa untuk mencentang kotak Ingat pilihan saya untuk digunakan di masa hadapan.

Kini pelancar yang baru dipasang adalah yang pertama. Sekiranya tidak, lakukan ini secara manual.

  1. Pergi ke Tetapan dan pilih skrin Utama.

  2. Dalam menu ini, cari pelancar Lalai dan ketuk untuk membuka.

  3. Pilih pelancar pihak ketiga yang ingin anda tetapkan sebagai lalai.

Bergantung pada tetapan pelancar, anda dapat membuang ikon aplikasi tanpa menyahpasang aplikasi dari telefon anda.

Keluarkan Ikon Alat

Beberapa pengguna MIUI bertanya-tanya bagaimana membuang ikon aplikasi yang tidak perlu dari folder yang sudah ada di telefon mereka. Namun, sekarang anda tahu anda tidak dapat membuang ikon tanpa menghapus aplikasinya. Anda juga tidak dapat menghapus aplikasi yang sudah terpasang dari telefon, seperti Muat turun, Akaun Mi, dll.

Walau bagaimanapun, anda boleh mematikannya jika anda fikir ia akan membantu telefon pintar anda beroperasi dengan lebih baik:

  1. Buka aplikasi Tetapan.

  2. Pergi ke "Apl".

  3. Pilih Semua dan kemudian cari aplikasi yang diingini.

  4. Ketuk dan apabila maklumat Aplikasi dibuka, ketuk butang Lumpuhkan di bahagian bawah.

Perhatikan bahawa tidak setiap aplikasi akan membolehkan anda melumpuhkannya. Sekiranya butang Lumpuhkan kelihatan kelabu, anda tidak dapat mematikan aplikasinya.

MIUI

Pastikan Telefon Anda Rapi

Skrin utama yang berantakan dapat menyebabkan anda terlepas pemberitahuan penting. Sekiranya anda mahu mengelakkannya, membuang ikon yang tidak diperlukan akan berjaya.

Walaupun anda hanya boleh membuang ikon dengan mengetuk butang "X", ada tiga cara untuk menjadikan skrin utama anda kelihatan kemas - terserah anda untuk memilih yang paling sesuai untuk anda.

Adakah anda pernah memadam aplikasi secara tidak sengaja? Mana satu daripada tiga kaedah ini yang akan anda gunakan? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found