Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Telefon Ubuntu Kedua mempunyai perkakasan yang jauh lebih baik

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Telefon Ubuntu Kedua mempunyai perkakasan yang jauh lebih baik

Gambar 1 dari 10

depan_0

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Panel belakang dapat dikeluarkan, tetapi baterinya tidak dapat diganti dengan mudah
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Panel belakang melengkung dan dibuat dari plastik yang agak murah
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Port bawah dan port pengecasan microUSB
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Kamera menghadap belakang adalah unit Sony 20,7 megapiksel
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Satu-satunya cara untuk membezakan versi Android dan Ubuntu adalah dengan menghidupkannya
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Butang rumah di bahagian depan kapasitif dan bersinar dengan lembut ketika diketuk
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Untuk semua kesalahannya, MX4 bukan telefon pintar yang kelihatan buruk
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Tidak ada penjenamaan Ubuntu sama sekali di luar
Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Sudut bulat telefon bermaksud ia masuk dengan baik ke dalam poket anda
£ 207 Harga semasa dikaji

Kami tidak tergila-gila dengan telefon Ubuntu pertama ketika dilancarkan awal tahun ini, tetapi kemudian secara adil, tidak ada banyak perkara yang dapat digembirakan. Ia adalah telefon pintar berharga £ 121 yang terasa murah di tangan, dan agak kasar di sekitar tepi yang digunakan.

Meizu MX4 Ubuntu Edition mengelakkan masalah pertama dengan baik. Ia kelihatan bergaya: mirip dengan telefon pintar kelas menengah ke atas yang lain, dengan satu butang utama dan skrin IPS 5.36 inci yang besar dan terang.

Anda kelihatan sangat biasa

Terdapat dua sebab anda mungkin menganggap anda pernah melihat MX4 sebelumnya.

Yang pertama ialah semua telefon pintar kelihatan serupa. Yang kedua adalah bahawa ini adalah versi baru telefon yang ada - Meizu MX4 asli Android; yang ini menjalankan Ubuntu Touch. Sebenarnya, sehingga mereka dihidupkan tidak ada cara untuk membezakan kedua-dua telefon bimbit, bahkan dari teks di belakang.

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Satu-satunya cara untuk membezakan versi Android dan Ubuntu adalah dengan menghidupkannya

Ini bukan perkara buruk. Edisi MX4 Ubuntu adalah telefon yang cantik. Ini didominasi oleh skrin sentuh 5,36 inci, dan cukup minimalis, dengan punggung yang melengkung lembut menyerupai Nexus 6, dan bukannya tampilan rata yang disukai oleh Sony Xperia Z3 dan iPhone 6. Layarnya adalah LCD IPS: tajam dan terang, dengan resolusi 1,152 x 1,920-piksel.

Bahagian belakang telefon terbuat dari plastik dan terasa sentuhan berongga. Melepaskan bahagian belakang hanya menunjukkan slot SIM mikro di bawahnya: bateri tidak dimaksudkan untuk diganti pengguna, dan tidak ada slot kad microSD untuk memperluas storan 16GB standard. Namun, secara keseluruhan, dengan berat 147g dan tebal hanya 8.9mm, ia akan dengan senang hati masuk ke dalam poket tanpa disedari.

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Untuk semua kesalahannya, MX4 bukan telefon pintar yang kelihatan buruk

Dan kemudian datang Ubuntu ...

Kemudian perkara-perkara mulai salah, dan ini pada dasarnya bergantung kepada Ubuntu Touch. Sebelum saya melangkah lebih jauh, ada dua perkara yang harus saya nyatakan:

  1. Jenis orang yang akan mempertimbangkan untuk membeli telefon Ubuntu bukanlah pengguna biasa anda; dan
  2. Ini hanya telefon bimbit kedua yang pernah menggunakan sistem operasi

Dengan peringatan yang ada, mengenali Ubuntu Touch adalah perjuangan yang sukar. Ini memiliki gunung untuk mendaki untuk mengejar iOS dan Android, yang keduanya adalah liga di depan dari segi prestasi dan kegunaan.

Saya tidak mahu melebih-lebihkannya. Nampaknya T-Mobile G1 bukanlah pengalaman pengguna yang luar biasa ketika membawa Android ke UK pada tahun 2008, tetapi sesiapa yang datang ke Ubuntu Touch harus bersiap untuk belajar, dan belajar dengan cepat. Beberapa masalah timbul kerana kami telah menyesuaikan diri dengan pusat graviti UI yang berbeza (tidak ada skrin utama di sini, anak-anak), tetapi yang lain hanya pelik.

Contohnya, pemberitahuan sangat mudah dilupakan, yang merupakan pengawasan bagi peranti yang tujuannya hanya untuk menarik perhatian anda dengan serta-merta. Saya berjaya kehilangan tiga pesanan teks kerana terpaksa meluncur di bar atas untuk mencarinya.

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Panel belakang dapat dikeluarkan, tetapi baterinya tidak dapat diganti dengan mudah

Kemudian ada aplikasi. Sebenarnya, sebenarnya tidak ada: pada masa ini, pemilihannya minimum. Ini bukan masalah bagi saya, kerana setelah sekian lama pemasangan aplikasi pada tahun 2009, saya tidak boleh mengatakan bahawa saya menggunakan banyak perkara lain selain daripada inti penting, yang (kebanyakan) ada dan dipertanggungjawabkan. Facebook, Twitter, bahkan Cut the Rope ada di sana sekiranya anda menginginkannya.

Juga, memandangkan sifat sumber terbuka Ubuntu Touch, anda berharap lebih banyak aplikasi akan muncul seiring berjalannya waktu. Beberapa perkara sedang dipindahkan secara tidak rasmi, walaupun tidak ada di kedai: misalnya, WhatsApp. Tetapi lihatlah arahan tidak rasmi mengenai cara memasang WhatsApp, dan anda akan melihat mengapa saya memutuskan untuk tidak mengganggu. Mesra pengguna, tidak.

Secara teori, Skop harus mengatasi masalah ini. Sebagai penyunting ulasan, Jonathan Bray menjelaskan dalam tinjauan Edisi Ubuntu BQ Aquaris e4.5nya, Skop berada di antara aplikasi dan laman web, menggabungkan elemen UI umum di mana pemaju dapat memasukkan data. Sebilangannya ada pada perangkat secara lalai, seperti berita BBC, dan mereka melakukan pekerjaan yang wajar untuk memasukkan beberapa jurang yang tersisa dalam vakum aplikasi, tetapi hanya jika ada alternatif web, yang tidak selalu berlaku .

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Kamera menghadap belakang adalah unit Sony 20,7 megapiksel

Spesifikasi yang layak, prestasi yang membingungkan

Kekurangan sokongan aplikasi tidak semestinya menjadi masalah - seperti yang saya katakan, ini bukan masalah untuk pengguna arus perdana - tetapi prestasinya, walaupun ketika anda mengetahuinya, masih jauh dari lancar.

Menu tersentak semasa anda meluncur di antara skrin, papan kekunci sering tidak responsif, dan meleret di antara skrin kadang-kadang meninggalkan anda di tempat yang sama sekali berbeza dengan tempat yang anda harapkan.

Mungkinkah ini mengikut spesifikasi? Nah, ini adalah telefon kelas pertengahan hingga mewah yang menggabungkan pemproses octa-core MediaTek 6595, RAM 2GB dan storan onboard 16GB. Namun terdapat kekejangan dan keretakan pada selang waktu yang tidak teratur.

Mudah-mudahan lebam di jalan ini dapat ditangani tepat pada waktunya, tetapi buat masa ini mereka menimbulkan kekecewaan sesekali dalam OS yang biasanya berjalan dengan lancar.

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Sudut bulat telefon bermaksud ia masuk dengan baik ke dalam poket anda

Hidup dengan Ubuntu Touch

OS mudah alih Ubuntu penuh dengan keanehan yang pelik, di mana anda terpaksa belajar cara melakukan sesuatu yang berlawanan dengan intuitif. Mahu memainkan video? Anda fikir memilih "Media Player" akan membawa anda dalam perjalanan. Baiklah, anda salah - ini memaparkan mesej ralat yang memberitahu anda bahawa tidak ada video yang dipilih untuk dimainkan dan anda harus pergi ke ruang lingkup video untuk melakukannya.

Mengenai topik video, mendapatkannya ke telefon bimbit juga terbukti mencabar. OS X tidak mengenali telefon. Windows melakukannya, tetapi setelah menjatuhkan tiga video ke telefon bimbit untuk ujian bateri, hanya satu yang muncul. Dua hari kemudian, yang lain muncul. Tanpa reboot, tidak ada apa-apa: mereka hanya muncul, setelah memutuskan untuk bersembunyi selama beberapa hari.

Ingat juga bahawa telefonnya panas. Layari Twitter selama satu atau dua minit dan ia mula menjadi panas. Mainkan video selama satu jam, dan cukup panas untuk anda bertanya-tanya apakah ini jenis demam yang perlu anda bimbangkan. Saya rasa inilah sebabnya mengapa ia memutuskan untuk memulakan semula setiap beberapa minit pada satu pagi Khamis yang tidak berbahaya.

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Port bawah dan port pengecasan microUSB

Dan jangan mulakan saya menggunakannya untuk mencari jalan di London. Saya takut tersesat kerana saya tahu saya harus bergaduh dengan Peta Di sini atau mengunjungi Peta Google di web. Kedua-duanya akan bergerak perlahan, sebelum menjadi tidak responsif, meninggalkan saya rindu pada hari A-to-Z yang dicetak.

Saya boleh teruskan, dan anda boleh belajar hidup dengan semua perkara ini jika anda benar-benar bertekad, tetapi ini adalah jenis masokisme khas untuk mengatasi diri anda apabila ada alternatif yang digemari yang tersedia di tempat lain.

Persembahan Meizu MX4 Edisi Ubuntu

Sayang sekali, kerana MX4 Ubuntu Edition menangani banyak asas dengan penuh. Kualiti panggilan jelas, tanpa gangguan atau gangguan. Skrin di atas rata-rata, dengan kecerahan maksimum 486cd / m2 - lebih terang daripada HTC One M9 dan LG G4. Jatah kontras skrin 1,361: 1 luar biasa dan ketepatan warna juga sangat baik, dengan hanya warna hijau yang muncul sedikit dalam ujian kami.

Walaupun prestasi sesekali tergagap ketika menukar skrin dan memuatkan aplikasi dan ruang lingkup, prestasi penyemak imbasnya juga mengagumkan, dengan skor SunSpider 508ms. Hanya kelas berwajaran tinggi dalam rentang Samsung (Note 4, Alpha, Galaxy S5 dan S6) dan iPhone Apple yang berjaya memperoleh skor yang lebih baik dalam ujian kami.

Kamera juga kukuh. Snapper menghadap belakang menggunakan sensor 20.7 megapiksel yang dihasilkan oleh Sony. Saya dapati ia dapat merakam gambar statik yang sangat baik, tetapi sedikit bergelut dengan gerakan tiba-tiba - jika anda pernah mencuba gambar kucing, anda akan tahu bahawa ini adalah bahaya pekerjaan.

Ulasan Meizu MX4 Edisi Ubuntu: Butang rumah di bahagian depan kapasitif dan bersinar dengan lembut ketika diketuk

Hayat bateri lebih kepada beg campuran. Dalam ujian video, Meizu MX4 menunjukkan prestasi yang sangat buruk, menjatuhkan bateri pada kadar 14% sejam dengan 120 cd / m2 dan mod Airport diaktifkan. Itu serupa dengan Microsoft Lumia 640XL, yang mengeluarkan 13.5% sejam, tetapi ia mempunyai alasan untuk skrin yang jauh lebih besar.

Kami tidak dapat menjalankan ujian audio streaming standard kami kerana Ubuntu menolak untuk mengalirkan SoundCloud atau LBC tanpa membiarkan layar tetap aktif, tetapi jika digunakan tanpa video, telefon dengan selesa dapat membuatnya sehari - mungkin kerana ia sangat terhad dalam apa yang dapat buat.

Keputusan: Telefon bimbit yang bagus, malu dengan Ubuntu Touch

Meizo MX4 bukan telefon bimbit pengguna biasa. Anda memerlukan jemputan untuk membelinya; hanya keperluan yang komited - dan sebenarnya dapat - berlaku. Sekiranya anda benar-benar mahukan telefon Ubuntu, namun, dengan mengingat betapa rasanya sistem operasi, maka ini adalah tempat terbaik untuk masuk.

Spesifikasi bagus di atas kertas, dan kelihatan bergaya untuk boot. Ini adalah peningkatan pada BQ Aquaris E4.5, walaupun tidak sebesar yang sepatutnya.

Sekiranya anda berada di pagar dan ingin tahu, saya menggesa anda untuk menahan diri. OS tidak siap untuk penggunaan harian, dan dengan harga yang anda dapat membeli telefon bimbit Android yang baik yang terasa jauh lebih pantas dan memberikan lebih banyak ciri dan aplikasi.

Masih awal untuk sistem operasi, dan setiap OS telefon pintar mesti bermula di suatu tempat, hanya Apple dan Google yang mengambil langkah pertama tahun lalu. Ubuntu Touch perlu menawarkan sesuatu yang mempesonakan untuk bersaing, dan sayangnya Edisi MX4 Ubuntu bahkan tidak hampir.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found