Ulasan Huawei P9 dan P9 Plus: Sekali hebat, tetapi pada 2018 anda boleh melakukannya dengan lebih baik

Ulasan Huawei P9 dan P9 Plus: Sekali hebat, tetapi pada tahun 2018 anda boleh melakukannya dengan lebih baik

Gambar 1 daripada 16

Huawei P9 Plus dan P9

Dua kamera Huawei P9
Huawei P9 depan
Kamera Huawei P9
Huawei P9 depan tegak
Tutup depan Huawei P9
Huawei P9 belakang
Kamera menghadap depan Huawei P9
Pembaca cap jari Huawei P9
Bahagian bawah Huawei P9
Huawei P9 tepi kanan
Kamera Huawei P9 dan pembaca cap jari
Pembaca cap jari dan kamera Huawei P9
Huawei P9 tepi kanan pada sudut
Huawei P9 plus dan P9 belakang
Huawei P9 plus dan kepala belakang P9 dihidupkan
£ 450 Harga semasa dikaji

Sejak Huawei melancarkan P9 dan P9 Plus pada tahun 2016, telefon bimbit telah diganti bukan sekali, tetapi dua kali. P10 adalah tindak lanjut yang baik tahun lalu, dan P20 - walaupun ada beberapa peringatan - telah melakukan muslihat itu lagi. Anda juga boleh berpendapat bahawa Huawei telah menggantikannya dengan Mate 9 dan Mate 10 juga.

Semua ini boleh dikatakan bahawa walaupun ia merupakan telefon yang baik pada zamannya, ia bukan pelaburan yang hebat sekarang. Secara kontrak sukar didapatkan, dan tanpa SIM, anda melihat sekitar £ 270- £ 300 - yang terasa sedikit untuk perkakasan penuaan seperti itu, terutamanya kerana generasi cip Kirin ini tidak terlalu panas pada 3D grafik. Sekiranya ini adalah belanjawan anda, Sony Xperia XA2 dan Honor 7X sesuai dengan pendakap itu, dan kedua-duanya sedikit lebih moden dan mungkin mempunyai sokongan pengeluar jangka panjang.

Sekiranya anda dapat menggunakan RRP asalnya, OnePlus 5T tetap menjadi telefon bimbit yang dapat dikalahkan pada harga £ 450.

Ulasan asal Sasha bersambung di bawah

Huawei bersiap untuk menjadi perdana utama dengan duo telefon bimbit mewah ini - Huawei P9 5.2in dan kakaknya, Huawei P9 Plus 5.5in. Menggabungkan reka bentuk telefon pintar teratas dengan kamera Leica menghadap belakang dua yang baru, pasangan P9 Huawei langsung menuju ke dalam perang telefon pintar.

Apa sebenarnya yang disampaikan oleh Huawei? Dengan hebat mengumpulkan semua pemain serba boleh yang tidak memerlukan tahanan dan semestinya memberikan tanda-tanda seperti Samsung dan Apple. Ya, mereka bukan tanpa kekurangan mereka, tetapi ini adalah telefon bimbit berkualiti tinggi dengan tanda harga yang kompetitif. Teruskan membaca untuk melihat apa yang kami buat dari reka bentuk, kamera, perkakasan dan prestasi P9 dan P9 Plus, bersama dengan keputusan akhir kami mengenai telefon bimbit P9 Huawei.Beli Huawei P9 32GB dari Amazon dengan harga £ 400 atau dapatkan Huawei P9 64GB dari Amazon dengan harga £ 549 (atau dari Amazon US dengan harga $ 421).

Huawei P9 dan P9 Plus: Reka bentuk & ciri utama

Lihat berkaitan Telefon pintar terbaik pada tahun 2018 Ulasan Huawei Mate 8: Telefon besar yang hampir hebat dengan ulasan Google Nexus 6P: Tidak layak dijejaki pada tahun 2018

Adalah wajar untuk mengatakan bahawa Huawei telah melakukan pekerjaan yang luar biasa dengan reka bentuknya. Anda tidak akan mengharapkan logam dan kaca buatan cantik pada telefon utama pada tahun 2016, dan P9 dan P9 Plus tidak mengecewakan.

[galeri: 15]

Kedua-duanya mempunyai badan aluminium yang penuh, di hadapan dengan lapisan kaca yang melengkung ke arah tepi dengan lembut, dan berukuran tebal 6,95 mm. Mungkin ada yang sesuai dengan reka bentuk iPhone 6s - yang bukan perkara buruk - dan telefon bimbit terasa kukuh dan kukuh dengan semua cara yang betul, dengan butang yang mudah diklik jatuh dengan mudah di bawah jari dan seimbang tetapi tidak juga- rasa berat di tangan. Pembaca cap jari menghadap belakang juga hebat, dan walaupun kelihatannya canggung pada mulanya, ia menjadi sifat kedua - dan pada masa saya dengan P9, ia terbukti cepat kilat dan sangat dipercayai, walaupun dengan jari berminyak.

"Kedua-dua telefon memiliki port USB-C untuk pengisian dan pemindahan data."

Di depan, anda mendapat paparan 5.2 inci Full HD pada P9, sementara P9 Plus menaikkan ukuran layar menjadi 5.5in tetapi menukar panel IPS P9 untuk yang Super AMOLED dan menambahkan Huawei menggunakan teknologi 3D Touch yang sensitif terhadap tekanan Apple, digelar Tekan Sentuh.

Jangka hayat bateri juga cukup istimewa. P9 mempunyai bateri 3.000 mAh sementara P9 Plus mempunyai pek kuasa 3.400 mAh yang lebih besar, dan Huawei menuntut sehingga setengah hari hayat bateri untuk P9. Sementara itu, P9 Plus mendapat mod pengecasan pantas yang menyediakan masa bercakap selama enam jam selepas pengisian 10 minit. Apa sahaja yang anda pilih, kedua-dua telefon ini mempunyai port USB-C untuk pengisian dan pemindahan data dan menyokong pengembangan sehingga 128GB melalui micro SD.

Namun, putar P9, dan inilah tempat yang menarik. Bahagian belakang aluminium hadir dalam warna perak mistik atau kemasan abu-abu titanium yang lebih gelap - sayangnya, versi emas dan emas terhad untuk pasaran Asia - tetapi berita besarnya ialah terdapat dua kamera di belakang, kedua-duanya "disokong" oleh Leica.

Huawei P9 dan P9 Plus: Kamera

[galeri: 3]

P9 menggabungkan sepasang kamera 12 megapiksel, salah satunya menggunakan sensor warna, dan yang menggunakan sensor hitam dan putih khusus.

Tidak seperti telefon bimbit lain yang menggunakan kamera berkembar untuk gambar 3D dan kedalaman tipu daya lapangan, ini berfungsi bersamaan untuk menghasilkan gambar berwarna, dengan Pemproses Isyarat Imej khusus dan Pemproses Isyarat Digital masing-masing menangani langkah-langkah menggabungkan output dari kedua sensor dan kemudian menyempurnakan gambar akhir. Dan tentu saja, jika anda hanya mahukan foto hitam dan putih berkualiti, sensor khusus mengendalikan perkara itu.

Sekiranya anda tertanya-tanya mengapa anda memerlukan dua kamera, maka jawapannya mudah: dua kamera lebih baik daripada satu. Tiga kali lebih baik, sebenarnya. Oleh kerana sensor hitam dan putih tidak memerlukan penapis RGB di depan sensor, Huawei mendakwa bahawa susunan kamera kembar mampu mengumpulkan maklumat cahaya tiga kali lebih banyak dan menambah kontras gambar sebanyak 50%.

Sementara itu, Fokus Hibrid Huawei menggabungkan tiga teknik pemfokusan kamera - pengiraan kontras, laser dan kedalaman - dan mendakwa memilih kaedah terbaik bergantung pada keadaan pengambilan gambar.

Seperti yang anda harapkan dengan penglibatan kamera kamera legenda, Huawei telah bekerjasama dengan Leica untuk memperbaiki aplikasi kamera P9. Mod pro khusus membolehkan anda mengubah titik fokus, menyesuaikan julat ISO dari 100 hingga 3200, menyesuaikan kelajuan pengatup dari 1 / 4000sec hingga 30 saat, atau mengubah keseimbangan putih secara manual dari 2800K hingga 7000K. Sama ada anda penipu atau penggemar kamera, anda akan mempunyai banyak masalah dengan Huawei P9.

Bersambung di halaman 2: Kamera menguji


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found