Microsoft: Tembakan dilancarkan dalam Perang Emoji

Sebagai sebahagian daripada Kemas kini Ulang Tahun Windows 10, Microsoft telah melancarkan Project Emoji, sebuah reka bentuk semula keseluruhan pesawat terbang. Tetapi apa yang membuat perubahan menjadi kontroversial adalah keputusan syarikat untuk menukar senjata mainan dengan yang sebenarnya.

Microsoft: Tembakan dilancarkan dalam Perang Emoji

Dalam satu kenyataan kepada Engadget, jurucakap syarikat itu mengatakan bahawa "niat kami dengan setiap glyph adalah untuk sejajar dengan standard Unicode global, dan reka bentuk sebelumnya tidak sesuai dengan reka bentuk industri atau harapan pelanggan kami mengenai definisi emoji". Dengan kata lain, emoji yang disebut pistol mungkin kelihatan seperti pistol.

Ini meletakkan Microsoft bertentangan dengan falsafah terhadap Apple, yang baru-baru ini menambahkan emoji baru ke iOS 10 dan macOS Sierra dan menyertakan ikon pistol air untuk emoji senjata. Walaupun kedua-dua syarikat itu merupakan sebahagian daripada Unicode Consortium - organisasi yang mengatur standard emoji sehingga semua emoji dapat diuraikan secara adil di semua platform - pendekatan mereka tidak mungkin lebih berbeza.

senapang-750x480

Walaupun begitu, Microsoft mempunyai kebebasan untuk merancang emoji sesuai keinginan mereka, dan pilihan mereka untuk menggunakan pistol tangan sebenar di atas pistol yang suka bermain dapat membuat papan kekunci emoji mereka yang besar terasa "lebih manusiawi".

Secara keseluruhan, kemas kini adalah penting, dengan Microsoft melepaskan 1,700 mesin terbang baru dan hingga 52,000 emoji.

Sementara itu, Apple dikritik kerana reka bentuk emoji senapang oleh Emojipedia, mesin pencari emoji, yang menunjukkan bahawa menukar pistol dari ikon yang realistik ke pistol air boleh menyebabkan beberapa situasi yang berpotensi rumit di mana rujukan yang tidak bersalah pertarungan air boleh kelihatan seperti sesuatu yang lebih menyeramkan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found