Ulasan Wileyfox Swift: Telefon pintar Britain yang berharap revolusi

Ulasan Wileyfox Swift: Telefon pintar Britain yang berharap revolusi

Gambar 1 dari 13

Ulasan Wileyfox Swift: Telefon pintar 5in ini mempunyai ciri-ciri, dan berharga hanya £ 129

Ulasan Wileyfox Swift: Swift lebih langsing dan lebih ringan daripada saingan utamanya, Motorola Moto G 3
Ulasan Wileyfox Swift: OS Cyanogen 12.1 onboard mempunyai lebih banyak ciri daripada Android stok
Ulasan Wileyfox Swift: Butang kuasa dan kelantangan terlalu dekat untuk keinginan kami
Ulasan Wileyfox Swift: Swift dihiasi dengan Gorilla Glass 3 di bahagian depan
Ulasan Wileyfox Swift: Kesan batu palsu di bahagian belakang, dan trim berwarna gangsa di sekitar lensa kamera kelihatan cukup bagus
Ulasan Wileyfox Swift: Kamera belakang mempunyai resolusi 13MP dan denyar LED dua
Ulasan Wileyfox Swift: Logo Wileyfox menambah rupa telefon yang unik
Ulasan Wileyfox Swift: Wileyfox adalah syarikat Britain, yang berharap dapat melancarkan pasaran dalam pasaran yang sangat sukar
Ulasan Wileyfox Swift: Port USB sedikit dimasukkan, yang bermaksud tidak setiap kabel USB sesuai dengannya
wileyfox_swift_low-light_test_sample _-_ no_flash
wileyfox_swift_outdoor_bt_tower
wileyfox_swift_outdoors_hdr
£ 129 Harga semasa dikaji

Selain daripada outliers seperti OnePlus 5, melihat senarai telefon pintar terbaik tahun 2017 menunjukkan suspek dengan harga tinggi yang biasa. Tetapi kadang-kadang mengeluarkan £ 600 pada telefon baru - atau memasuki kontrak telefon yang merangkumi keabadian - bukanlah pilihan yang sesuai. Wileyfox yang berpusat di London hadir untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Wileyfox berharap dapat menggegarkan pasaran mudah alih dengan menawarkan telefon pintar yang cukup berkuasa dan disesuaikan dengan harga yang berpatutan. Ini tidak akan mudah tetapi, jelas, Wileyfox percaya bahawa ia mempunyai apa yang diperlukan untuk menjatuhkan raja telefon pintar Android yang mampu dimiliki, Motorola Moto G4.

Wileyfox kini mempunyai lima telefon pintar di pasaran dan Swift (bersama dengan Storm) adalah salah satu telefon pertama yang pernah dibuat oleh syarikat Britain. Perbezaan utama antara dua yang pertama di pasaran adalah perkakasan. Semua telefon berikutnya mempunyai penyemakan gaya dan peningkatan perkakasan kerana mereka membina peranti anggaran yang lebih baik.

Semasa kita bercakap mengenai Wileyfox Swift yang asli di sini, semuanya akan dibandingkan dengan model yang dikeluarkan pada masa yang sama. Penerbitan saudari kami Ulasan Pakar mempunyai ulasan untuk semua telefon Wileyfox berikutnya.

Dari dua peranti pelancaran itu, Swift adalah telefon bimbit Android yang anggun dan praktikal, sementara Storm menandakan kotak unit jarak jauh dengan harga kurang dari £ 200. Memutuskan mana yang terbaik untuk anda hanyalah soal pilihan, dan jadi tanpa basa-basi lagi, inilah pendapat saya mengenai Wileyfox Swift.

Wileyfox Swift: Reka bentuk

Tanpa logo Wileyfox yang terdapat di casing belakangnya, Swift kelihatan tidak begitu ketara. Ini tidak semestinya kelihatan murah - jauh dari itu - tetapi ia adalah sebilangan besar telefon pintar generik. Sudut, kotak dan sangat sederhana.

Ulasan Wileyfox Swift: Logo Wileyfox menambah rupa telefon yang unik

Walaupun begitu, ia mempunyai sentuhan yang bagus. Penutup belakang yang boleh ditanggalkan dilapisi kesan batu palsu, yang jauh lebih menarik daripada plastik berkilat murah yang digunakan oleh banyak telefon bimbit lain. Terdapat juga trim kesan gangsa yang halus di sekitar pinggir luar lensa kamera, menjadikan Swift kelihatan sangat cepat ketika menangkap cahaya.

Ia juga lebih ringan dan lebih ramping daripada Moto G 3, berat 135g dan berukuran 9.3 x 71 x 141mm (WDH), sambil menekan paparan bersaiz 5in yang sama, dan tidak terasa murah atau tipis di tangan.

Walau bagaimanapun, saya mempunyai beberapa pegangan dengan Swift. Salah satunya ialah penempatan rocker volumnya, yang berada tepat di atas butang kuasa di sebelah kanan; yang lain ialah port pengecasan mikro-USB yang sedikit tersembunyi.

[galeri: 1]

Tidak ada keseronokan untuk menurunkan kelantangan secara tidak sengaja setiap kali anda mahu mematikan telefon anda, atau ketika anda tidak dapat mencari kekunci kelantangan ketika mencari-cari di dalam poket anda. Juga tidak bagus apabila kebanyakan kabel USB ganti anda tidak sesuai. Berkali-kali saya memeriksa untuk melihat apakah Swift hanya mengenakan caj untuk mendapatkannya, kerana penyambungnya tidak berfungsi sepenuhnya, ia bahkan tidak membuat sambungan.

Wileyfox Swift: Paparan

Anda tidak akan pernah mendapat paparan mewah dalam telefon £ 130, tetapi seperti yang telah dibuktikan oleh Motorola, adalah mungkin untuk menentukan paparan yang tidak kelihatan mengerikan. The Swift mengikutinya di sini, dengan panel IPS 5in, 720 x 1,280 (dihiasi dengan Gorilla Glass 3), yang berfungsi dengan baik menjadikan gambar, video dan aplikasi kelihatan hebat.

Layarnya cerah, mencapai maksimum 504 cd / m2 dalam pengujian, menjadikannya tidak hanya lebih cerah daripada Motorola Moto G (2015), tetapi juga LG G4 dan segelintir telefon pintar premium lain. Walaupun tidak mempunyai ketepatan warna yang hebat, nisbah kontras 994: 1 baik-baik saja, memastikan gambar di layar mempunyai kehadiran dan kesan. Warna tidak selalu kelihatan cerah, tetapi jarang kelihatan bersih atau tidak tepat.

Ulasan Wileyfox Swift: Telefon pintar 5in ini mempunyai ciri-ciri, dan berharga hanya £ 129

Dan jika anda tidak menyukai tampilan layar, anda boleh mengubahnya dalam tetapan. Sebagai contoh, anda dapat memperbesar paparan ke resolusi yang lebih tinggi atau lebih rendah, yang membolehkan lebih banyak ikon aplikasi melekat di skrin utama, dan anda juga dapat secara manual mengalihkan saluran merah, hijau, atau biru untuk mengubah keseimbangan warna sesuai selera anda.

Walau bagaimanapun, pengubahsuaian yang paling berguna dalam gudang Wileyfox Swift adalah ciri LiveDisplay. Ini secara automatik menyesuaikan suhu warna sepanjang hari untuk menjadikan paparan mata menjadi mudah. Ini pada dasarnya seperti Flux, mengurangkan cahaya biru pada waktu malam untuk membantu mata anda menyesuaikan diri dengan skrin pada waktu malam tanpa membutakan diri.

Wileyfox Swift: Spesifikasi dan prestasi

Wileyfox telah berusaha keras untuk mengemas Swift dengan teknologi yang cukup untuk membuatnya merasa cepat dan responsif, walaupun harganya murah. Keputusan? Qualcomm Snapdragon 410, Adreno 306 GPU, dan 2GB RAM, semuanya berjalan pada Cyanogen 12.1 (sebuah komuniti yang mengembangkan pengedaran Android). Sekiranya storan asas 16GB tidak mencukupi untuk anda, Swift juga menyokong penambahan 32GB melalui microSD.

Telefon ini dilengkapi dengan pilihan sambungan yang biasa, termasuk Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4, GPS, 4G, dan mikro-USB. Anda tidak akan mendapat sokongan NFC di sini, jadi bukan calon Android Pay ketika dilancarkan - dan juga tidak menyokong sambungan Wi-Fi 5GHz.

Jadi bagaimana dengan Swift dibandingkan dengan saingan terdekatnya, Motorola Moto G 3 dan Moto E berkemampuan 4G? Sebenarnya, tidak semua itu baik. Walaupun mempunyai internal hampir sama dan 1GB RAM lebih banyak daripada Moto E, Swift tidak begitu pantas.

Ulasan Wileyfox Swift: Kesan batu palsu di bahagian belakang, dan trim berwarna gangsa di sekitar lensa kamera kelihatan cukup bagus

Dalam ujian tunggal dan berbilang teras Geekbench 3, ia tewas kepada Moto G, dengan skor 499 dan 1,368 kepada 529 dan 1,576 G. Malah Moto E berjaya dalam ujian multi-teras dengan skor 1,400. Walau bagaimanapun, ia mengungguli prestasi Moto G, walaupun itu tidak menunjukkan bahawa Swift hanya mencapai 9.6fps dalam ujian layar GFXBench T-Rex HD dan 4fps di penanda aras Manhattan.

Kehidupan bateri Swift sangat mengecewakan. Walaupun mempunyai bateri dengan ukuran yang sama dengan Moto G, pada 2.500mAh berbanding dengan 2.470mAh, ia kurang daripada prestasi telefon Motorola. Diuji dalam mod Penerbangan memainkan filem 720p, kapasiti bateri Swift jatuh pada kadar 8.3% per jam, sementara Moto G 3 menghabiskan jusnya pada kadar 7.4% per jam. Dalam ujian audio kami lebih dari 4G, Swift menggunakan 13% per jam, sementara Moto G 3 jauh lebih efisien, menggunakan 4.7% per jam.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found