Tarikh, harga dan spesifikasi pelepasan Essential Phone: Adakah kehadiran Essential di MWC merupakan petanda bahawa pelepasan di UK sudah dekat?

Tarikh, harga dan spesifikasi pelepasan Essential Phone: Adakah kehadiran Essential di MWC merupakan petanda bahawa pelepasan di UK sudah dekat?

Gambar 1 dari 12

penting-telefon-2

penting-telefon-3
penting-telefon-4
penting-telefon-5
penting-telefon-6
penting-telefon-7
penting-telefon-8
penting-telefon-9
penting-telefon-10
penting-telefon-11
penting-telefon-12
telefon penting
  • MWC 2018: Telefon, tablet dan pelancaran baru terbaik dari Mobile World Congress
  • Huawei melancarkan Matebook X Pro
  • Lihatlah Samsung Galaxy S9 dan Galaxy S9 Plus
  • Sony melancarkan Xperia XZ2 dan XZ2 Compact
  • Telefon pintar Land Rover ini, sepatutnya, merupakan telefon paling sukar di dunia
  • Qualcomm melancarkan Snapdragon 700
  • Adakah kehadiran Essential di MWC adalah tanda bahawa pelepasan UK sudah hampir tiba?

Berikutan sejumlah permulaan yang salah, telefon bimbit Andy Rubin akhirnya mula dihantar kepada pelanggan yang melakukan praorder telefon bimbit di AS pada akhir Ogos tahun lalu.

Tarikh pelepasan asal dijangka pada bulan Jun. Pada bulan Juli, Rubin mengatakan pesanan akan dikirimkan "dalam beberapa minggu", diikuti oleh tuntutan pertengahan bulan Ogos bahawa telefon itu hanya seminggu sebelum pemberitahuan penghantaran dikeluarkan untuk memilih pelanggan di Sprint, T-Mobile dan AT&T.

Namun, tidak semuanya dirancang. Laporan menunjukkan bahawa pelanggan menerima e-mel phishing yang tidak kemas dari Essential yang meminta mereka untuk mendapatkan maklumat peribadi seperti ID gambar dan alamat pengebilan. Terlebih lagi, e-mel ini dikeluarkan kepada beberapa pelanggan sekaligus dan bukan di BCC, yang bermaksud perinciannya dapat dilihat oleh orang yang tidak dikenali. Essential tweet bahawa dia menyedari masalah itu dan sedang meneliti.

Walau bagaimanapun, masih belum ada tarikh pelepasan UK untuk telefon Essential. Menurut a Masa kewangan laporan tahun lalu, diramalkan telefon akan ada bersama kami menjelang akhir tahun 2017, tetapi itu tidak pernah berlaku. Petunjuk terbaru menunjukkan bahawa perkara mungkin bergerak sedikit lebih dekat, walaupun masih belum cukup cepat.

Pada MWC 2018, Essential memberitahu Alphr bahawa ia akan dilancarkan di luar AS tidak lama lagi. Kehadirannya di pameran perdagangan Eropah juga menjanjikan dan syarikat itu mungkin datang untuk membincangkan perjanjian dengan operator rangkaian di wilayah tempatan.

Walaupun ia akhirnya dilancarkan, ia mungkin akan kembali ke zaman eksklusif rangkaian lama. The FT laporan menyebutkan bahawa wakil Telefon Penting bertemu dengan eksekutif rangkaian dari syarikat seperti EE baru-baru ini untuk cuba melindungi tingkap.

Telefon penting: Apa itu?

Berita bahawa Samsung dan Apple mempunyai pesaing baru di ruang telefon pintar biasanya tidak akan menimbulkan banyak reaksi di setiap pejabat syarikat masing-masing. Bagaimanapun, mereka sudah mempunyai banyak persaingan dari HTC, LG, Sony, Huawei, OnePlus, Microsoft, Lenovo, Xiaomi, Oppo dan Nokia (sekali lagi), jadi apa lagi pesaingnya?

Telefon Penting sangat menarik. Ia berasal dari syarikat Andy Rubin Essential - dan jika anda tidak tahu, Rubin adalah salah satu bapa sistem operasi Android, sebelum Google membelinya dan menjadikannya sangat berguna. Dia meninggalkan Google pada tahun 2014 untuk menubuhkan syarikat pelaburan teknologi yang disebut Playground, yang seterusnya mendanai Essential.

Lihat ulasan Samsung Galaxy S8 yang berkaitan: Prime Day menjadikan telefon hebat 13 telefon Android terbaik: pembelian terbaik 2018

Tidak mengejutkan, telefon Essential pertama (hanya dinamakan "The Essential Phone" atau PH-1) menjalankan Android - seperti kira-kira 80% telefon pintar dunia - dan telefon bimbit itu menargetkan bahagian atas pasaran. Dari segi penampilan, ia pasti memukul nota yang betul, dengan bezel tampil lebih tipis daripada paparan tepi yang baru muncul di Samsung Galaxy S8 - walaupun, jurang pada skrin untuk kamera menghadap ke depan adalah sedikit salah reka bentuk mata saya. Skrin 5.7 inci itu mempunyai nisbah aspek 19:10, dengan resolusi 2.560 x 1.312.

Dari segi spesifikasi, semestinya tidak boleh dipastikan. Ia membekalkan pemproses Qualcomm Snapdragon 835 (terakhir dilihat pada HTC U11), disokong oleh RAM 4GB dan storan dalaman 128 GB. Kamera depan yang menyekat bahagian atas layar adalah lapan megapiksel, sementara kamera menghadap belakang berkemas 13.essential_phone_android_ph-1_colours

Ini mungkin telefon pertama syarikat, tetapi mereka pasti mendapat pemasaran telefon pintar biasa, hanya dengan nama-nama seni yang tidak senonoh untuk warna kes ini. Telefon Penting hadir dalam "Black Moon", "Stellar Grey", "Pure White" dan "Ocean Depths".

Trik utama pada lengan Essential Phone? Ini modular. Project Ara mungkin sudah mati, dan LG mungkin telah menyerah pada impian modularnya, tetapi Essential bergabung dengan Lenovo dalam menjaga impian itu tetap hidup. Dan seperti Moto Z dan Moto Z Play Lenovo, telefon bimbit menggunakan penyambung magnetik untuk memasangkan tambahannya. Yang pertama tersedia ialah kamera 360 darjah yang Essential tawarkan dalam kumpulan dengan telefon bimbit dengan harga tambahan $ 50.

e-rumah-ambient-os-3

Ketika Rubin mengumumkan Telefon Penting, dia menjelaskan bahawa syarikat itu bertujuan untuk menjadi jenama besar dengan beberapa produk, jadi ada kemungkinan bahawa walaupun telefon bimbit pertama ditujukan ke ujung atas, ada ruang untuk versi anggaran juga. Walau bagaimanapun, ini bukan produk kedua - itulah Essential Home, pembantu maya yang ingin menggunakan Google Home dan Amazon Alexa. Sedikit maklumat tentangnya tersedia sekarang, tanpa beberapa rendering, tetapi kelihatan seperti Echo Dot dengan layar.

Syarikat itu mengatakan ia dapat diaktifkan dengan mengajukan pertanyaan, mengetuknya, atau "sekilas pandang," tetapi mempertahankan bahawa privasi akan menjadi intinya, sambil menambah bahawa "kami merancang Essential Home untuk bercakap terus dengan peranti anda melalui rumah anda rangkaian sebanyak mungkin untuk membatasi pengiriman data ke cloud ”. Seberapa baik ia berfungsi dalam praktik masih dapat dilihat, memandangkan Google Home dan Amazon Alexa sangat bergantung pada pelayan awan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found