Ulasan Motorola Moto X (Gen ke-4): Bersamaan dengan kembali Motorola ke siri X

Ulasan Motorola Moto X (Gen ke-4): Bersamaan dengan kembali Motorola ke siri X

Gambar 1 dari 7

motorola_moto_x_1

motorola_moto_x_2
motorola_moto_x_3
motorola_moto_x_4
motorola_moto_x_5
motorola_moto_x_6
motorola_moto_x_7

Sudah dua tahun sejak Motorola melancarkan model Moto X. Setelah Moto X Play, Moto X Style dan Moto X Force dilancarkan pada tahun 2015, pengeluar telefon pintar telah memutuskan untuk menyeret rangkaian X yang berpatutan dengan ciri ini kembali ke pusat perhatian dengan Moto X (Gen ke-4).

BACA SETERUSNYA: Sorotan IFA 2017

Ulasan Moto X (Gen ke-4): Harga UK, tarikh pelepasan dan spesifikasi

  • Skrin: 5.5 inci LCD IPS HD Penuh

  • CPU: Qualcomm Snapdragon 630

  • RAM: 4GB

  • Storan: 32GB atau 64 GB, slot microSD

  • Kamera: Persediaan kamera belakang belakang sudut lebar 12MP & 8MP, kamera depan 16MP

  • Harga: € 399 atau € 439

  • Tarikh pelepasan: TBC

Ulasan Moto X (Gen ke-4): Reka bentuk, ciri dan kesan pertama [galeri: 1]

Rangkaian Moto X selalu mewakili yang terbaik yang disulurkan oleh Motorola menjadi telefon bimbit dengan harga yang berpatutan. Namun, dengan jajaran Moto Z yang berada di tempat teratas, Moto X hadir untuk membawa lebih banyak ciri inovatif ke rangkaian telefon Motorola bagi mereka yang menginginkan sesuatu yang lebih meyakinkan daripada Moto G, tetapi tidak terlalu mencolok, serba boleh atau mahal seperti Moto Z.

Motorola telah berusaha untuk membezakan model generasi keempatnya. Pinggang plastik atau logam, diganti dengan belakang "kaca 3D" yang disokong kerajang yang menjadikan telefon bimbit berbadan logam berkilau. Ia juga menggunakan array dua kamera, sensor cap jari, dan penarafan IP68 dalam ketiadaan dua tahun dari pasaran. [Galeri: 2]

Oleh kerana rangkaian Moto X selalu mengenai ciri-ciri tersebut, Motorola telah menggunakan sentuhan kemas ke Moto X (Gen ke-4) sebanyak mungkin. Salah satu penambahan yang paling menarik adalah sokongan untuk pembantu maya Alexa Amazon. Daripada hanya menghendaki anda menggunakan Google Assistant sebagai lalai, walaupun anda tidak menyambungkannya ke perkhidmatan anda, Moto X kini membolehkan anda memanggil Alexa dan bukannya Google untuk membantu membuat peringatan atau melaksanakan tugas. Ia juga pintar, yang bermaksud bahawa jika anda juga mempunyai Pembantu Google yang disambungkan ke semua yang anda miliki, anda hanya boleh mengatakan "OK Google" untuk mengaktifkannya, dan bukannya mengatakan "Alexa".

Satu lagi ciri menarik adalah pengenalan Moto Key, yang membolehkan anda berpasangan dengan komputer dan menggunakan pembaca cap jari Moto X anda untuk membuka kunci atau mengesahkan identiti atau kata laluan anda. Penggunaannya agak terhad, tetapi juga berpotensi menjadi sesuatu yang benar-benar berguna sekiranya dapat diintegrasikan dengan Windows, Mac atau Chrome OS. [Galeri: 3]

Kemajuan terbesar, bagaimanapun, terdapat pada kamera Moto X. Daripada hanya menekan dua sensor 12 megapiksel di bahagian belakang, seperti Moto Z Force, Motorola telah menukar semuanya. Untuk penyediaan kamera belakang Moto X (Generasi ke-4), Motorola telah melengkapkannya dengan sensor 12-megapiksel di samping kamera sudut lebar 8-megapiksel. Ini bukan sahaja membolehkan anda beralih antara pukulan sudut lebar atau bingkai tetap, ia juga berfaedah dari defokus latar yang sama, kesan kedalaman masa nyata dan alat manipulasi gambar yang terdapat di Moto Z Force.

Sekiranya itu tidak mencukupi, kamera belakang mampu mengenali objek mercu tanda, membantu anda melabelkan foto yang anda ambil - atau apa yang mungkin anda lihat melalui skrin telefon anda. Ia juga akan mengenal pasti dan mengimbas kad perniagaan, kod bar dan kod QR secara automatik tanpa anda perlu mengambil gambarnya terlebih dahulu. [Galeri: 5]

Di tempat lain, kamera selfie menghadap ke depan telah menyaksikan peningkatan, melonjak hingga 16 megapiksel. Motorola mengatakan bahawa dalam cahaya normal anda akan mendapatkan selfie tajam untuk akaun Instagram anda, sementara dalam cahaya rendah ia boleh turun hingga serendah 4 megapiksel - dengan ukuran piksel yang lebih besar - untuk membiarkan lebih banyak maklumat cahaya masuk dan dengan demikian membuat rendah lebih baik - gambar cahaya. Dari permainan pantas saya, ini memang kelihatan mampu dalam keadaan cahaya rendah dan normal, tetapi itu jauh dari ujian yang komprehensif.

Motorola juga telah memasukkan mod panorama untuk selfie, yang membolehkan anda menangkap lebih banyak persekitaran anda semasa mengambil gambar selfie.

Ulasan Moto X (Gen ke-4): Keputusan awal

Setakat ini, begitu baik. Moto X (Generasi ke-4) akan menjadi ponsel jarak jauh yang hebat yang dapat, jika diberi harga dengan betul di UK, memberikan Moto G (Gen ke-5) dan ini melambangkan wang mereka. [Galeri: 6]

Saya perlu melihat seberapa baik Snapdragon 630 mengatasi persaingan, tetapi ketika harganya mulai dari 399 €, sukar untuk mengeluh ketika Moto X dipenuhi dengan fitur menarik dan inovatif.

Pada masa ini, kami tidak mempunyai harga UK atau tarikh pelepasan di UK, tetapi ia akan tiba pada akhir tahun ini - kemungkinan sekitar masa yang sama dengan Moto Z Force.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found