Ulasan Motorola Moto G5S: Pengambilan Moto G5 yang lebih tajam

Ulasan Motorola Moto G5S: Pengambilan Moto G5 yang lebih tajam

Gambar 1 dari 19

Motorola Moto G5S depan

Jack Motorola Moto G5S 3.5mm
Kamera Motorola Moto G5S
Motorola Moto G5S belakang
Sudut depan Motorola Moto G5S
Pembaca cap jari Motorola Moto G5S
Bahagian atas Motorola Moto G5S
Bahagian bawah Motorola Moto G5S
Motorola Moto G5S di tangan
Contoh kamera Motorola Moto G5S 1
Contoh kamera Motorola Moto G5S 2
Contoh kamera Motorola Moto G5S 3
Contoh kamera Motorola Moto G5S 4
Contoh kamera Motorola Moto G5S 5
Contoh kamera Motorola Moto G5S cahaya rendah dipotong 1
Contoh kamera Motorola Moto G5S cahaya rendah dipotong 2
carta_19
carta_21
Prestasi grafik Motorola Moto G5S
£ 219 Harga apabila dikaji semula

Kemas kini: Motorola kembali tampil dengan Moto G6; telefon bimbit yang sangat baik yang kami perolehi dengan tinjauan lima bintang. Sekiranya anda berada di pasaran untuk telefon pintar bajet, anda ingin melihat peranti yang lebih baru, dan juga Moto G6 Plus yang lebih besar. Teruskan membaca untuk tinjauan Moto G5S asal kami.

Telefon pintar Motorola Moto G5, yang dikeluarkan pada awal tahun ini, adalah telefon bimbit Android yang baik, tetapi ia menggunakan kamera yang tidak stabil, prestasi tidak lebih baik daripada Moto G4 yang lebih tua dan hayat bateri sebenarnya sedikit lebih buruk.

Mungkin itulah sebabnya pengeluar dengan cepat mengikutinya dengan Moto G5S, yang mempunyai reka bentuk yang ditingkatkan, bateri yang lebih besar dan kamera yang lebih baik. Perhatikan dengan teliti dan anda mungkin melihat bahawa ukuran skrin sedikit meningkat, dari 5in hingga 5.2in. Tidak syak lagi, ini adalah langkah dari G5 lama.

BACA SETERUSNYA: Ulasan Motorola Moto G5 - Raja sudah mati

Ulasan Motorola G5S: Reka bentuk dan rasa

Moto G5S tidak hanya kelihatan lebih berkelas daripada pendahulunya: rasanya lebih mirip telefon premium dengan reka bentuk unibody all-metal menggantikan panel belakang aluminium G5. Sayangnya tidak tahan debu atau air, tetapi ujungnya yang berlekuk menambah kesan kelas atas, dan logo Motorola di bahagian belakang dengan cerdik berfungsi sebagai penahan jari yang menjadikan telefon lebih mudah digenggam dan digunakan dengan satu tangan.

Lihat ulasan Moto G5 Plus yang berkaitan: Segala-galanya Moto G5 (dengan kamera yang luar biasa) Ulasan Moto G5: Raja sudah mati Tawaran telefon pintar terbaik di UK 2017: Tawaran Galaxy S7, iPhone 6s dan Nexus 6P terbaik di UK

Pembaca cap jari kekal di bahagian depan, di bawah skrin, berfungsi sebagai tugas utama sebagai butang Utama. Saya dapati ia berfungsi tanpa henti, dengan pasti mengenal pasti saya dalam sekelip mata.

Terdapat sekumpulan pilihan yang baik untuk penyambungan dan pengembangan. Storan dalaman 32GB standard sudah cukup untuk koleksi aplikasi dan muzik bersaiz layak, tetapi jika anda mahukan lebih banyak, terdapat slot ganti di dulang nano-SIM yang akan menggunakan kad microSD hingga 256GB. Sebagai alternatif, anda boleh memasukkan SIM kedua untuk panggilan antarabangsa yang mudah, tetapi kerana hanya ada satu slot, ia adalah salah satu atau situasi.

[galeri: 1]

Di bahagian bawah telefon terdapat soket micro-USB yang sudah biasa untuk pengecasan dan pemindahan data, di bahagian atas terdapat bicu fon kepala 3.5mm bagi mereka yang masih lebih suka fon kepala berwayar, tetapi kipas Bluetooth belum dilupakan: ada aptX bawaan sokongan untuk streaming tanpa wayar berkualiti tinggi, yang bukan sesuatu yang anda boleh anggap biasa pada telefon bajet. Alangkah baiknya untuk melihat wayarles 802.11ac juga, tetapi 802.11n dwi-jalur harus memastikan keadaan cukup pantas.

Ulasan Motorola G5S: Paparan

Seperti yang saya sebutkan, G5S mempunyai layar yang sedikit lebih besar daripada G5. Namun, ia mempunyai resolusi HD Penuh yang sama, jadi kepadatan piksel adalah sentuhan lebih rendah. Anda tidak perlu bimbang tentang teks yang menyekat, kerana ia masih berfungsi hingga 423ppi yang sangat tajam.

Ia kelihatan baik juga. Lampu latarnya mencapai puncak super terang 500cd / m² dalam ujian kami, dengan nisbah kontras batu-padat 1,708: 1, jadi senang membaca dan melihat-lihat walaupun di bawah semua cahaya matahari yang paling terang. Dan dengan liputan gamut warna sRGB 80.4%, skrin IPS G5S juga berfungsi dengan baik untuk menghasilkan semula warna.

[galeri: 5]

Satu-satunya pertengkaran saya ialah, seperti biasa dengan telefon kos rendah, warnanya tidak tepat. Kami mengukur Delta E purata 3.48, dengan maksimum 8.47; dalam praktiknya, ini bermaksud warna yang paling terang dapat kelihatan sedikit bersih. Ia memalukan, tetapi bukan pemecah perjanjian.

Ulasan Motorola Moto G5S: Prestasi dan hayat bateri

Kami telah lama menghargai pengekalan Motorola ketika menyesuaikan Android, dan G5S menjalankan sesuatu yang kelihatan serupa dengan pemasangan stok Android 7.1 (Nougat). Sentuhan ringan pengeluar juga melancarkan jalan untuk kemas kini, dengan peningkatan ke Android 8 (Oreo) yang dijanjikan dalam beberapa bulan mendatang.

Malangnya, sementara OS mungkin pantas, yang sama tidak boleh dikatakan untuk orang dalaman. Moto G5S menggunakan pemproses Snapdragon 430 quad-core 1.4GHz yang sama dengan Moto G5, cip yang kini sudah berusia dua tahun, dan menggandingkannya dengan RAM 3GB yang mencukupi.

Akibatnya, ketika menyangkut prestasi aplikasi, sangat sedikit yang dapat dipilih antara ini dan saingan bajetnya, termasuk G5 milik Motorola dan bahkan G4 yang lebih tua.

Prestasi CPU Motorola Moto G5S

Ini adalah kisah yang serupa dengan permainan. Dalam penanda aras GFXBench Manhattan 3.0, G5S hanya mengikuti telefon bimbit kos rendah yang telah berlalu selama berbulan-bulan dan bertahun-tahun.

Prestasi grafik Motorola Moto G5S

Dan jika anda berharap daya tahan bateri sekurang-kurangnya mendapat dorongan, bersiaplah untuk kecewa. Bateri G5S lebih besar daripada Moto G5 yang asal, tetapi kami hanya membincangkan peningkatan dari 2,800mAh hingga 3,000mAh. Dalam ujian kami yang diterjemahkan hanya dengan penggunaan tambahan 21 minit, untuk keseluruhan 12 jam 12 minit dalam penanda aras penyusutan video kami. Jauh dari Lenovo P2 (yang sedihnya dihentikan), yang terus berjalan selama 28 jam 50 minit dalam ujian yang sama.

Graf hayat bateri Motorola Moto G5S

Ulasan Motorola Moto G5S: Kamera

Walaupun prestasi mentah mungkin kurang, ada berita baik untuk snap-happy: kamera di G5S adalah peningkatan besar dari sebelumnya. Di atas kertas, nampaknya tidak banyak yang berubah: jumlah piksel meningkat dari 13 megapiksel G5 menjadi 16 megapiksel, tetapi fokus automatik fasa dan bukaan f / 2.0 tidak berubah.

Hasilnya, bagaimanapun, bercakap sendiri. Dalam keadaan pencahayaan yang baik, G5S melakukan pekerjaan yang luar biasa untuk menghasilkan pendedahan yang seimbang dan bertenaga. Dalam gambar di bawah (diambil dengan HDR yang dilumpuhkan) ada tahap definisi yang baik dalam bata di latar depan, namun langit dan sorotan tidak terlalu jenuh atau tidak terpadam.

[galeri: 9]

Menghidupkan HDR (lihat di bawah) menambah lebih banyak keindahan foto: pokok dan bangunan hidup, sementara perincian yang tajam muncul dari cahaya rendah yang keruh. Ia sangat mengagumkan: kami tidak pasti bahawa kami melihat prestasi kamera siang hari yang lebih baik dari mana-mana telefon pintar dalam kurungan harga ini.

[galeri: 10]

Boleh diramalkan, sensor tidak berfungsi dengan baik dalam cahaya rendah. Dengan lampu kilat dimatikan, warna kelihatan lebih redup dan anda tidak perlu melihat terlalu dekat untuk melihat bunyi bising.

[galeri: 15]

Aktifkan lampu kilat dan bunyi hilang, tetapi sekarang terdapat warna kuning yang berbeza. Ia tidak terlalu menyinggung perasaan, tetapi, setelah melihat apa yang dapat dilakukan kamera dalam cahaya semula jadi, saya berharap ia dapat membuat lebih banyak pencahayaan bawaannya sendiri.

[galeri: 14]

Sementara itu, kamera menghadap ke depan mendapat peningkatan aperture, dari f / 2.2 pada G5 hingga f / 2.0 pada G5S, jadi gambar diri anda harus kelihatan sedikit lebih bersih daripada sebelumnya.

Titik utama di sini adalah resolusi: sensor lima megapiksel pasti anda akan menangkap perincian yang kurang tajam daripada yang anda lakukan dengan kamera selfie lapan megapiksel pada Vodafone Smart V8.

Ulasan Motorola Moto GGS: Keputusan

Motorola berhak mendapat penghargaan kerana menanggapi kritikan terhadap G5, dan dengan Moto G5S pastinya ada beberapa perkara yang betul. Reka bentuk baru cantik, layarnya cerah dan tajam dan kameranya berubah dari snapper biasa-biasa saja menjadi pesaing terbaik di kelasnya.

Hasilnya adalah bahawa G5S hadir dengan harga permintaan £ 219 - £ 44 lebih mahal daripada G5 yang asal. Itu sukar untuk ditelan di pasaran telefon bajet yang sangat kompetitif, terutama ketika prestasi dan hayat bateri tidak lebih baik daripada yang ada di Moto G4 2016. G5S adalah telefon yang disukai, cukup pasti, tetapi memerlukan penurunan harga yang besar sebelum saya dapat mengesyorkannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found