Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8: Bendera utama mana yang lebih baik?

Apple dan Samsung telah bertengkar dalam pertempuran perdana selama bertahun-tahun, berusaha satu sama lain pada setiap pelepasan tahunan. Dengan pelancaran Samsung Galaxy S9 yang baru, kipas pertengkaran melalui telefon yang lebih baik akan bermula lagi. Jadi yang mana: iPhone 8 atau Samsung Galaxy S9?

Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8: Bendera utama mana yang lebih baik?

Sekarang kami berpeluang untuk mengulas dan bermain dengan kapal induk terbaru Samsung, akhirnya kami dapat membandingkan keduanya, dan membantu anda menentukan yang mana satu daripada janakuasa mahal yang harus anda beli. Kedua-dua Samsung Galaxy S9 dan iPhone 8 adalah telefon bimbit yang sangat baik, tetapi yang mana ada di dalam poket anda?

BACA SETERUSNYA: Telefon terbaik pada tahun 2018

Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8: Reka bentuk

Kedua-dua iPhone 8 dan Samsung Galaxy S9 kelihatan hampir sama dengan pendahulunya, yang tidak semestinya tidak baik, kerana kedua-duanya adalah antara yang paling bagus yang boleh anda beli. Ini menjadikannya pertandingan sukar untuk menilai.

Walau bagaimanapun, ini memerlukan kos, dan bukan hanya satu yang dapat diukur dalam pound dan pence. Sebagai permulaan, kedua-dua telefon ini cukup rapuh, mempunyai bahagian depan dan belakang yang halus yang terbuat dari kaca. IPhone 8 hadir dalam Space Grey, Silver dan Gold. S9 di sisi lain, hadir dalam beberapa warna yang lebih berani: Midnight Black, Lilac Purple dan Coral Blue.

Tentunya ada lebih banyak layar di atas bezel pada S9 berbanding iPhone 8, yang kelihatan sedikit lebih bergaya, tetapi itu tidak bermaksud butang rumah fizikal pada S9, dengan pengimbas cap jari diturunkan ke bahagian belakang.

Samsung Galaxy S9 adalah tahan api IP68 dan tahan air, sementara iPhone 8 dinilai IP67. Kedua-dua telefon boleh menahan unsur, tetapi sementara iPhone 8 dapat terendam selama setengah jam dalam satu meter air, Galaxy S9 dapat terendam dalam 1,5 meter air untuk jangka waktu yang sama. Tidak ada banyak perbezaan, kerana kami tidak akan mengesyorkan berenang dengan telefon bimbit.galaxy_s9_vs_iphone_8_4

Mengenai pengecasan tanpa wayar, telefon Galaxy Samsung telah mempunyai fitur selama bertahun-tahun, dan itu tidak berbeza untuk Samsung Galaxy S9. Syukurlah, Apple akhirnya memperkenalkannya ke dalam iPhone 8, jadi itu adalah langkah penting menuju keseimbangan.

Satu perkara yang mungkin menjadi pemecah masalah bagi sebilangan daripada anda ialah bicu fon kepala 3.5mm yang disukai. Walaupun Apple nampaknya telah menghilangkan bicu fon kepala pada iPhone-nya, termasuk iPhone 8, banyak orang akan senang mendengar bahawa Galaxy S9 masih memilikinya. Galaxy S9 benar-benar bertentangan di sini, kerana hampir semua kapal induk Android lain sepertinya telah membunuhnya, atau sedang dalam proses melakukannya.

Mereka berdua kelihatan cantik, tetapi soket skrin tambahan dan fon kepala memberikan kelebihan kepada Samsung.

Pemenang: Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8: Paparan

Paparan Samsung Galaxy S9 luar biasa, dan merupakan salah satu skrin terbaik di pasaran, menyukarkan iPhone 8 untuk benar-benar bersaing.

S9 mempunyai paparan 5.8in Quad-HD AMOLED (resolusi 2.960 x 1.440) dengan 567.5ppi. Ia hampir sama dengan Galaxy S8. Satu-satunya perbezaan ialah bezel di bahagian atas dan bawah telah dikurangkan sedikit, jadi terdapat lebih banyak harta tanah skrin.

Paparan iPhone 8 lebih kecil daripada S9 dan, sayangnya, tidak OLED seperti iPhone X. Menawarkan paparan IPS 4.7 inci (1.334 x 750) dengan 326ppi, ia mungkin tidak terdengar spektakuler seperti Galaxy S9, tetapi ia tentu berjaya memegang sendiri. IPhone 8 adalah iPhone pertama yang memanfaatkan teknologi TrueTone Apple (pertama kali dijumpai di iPad Pro), yang bermaksud warna yang menyatu dengan persekitaran dan lebih semula jadi untuk dilihat. Cukup banyak tetapan paparan yang dapat disesuaikan pada S9 - dari profil warna hingga resolusi skrin itu sendiri, yang mendorongnya ke tepi.galaxy_s9_vs_iphone_8

Bagi kecerahan, dengan Galaxy S9, kami mencatatkan kecerahan maksimum automatik 992cd / m2, dengan kecerahan manual puncak 465cd / m2. Semasa menggunakan iPhone 8, kami mencatatkan kecerahan maksimum 577cd / m2.

Pemenang: Samsung Galaxy S9

Kamera Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8

Di sinilah Galaxy S9 benar-benar bersinar. Ia memiliki kamera belakang 12 megapiksel dengan bukaan f / 1.5, menjadikannya kamera paling terang di mana-mana telefon pintar yang pernah ada. IPhone 8 tidak terlalu jauh di belakang, juga menawarkan kamera belakang 12 megapiksel, tetapi sebaliknya dengan bukaan f / 1.8 yang sedikit lebih sempit.

S9 juga mempunyai ciri penyesuaian apertur baru yang bagus. Apabila cukup cahaya, kamera akan beralih secara automatik ke f / 2.4, memberikan sentuhan lebih terperinci kepada foto.

Dalam ujian kami, Samsung Galaxy S9 menunjukkan prestasi yang sempurna dalam semua keadaan, termasuk cahaya rendah, tetapi itu sama sekali tidak disebabkan oleh bukaan seperti yang kami tulis dalam ulasan kami. Sebenarnya, kadang-kadang, S9 akan menghasilkan gambar yang terlalu terang, menghasilkan gambar yang berkualiti rendah. IPhone 8 tidak mengalami masalah ini, mengambil gambar yang baik secara konsisten - tidak semudah Galaxy S9 yang mampu digunakan pada hari itu.

Bagi ciri kamera, Kedua-dua S9 dan iPhone 8 mempunyai penstabilan imej optik, tetapi selain itu, tidak ada yang benar-benar membuat iPhone 8 menonjol seperti pergeseran bukaan automatik Galaxy S9, atau rakaman video gerakan perlahan yang digariskan di bawah .galaxy_s9_vs_iphone_8_2

Keupayaan rakaman video gerakan perlahan super baru S9 ini bermaksud ia dapat merakam rakaman 720p pada 960fps gila. Dengan itu, ia dapat menyeret rakaman 0.2 saat hingga keseluruhan enam saat. Kedua-dua telefon boleh merakam dalam resolusi 4K, namun kemampuan video gerakan perlahan benar-benar meniup iPhone 8 dari air.

Mengenai kamera menghadap depan telefon, iPhone 8 memiliki kamera 7 megapiksel, sementara Galaxy S9 memiliki kamera 8 megapiksel. Dengan telefon bimbit baru, Samsung telah memperkenalkan AR Emoji. Walaupun ini terasa seperti yang diilhami oleh kejayaan Animoji Apple, ini adalah eksklusif untuk iPhone X, jadi ini bukan sebahagian daripada perbandingan ini. Walaupun AR Emoji sendiri agak terpukul, sekurang-kurangnya S9 mempunyai fungsi, sedangkan dengan Apple, ia eksklusif untuk iPhone X.

Pemenang: Samsung Galaxy S9

Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8: Bateri dan Prestasi

Kapasiti bateri Samsung Galaxy S9 tidak berubah dari S8. Dengan kapasiti 3,000mAh, ia akan bertahan lebih dari satu hari, yang sedikit mengecewakan. Walaupun bateri 1,821 mAh iPhone 8 jauh lebih kecil, telefon bimbit nampaknya dapat menguruskan pertunjukannya dengan baik, dan biasanya berjaya membersihkan hari.

Bagi prestasi, kedua-dua telefon bimbit sangat menarik.

S9 jauh lebih pantas daripada pendahulunya, dan ini berdasarkan pemproses Exynos 9810 octa-core. Cip ini dibina pada proses 10nm, sangat mirip dengan Snapdragon 845 baru Qualcomm. Ini semua disokong oleh 4GB RAM dan 64GB.

IPhone 8 menggunakan pemproses A11 Bionic enam teras Apple, dengan pemproses bersama M11 dan mesin neural. Ia mempunyai separuh RAM S9, tetapi ujian prestasi yang dilakukan masih memberikan kelebihan pada iPhone 8. Dalam keadaan dunia nyata, 99% orang tidak akan melihat perbezaannya.

Samsung Galaxy S9 juga membolehkan anda memperluas storan dalaman 64GB standard, menyokong saiz micro-SD hingga 400GB. Seperti yang dijangkakan, Apple tidak melepaskan keberatannya yang lama untuk penyimpanan yang boleh diperluas, jadi anda terjebak dengan ruang 64 atau 256GB, bergantung pada model yang anda beli.

Pemenang: Cabutan

Samsung Galaxy S9 vs iPhone 8: Harga dan keputusansamsung_galaxy_s9_and_s9_3_0

Kedua-dua telefon bimbit ini sangat mahal, harganya melebihi 700 £, jadi keputusan antara kedua-duanya tidak boleh dibuat ringan.

Model iPhone 8 64GB berharga £ 699, sementara model iPhone 8 256 GB berharga £ 859.

Lihat Samsung Galaxy S9 vs Google Pixel 2 yang berkaitan: Rumah kuasa Android mana yang terbaik? Samsung Galaxy S9 vs Samsung Galaxy S8: Mana yang patut anda beli?

Samsung Galaxy S9 sedikit lebih mahal daripada model iPhone 8 asas, berharga £ 739.

Dengan lebih banyak keuntungan, saya fikir Samsung Galaxy S9 hanya memberikan keseimbangan dalam pelbagai cara. Ia mempunyai bateri yang lebih besar yang tahan lebih lama, kameranya lebih baik, dan tentu saja, ia mempunyai teman lama kami bicu fon kepala.

Jangan salah faham, iPhone 8 adalah telefon pintar yang hebat, tetapi untuk wang saya, ia tidak semudah Samsung Galaxy S9.

Pemenang: Samsung Galaxy S9


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found