Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Telefon pintar berorientasikan kamera mana yang sesuai untuk anda?

Sekiranya minat utama anda pada telefon pintar terletak pada kamera hebat yang dapat mereka miliki, ada dua nama yang akan terus anda dapatkan - Google Pixel 3 dan Huawei P20 Pro. Kedua-duanya mempunyai kamera luar biasa di atas telefon pintar yang hebat.

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Telefon pintar berorientasikan kamera mana yang sesuai untuk anda? Lihat Pixel 3 vs Pixel 2 yang berkaitan: Adakah patut diperhebatkan di pusat kuasa terbaru Google? Pixel 3 vs iPhone Xs: Telefon pintar utama mana yang harus anda beli? 13 telefon Android terbaik: pembelian terbaik tahun 2018

Google dan Huawei telah berusaha keras untuk membuat kapal induk yang hebat untuk 2019, terutama dari segi kamera kerana kedua-duanya menggunakan penembak jitu yang kuat. Tetapi, dengan teknologi canggih yang menelan harga canggih, kedua-dua telefon pintar adalah pembelian yang mesti anda fikirkan sebelum membuat komitmen sepenuhnya.

Oleh itu, telefon pintar mana yang harus anda beli - Google Pixel 3 atau Huawei P20 Pro? Kami memecahkan kedua-dua telefon ke bahagian masing-masing untuk membantu memutuskan mana yang terbaik untuk anda.

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Mana yang patut anda beli?

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Kamera

Oleh itu, mari kita mulakan di bahagian terpenting, kamera. Kedua-dua Pixel 3 dan Huawei P20 Pro adalah telefon pintar kelas terbaik ketika datang ke kamera mereka, dan ini adalah salah satu sebab paling popular untuk membeli salah satu telefon.

Huawei P20 Pro menawarkan tiga kamera belakang yang kuat: kamera RGB 40-megapiksel, kamera monokromatik 20-megapiksel, dan kakap 8-megapiksel dengan lensa telefoto 3x untuk zoom optik. Bersama-sama, mereka menggabungkan untuk mengambil gambar dengan julat dinamik yang besar, yang berfungsi dengan baik dalam tetapan cahaya rendah seperti yang mereka lakukan untuk potret biasa. Malangnya, pemprosesan pasca gambar tidak banyak yang diinginkan, kerana ia sering dapat memproses terlalu banyak atau kurang menggunakan gambar sehingga anda sebaiknya belajar mengambil gambar secara manual.

google_pixel_3_vs_huawei_p20_pro_which_camera-oriented_smartphone_pixel_3

Pixel 3, sebaliknya, mempunyai kamera belakang 12,2 megapiksel tunggal. Dari segi kekuatan gambar yang murni, ia tidak sesuai dengan Huawei P20 Pro, walaupun ia cukup berguna. Namun, kekuatannya terletak pada pelbagai helah pasca pemprosesan Google.

Algoritma HDR + sangat cerdas untuk mengenali dan mengekstrak subjek dan lapisan, dan ia mempunyai keseluruhan trik AI pembelajaran mesin untuk memanfaatkan sepenuhnya tetapan. Contohnya "Pemotretan Atas" mengambil beberapa gambar sebelum dan selepas anda mengetuk butang rana dan mengesyorkan gambar terbaik kepada anda, dan "Penglihatan Malam" warna dan menerangi gambar cahaya rendah untuk anda supaya anda dapat merakam dalam keadaan pencahayaan paling gelap dan masih mengambil sekejap.

BACA SETERUSNYA: Kamera telefon pintar generasi seterusnya dapat melihat melalui dinding

Memutuskan kamera mana yang terbaik untuk anda bergantung pada keutamaan anda - Huawei P20 Pro mempunyai kamera yang lebih baik berdasarkan megapiksel asas dan zoom optik yang mewah, tetapi Pixel 3 mempunyai rangkaian algoritma pintar yang membantu dalam proses dan hasil pasca gambar. dalam keseluruhan gambar, pada peranti yang lebih berkualiti.

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Paparan dan reka bentuk

Kedua-dua Pixel 3 dan Huawei P20 Pro adalah entri paling menarik dalam siri masing-masing. Pixel 3 tidak henti-hentinya (walaupun Pixel 3 XL mempunyai satu), dan dengan itu mempunyai paparan 18: 9 dengan bezel ramping di kedua sisi. Sebaliknya, Huawei P20 Pro memiliki takik - tetapi opsional, kerana dapat dimatikan dalam tetapan, menghitam menjadi bagian dari bezel. Walaupun yang pertama mempunyai perlindungan IP68, yang kedua hanya memiliki IP67, yang boleh menjadi perbezaan penting bagi kita yang rentan terhadap kemalangan.

Dari segi paparan sebenar, Huawei P20 Pro memiliki layar 6.1 inci 1.080 x 2.240 piksel berbanding dengan layar Pixel 3's 5.5 ”1.080 x 2.160 (atau 6,3 inci Pixel 3 XL 1.440 x 2.960). Kedua-duanya mempunyai paparan OLED. Kedua-duanya mempunyai paparan dari tepi ke tepi seperti paparan yang kuat dan bernuansa sehingga kebanyakan orang tidak akan melihat perbezaan antara keduanya.

google_pixel_3_vs_huawei_p20_pro_which_camera-oriented_smartphone_p20_pro

Kedua-duanya memiliki punggung kaca, yang dapat sedikit licin bagi pengguna, walaupun P20 Pro dilengkapi dengan sarung getah untuk memberikan cengkaman tambahan.

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Hayat dan prestasi bateri

Semasa membandingkan jangka hayat bateri Pixel 3 dan P20 Pro, kami mendapati bateri bertahan lebih dari 12 jam, sementara yang terakhir bertahan hampir 15 jam. Ujian kami termasuk menjalankan video secara berterusan sehingga bateri habis, dan kemungkinan anda tidak akan menggunakannya untuk tugas yang memerlukan bateri sedemikian, jadi kemungkinan akan bertahan lebih lama dengan penggunaan dunia nyata. Mengatakan bahawa, walaupun 12 jam lebih banyak hayat bateri daripada yang diperlukan oleh kebanyakan orang dalam sehari, jadi kedua-duanya kuat.

BACA SETERUSNYA: Tujuh cara mudah untuk menjadikan bateri telefon pintar anda tahan lebih lama

Dari segi prestasi, kami mendapati Pixel 3 sedikit lebih maju dari segi kelajuan dan grafik, yang mungkin menjelaskan jangka hayat bateri yang lebih pendek. Oleh kerana kedua-dua telefon mempunyai hayat bateri dan kelajuan pemprosesan daripada yang diperlukan oleh kebanyakan orang, ini bermakna sedikit. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan telefon untuk bertahan lama atau memproses banyak tugas sekaligus, ini adalah faktor yang boleh membantu anda membuat keputusan.

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Harga

Walaupun kedua-dua peranti Google dan Huawei adalah peranti kelas atas, Pixel 3 secara kewangan jauh lebih mewah daripada Huawei P20 Pro. Berikut adalah perbandingan harga untuk peranti tanpa SIM di Amazon ..

SaizGoogle Pixel 3Huawei P20 Pro
64GB£780n / a
128GB£1,019£590

Walaupun Huawei P20 Pro pasti menikmati penurunan harga Apost-Black-Friday, yang mungkin dapat menjelaskan harga yang rendah, ia pasti merupakan telefon yang lebih murah pada umumnya.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa walaupun Pixel 3 menawarkan model 64GB dan 128GB, Huawei P20 menawarkan model yang lebih luas - dan mahal - 128GB dan 256GB. Oleh itu jika anda mahukan yang lebih kecil atau Pixel 3 adalah satu-satunya pilihan anda.

Google Pixel 3 vs Huawei P20 Pro: Keputusan

Seperti mana-mana perbandingan antara telefon Android unggulan kelas atas yang sangat berprestasi, semuanya bergantung kepada apa yang anda cari dalam peranti. Perkara ini menjadi lebih sukar apabila anda menyedari P20 Pro dan Pixel 3 mempunyai kekuatan di banyak kawasan yang sama.

google_pixel_3_vs_huawei_p20_pro_wh__camera-oriented_smartphone_is_for_you

Walaupun Huawei P20 Pro mempunyai kamera dan bateri yang sangat kuat, Google Pixel 3 mempunyai algoritma pembelajaran mesin kamera yang lebih baik dan kelajuan pemprosesan yang lebih tinggi untuk menjalankan aplikasi dan ciri yang lebih maju lagi.

BACA SETERUSNYA: Ini adalah pilihan kami untuk telefon pintar terbaik 2018

P20 Pro lebih murah, dan mempunyai peranti dengan ukuran lebih besar, tetapi juga tidak mempunyai pilihan untuk peranti memori luaran, jadi anda harus bergantung pada perkhidmatan cloud atau membuat hubungan dengan memori dalaman. Sebaliknya, sementara Pixel 3 pada umumnya lebih mahal, dan mempunyai pilihan penyimpanan yang lebih kecil, ia membawakan interkoneksi pelbagai peranti dan periferal Google seperti pengecas tanpa wayar Pixel Stand.

Sebilangan besar orang akan melihat kedua-dua peranti ini untuk telefon pintar dengan kamera yang hebat - malangnya kedua-duanya luar biasa, dengan banyak kekuatan dan kelemahan. Tetapi dengan Huawei P20 Pro lebih murah daripada Google Pixel 3 untuk peranti yang seukuran serupa, jurugambar amatur akan berusaha sebaik mungkin untuk menggunakannya dan menghabiskan wang tambahan itu untuk langganan penyimpanan awan yang anda perlukan untuk menyimpan gambar anda!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found