Cara Memantau Lalu Lintas Rangkaian pada Peranti Android Anda

Pemantauan rangkaian mengesan jumlah lalu lintas yang anda gunakan pada peranti Android anda menggunakan perisian terbina dalam dan pihak ketiga. Proses ini boleh menjadi penting sekiranya anda mempunyai data rangkaian terhad pada telefon anda kerana ia menghalang anda daripada membuang megabait berharga.

Cara Memantau Lalu Lintas Rangkaian pada Peranti Android Anda

Mengapa Anda Perlu Memantau Rangkaian Anda?

Telefon pintar dan tablet kami sering dihubungkan ke internet. Aplikasi di telefon kita memerlukan sambungan internet untuk berfungsi. Malah aplikasi yang tidak memerlukan sambungan internet berterusan kadang-kadang memerlukan kemas kini menggunakan data internet.

Kadang kala anda tidak perlu risau tentang data internet. Contohnya, jika anda berada di rumah dengan lebar jalur yang tidak terhad, ini bukan masalah. Tetapi bayangkan anda sedang dalam perjalanan perniagaan ke luar negara, dan tiba-tiba salah satu aplikasi anda mula memuat turun kemas kini yang besar. Itu akan menyebabkan masalah besar untuk pelan data mudah alih terhad dan bil telefon anda juga.

Nasib baik, Android mempunyai banyak aplikasi yang membantu anda mengesan semua penggunaan rangkaian anda.

Apa yang Boleh Anda Pantau?

Semua pengguna dapat mengesan aktiviti rangkaian keluar dan masuk mereka dengan aplikasi yang berbeza dari Play Store. Perisian ini memberi anda maklumat mengenai perkhidmatan, sambungan, dan aplikasi yang menggunakan lalu lintas internet anda.

Anda boleh mengesan alamat IP mana yang digunakan oleh peranti anda. Data yang anda hantar dan berapa banyak yang dihantar kembali ke peranti anda muncul dengan setiap sambungan. Beberapa aplikasi ini juga membantu mengesan dan mencegah aktiviti rangkaian yang mencurigakan atau berniat jahat.

Anda boleh mengehadkan penggunaan data peranti anda dalam beberapa jam dan menetapkan pelbagai had. Anda juga dapat melihat siapa yang tersambung ke hotspot Wi-Fi anda atau melihat aplikasi mana yang memakan sebahagian besar data rangkaian anda. Semua ini membolehkan anda memantau dan mengurus penggunaan rangkaian anda dengan lebih berkesan.

Bagaimana Anda Boleh Memantau Rangkaian Anda?

Cara terbaik untuk memantau rangkaian anda adalah dengan menggunakan aplikasi pemantau data pihak ketiga. Di bahagian ini, kami akan melihat beberapa aplikasi terbaik untuk peranti Android anda.

1. Jari

jari

Fing adalah salah satu monitor rangkaian terbaik untuk Android. Dengan aplikasi ini, anda dapat melihat semua maklumat penting yang berkaitan dengan sambungan peranti anda. Contohnya termasuk senarai pengguna yang tersambung ke Wi-Fi anda, maklumat mengenai penggunaan data yang tidak dibenarkan, dan tingkah laku berbahaya yang berpotensi di rangkaian.

Dengan Fing, anda juga dapat menguji lebar jalur internet anda dan membandingkannya untuk melihat apakah penyedia anda memberikan kelajuan yang ditentukan oleh akaun anda. Anda juga dapat memeriksa alamat IP rangkaian anda, menyelesaikan masalah rangkaian, dan menyiapkan pemberitahuan keselamatan.

2. PingTools

ping

PingTools mempunyai banyak ciri pemantauan rangkaian yang anda mahukan. Anda dapat melakukan ping rangkaian, memeriksa semua port, rangkaian Wi-Fi, dan konfigurasi mereka, melihat alamat IP anda, dll. Aplikasi ini juga dapat menyesuaikan rangkaian anda dan membuatnya sedikit lebih cepat.

Aplikasi ini membolehkan pelacakan dan memberi anda akses ke beberapa ciri tambahan, termasuk Whois, pengimbas port TCP, dan GeoPing, yang menunjukkan ketersediaan sumber di seluruh dunia.

3. Penganalisis WiFi

wifianalyzer

Bila-bila masa anda ingin menyambung ke Wi-Fi yang berdekatan, anda ingin berjumpa dengan Wifi Analyzer. Daripada hanya menyenaraikan semua rangkaian Wi-Fi yang ada di sekitar, anda akan melihat semua data yang berkaitan tentang masing-masing.

Aplikasi ini memberikan maklumat mengenai betapa sesaknya setiap rangkaian dan seberapa kuat isyaratnya. Semua data ini digambarkan dengan grafik berwarna dan menarik yang mudah difahami.

4. NetCut

pemain pertahanan netcut

NetCut adalah aplikasi yang memberi anda kawalan sepenuhnya rangkaian anda dan memotong mana-mana tetamu yang tidak diingini. Sekiranya anda tidak mahukan sambungan yang lemah kerana rakan sebilik anda memuat turun fail besar atau jiran anda menstrim filem dari rangkaian anda, aplikasi ini sesuai untuk anda.

Apabila anda membuka aplikasi ini, berikan akses Root dan imbas rangkaian. Ini akan menyenaraikan semua pengguna yang sedang menggunakan sambungan, dan anda boleh menyekat sesiapa yang tidak sepatutnya berada di sana. Aplikasi ini dapat melindungi rangkaian anda dari penceroboh dan pengguna dengan niat jahat.

5. Pengawas 3G

pengawas

3G Watchdog adalah aplikasi pemantauan penggunaan data yang lengkap. Ia akan memantau data telefon bimbit dan Wi-Fi anda dan menunjukkan hasilnya sebagai jadual, grafik, atau teks.

Anda boleh menetapkan had penggunaan anda (setiap hari, setiap jam, bulanan), dan aplikasi akan memberitahu anda setelah anda mendekati batas tersebut. Anda sentiasa dapat melihat penggunaan rangkaian di bar status. Ada juga kemungkinan untuk mengimport dan mengeksport sejarah penggunaan dalam file CSV.

Pengawas 3G juga membolehkan anda melihat berapa banyak data yang digunakan oleh setiap aplikasi. Berdasarkan ciri ini, anda boleh mengurus aplikasi anda mengikut keutamaan dan mematikan beberapa fungsi jika anda mempunyai lebar jalur yang terhad.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found