Ulasan Motorola Moto G4: Pembelian yang lebih baik daripada Moto G5, tetapi adakah anda harus menunggu G6?

Ulasan Motorola Moto G4: Pembelian yang lebih baik daripada Moto G5, tetapi adakah anda harus menunggu G6?

Gambar 1 dari 10

motorola-moto-g4-lead-with-Award_2

motorola_moto_g4_1
motorola_moto_g4_5
motorola_moto_g4_6
motorola_moto_g4_2
motorola_moto_g4_4
motorola_moto_g4_3
motorola_moto_g4_camera_sampel_1
motorola_moto_g4_camera_sampel_2
motorola_moto_g4_camera_sampel_3
£ 169 Harga semasa dikaji

Moto G4 adalah telefon bimbit belanjawan terbaik yang boleh anda beli ketika dilancarkan - dan ia mengekalkan hadiah itu apabila telefon bimbit susulan, Moto G5, gagal memenuhi harapan. Sementara kami menunggu Moto G6 yang dikhabarkan, ada pilihan lain yang boleh anda pertimbangkan - yang terbaik di antaranya ialah versi Samsung Galaxy J5 2017, yang menawarkan lebih banyak harga dengan harga yang kompetitif dan telefon bimbit yang menarik. Sebagai alternatif, jika anda menggunakan Moto G, maka Moto G5 Plus adalah pilihan tahun ini. Lebih baik dalam semua cara - tetapi lebih 80 £ lagi.

Tetapi bagaimana dengan Moto G4? Adakah perlu dipertimbangkan pada tahun 2018? Baiklah, ini masih merupakan telefon bimbit kecil yang hebat, tetapi ini menunjukkan usianya sedikit seperti yang anda harapkan. Mungkin terbaik untuk bertahan lebih lama dan melihat apa yang ada di Motorola untuk tahun 2018, jika anda boleh.

Ulasan Moto G4 asal Jon diteruskan di bawah.

Ulasan Motorola Moto G4

Motorola Moto G4 adalah yang terbaru dalam barisan telefon pintar bajet yang berjaya untuk syarikat ini, bermula dari tahun 2013, tetapi ia berjaya pada tahun 2016. Dengan pengeluar pesaing yang meningkatkan kualiti telefon bimbit belanjawan mereka pada masa lalu 12 bulan, Motorola perlu melakukan sesuatu yang istimewa untuk mengekalkan kedudukan Moto G4 di puncak.

Lenovo (pemilik baru jenama Motorola) tidak mempermudah hidup untuk Moto G4, bagaimanapun, dengan menaikkan harga dasar. Kos Moto G 2016 adalah £ 169 termasuk PPN, naik 20 £ untuk Moto G tahun lalu (gen ke-3). Itu mungkin tidak kedengaran banyak - ini adalah harga sebilangan kecil minuman di pusat bandar London, atau pizza Domino's Extra Large - tetapi ini menunjukkan kenaikan 13%, yang bukan kenaikan yang tidak signifikan ketika calon pelanggan cenderung sangat belanjawan yang ketat.

Ulasan Motorola Moto G4: Tidak ada hujah, Moto G4 besar

Apa wang tambahan yang anda dapat? Keuntungan besar adalah skrin yang lebih besar. Motorola Moto G4 mempunyai paparan 5.5 inci, menjadikannya keseluruhan setengah inci lebih besar daripada model tahun lalu. Kini terdapat gergasi dunia telefon pintar seperti OnePlus 2 dan iPhone 6s Plus dari segi dimensinya dan, tidak dapat dinafikan, ia adalah satu kepingan.

[galeri: 1]

Namun, agak mengagumkan, Motorola tidak hanya menambah ukuran tanpa mempertimbangkan akibatnya. Pada masa yang sama dengan memperbesar layar, ia telah melipat casing dengan ketara, dan sekarang ukurannya lebih tipis 2mm dari Moto G3. Motorola Moto G4 hanya setebal 9.8mm, berat 155g (sangat ringan untuk telefon 5.5in), dan yang terbaik dari semua itu terasa kukuh dengannya, dengan bingkai logam yang melengkung lembut di sekitar layar menambah rasa berkualiti tinggi .

Dari segi estetika keseluruhan, Moto G4 tidak kurang ajar dan keras seperti telefon bimbit Moto G sebelumnya dan, bagi saya, itu agak memalukan. Saya menyukai kontur bulat, panel belakang bergaris dan kamera yang tebal pada model tahun lalu, dan penampilan yang lebih halus pada Moto G4 tahun ini terasa seperti Lenovo memainkannya sedikit selamat.

Namun, jika warna hitam dan perak polos yang anda lihat dalam gambar di sini tidak mengapung perahu anda, paling tidak mungkin untuk menyesuaikan Moto G4 melalui laman web Motorola Moto Maker. Secara keseluruhan, anda mempunyai lapan warna panel belakang untuk dipilih (ara gelap, busa (sejenis hijau pastel), kapur putih, raspberry, biru laut dalam, hitam pekat, biru kobalt dan merah lava) dan lima warna "aksen" (emas halus logam, merah jambu logam, perak logam, lautan logam dan kelabu gelap logam) yang semestinya memberi anda banyak peluang untuk menambahkan sedikit keperibadian.

[galeri: 6]

Satu-satunya penurunan besar dalam hal reka bentuk adalah bahawa Moto G4 tidak tahan air IPX7 seperti Moto G (gen ke-3). Ia masih kalis percikan, dilapisi lapisan khas, tetapi jangan jatuhkannya di tab mandi.

Agak mengecewakan apabila mengetahui bahawa masih belum ada pembaca NFC atau sidik jari (anda harus menggunakan Moto G4 Plus jika terdapat dalam senarai belanja anda), jadi anda tidak akan dapat memanfaatkan keajaiban Android Bayar.

Namun, sekurang-kurangnya terdapat sokongan untuk dwi SIM, satu ciri yang sangat berguna untuk perjalanan ke luar negara. Masukkan SIM kedua dan anda boleh menetapkan SIM mana yang lalai untuk data, dengan itu mengelakkan kos perayauan yang berpotensi mahal. Namun anda masih dapat menerima panggilan telefon dan mesej SMS seperti biasa pada nombor telefon harian anda.

Anda akan menemui slot kad SIM kedua tepat di sebelah yang pertama di bawah panel belakang klip, dan tetapan untuk kedua-dua kad tersebut di menu tetapan Android di bawah Kad SIM.

Perlu diperhatikan pada ketika ini bahawa, jika anda tidak membeli telefon anda dari laman web Moto Maker, anda mungkin akan menggunakan model dengan hanya satu slot kad SIM. Sekiranya ini adalah keutamaan, pastikan anda membeli telefon anda dari laman web Moto Maker, atau sekurang-kurangnya periksa dengan rangkaian atau peruncit anda sebelum melakukan pembayaran tunai.

Ulasan Motorola Moto G4: Spesifikasi, prestasi dan hayat bateri

Sebab utama kejayaan keluarga Moto G adalah gabungan reka bentuk dan kualiti binaan yang masuk akal dengan nilai yang tajam, dan Moto G4 mempertahankan tradisi itu. Di dalamnya terdapat Qualcomm Snapdragon 617 octa-core yang berjalan pada 1.5GHz, dan ini disokong oleh RAM 2GB dan storan 16GB atau 32GB.

Kesan pertama telefon adalah bahawa ia cukup responsif, tetapi dengan gangguan yang aneh di sana sini. Terdapat sedikit kelewatan semasa mengezum masuk dan keluar gambar di Foto Google, sementara menatal dengan cepat melalui laman web yang berat dengan gambar tidak terlalu lancar seperti pada telefon bimbit yang lebih mahal dengan cip Qualcomm siri 8xx.

Tidak ada apa-apa di sini untuk membuat anda menggertak gigi atau kutukan di bawah nafas anda, namun, dan di tanda aras, Moto G4 jelas lebih pantas daripada model tahun lalu.

geekbench_multi-core_single-core_chartbuilder

Dalam penanda aras Geekbench, perbezaan antara telefon generasi ketiga tahun lalu dan Moto G4 tahun ini berjumlah kelebihan 49% dalam ujian pelbagai teras dan 26% dalam ujian teras tunggal. Kedua-duanya adalah perbezaan yang ketara, dan harus memastikan telefon sentiasa responsif untuk beberapa waktu yang akan datang.

gfxbench_manhattan_3_onscreen_offscreen_1080p_chartbuilder

Dalam ujian permainan GFXBench, ini adalah kisah yang serupa dengan Moto G4 memperoleh kelebihan 43% daripada pendahulunya dalam ujian pada skrin (resolusi asli) dan keuntungan 71% yang besar dalam ujian di luar skrin. Sebenarnya, dari model bajet yang saya hadapi Moto G4 di sini, Honor 5X yang paling dekat dari segi prestasi keseluruhan. Moto G (gen ke-3) jauh lebih perlahan secara keseluruhan.

Pada masa pakai bateri, Moto G4 mempunyai prestasi keseluruhan yang dijahit. Walaupun Qualcomm Snapdragon 617 hanya bahagian 28nm, ia nampaknya sangat cekap dan, ditambah dengan bateri 3,000mAh, dengan selesa memberikan penggunaan sederhana selama sehari. Semasa kami menjalani ujian video-rundown standard kami, Moto G4 berlangsung selama 13 jam 39 minit, yang merupakan skor di atas purata dan hampir tiga jam lebih lama daripada Honor 5X yang berlangsung dalam ujian yang sama.

battery_life_chartbuilder

Bersambung di halaman 2

Spesifikasi Motorola Moto G4

Spesifikasi Motorola Moto G4 Plus

PemprosesOcta-core 1.5GHz Qualcomm Snapdragon 617 Octa-core 1.5GHz Qualcomm Snapdragon 617
Ram2GB 2GB / 4GB
Saiz skrin5.5in 5.5in
Resolusi skrin1,920x1,080 1,920x1,080
Jenis skrinIPS IPS
Kamera depan5 megapiksel 5 megapiksel
Kamera belakang13 megapiksel 16 megapiksel
KilatLED LED
GPSYa Ya
KompasYaYa
Storan (percuma)16GB (10.8GB) / 32GB32GB / 64GB
Slot kad memori (dibekalkan)microSDmicroSD
Wi-Fi802.11ac802.11ac
BluetoothBluetooth 4.2 LTE Bluetooth 4.2 LTE
NFCTidakTidak
Sensor cap jariTidakYa
Data tanpa wayar3G, 4G 3G, 4G
Saiz153x77x7.9mm 153x77x7.9mm
Berat155g 155g
Sistem operasiAndroid 6.0.1 Android 6.0.1
Saiz bateri3,000mAh 3,000mAh
JaminanRTB satu tahun RTB satu tahun
Harga tanpa SIM (termasuk PPN)£169£ 229 (32GB); £ 264 (64 GB)

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found