Motorola Moto G 4G (2015) | Moto G 2 dengan ulasan 4G

Motorola Moto G 4G (2015) | Moto G 2 dengan ulasan 4G

Gambar 1 daripada 16

Motorola Moto G 2 (2014)

kamera belakang
diambil_untuk_biji
pembesar suara bawah
sisi_2
sisi
pembesar suara atas
pengecas
fon kepala_jack
Motorola Moto G (2014)
Ulasan Motorola Moto G 2
Ulasan Motorola Moto G 2
Ulasan Motorola Moto G 2
Ulasan Motorola Moto G 2
Ulasan Motorola Moto G 2
Ulasan Motorola Moto G 2
£ 145 Harga semasa dikaji

Motorola Moto G 2 tahun lalu adalah peningkatan tambahan daripada pendahulunya, Motorola Moto G. Ia mempunyai tindakan yang sukar untuk diikuti, dan ia menjadi pendek, tanpa menghilangkan sokongan 4G.

Kemas kini 2015 akhirnya menambahkan ciri yang sepatutnya dimiliki oleh yang pertama; tetapi adakah terlambat, atau adakah Moto G 2 kini menjadi telefon pintar bajet untuk dimiliki? Lihat juga: apakah telefon pintar terbaik tahun 2014?

pembesar suara bawah

Skrin dan reka bentuk

Ia pasti turun di kaki kanan. Dengan harga £ 149 dan skrin 5in yang besar, ia kelihatan sama baiknya dengan 4.5in yang asal ketika mula dilancarkan pada tahun 2013, dan juga versi 3G 2014. Segala-galanya adalah seperti dulu.

Moto G2 4G masih mempunyai paparan yang baik. Resolusi mungkin tidak akan menaikkan alis lagi, tetapi 720 x 1.280 masih kelihatan tajam ke mata kita pada layar 5in, dan memberikan kepadatan piksel 294ppi. Ringkasnya, anda hanya akan melihat piksel jika anda melihatnya dengan bersungguh-sungguh.

Yang penting kualiti skrin tetap menjadi titik kuat. Terdapat banyak kontras dan tepu warna, dengan pencahayaan 441cd / m2, sama terang dengan Moto G yang asal, sementara nisbah kontras 1,046: 1 memastikan gambar di layar mempunyai jumlah "pop" dan keteguhan yang baik. Ketepatan warna juga wajar, dengan rata-rata delta E 2.45, jadi filem, foto dan permainan semuanya kelihatan hebat.

[galeri: 0]

Seperti sebelumnya, reka bentuknya lebih mantap dan tidak menarik. Beratnya 155g, sentuhan lebih banyak daripada versi 3G; ia berukuran 11mm dari bahagian depan skrin hingga bahagian paling tebal panel belakangnya yang melengkung dengan lembut; dan lekukan itu, dilengkapkan dengan plastik matte yang halus, bermaksud selesa dipegang.

Di muka, ada Gorilla Glass 3 untuk melindungi layar dari goresan dan retak, dan seperti rangkaian telefon pintar Motorola yang lain, telefon ini telah dirawat sehingga tahan air dan debu; ia tidak mempunyai penilaian IP seperti Sony Xperia Z3 dan Samsung Galaxy S5, jadi jangan berenang dengannya.

Ia masih mempunyai pembesar suara stereo dan menghadap ke depan yang dapat mengeluarkan suara pada kelantangan yang munasabah tanpa memutarbelitkan. Sangat sesuai untuk menonton iPlayer semasa bergerak, atau berkongsi YouTube lucu dengan rakan.

kamera belakang

Dan anda masih mempunyai kamera 2-megapiksel menghadap ke depan yang sama, dengan kakap 8-megapiksel f / 2 di belakang. Foto lebih unggul daripada yang diambil pada Moto G yang asli, memberikan gambar luaran yang bersih, tajam dan terperinci, jangan mengharapkan hasil yang luar biasa dalam keadaan sukar atau cahaya rendah.

Di tempat lain, Motorola mengekalkan slot microSD, tetapi Moto G 2 4G hanya terdapat dalam varian SIM tunggal. Bateri pada Moto G tahun ini masih tersekat di dalam casis, tetapi kapasiti yang sedikit lebih tinggi kali ini.

Ulasan Motorola Moto G (Gen ke-2): prestasi dan spesifikasi

Seperti yang kami katakan sebelumnya, iterasi 4G Moto G ini sama persis dengan Moto G 2. yang asal, biasanya itu bukan perkara buruk untuk peningkatan bertahap, tetapi Moto G 2 juga mengandungi internal yang sama dengan yang pertama Moto G. Dua tahun kemudian, Qualcomm Snapdragon 400 SoC berjalan pada 1.2GHz tidak begitu pantas. Yang memalukan, ia lebih perlahan dan lebih tua daripada CPU Snapdragon 410 di Motorola Moto E 2 yang lebih murah.

Sentuhan terhad juga di bahagian penyimpanan, dengan Motorola telah memutuskan untuk membuang pilihan penyimpanan 16GB, yang memberi pengguna hanya 8 GB untuk bermain. Seperti sebelumnya, semua ini sedikit menjengkelkan, tetapi Moto G 2 4G masih terasa cukup licin dalam penggunaan seharian. Ini, sebahagiannya, berkat penyertaan Android 5 Lollipop, meneruskan trend Motorola untuk mengemas telefonnya dengan versi terbaru Android tulen. Tetapi, seperti yang anda jangkakan, ia akan sukar ketika anda mendorongnya dengan banyak aplikasi yang berjalan sekaligus atau permainan mudah alih terkini.

sisi

Dari segi penanda aras, tidak mengejutkan ia mencapai hasil yang serupa dengan pendahulunya. Hasil tunggal dan multi-teras Geekbench 3 masing-masing adalah 343 dan 1,161 (Moto G 2 3G memukul 344 dan 1,145, dengan Moto G memukul 342 dan 1,157), dan dalam ujian permainan T-Rex HD GFXBench ia mencapai 11fps (kedua-duanya Moto G 2 dan Moto G mencapai yang sama).

Versi ini memperoleh bateri yang sedikit lebih besar dari model 2014, meningkat dengan kapasiti 2,390mAh. Dan bersama dengan peningkatan kecekapan yang disampaikan oleh Android Lollipop, ia memberikan hayat bateri yang jauh lebih baik daripada pendahulunya. Dalam ujian bateri kami, pemutaran video dalam mod penerbangan habis bateri pada kadar 8.5% per jam (berbanding dengan versi 3G 10.5%), dengan ujian bateri GFXBench menganggarkan sekitar 300 minit masa keseluruhan bermain permainan HD intensif kuasa, berbanding hingga 267 minit pada model 3G.

Ini bukan angka yang sangat mengagumkan, tetapi rata-rata mereka berada di sebelah kanan: mereka tidak dapat menandingi telefon tahan lama seperti Sony Xperia Z3, tetapi lebih baik daripada telefon pintar bajet lain yang kami uji, seperti Honor Holly . Menurut pengalaman kami, 4G Moto G 2 dengan mudah dihantar sehari pengecasan, biasanya berlangsung hingga keesokan harinya dengan penggunaan sederhana - seperti melayari dan memeriksa e-mel dan rangkaian sosial sekarang dan lagi.

[galeri: 2]

Ulasan Motorola Moto G (Gen 2): perisian dan keputusan

Menjalankan versi terbaru Android, seperti yang dilakukan oleh semua ponsel Motorola baru, tidak ada kejutan hebat dengan perisian Moto G 2. Membuat keputusan untuk memasang versi bersih Android 5 Lollipop dengan hanya sedikit penutupan Motorola, seperti biasa, adalah langkah selamat datang. Anda akan mendapat aplikasi Assist, Alert dan Migrate Motorola yang dimuatkan lebih awal, dan kemungkinan besar ia akan menerima semua kemas kini Lollipop yang akan datang, walaupun Motorola belum mengesahkannya.

Secara keseluruhan, Moto G 2 4G adalah telefon pintar berkualiti tinggi. Ia mempunyai paparan yang luar biasa, jangka hayat bateri yang lebih baik, dan memperbaiki kesalahan pendahulunya dengan memasukkan 4G tanpa menaikkan harganya. Indera penuaan menjadi perhatian, tetapi tidak cukup untuk mengelakkan ini menjadi pilihan anggaran yang sangat baik.

Perincian

Harga termurah dalam kontrakPercuma
Caj bulanan kontrak£19.00
Tempoh kontrak24 bulan
Pembekal kontrakwww.mobilephonesdirect.co.uk

Fizikal

Dimensi71 x 11 x 142 mm (WDH)
Berat149g
Skrin sentuhiya
Papan kekunci utamaPada skrin

Spesifikasi Teras

Kapasiti RAM1.00GB
Peringkat megapiksel kamera8.0mp
Kamera menghadap ke hadapan?iya
Rakaman video?iya

Paparan

Saiz skrin5.0in
Resolusi720 x 1280
Mod lanskap?iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetoothiya
GPS bersepaduiya

Perisian

Keluarga OSAndroid

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found