Sumber Berita Paling Tidak Berpalang di Internet

Melayari dalam talian untuk membaca berita telah menjadi hiburan yang tidak menentu, dengan hampir semua kedai berita bersikap berat sebelah dalam satu arah atau yang lain.

Sumber Berita Paling Tidak Berpalang di Internet

Kepercayaan orang ramai terhadap media berada pada tahap rendah sepanjang masa, dan itu bukan secara tidak sengaja. Walau bagaimanapun, rata-rata orang masih mahu terus mengetahui mengenai peristiwa dalam dan luar negara semasa.

Tetapi adakah itu mungkin dalam suasana outlet berita kabel yang semakin terpolarisasi ini? Dalam artikel ini, kami akan mengumpulkan beberapa sumber berita terpilih di internet yang masih menawarkan kebolehpercayaan yang ketara.

Sumber Berita Paling Tidak Berpalang di Internet

Dalam 40 tahun kebelakangan ini, jumlah syarikat gergasi media korporat meningkat dari 50 menjadi lima orang. Penggabungan syarikat media yang belum pernah terjadi sebelumnya menyebabkan pemilikan tertumpu oleh Comcast, Walt Disney Company, AT&T, Viacom, dan Fox Corporation.

Walaupun anda tidak mengetahuinya, ia mungkin tidak mengejutkan Tetapi hakikat bahawa orang yang sama merekrut dan memecat rangkaian ini bermakna mereka semua mempunyai agenda yang sama - yang jarang diselaraskan dengan yang terbaik untuk orang ramai.

Perlu diingat bahawa konglomerat ini bukan hanya untuk penonton TV kabel. Mereka semua mempunyai platform di media sosial, dan algoritma mesin pencari sering memilihnya daripada media yang lebih kecil.

Oleh itu, dari mana ia meninggalkan anda? Walaupun 100% tidak berat sebelah adalah tugas yang mencabar bahkan untuk wartawan yang paling berprinsip, terdapat beberapa sumber berita di internet yang terbukti agak tidak berat sebelah dan bermaklumat.

Berita PBS

Ketika datang ke rangkaian komersial, hampir semua outlet memiliki kontroversi dan ketidaktepatan mereka. Walau bagaimanapun, PBS News berjaya mengelakkan masalah ini.

Mereka secara konsisten kebiasaan terhadap bias dan kontroversi. Dari segi politik berhaluan kanan atau kiri, mereka cenderung merangkumi kedua-dua sisi dari satu isu. Juga, mengutip ahli politik dan tokoh penting lain biasanya dilengkapi dengan konteks tambahan.

Selanjutnya, PBS News menawarkan pelbagai kategori yang boleh digali oleh pembaca dalam talian. Politik, Kesihatan, Dunia, Bangsa, Ekonomi, dan bahagian lain yang boleh anda terokai.

Akhbar Bersekutu (AP)

Mungkin anda menyedari bahawa setiap kali ada peristiwa besar di dunia, Associated Press yang pertama kali menerbitkan foto atau laporan mengenainya. Kedai berita lain bergantung pada kecekapan dan liputan yang tidak berat sebelah untuk menyampaikan berita tersebut kepada penonton dan pembaca mereka.

Tagline mereka adalah "Memajukan kekuatan fakta." AP memberi tumpuan kepada gaya penyampaian yang tidak meradang. Malah cerita politik cenderung netral dan tanpa tafsiran, sebanyak mungkin dari sudut pandangan pembaca. Di laman web mereka, Associated Press juga mempunyai bahagian video dan mendengar yang sangat baik dan sentiasa dikemas kini.

Berita CBS

Satu lagi saluran berita yang dipercayai di internet ialah CBS News. Walau bagaimanapun, mereka sedikit lebih condong ke kiri pada masa lalu, tetapi penonton mereka terus berpusat pada pusat. Anda boleh berpendapat bahawa itu menjadikan CBS News seimbang secara politik.

Menurut Tinjauan Gallup dan Knight Foundation 2017, CBS News mempunyai skor yang baik mengenai pelaporan yang tidak berat sebelah. Bahasa yang mereka gunakan cenderung menjadi netral dan sangat tepat.

Soalan Lazim Tambahan

1. Siapa yang Menentukan Sumber Berita Apa yang Tidak Bersih?

Ini adalah salah satu soalan yang paling biasa yang ditanyakan oleh penonton atau pembaca yang mempunyai maklumat yang baik. Hampir tidak ada media bebas dari segi tidak mempunyai syarikat di belakangnya. Di beberapa negara, mungkin media negara yang dikendalikan oleh pemerintah yang mendorong agenda mereka sendiri.

Itulah sebabnya tidak begitu mudah untuk mencari sumber berita di internet yang sama sekali tidak berat sebelah. Pada hakikatnya, penonton yang menentukan apakah sumber berita tidak berat sebelah.

Syarikat penyelidikan dan tinjauan secara rutin meminta masyarakat untuk menyatakan jaringan mana yang mereka percayai dan yang mereka rasa memiliki agenda yang berat sebelah.

Tetapi jika anda ingin menentukan apakah sumber berita tidak memihak kepada diri sendiri, inilah yang harus anda pertimbangkan:

Fokus pada Kebenaran

Sangat mudah untuk mengatakan bahawa outlet hanya berkaitan dengan fakta, tetapi tidak selalu menunjukkan gambaran keseluruhannya. Fakta dalam konteks yang tepat adalah bagaimana sumber berita harus menyampaikan kebenaran kepada khalayak mereka.

Kemerdekaan

Seperti yang telah kami sebutkan, sangat sedikit sumber berita bebas dari segi pemilikan. Oleh itu, anda harus mencari kebebasan dalam wartawan yang tidak berat sebelah kerana pengaruh dan hubungan tertentu.

Keadilan dan Ketidakpatuhan

Apa yang difikirkan adil oleh seseorang, mungkin orang lain tidak. Ketika datang ke sumber berita, itu bermaksud memberi suara kepada kedua-dua pihak mengenai isu tertentu.

Terdapat batasan dalam apa yang dapat dianggap sebagai hujah yang sah tetapi memberikan suara kepada pihak lawan sangat penting. Pendekatan yang tidak berat sebelah sangat penting. Kedai berita mempunyai tanggungjawab untuk tidak memanipulasi pemahaman pembaca atau penonton mengenai sesuatu topik.

Tanggungjawab Menuju Kemanusiaan

Dalam dunia yang penuh dengan tajuk berita, komitmen untuk mempromosikan perubahan positif di dunia juga merupakan tanggungjawab sumber berita. Banyak cerita hanya ada untuk lalu lintas, yang sering boleh menyebabkan lebih banyak bahaya daripada yang baik, dalam hal memberitahu penonton.

Akauntabiliti

Akhirnya, sumber berita perlu dipertanggungjawabkan untuk melaporkannya. Sekiranya mereka tidak membetulkan kesalahan mereka dan meminta maaf kepada orang ramai kerana salah maklumat, mereka cenderung berat sebelah dan melaksanakan agenda.

2. Adakah Terdapat Surat Khabar yang Tidak Berpalang?

Tiga sumber berita yang kami senaraikan di atas memberikan sumber berita yang tidak berat sebelah yang boleh anda sahkan dengan memberi mereka peluang. Tetapi ketika datang ke surat khabar tradisional, bercetak dan dalam talian, sangat sukar untuk mencari syarikat surat khabar tanpa kecenderungan condong ke kiri atau kanan.

Selalunya penerbitan dan majalah berkepentingan khas yang memberikan analisis kontekstual dan maklumat tepat mengenai pelbagai topik.

Contohnya ialah Hal Ehwal Luar Negeri, sebuah majalah dasar luar yang diterbitkan sejak tahun 1970. Ia dikeluarkan dua kali sebulan, dan merupakan majalah yang boleh dipercayai untuk pembaca yang berminat dalam hal ehwal global dan domestik.

3. Perkhidmatan Berita Apa yang Paling Boleh dipercayai?

Tinjauan yang dilakukan menunjukkan bahawa Berita PBS masih merupakan perkhidmatan berita yang paling dipercayai. Anda juga dapat menyesuaikan diri dengan C-Span jika anda ingin mendengarkan dan menonton perbicaraan pemerintah dan menilai kata-kata ahli politik tanpa ia disampaikan kepada anda oleh media.

Juga, jika anda ingin mengkaji penyelidikan kumpulan pemikir yang tidak berpihak, Pew Research menerbitkan penyelidikan yang tidak berat sebelah mengenai berita, politik, teknologi, dan banyak lagi.

4. Adakah Terdapat Sumber Berita Alternatif di Internet?

Sekiranya anda log masuk ke akaun YouTube, Twitter, atau bahkan Instagram anda, kemungkinan anda akan melihat siaran atau video dari sumber berita alternatif dalam suapan anda. Banyak pencipta bebas dalam talian mengadakan rancangan berita mereka sendiri dan mempersembahkannya kepada khalayak yang sering kali ramai.

Ini bukan organisasi berita atau kedai berita yang disahkan. Walaupun sebilangan orang yang membuat catatan mempunyai niat baik dan menyampaikan maklumat yang tepat, mereka biasanya berat sebelah dan mempunyai perspektif yang ingin mereka kongsi dengan orang lain.

5. Bagaimana Mengenali Sumber Berita Bias?

Menurut University of California, Merced, terdapat tanda-tanda apakah sumber berita mempunyai reputasi baik atau tidak. Contohnya, jika anda melihat URL laman web yang berakhir dengan "com.co" yang selalunya merupakan versi palsu dari saluran berita rasmi.

Sekiranya terdapat kekurangan atribusi pengarang, itu juga petanda buruk dan dapat menunjukkan bahawa cerita ini tidak mempunyai pengesahan. Reka bentuk web yang lemah dan huruf besar juga menunjukkan ketidak profesionalisme. Tetapi ada dua petunjuk utama bahawa sumber berita adalah berat sebelah.

Pertama, jika cerita membuat anda benar-benar marah, anda lebih baik memeriksa sumber lain untuk mengesahkan maklumat tersebut. Ini harus dibezakan dari perasaan marah atau sedih kepada kejadian dunia. Kami bercakap mengenai cerita yang mengelirukan yang hanya ada untuk menjana pendapatan.

Yang kedua adalah jika sumber berita yang diketahui atau kononnya mempunyai reputasi yang baik mengabaikan atau memilih untuk tidak melaporkan kisah penting atau memberi kesan. Dan walaupun mereka melakukannya, ini adalah secara separa dan tidak penting. Ketika datang ke media korporat, kekurangan liputan sering kali berbicara mengenai bias daripada apa yang mereka laporkan.

Akhir sekali, pengguna harus mengetahui bahagian dan sumber ‘Pendapat’. Bahagian pendapat biasanya tidak berdasarkan fakta dan itulah sebabnya ia dilabelkan seperti itu. Mana-mana sumber berita yang mempunyai reputasi kadang-kadang salah fakta. Dengan tekanan yang tinggi untuk menjadi yang pertama melaporkan cerita, wartawan sering menerbitkan cerita sebelum semua maklumat terungkap. Inilah sebabnya, walaupun dengan sumber berita yang dipercayai, anda harus selalu memeriksa sumbernya (biasanya disenaraikan di bahagian bawah cerita). Terdapat banyak contoh di media masa kini apabila seseorang mengabaikan penggunaan sumber berita yang bereputasi baik (atau hanya laman sumber tanpa nama). Walaupun ini kadang-kadang tepat, seseorang harus berhati-hati.

6. Bagaimana Kita Menentukan Sama ada Sumber Berita Tidak Bersih?

Secara keseluruhan, adalah mustahak untuk menyebut bahawa tidak ada sumber berita yang mendapatkannya tepat seratus peratus setiap masa. Apabila kita mencari sumber berita yang tidak berat sebelah, kita mencari mereka yang paling tepat sepanjang masa. Kami juga mencari yang merangkumi cerita yang tidak sesuai dengan agenda. Dengan kata lain, mereka berkongsi berita yang menyokong fakta berbanding pendapat.

Terdapat banyak laman web pengawas yang mengaku menyiasat berita dan berat sebelah. Walau bagaimanapun, sebahagiannya disokong oleh syarikat besar dan yang lain secara konsisten menyokong kecenderungan berat sebelah. Garis pertahanan terbaik terhadap maklumat yang berat sebelah adalah pengguna.

Mencari Sumber Berita Tidak Berkata Dalam Talian

Mencari surat khabar atau sumber berita yang tidak berat sebelah boleh menjadi tugas yang mustahil. Sebahagiannya, kerana manusia jarang dapat bersikap tidak berat sebelah terhadap apa sahaja. Ia memerlukan usaha aktif untuk melaporkan peristiwa atau situasi secara tidak adil.

Masalahnya dengan sumber berita adalah bahawa walaupun wartawan tidak 100% tidak berat sebelah, khalayak mereka mungkin merasa sangat berguna sekiranya mereka mendedahkan bias mereka dan memaklumkannya.

Tetapi itu tidak mungkin berlaku. Oleh itu, adalah tugas penonton untuk membaca banyak sumber berita dan sudut pandangan yang berbeza sebelum membuat keputusan.

Apakah sumber berita pilihan anda dalam talian? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found