Cara Memindahkan Tempat Perpuluhan di Excel

Sekiranya anda berurusan dengan beberapa sel di Excel, menukar tempat perpuluhan secara manual adalah mudah. Klik dua kali dan tambahkan pada tempat anda mahu memindahkannya dan selesai. Apabila anda berurusan dengan spreadsheet yang lebih besar dengan beratus-ratus entri, menjadi lebih mencabar. Nasib baik, ada beberapa cara untuk memindahkan tempat perpuluhan di Excel.

Cara Memindahkan Tempat Perpuluhan di Excel

Saya banyak bekerja di Excel walaupun saya harap tidak. Saya telah mengembangkan beberapa teknik pantas untuk menyelesaikan sesuatu dan ini adalah salah satunya. Saya tidak akan berpura-pura mengetahuinya kerana saya tidak. Rakan-rakan yang tahu lebih banyak mengenai Excel daripada saya membantu saya dan sekarang giliran saya untuk membayarnya.

Saya menggunakan Excel 2016 jadi arahan ini berkaitan dengan versi itu. Office 365 atau versi Excel yang lebih lama harus serupa jika tidak sama.

Memindahkan tempat perpuluhan di Excel

Demi tutorial ini, katakan anda mempunyai lajur sel dengan nilai dolar tetapi anda ingin menukarnya menjadi sen. Oleh itu, lajur A mempunyai $ 128.21 tetapi anda mahukan $ 1.2821 atau 1.28 sebagai gantinya. Kita boleh melakukannya dengan beberapa cara. Dengan mengandaikan jumlah dolar anda bermula dari sel A2 dan seterusnya…

 • Tambahkan = A2 / 100 dalam sel B2 dan seret ke bawah lajur B sehingga anda menukar semua jumlah di lajur A.

Ini mesti mengalihkan perpuluhan dua tempat. Anda jelas boleh menukar 100 untuk 10 atau 1000 jika anda perlu memindahkannya lebih jauh daripada dua tempat. Perkara yang sama akan berlaku untuk beberapa pilihan lain juga.

Anda juga boleh mencuba dengan cara ini:

 1. Taipkan $ 100 ke dalam sel ganti dan salin.

 2. Sorot julat sel di lajur A.

 3. Pilih Tampal dan Istimewa.

 4. Pilih Bahagikan dan tekan OK.

 5. Padamkan sel dengan $ 100 di dalamnya untuk merapikan.

Anda berakhir di tempat yang sama tetapi menggunakan kaedah yang sedikit berbeza. Sekali lagi, anda boleh menggunakan 10 atau 1000 untuk mengalihkan lebih banyak perpuluhan jika anda perlu.

Atau anda boleh menggunakan alat Format untuk menukar tempat perpuluhan di Excel.

 1. Sorot julat sel di lajur A di hamparan anda.

 2. Pilih pita dan Format Laman Utama di bahagian Sel.

 3. Pilih Format Sel dalam menu.

 4. Pilih Nombor di tetingkap baru dan tetapkan Tempat Perpuluhan ke nilai yang anda perlukan.

 5. Pilih OK apabila selesai.

Ini membawa anda ke tempat yang sama dengan yang lain hanya dengan cara yang sedikit berbeza.

Sudah tentu, menjadi Excel ini ada formula untuknya juga. Saya tidak pernah menggunakan kaedah ini tetapi anda mungkin lebih selesa dengan formula daripada saya.

Gunakan formula ini: = KIRI (A2, LEN (A2) -2) & "." & KANAN ((SUBSTITUT (A2, ". 00", "")), 2)

Dengan mengandaikan lajur data anda masih bermula pada A2, ini harus menambah dua tempat perpuluhan ke data anda dengan cara yang sama seperti yang dilakukan oleh yang lain.

Itulah cara yang saya tahu untuk memindahkan tempat perpuluhan di Excel. Saya juga mempunyai beberapa petua lain mengenai perpuluhan.

Menambah perpuluhan secara automatik ke sel

Kadang-kadang apabila anda menampal sekumpulan sel ke Excel, ia akan membuang perpuluhan dan merosakkan data anda. Anda boleh memberitahu Excel untuk menambahkannya semasa anda memasukkan data atau menampalnya yang dapat menjimatkan banyak masa. Ini sangat serupa dengan cara terakhir untuk menukar tempat perpuluhan dan menggunakan perintah Format Sel.

 1. Pilih lajur data yang anda mahu tambah titik perpuluhan.

 2. Pilih pita dan Format Laman Utama di bahagian Sel.

 3. Pilih Format Sel dalam menu.

 4. Pilih Nombor dan tempat perpuluhan yang anda mahu gunakan.

Sekiranya anda selalu bekerja dengan perpuluhan, anda boleh memberitahu Excel untuk menggunakannya sebagai lalai. Ini hanya untuk akauntan atau mereka yang hanya menggunakan Excel untuk perpuluhan walaupun ia akan memformatnya secara berterusan.

 1. Pilih Fail dan Pilihan dalam Excel.

 2. Pilih Lanjutan dan tandakan kotak di sebelah Masukkan Titik Perpuluhan secara automatik.

 3. Tambahkan bilangan tempat di menu radio di bawahnya.

 4. Pilih OK.

Bundarkan perpuluhan dalam Excel

Sekiranya anda berurusan dengan bilangan besar, anda mungkin ingin membundarkannya kepada beberapa titik perpuluhan untuk menjadikan data lebih mudah dibaca. Itu menjadikan spreadsheet lebih mudah difahami sambil tetap tepat ke seberapa banyak tempat yang anda perlukan. Inilah cara untuk melakukannya.

 1. Pilih sel B2 dan pilih Rumus dari menu atas.

 2. Pilih pilihan Math dan Trig dari pita.

 3. Pilih fungsi ROUND dari menu.

 4. Masukkan data sel untuk dibundarkan di kotak Nombor.

 5. Masukkan bilangan titik perpuluhan yang anda bulatkan dalam kotak Num_digits.

 6. Pilih Ok apabila selesai.

 7. Seret sel B ”ke bawah lajur data anda untuk membundarkan semua data yang anda pilih.

Itu mengenai had pengetahuan saya tentang tempat perpuluhan di Excel. Ada lagi petua mengenai subjek ini? Kongsikan di bawah jika anda melakukannya!


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found