Bagaimana saya menukar profil Linkedin saya tanpa memberitahu sambungan?

Lebih daripada setengah bilion orang adalah ahli LinkedIn, laman rangkaian profesional, dan kemungkinan besar anda adalah salah seorang dari mereka. LinkedIn telah disamakan dengan "Facebook for work", dan dalam arti tertentu, ada kebenaran besar untuk pernyataan itu. Pengguna dapat memasukkan resume, pengalaman kerja, kemahiran, bakat, pendidikan, dan lesen atau perakuan yang relevan dalam bidang pilihan mereka.

Masalahnya ialah ketika anda mencari pekerjaan, kemungkinan besar anda akan membuat banyak perubahan pada profil LinkedIn anda dalam jangka waktu yang singkat, memberi tahu semua kenalan anda setiap kali anda membuat perubahan. Memandangkan berapa banyak pemberitahuan yang akan anda hantar secara tidak sengaja, anda mungkin ingin menghentikannya daripada dihantar

Menyembunyikan Perubahan Profil Anda

Anda dapat menyembunyikan perubahan yang dibuat pada profil anda dengan mudah. Ini sangat berguna apabila anda mula melamar pekerjaan baru, atau anda tidak mahu menghantar spam pada sambungan anda dengan kemas kini secara rawak. Untuk menyembunyikan aktiviti profil anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka LinkedIn dan log masuk jika diperlukan.
 2. Seterusnya, klik pada profil anda di sudut kanan atas dan pilih Tetapan & Privasi. Menu LinkedIn
 3. Sekarang, dalam menu di sebelah kiri skrin, klik Penglihatan. Menu LinkedIn 2
 4. Kemudian, tepat di bawahnya, pilih Keterlihatan Aktiviti LinkedIn anda. Menu Keterlihatan LinkedIn
 5. Navigasi ke Kongsi kemas kini profil dengan rangkaian anda bahagian. Menu Keterlihatan LinkedIn 2
 6. Klik pada suis Toggle untuk memilih Tidak. Menu Keterlihatan LinkedIn 3

Mematikan kemas kini aktiviti ini hanya merangkumi beberapa aktiviti yang mungkin anda lakukan. Nasib baik, ada cara lain untuk mematikan aktiviti anda juga.

 1. Teruskan dan mulakan mengemas kini bahagian, sejarah kerja, pendidikan, atau sesuatu yang sesuai.
 2. Sebelum anda mengklik pilihan untuk ‘Simpan’, matikan suis ke ‘Kongsi dengan Rangkaian’. Sekiranya anda ingin merahsiakan aktiviti anda, suis ini memastikan anda berjaya.

Penting untuk memastikan Profil Anda Terkini

Oleh kerana semakin banyak syarikat menggunakan kereta sorong Linkedin, adalah penting untuk memastikan pekerjaan, kemahiran, sijil terkini anda terkini di laman web ini. Walaupun anda menyukai pekerjaan anda, menjaga profil anda tetap bermakna anda mungkin mendapat jawatan atau promosi baru dalam syarikat anda.

Mengemas kini profil Linkedin anda mudah dan tidak memerlukan banyak masa.

 1. Buka Linkedin pada penyemak imbas web anda - Anda boleh melakukannya menggunakan aplikasi mudah alih, ikuti arahan yang sama
 2. Ketik profil anda di sudut kanan atas dan pilih Lihat profil. Butang Lihat Profil
 3. Ketik pensel ikon untuk mengemas kini maklumat anda untuk setiap bahagian. Ikon Edit LinkedIn
 4. Ketik Tambah Bahagian jika anda ingin menambahkan sesuatu yang baru. Tetapan LinkedIn
 5. Ketik Jimat apabila anda selesai membuat pengeditan untuk bahagian tersebut. Butang Simpan LinkedIn

Mengemas kini profil LinkedIn, resume, dan surat lamaran anda akan menjimatkan banyak tekanan dan membuat anda tidak dapat melupakan pencapaian sekiranya anda kembali mencari pekerjaan.

Memberitahu Lebih Lanjut tentang Kenalan Anda

Ramai pengguna LinkedIn tidak menyedari bahawa sebahagian besar perubahan profil utama mereka disiarkan ke semua sambungan mereka. Paling tidak, ini menjengkelkan - jika anda berada di tengah-tengah rombakan utama LinkedIn, tetapi mengedit secara kecil-kecilan, sambungan anda akan sentiasa mendapat pemberitahuan. Walaupun penglihatan umumnya baik ketika berkaitan dengan rangkaian, terdapat banyak perkara yang baik. Tidak ada yang mahu membaca mengenai tujuh belas perubahan satu perkataan berturut-turut yang anda buat pada sejarah kerja anda, atau menontonnya kerana anda tidak berjaya mengikuti pelbagai gambar pengguna.

Paling teruk, bagaimanapun, ini boleh menjadi masalah. Katakan anda tidak berpuas hati dengan kedudukan anda sekarang dan anda ingin menghubungi beberapa perekrut atau kenalan secara diam-diam dan melihat apa pilihan anda. Perkara pertama dalam agenda adalah memastikan profil LinkedIn anda terkini dan dalam keadaan bersih untuk pekerjaan anda.

Khususnya, anda ingin mengemas kini sejarah kerja anda. Sekiranya anda berhubung di LinkedIn dengan bos anda dan semua rakan sekerja anda, mereka akan menerima pemberitahuan mengenai kemas kini ini, dan sebaik sahaja mereka melihat anda mula bermain-main dengan sejarah kerja anda, andaian segera mereka adalah bahawa anda sedang merancang perpindahan . Walaupun anda hanya mengemas kini maklumat anda agar tetap terkini, yang terbaik adalah memastikan perubahan ini tetap rendah dan tidak mengganggu kenalan anda.

Apa Pemberitahuan Keluar

Sambungan anda akan menerima pemberitahuan untuk hampir semua catatan yang anda ubah pada profil anda, termasuk perubahan pada tajuk pekerjaan, pendidikan, dan gambar profil anda. Walau bagaimanapun, hubungan anda juga akan diberitahu jika anda mengikuti syarikat di LinkedIn atau semasa anda membuat cadangan. Syukurlah, semua perkongsian ini dapat dihidupkan dan dimatikan dengan satu perubahan mudah pada tetapan anda.

Penting untuk diperhatikan bahawa petunjuk berikut tidak akan menghalang sambungan daripada melihat sokongan atau hubungan anda dengan orang lain. Sekiranya anda ingin merahsiakan perkara tersebut, anda perlu melakukannya secara berasingan.

Pemberitahuan Strategik

Tetapi bagaimana jika anda tidak keberatan menyiarkan bahawa anda sedang mencari pertunjukan baru? Seperti yang telah kami sebutkan sebelumnya, beberapa pemberitahuan sangat baik - ini adalah ping setelah ping kemas kini menjadi tua, cepat.

Salah satu cara untuk memberi tahu orang bahawa anda sedang mencari pekerjaan yang ideal adalah dengan mematikan pemberitahuan sehingga anda 99% selesai mengemas kini profil anda dan bersedia untuk memulakan pencarian pekerjaan. Kemudian hidupkan semula kemas kini profil. Lakukan satu atau dua perubahan terakhir yang memaklumkan kepada kenalan anda bukan sahaja bahawa anda telah mengubah profil LinkedIn anda, tetapi sebenarnya memberi tahu mereka bahawa anda sedang mencari pekerjaan. Kenalan anda dan kemudian calon majikan kemudian akan mengunjungi bukan profil yang "sedang dalam proses" melainkan profil baru yang digilap yang mungkin akan membantu anda mendapatkan pekerjaan baru.

Populariti LinkedIn

Membuat profil LinkedIn adalah cara yang hebat untuk terus mengikuti perkembangan rakan sekerja terdahulu dan semasa, kenalan utama dalam industri anda, untuk mengarkibkan dan mempublikasikan kumpulan kemahiran anda, bergabung dengan kumpulan minat industri untuk mengikuti perkembangan trend, dan untuk mencari freelance dan reguler pekerjaan. Ini adalah alat rangkaian profesional nombor satu di Internet, dan hampir semua orang yang aktif bekerja dalam bidang apa pun menjadikan profil LinkedIn mereka sentiasa terkini.

Sebenarnya, tinjauan Jobvite 2014 melaporkan bahawa 94% perekrut yang ditinjau yang berada di media sosial menggunakan LinkedIn untuk memeriksa calon yang berpotensi. Jumlah ini hanya terus bertambah setiap tahun.

Tahun 2020 membuktikan bahawa LinkedIn menjadi semakin popular bagi perekrut kerana laman web ini mencapai lebih daripada 20 juta pekerjaan yang disiarkan dalam talian.

Soalan Lazim

Bagaimana jika saya meninggalkan pekerjaan saya dan tidak mahu ada yang tahu di mana saya bekerja sekarang?

Nasib baik, Linkedin bertindak seperti kebanyakan laman media sosial lain kerana menyekat seseorang. Cukup lawati profil orang itu dan klik ‘Sekat’ atau ‘Laporkan.’ Setelah selesai, orang ini tidak dapat melihat maklumat anda.

Di mana saya dapat melihat maklumat terkini untuk LinkedIn?

LinkedIn mempunyai antara muka yang sentiasa berubah. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan versi yang lebih baru, kunjungi tetapan privasi yang sama seperti yang dijelaskan di atas. Linkedin akan mengemas kini maklumat ini secara berkala dan memberi anda tutorial untuk mengubah tetapan di laman web ini.

Bagaimana jika saya tidak mahu akaun saya terbuka?

Sekiranya anda mencari pekerjaan, sebaiknya biarkan akaun anda terbuka dan hadkan apa yang anda tambahkan ke profil anda. Tetapan privasi Linkedin berada di atas dan di luar, ini bermakna anda boleh menetapkan akaun anda untuk mempunyai lebih banyak privasi sambil tetap mempromosikan diri anda kepada perekrut.

Bagaimana saya boleh mendapatkan lebih banyak pengikut di LinkedIn?

Menjaga pendidikan dan syarikat yang pernah anda kerjakan adalah permulaan yang baik kerana anda akan muncul dalam kenalan yang dicadangkan oleh orang lain. Juga, menyiarkan, mengikuti hashtag, dan memberi komen (pastikan komen anda berguna), adalah cara lain untuk mendapatkan kenalan yang sangat penting.

Tetapan LinkedIn

Terdapat banyak tetapan yang dapat anda atur di LinkedIn, anda perlu mengambil masa beberapa minit untuk meneroka menu dan membiasakannya. Tetapi buat masa ini, Anda setidaknya dapat meminimumkan jumlah pemberitahuan yang Anda kirimkan dengan setiap perubahan profil yang Anda buat.

Adakah ini berfungsi untuk anda? Adakah anda mempunyai masalah lain? Jangan ragu untuk berkongsi pendapat anda dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found