Cara Memindahkan Kemajuan Permainan Anda dari iPhone ke Android

Sekiranya anda memutuskan untuk beralih dari iPhone dan beralih ke peranti Android, tidak mudah untuk memindahkan semua data anda dari satu platform ke platform lain.

Cara Memindahkan Kemajuan Permainan Anda dari iPhone ke Android

Dengan bantuan pemacu awan dan aplikasi, kini lebih baik daripada sebelumnya, tetapi masih ada beberapa perkara yang tidak dapat anda pindahkan. Malangnya, salah satu perkara itu adalah kemajuan permainan anda.

Android dan iOS adalah platform yang berbeza yang menggunakan format fail yang sama sekali berbeza. Ini bermaksud mustahil untuk memindahkan fail simpanan anda secara manual antara platform. Namun, terima kasih kepada kelaziman penyimpanan awan, kebanyakan permainan memastikan kemajuan akaun anda dalam talian. Ini bermakna terdapat sedikit keperluan untuk memastikan kemajuan anda di storan telefon anda.

Anda boleh menyegerakkan kemajuan permainan dari pelbagai peranti dengan menghubungkannya ke akaun rangkaian sosial yang sama. Artikel ini akan menerangkan bila ini mungkin, dan bagaimana melakukannya.

Segerakkan Kemajuan Permainan melalui Rangkaian Sosial

Sebilangan besar permainan baru yang anda mainkan di telefon pintar anda dapat menyimpan kemajuan baik di simpanan telefon dan di awan.

Sekiranya anda memautkan permainan yang anda mainkan dengan akaun Facebook anda, permainan ini akan menyelamatkan kemajuan anda juga. Ini bermakna pada masa anda log masuk dari peranti lain dan melancarkan permainan anda, anda akan menyambung semula permainan di tempat yang anda tinggalkan.

Permainan telefon pintar yang paling popular seperti Subway Surfers boleh dihubungkan dengan akaun rangkaian sosial anda. Sekiranya anda telah mencapai tahap tertentu pada iPhone dan sekarang anda ingin menyambungnya semula pada peranti Android, anda hanya perlu:

 1. Lancarkan permainan di iphone anda.

 2. Periksa sama ada ia mempunyai pilihan untuk memautkan dengan akaun media sosial anda. Subway Surfers, misalnya mempunyai pilihan yang dipanggil Bermain dengan rakan-rakan yang menghubungkannya ke Facebook anda.

 3. Ikuti panduan di skrin untuk menghubungkan profil permainan anda dengan akaun media sosial.

 4. Lancarkan permainan waras pada peranti android anda.

 5. Ketik pada pilihan rangkaian sosial yang sama.

 6. Log masuk ke media sosial anda dan lihat bahawa semua kemajuan permainan anda ada.

Adakah Kaedah ini Berfungsi untuk Semua Permainan?

Kaedah ini mesti digunakan pada semua permainan yang boleh anda pautkan ke akaun rangkaian sosial anda. Setelah anda menghubungkannya, permainan akan menyimpan semua kemajuan ke awan. Dengan cara ini anda tidak perlu risau untuk memindahkan fail yang disimpan.

Sekiranya permainan tidak menyokong penjimatan awan seperti ini, anda tidak akan dapat memindahkan kemajuan. Contohnya, ini tidak akan berfungsi untuk beberapa permainan pemain tunggal - tetapi ini adalah kejadian yang jarang berlaku.

Juga, jika permainan juga merupakan rilis khusus iOS, tidak ada cara untuk anda memainkannya di telefon Android. Walau bagaimanapun, permainan yang paling popular biasanya terdapat di kedua-dua platform.

Salah satu kelemahan platform bergerak ialah anda perlu membeli semula permainan yang telah anda bayar. Sekiranya anda membeli permainan dari App store dan sekarang anda ingin mendapatkannya dari Play Store, anda harus membelinya lagi.

Adakah Pusat Permainan Apple menjimatkan kemajuan?

Tidak, sebelum menetapkan semula kilang peranti anda, pastikan kemajuan permainan anda disandarkan di tempat yang selamat.

Adakah Permainan Google Play menjimatkan kemajuan?

Ya dan tidak. Ia hanya berfungsi untuk beberapa permainan dan hanya setelah anda menetapkannya untuk melakukannya.

Adakah iCloud atau Google Drive menjimatkan kemajuan?

Tidak, aplikasi akan disimpan di Google Play Store atau App Store yang bermaksud anda tidak perlu membelinya lagi. Setelah dimuat turun, kemajuan tidak akan muncul sehingga anda log masuk ke akaun sekunder seperti akaun Facebook anda.

Apa yang berlaku sekiranya saya kehilangan semua kemajuan saya?

Ini boleh menjadi situasi yang sukar kerana jawapannya berbeza-beza bergantung pada permainan. Sekiranya terdapat pilihan masuk dalam permainan, cubalah, atau segerakkannya dengan akaun media sosial anda.

Adakah saya perlu membeli permainan itu lagi?

Ya, jika anda beralih antara sistem operasi, anda harus membeli permainan itu lagi.

Memindahkan Data Lain dari iPhone ke Android

Nasib baik, memindahkan data lain dari iPhone ke Android jauh lebih mudah dan lebih dipercayai. Cara termudah untuk melakukannya adalah dengan membuat sandaran semua fail iOS anda ke Google Cloud anda.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah menggunakan Google Drive di telefon anda. Aplikasi ini juga mengandungi Kalendar Google dan Foto Google, yang juga akan Anda gunakan untuk membuat sandaran. Apabila anda memuat turun Google Drive dari App Store, anda harus:

 1. Buka Google Drive.
 2. Log masuk ke Akaun Google anda.
 3. Ketuk butang ‘Menu’ di kiri atas skrin.
 4. Pilih ‘Tetapan’ dari menu.
 5. Ketik ‘Mula Sandarkan’.

Setelah membuat sandaran fail, anda dapat melihat, menggunakan, dan memindahkan semua kandungan yang disandarkan ke seluruh peranti anda. Oleh itu, anda hanya perlu membuka peranti Android baru anda dan memuat turun semua data anda ke dalamnya.

Semuanya di Awan

Tidak ada cara mudah untuk memindahkan kemajuan permainan anda dari iOS ke Android atau sebaliknya. Jadi, kaedah terbaik untuk memajukan kemajuan permainan anda adalah dengan menghubungkan permainan ke internet. Permainan dalam talian yang paling popular semestinya menghendaki anda mempunyai akaun di cloud mereka - dengan cara itulah anda sentiasa dapat memastikan kemajuan anda tetap utuh.

Siapa tahu, mungkin suatu hari anda mungkin memutuskan untuk kembali ke iOS. Dengan beberapa klik dan log masuk, anda boleh memilih dari mana anda berhenti.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found