Kajian Linx 10

£ 159 Harga semasa dikaji

Dengan Android dan iOS menguasai dunia peranti mudah alih, Microsoft telah memutuskan untuk melakukan sesuatu yang drastik: ini mendorong pengeluar untuk menghasilkan rangkaian peranti Windows yang sangat murah. Kami telah melihat dan terkesan dengan Bush MyTablet 8in; kini giliran Linx 10 - tablet 10in dengan harga hanya £ 79 di Amazon UK.

Kajian Linx 10

Namun, untuk melabelkan Linx 10 hanyalah tablet anggaran, ia tidak boleh dilakukan. Sama seperti MyTablet, ia adalah PC Windows yang lengkap dalam casis kompak. Ia menjalankan Windows 8.1 32-bit "dengan Bing", termasuk langganan satu tahun ke Office 365 Personal dan, dengan penambahan papan kekunci, tetikus dan monitor USB, anda boleh menggunakannya sebagai PC utama anda.

Ulasan Linx 10 - lihat pada pandangan

Ulasan Linx 10: perkakasan dan prestasi

Di dalamnya, terdapat CPU Intel Bay Trail Atom Z3735F quad-core yang berjalan pada frekuensi dasar 1.33GHz (yang akan meletup pada kecepatan hingga 1.83GHz), dan kerana ia tidak menggunakan RAM dengan cara yang sama seperti Bush - ia mempunyai 2GB dan bukannya 1GB yang padat dari peranti padat itu - anda seharusnya dapat mengekalkan beberapa tab Chrome yang lebih banyak dan multitask tanpa berlanjutan.

Dalam praktiknya, tablet membiasakan diri dengan baik dalam penggunaan sehari-hari, dan merasa sangat responsif. Antaramuka sentuh berasaskan jubin Windows 8.1 bergegas tanpa hambatan; menatal dan menggeser Internet Explorer semudah yang anda mahukan; malah menjalankan aplikasi desktop yang menuntut seperti Photoshop tidak terlalu mengecewakan.

Hanya untuk itu, kami memulakan rendering video 1080p menggunakan Sony Vegas Pro 10, dan mengalami sedikit kelambatan sambil terus menggunakan Linx 10 untuk melayari laman web dan menulis ulasan ini di Google Drive. Lebih ringan daripada tablet Aldi Android yang lambat dan tidak responsif yang kami tinjau baru-baru ini, dan Linx juga memberikan prestasi yang kompetitif dalam penanda aras mudah alih, dengan Geekbench 3 skor 784 dan 2,204 dalam elemen tunggal dan pelbagai teras ujian, dan masa SunSpider 514ms.

linx-10inchwindowstablet-rear_bigproductimage

Semuanya cukup mengagumkan, tetapi perlu diingat bahawa anda tidak menghampiri kemampuan bilangan Core i7 atau Core i5 di sini, jadi tugas berat CPU - seperti rendering video - akan memakan masa. Dalam penanda aras aplikasi berasaskan Windows kami, Linx 10 mengembalikan skor Keseluruhan 0.33 - sentuhan lebih perlahan daripada Bush MyTablet, dan mengenai apa yang kami harapkan dari peranti berasaskan Atom.

Permainan juga bukanlah titik kuat: permainan yang lebih menuntut yang kami cuba tidak lancar 100%, dengan FIFA Ultimate Team dan Despicable Me: Minion Rush membuktikan hanya boleh dimainkan. Malangnya, kami tidak dapat menjalankan GFXBench sama sekali semasa ujian kami - nampaknya terdapat beberapa masalah ketidaksesuaian yang sedang dimainkan.

Dan walaupun kami sedikit kecewa dengan hayat bateri, jauh dari bencana. Waktu operasi yang dituntut hanya enam hingga lapan jam, tetapi sentuh layar dengan sekejap dan anda seharusnya dapat menghabiskan satu jam lebih lama. Dengan skrin yang ditetapkan ke kecerahan 120cd / m2, Linx 10 berlangsung selama 8 jam 59 minit.

Ulasan Linx 10: paparan, reka bentuk dan kamera

Kualiti skrin sangat baik. Paparan beresolusi 1.280 x 800, 10.1in menggunakan teknologi IPS, memastikan sudut kecerahan, kontras dan pandangan yang baik.

Diukur dengan colorimeter kami, paparan Linx 10 bersinar pada 329cd / m2 (jauh lebih terang daripada Bush MyTablet) dan memberikan nisbah kontras padat 823: 1. Walau bagaimanapun, ketepatan warna bukanlah titik kuat. Warna yang lebih terang kelihatannya diredam secara aneh, dengan foto dan video yang kurang mempunyai peranti yang lebih mahal, tetapi secara umum, ini adalah layar yang layak untuk tablet harga ini.

Dan dipasang di casis yang, jika tidak terlalu berkelas, terasa mantap dan dibuat dengan baik. Selesai dengan plastik hitam matte, sentuhan lembut, reka bentuk Linx 10 menyerupai rupa dan nuansa tablet HDX Amazon, jika tidak kelangsingan dan ringannya. Pembesar suara dengan suara yang agak lemah dipasang di bahagian belakang secara tidak praktikal, dan skrin mengambil gris dan kotoran yang terlalu banyak sesuai dengan keinginan kita. Walau bagaimanapun, anda mendapat pelbagai port dan soket yang baik.

Kajian Linx 10 - port

Terdapat mini-HDMI untuk menambahkan layar kedua, microSD untuk pengembangan pada penyimpanan bersepadu, dan soket mikro-USB dengan sokongan USB On-The-Go untuk menyambungkan periferal secara langsung (kabel penyesuai disediakan di dalam kotak).

Tablet dicas melalui penyambung DC standard, jadi anda boleh mengecasnya dan menggunakan periferal anda secara serentak. Terdapat juga casing papan kekunci pilihan (£ 30), yang melekat pada port dok di tepi bawah. Kami tidak mengirimkannya untuk ditinjau, jadi kami tidak dapat membuat penilaian.

Penyediaan tanpa wayar merangkumi Bluetooth 4 tetapi hanya Wi-Fi 802.11n single-band, dan tablet ini mempunyai storan bersepadu 32GB - murah untuk tablet bajet, bahkan dengan mengambil kira hakikat bahawa tidak ada lebih daripada 16GB percuma selepas Windows 8.1 dan Linx 10's partisi pemulihan telah mengambil bahagian mereka.

Kamera adalah kawasan paling lemah tablet ini. Dari segi positif, anda mendapatkan snappers menghadap ke depan dan belakang, tetapi keduanya menangkap pada resolusi rendah 2 megapiksel, dan gambar dan video yang dihasilkan kurang terperinci dan kontras, dan kelihatan tidak sedap dan tidak menyenangkan.

Linx 10 - depan, belakang dan sisi

Kajian Linx 10: keputusan

The Linx 10 tidak mewakili tawar-menawar yang dilakukan oleh Bush MyTablet 8. Ia jauh lebih mahal pada harga £ 159, dan dibandingkan dengan tablet bajet popular lain, seperti Tesco Hudl 2, berasaskan Android, 8.4, ia adalah perkakasan yang kurang berkemampuan, dengan jangka hayat bateri yang lebih rendah dan paparan resolusi rendah.

Walau bagaimanapun, apabila anda mengambil kira langganan Office 365 (bernilai £ 48 sahaja) dan hakikat bahawa, disambungkan ke monitor, papan kekunci dan tetikus, ia dapat berfungsi sebagai PC rumah utama anda, harga tersebut akan mulai kelihatan lebih sedikit sedap. Sekiranya anda menginginkan tablet yang boleh berfungsi sebagai alat hiburan dan PC rumah asas dalam satu pakej kos rendah, Linx 10 semestinya layak dimasukkan ke dalam senarai pendek anda.

Spesifikasi Linx 10

PemprosesQuad-core 1.33GHz (frekuensi pecah 1.83GHz) Intel Atom Z3735F
Ram2GB
Saiz skrin10.1in
Resolusi skrin1,280 x 800
Jenis skrinIPS
Kamera depan2MP
Kamera belakang2MP
KilatTidak
GPSTidak
KompasTidak
Penyimpanan32GB
Slot kad memoriMikroSD
Wi-FiJalur tunggal 802.11n
Bluetooth4.0
NFCTidak
Data tanpa wayarTidak
Saiz (WDH)258 x 11.5 x 172mm
Berat588g
Sistem operasiWindows 8.1 32-bit
Saiz bateri7,900mAh
Membeli maklumat
Jaminan1tahun RTB
Harga£ 159 termasuk PPN
Pembekalwww.pcworld.co.uk

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found