Cara Menghapus Rancangan Netflix yang Baru Ditonton

 • Apa itu Netflix?: Semua yang perlu anda ketahui mengenai perkhidmatan langganan TV dan filem
 • Tayangan baru terbaik di Netflix pada bulan Ogos
 • Rancangan TV terbaik di Netflix
 • Filem terbaik di Netflix untuk ditonton SEKARANG
 • Kandungan terbaik di Netflix pada bulan Ogos
 • Netflix Originals terbaik untuk ditonton SEKARANG
 • Dokumentari Netflix terbaik
 • Cara mendapatkan Netflix Amerika di UK
 • Cara mencari kategori tersembunyi Netflix
 • Cara menghapus sejarah tontonan Netflix anda
 • Cara mengeluarkan peranti dari Netflix
 • Cara menonton Netflix dalam Ultra HD
 • Petua dan trik Netflix
 • Bagaimana untuk mengetahui kelajuan Netflix anda
 • Cara membatalkan Netflix dalam 3 langkah mudah

Netflix, dengan beribu-ribu tajuk baru dikemas kini setiap bulan, kandungan anda yang ditonton baru-baru ini dapat diisi dengan cepat. Sama ada anda mahu merahsiakan aktiviti tontonan anda, atau anda mahu streaming ke akaun ahli keluarga anda tidak terdeteksi, kami akan menunjukkan kepada anda cara membuang rancangan yang baru ditonton.

Cara Menghapus Rancangan yang Baru Ditonton dari Netflix di PC dan Mac

Sekiranya anda menggunakan PC, Mac, atau penyemak imbas web pada peranti mudah alih, anda boleh mengikuti langkah-langkah di bawah untuk membuang aktiviti tontonan anda. Sekiranya anda mempunyai lebih daripada satu profil, anda perlu membuang aktiviti melihat setiap profil.

Lawati laman web Netflix dan ikuti arahan berikut:

 1. Log masuk ke akaun Netflix anda, arahkan kursor ke ikon profil anda, dan kemudian klik Akaun.

2. Sekarang, klik pada ikon anak panah di sebelah kanan profil anda.

3. Seterusnya, di bawah Profil & Kawalan Ibu Bapa bahagian, klik pada Aktiviti melihat.

4. Klik kanan pada bulatan dengan garis melaluinya dan pilih Sembunyikan Siri pilihan. Sekiranya anda ingin membuang satu episod, cukup klik pada bulatan dan pilih Sembunyikan dari sejarah anda.

5. Anda juga dapat menyembunyikan keseluruhan sejarah anda dengan menatal ke bawah dan mengklik pada Sembunyikan semua pilihan.

Itu sahaja, anda sudah selesai! Anda telah membuang semua kandungan yang dipersoalkan dari Netflix anda dan dapat menonton rancangan anda dengan mengetahui bahawa anda dapat menghapusnya lagi dengan mudah.

Mengalih keluar Sejarah Melihat pada Aplikasi Mudah Alih iOS

Malangnya, Netflix telah membuang pilihan akses akaun untuk versi aplikasi perkhidmatan streaming. Sekiranya anda ingin membuang sejarah tontonan dari peranti mudah alih anda, gunakan penyemak imbas web dan log masuk ke Netflix.

 1. Klik pada pilihan menu penyemak imbas dan pilih 'Tapak Desktop' kemudian ikuti langkah-langkah di atas untuk membuang sejarah tontonan anda baru-baru ini.

Cara Menghapus Rancangan yang Baru Ditonton dari Netflix di Android

Pengguna Android masih mempunyai pilihan Akaun di aplikasi Netflix mereka. Ini akan membawa anda ke penyemak imbas web secara automatik tetapi dapat dilihat di laman web versi mudah alih menjadikannya lebih mudah digunakan.

 1. Buka aplikasi Netflix, dan ketuk profil yang ingin anda edit.

2. Sekarang, ketik tiga garis menegak di sudut kanan bawah.

Sekiranya diminta, ketik penyemak imbas web pilihan anda dan log masuk.

3. Kemudian, ketik Akaun.

4. Ketuk anak panah ke bawah di sebelah profil anda.

5. Seterusnya, ketuk Aktiviti melihat.

6. Seperti arahan di atas, anda boleh mengklik bulatan dengan garis di dalamnya untuk membuang satu pertunjukan, atau klik Sembunyikan semua.

Menyembunyikan sejarah tontonan anda sangat mudah setelah anda memahami susun aturnya. Anda harus menggunakan penyemak imbas web tetapi Safari, Chrome, dan bahkan Samsung Internet semuanya mampu melaksanakan tugas tersebut.

Cara Menghilangkan Rancangan Netflix yang Baru Ditonton pada Peranti Roku

 1. Buka aplikasi Netflix yang terdapat di laman utama Roku. Saluran laman utama Roku
 2. Klik tajuk yang ingin anda alih keluar dari tajuk anda Terus menonton senarai dan tatal ke bawah dalam menu pop timbul sehingga anda melihat Alih keluar dari Senarai Saya, pilih ini untuk membuangnya. Halaman tajuk Netflix
 3. Anda perlu mengulangi langkah di atas dengan semua tajuk yang ingin anda alih keluar dari tajuk anda Terus menonton senarai.

Ciri Netflix lain untuk Pengalaman yang Lebih Baik

Netflix menawarkan beberapa cara untuk menyesuaikan kandungan anda. Ini bermakna terdapat banyak ciri dan pilihan dalam tetapan. Selain hanya membuang kandungan yang baru ditonton, anda juga dapat mengatur tetapan main balik video dan rancangan yang disyorkan.

Dengan menggunakan petunjuk arah yang sama di atas, anda boleh mengklik anak panah ke bawah di sebelah profil anda untuk mengakses beberapa ciri yang cukup kemas.

Contohnya, anda boleh mematikan fungsi main automatik. Sekiranya anda jenis yang tertidur menonton episod terbaru Stranger Things, matikan ciri main automatik untuk mengelakkan episod hilang.

Sekiranya anda mahu Netflix memberikan cadangan yang lebih baik, pastikan untuk menilai rancangan yang anda tonton pada masa lalu. Di sebelah setiap tajuk (anda boleh mengaksesnya dari bahagian aktiviti menonton di atas) mempunyai pilihan jempol atau jempol. Sekiranya anda sangat menyukai rancangan, berikan jempol dan Netflix akan mengesyorkan kandungan serupa dengan penilaian yang serupa.

Akhir sekali, anda boleh meningkatkan langganan anda untuk menonton kandungan dalam 4k. Memberi anda empat aliran pada satu masa dengan kualiti yang lebih baik, ini tentunya merupakan ciri yang patut disebutkan untuk pemerhati serius.

Mengalami Masalah?

Memadamkan sejarah tontonan Netflix anda agak jelas. Tetapi, ada beberapa perkara yang harus anda ketahui sekiranya anda menghadapi masalah.

Sudah tentu, anda mungkin log masuk ke akaun yang betul untuk menghapus sejarah tontonan anda, tetapi jika anda melalui proses tersebut dan tidak berjaya, periksa semula bahawa anda telah log masuk dengan betul. Seterusnya, Netflix menyatakan bahawa diperlukan masa sehingga 24 jam untuk membuang sejarah tontonan anda di semua peranti. Sekiranya ia tidak hilang dengan segera, tunggu atau log masuk ke peranti lain.

Terakhir, profil kanak-kanak tidak akan memberikan pilihan untuk menghapus sejarah tontonan. Untuk apa jua alasan, Netflix menyekat kanak-kanak di bawah umur untuk menghapus sejarah mereka, jadi cuba profil lain.

Soalan Lazim

Terdapat tontonan baru-baru ini yang tidak saya tonton, adakah ini salah?

Sekiranya anda melihat kandungan di bahagian yang dilihat baru-baru ini, kemungkinan kerana orang lain menggunakan profil Netflix anda. Di bawah tetapan akaun, anda dapat melihat aktiviti log masuk.

Pertama, periksa sebarang peranti yang bukan milik anda (atau lokasi yang tidak berdekatan dengan anda). Anda boleh mengklik pilihan untuk ‘Keluar dari semua Peranti, dan menukar kata laluan anda untuk melindungi akaun anda.

Bolehkah saya memadamkan keseluruhan profil Netflix?

Ya, jika anda mempunyai profil yang ingin anda hapus (selain dari yang dibuat dengan akaun), anda boleh mengklik pilihan edit dari dalam aplikasi dan membuang profil dengan semua kandungannya yang tersimpan.

Sekiranya saya memadamkan akaun saya, adakah sejarah tontonan saya akan dihapuskan?

Apabila anda memadamkan akaun Netflix anda, diperlukan sekitar sepuluh bulan untuk semua data yang menyertainya hilang dengannya. Ini bermaksud bahawa anda dapat memulihkan akaun anda dengan sejarah tontonan anda yang utuh sehingga 10 bulan setelah anda membatalkan langganan anda.

Setelah jangka masa pemulihan ini berakhir, anda boleh membuat akaun baru tanpa sejarah tontonan atau carian.

Bagaimana saya memulihkan kandungan Terus Menonton saya?

Sekiranya anda memadamkan sejarah tontonan anda, maka anda juga akan menghapus kandungan Lanjutan Tontonan anda. Rancangan dan filem yang belum anda selesaikan tidak akan muncul lagi di bahagian Netflix yang membolehkan anda mengambil semula dari mana anda berhenti. Sejujurnya, nampaknya tidak ada cara untuk memulihkan kandungan jika anda menghapusnya tetapi anda boleh mula menonton rancangan itu sekali lagi.

Banyak pengguna mengadu bahawa kandungan Tontonan Berterusan mereka hilang. Dengan andaian anda tidak menghapusnya, tetapi sudah hilang, anda boleh menghubungi sokongan Netflix untuk mendapatkan bantuan. Terdapat kesalahan yang menyebabkan kandungan ini dikeluarkan kemudian kembali, dan mungkin dikeluarkan lagi. Oleh kerana ciri ini menjadikan platform lebih mudah digunakan, ada baiknya menghubungi sokongan Netflix untuk mendapatkan bantuan mengenai ini.

Bolehkah anda membersihkan sejarah carian di Netflix?

Netflix tidak benar-benar mengikuti rancangan dan filem yang anda cari sehingga tidak ada alasan untuk menghapusnya dan oleh itu tidak ada pilihan untuk melakukannya. Menghapus sejarah tontonan anda cukup untuk privasi.

Sekiranya anda ingin membersihkan sejarah carian anda sepenuhnya di Netflix, kami mempunyai artikel di sini untuk membantu anda melakukannya. Setelah dibatalkan secara kekal, anda boleh membuka akaun baru atau menggunakan nama pengguna lain untuk membuat akaun baru.

Bolehkah saya memadamkan profil utama pada akaun saya?

Tidak. Tetapi, anda boleh membuat beberapa pengeditan dan menghapus sejarah tontonan. Sekiranya anda mula-mula menyiapkan akaun untuk orang lain dan kini ingin menyegarkannya semula, profil asalnya harus tetap ada.

Klik pilihan edit untuk mengemas kini nama dan gambar profil. Kemudian, padamkan semua aktiviti tontonan untuk bermula baru. Ini bukan sahaja akan membuang kandungan yang telah ditonton, tetapi juga akan membuang kandungan tontonan yang berterusan dan cadangan berat sebelah yang berdasarkan pada genre yang disiarkan sebelumnya.

Pemikiran Akhir

Sejarah tontonan Netflix juga mengawal kandungan tontonan berterusan dan kandungan yang dicadangkan, jadi berhati-hatilah semasa membuat perubahan. Sudah tentu, membersihkan akaun Netflix anda setelah bertahun-tahun menonton pesta masih merupakan perkara yang baik sepanjang masa.

Adakah anda membersihkan rancangan Netflix baru-baru ini? Adakah kandungan tidak lagi tersedia? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found