Apakah pemacu NAS terbaik untuk perniagaan?

Terdapat permintaan rakus untuk penyimpanan data. Perniagaan, terutamanya, tidak dapat mencukupi. Hari-hari menaik taraf simpanan pelayan secara berkala telah lama berlalu, kerana perniagaan tidak mampu mengambil sistem kritikal di luar talian dan berisiko bermain-main dengan jeroan mereka. Walau bagaimanapun, ini bukan kaedah paling berkesan untuk menambahkan storan.

Apakah pemacu NAS terbaik untuk perniagaan?

Jauh lebih praktikal untuk menghubungkan storan terpusat tambahan ke rangkaian seperti yang diperlukan, tanpa mempengaruhi operasi dan perkhidmatan perniagaan kepada pengguna. Sejak awal yang sederhana, perkakas penyimpanan yang dilampirkan rangkaian (NAS) telah matang dengan cepat untuk menjadi salah satu penyelesaian terbaik dan paling berpatutan untuk PKS.

Lompat ke: Carta pemacu NAS

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Pada asasnya, perkakas NAS perniagaan rata-rata adalah kotak cakera keras yang dilindungi RAID yang menghadirkan storannya ke rangkaian sebagai sekumpulan sumber bersama lintas platform.

Pengguna dapat memetakannya ke stesen kerja mereka dan menggunakannya sebagai storan tambahan tanpa perlu meningkatkan cakera keras tempatan. Walau bagaimanapun, perkakas NAS hari ini telah berkembang kemampuan jauh di luar premis asas ini, dan perniagaan harus mempertimbangkan dengan teliti apa yang mereka perlukan.

Soalan mengenai simpanan

Jangan fikirkan berapa banyak simpanan yang anda mahukan sekarang, melainkan berapa banyak yang anda perlukan pada masa akan datang - dan betapa mudahnya meningkatkan kapasiti. Pada halaman berikut, kami melihat empat peralatan NAS yang menawarkan pelbagai pilihan kapasiti dan pilihan pengembangan.

ShareCenter + DNS-345 D-Link tidak mempunyai keupayaan pengembangan luaran, jadi yang boleh anda lakukan ialah menukar pemacu, satu demi satu, untuk yang lebih besar. Netgear's ReadyNAS 316 menerima dua unit pengembangan eSATA - tetapi jika anda ingin mengembangkan array RAID menjadi unit baru tanpa mendapat prestasi, pertimbangkan Qnap atau Synology, yang kedua-duanya menawarkan port pengembangan SAS berkelajuan tinggi.

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Untuk perlindungan data, RAID5 memberikan keseimbangan toleransi kesalahan, prestasi dan kapasiti yang ada. Semua perkakas yang ditinjau menyokongnya, tetapi Netgear juga menawarkan teknologi X-RAID2, yang digambarkannya sebagai "RAID untuk dummies" dan menjanjikan kemampuan pengembangan auto tanpa gangguan.

Sementara itu, Synology menggunakan teknologi RAID hibridnya, yang membolehkan anda mencampurkan pemacu yang berbeza dan kapasiti dalam susunan yang sama dan mudah dikembangkan.

Dan walaupun RAID6 boleh mahal dari segi kapasiti yang dapat digunakan, masih perlu dipertimbangkan untuk perlindungan data kritikal misi: ia dapat mentolerir dua kegagalan pemacu dalam array yang sama, dan disokong oleh peranti Netgear, Qnap dan Synology.

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Kelajuan vs kos

Kuasa pemprosesan diterjemahkan secara langsung ke prestasi rangkaian, dan DNS-345 D-Link menunjukkan ini dengan jelas: dalam ujian kami CPU Marvell 1.6GHznya mengembalikan kelajuan terendah. Atom D2700 Synology yang berusia tua menunjukkan pertunjukan yang sangat dihormati, tetapi semuanya dikalahkan oleh Qnap TS-EC880 Pro dan Intel Xeon E3-1245 v3 3.4GHz yang jauh lebih hebat.

Semua perkakas yang disemak di sini menyokong pemacu SATA, dan untuk pengujian kami menggunakan pemacu jenis ini, kerana kami tidak menganggap SAS praktikal untuk kebanyakan aplikasi SMB: cakera keras dan perkakas SAS lebih mahal dan, kecuali jika anda berfungsi dengan kuat pangkalan data atau projek virtualisasi besar, faedah prestasi mereka tidak membenarkan perbelanjaan yang lebih tinggi. Lihat ulasan eksklusif TS-EC1279U-SAS-RP Qnap di tajuk IT Pro saudari kami.

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Port rangkaian juga penting. Permintaan tidak kurang daripada Gigabit; jika anda mahukan pautan toleransi kesalahan atau beban, sekurang-kurangnya dua port diperlukan. Ingatlah bahawa membuat pautan dinamik 802.3ad LACP standard akan memerlukan sokongan dari alat NAS, suis rangkaian anda dan kad antara muka rangkaian di pelayan dan stesen kerja anda.

Penurunan harga yang pantas untuk 10GbE selama setahun terakhir menjadikannya pilihan realistik untuk PKS yang mencari prestasi rangkaian yang lebih tinggi. Qnap TS-EC880 Pro mempunyai slot pengembangan PCI Express tambahan untuk penyesuai 10GbE, dan ujian kami menunjukkan perbezaan yang dapat dibuatnya. Sekiranya anda mahukan suis 10GBase-T yang berpatutan untuk menghubungkannya semua, baca ulasan eksklusif kami mengenai ProSafe Plus XS708E Netgear.

Awan perniagaan

Pilihan seperti Dropbox dan Google Drive adalah murah dan mudah digunakan, tetapi mungkin tidak menawarkan tahap kawalan yang sesuai untuk persekitaran perniagaan. Adakah anda benar-benar mahu pekerja anda menggunakan perkhidmatan sedemikian untuk berkongsi maklumat sulit?

Sebilangan besar vendor NAS melihat masalah ini muncul, dan yang bijak telah membina banyak perkhidmatan awan peribadi ke dalam sistem operasi mereka. Semua peralatan yang ditinjau di sini memungkinkan anda membuat awan peribadi, yang dapat diakses dari jarak jauh oleh pengguna yang sah tanpa biaya tambahan.

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Peralatan di sini juga dapat menyediakan perkhidmatan penyegerakan fail seperti Dropbox. D-Link menawarkan aplikasi Cloud Sync; Netgear mempunyai ReadyDROP; Versi Qnap dipanggil myQNAPcloud; dan Synology menawarkan Cloud Station.

Perisian dan perkhidmatan

Kapasiti tinggi peralatan NAS menjadikannya ideal sebagai repositori pusat untuk sandaran data, tetapi mengejutkan betapa sedikit vendor yang menggabungkan perisian yang layak. Pejabat kecil mungkin boleh melarikan diri dengan Qnap's NetBak Replicator atau Synology's Data Replicator 3.

Namun, jika anda berurusan dengan pangkalan pengguna yang lebih besar, anda harus mempertimbangkan pakej yang lebih hebat, seperti CA ARCserve Backup r16.5, yang dengan senang hati akan menggunakan bahagian rangkaian sebagai tujuan cadangan.

Sandaran di luar tapak sangat penting untuk pemulihan bencana, dan cara termudah untuk memfasilitasi ini adalah dengan meletakkan alat kedua di lokasi terpencil dan mengulanginya menggunakan rsync, protokol yang disokong oleh semua peralatan NAS yang baik. Netgear memperbaikinya dengan perkhidmatan Replikasi percuma, sementara Qnap dan Synology mempunyai perkhidmatan RTRR masing-masing (replikasi jarak jauh masa nyata) dan Cloud Station.

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

IP SAN juga boleh menjadi milik anda - keempat-empat peralatan mempunyai perkhidmatan iSCSI terbina dalam. D-Link itu cukup asas, tetapi Netgear, Qnap dan Synology menyokong ciri tambahan, seperti penyediaan tipis, tangkapan nombor unit logik (LUN) dan sandaran LUN.

Akhirnya, perlu melihat perkhidmatan lain yang boleh dijalankan oleh sebilangan peralatan ini. Qnap dan Synology khususnya menjelang pertandingan.

Selain itu, perkhidmatan multimedia yang merosakkan produktiviti, kedua-duanya mempunyai aplikasi untuk mel dan pelayan web, VPN, virtualisasi, pengurusan pusat dan banyak lagi, yang membolehkan alat NAS anda berfungsi sebagai pusat komersil yang lengkap serta memberikan penyelesaian kepada masalah penyimpanan anda.

Pemacu NAS teratas untuk perniagaan

1. Qnap TS-EC880 Pro

Harga semasa ditinjau: £ 1,737 tidak termasuk PPN (tanpa cakera)

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Banyak simpanan ciri, potensi pengembangan yang banyak dan kelajuan tertinggi menjadikan NAS sebagai tuan rumah yang paling banyak.

2. Sinologi RackStation RS2414RP +

Harga semasa ditinjau: £ 1329 tidak termasuk PPN (tanpa cakera)

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

NAS rak 2U yang berpatutan dengan ruang untuk berkembang, prestasi yang baik dan ciri-ciri penyimpanan yang betul.

3. Bersedia NetgearNAS 316

Harga semasa ditinjau: £ 437 tidak termasuk PPN (tanpa cakera)

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Gabungan ciri kelajuan, kapasiti dan penyimpanan yang baik, semuanya disokong oleh tangkapan gambar tanpa had tahap Netgear.

4. D-Link ShareCenter + DNS-345

Harga semasa ditinjau: £ 108 tidak termasuk PPN (tanpa cakera)

Apa yang perlu dicari semasa membeli NAS untuk perniagaan

Alat ringkas dengan harga yang menggoda, dengan ruang penyimpanan hingga 16 TB, yang dapat disajikan sebagai saham NAS dan sasaran iSCSI.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found