Tarikh dan ciri pelepasan Android Lollipop: lebih banyak telefon menerima kemas kini Android 5.0.

Tarikh dan ciri pelepasan Android Lollipop: lebih banyak telefon menerima kemas kini Android 5.0.

Gambar 1 dari 7

Tarikh dan ciri pelepasan Android 5.0 Lollipop

Tarikh dan ciri pelepasan Android 5.0 Lollipop
Tarikh keluaran Android L
Gmail yang direka bentuk semula
Reka Bentuk Bahan
Android 5
Senaraikan

Kemas kini:Samsung membawa Android 5.0 Lollipop ke Galaxy Note 4

Dataran Tinggi Vaughn: Setelah melepaskan telefon bimbit Lollipop ke Galaxy S5 bulan lalu, Samsung akhirnya mula meluncurkan Lollipop ke phablet utamanya, Galaxy Note 4.

Kemas kini Android Lollipop Samsung Galaxy Note 4

Pada masa ini Note 4 menerima Lollipop 5.0.1, di bawah jumlah N910CXXU1BOB4, di Poland berikutan pelepasan Korea Selatan. Dipercayai bahawa peluncuran ke wilayah lain dapat berlangsung sekitar sebulan, jadi anda mungkin perlu menunggu dengan sabar.

Namun, anda dapat memeriksa sama ada anda layak untuk memuat turun secara manual - dan bukannya melalui udara - dengan mengunjungi tetapan telefon anda dan memeriksa kemas kini. Saat ini juga tidak boleh dimuat turun melalui Samsung KIES.

Kemas kini Lollipop membawa peningkatan kecil tetapi ketara pada TouchWiz UI Samsung, termasuk pemberitahuan skrin kunci dan jangka hayat bateri yang lebih baik.

Samsung Poland juga telah mengesahkan bahawa Galaxy Note 2 akan menerima kemas kini ke Lollipop juga, menurut Sam Bergerak.

————————————————————————————

(14/01/2014): Vaughn Highfield: Samsung, setelah mendorong kemas kini Android Lollipop Google ke Galaxy S5 di Poland dan Korea Selatan bulan lalu, akhirnya dapat menyampaikan kemas kini yang sama ke telefon bimbit UK.

Kemas kini harus didorong ke telefon di seluruh negara semasa kita bercakap.

Walau bagaimanapun, sebagai SamMobile laporan, binaan Android Lollipop yang disampaikan bukanlah versi paling terkini yang dijalankan oleh peranti Google seperti Nexus 6 atau Nexus 9. Sebagai gantinya, ini adalah keluaran Android 5.0 yang asli, yang mungkin terbukti bermasalah jika Galaxy S5 dipengaruhi oleh beberapa masalah yang mengejutkan peranti Nexus lain sejak peningkatan.

Kemungkinan kemas kini 5.0.2 akan datang ke Galaxy S5 dalam beberapa bulan mendatang kerana build Lollipop akan tiba di Galaxy S4, Note 4 dan Note 3 adalah versi yang lebih terkini.

Telefon bimbit AS juga akan mendapat kemas kini tidak lama lagi, kemungkinan selepas dilancarkan di seluruh UK.

Samsung Galaxy S5

————————————————————————————

(16/10/2014): Google menolak acara pelancaran mewah untuk Nexus 6, 9 dan Android 5.0 Lollipop, dan sebaliknya mendedahkan projek musim luruh terbesarnya melalui blog rasminya. Lihat ulasan Android L kami untuk mengetahui lebih lanjut mengenai OS Google yang baru.

Lihat juga: Google mengumumkan Nexus 6 dan Nexus 9.

Tarikh dan ciri pelepasan Android 5.0 Lollipop

Android Lollipop akan terpasang pada perangkat Nexus 6 dan Nexus 9 baru yang dilancarkan bersamaan dengan OS melalui blog Google. Peranti ini disediakan untuk pra-pesanan dengan segera pada tarikh penjualan pada 3 November; oleh itu Android L akan tersedia secara rasmi pada hari yang sama.

Tarikh keluaran Android Lollipop 5.0

Google telah memulakan pelancaran Android Lollipop 5.0. Semua peranti Google Play semasa - Nexus 4, 5, 6, 7 dan 9 - kini dilengkapi dengan OS yang telah dipasang sebelumnya atau boleh ditingkatkan dengan mudah melalui menu tetapan.

LG G3, Moto G dan Moto X (2014) adalah tiga peranti lain yang kini juga boleh ditingkatkan ke OS baru.

Berikut adalah tarikh pelancaran yang dilaporkan untuk peranti Android yang popular.

Disember 2014

 • Moto E
 • Moto G
 • Moto X
 • Turbo Droid
 • Samsung Galaxy S5
 • Samsung Galaxy s4

Januari 2015

 • Samsung Galaxy S5

Februari 2015

 • HTC satu
 • HTC One M8
 • Telefon dan tablet Sony "core" Z3 dan Z2
 • Samsung Galaxy Note 4

“Q1 2015”

Peranti dalam kategori ini mempunyai peningkatan Lollipop yang ditangguhkan dengan awal 2015 yang diberikan sebagai jangka masa yang diramalkan.

 • Semua telefon pintar dan tablet Sony Z yang tinggal.
 • Semua baki peranti HTC One dan yang lain.

April 2015

Anehnya, Asus memilih untuk melancarkan peningkatannya ke Android Lollipop 5.0 pada bulan April 2015, peranti yang akan menerima peningkatan tersebut adalah:

 • Asus ZenFone 4
 • Asus ZenFone 5
 • Asus ZenFone 6
 • Asus ZenFone 5 LTE
 • Asus PadFoneS
 • Asus PadFone Infinity

Ciri Android Lollipop 5.0

Google telah mendedahkan banyak maklumat mengenai Android 5, atau dikenali sebagai Lollipop.

Android 5.0 Lollipop menampilkan UI baru yang berpusat pada apa yang digambarkan oleh Google sebagai "Reka Bentuk Bahan", sokongan untuk cip 64-bit, dan pengesahan masuk pintar melalui jam pintar.

L Developer Preview adalah "pendekatan baru yang radikal untuk merancang" kata ketua Android Sundar Pichai, yang menggambarkannya sebagai pelepasan paling komprehensif yang telah dilakukan oleh syarikat itu.

Matias Duarte, VP reka bentuk, mengatakan UI Reka Bentuk Bahan baru diilhamkan oleh kertas dan dakwat, dengan warna tebal ditarik dari gambar dalam aplikasi atau halaman web.

Reka Bentuk Bahan

UI telah diberi "ketinggian", yang bermaksud pereka aplikasi dapat "mengapung" item pada ketinggian yang berbeda, dengan beberapa lapisan lebih tinggi daripada yang lain. "Bagaimana jika piksel tidak hanya memiliki warna, tetapi kedalaman?" Duarte bertanya.

Android Lollipop juga menampilkan maklum balas sentuhan animasi, dan menggunakan lebih banyak animasi sepanjang reka bentuknya.

Sistem ini telah dibuat untuk berfungsi di pelbagai peranti, dari tablet hingga jam tangan. "Pengguna anda akan mengetahui cara aplikasi ini tidak kira di layar mana mereka menggunakannya," kata Duarte.

Gmail yang direka bentuk semula

Ciri baru

Pemberitahuan ditampilkan di layar kunci, memungkinkan akses interaktif "instan" ke pesan langsung dari layar, dan bukan memaksa Anda untuk mengetik ke aplikasi.

Google menunjukkan sistem pengesahan baru. Daripada selalu menghendaki anda masuk, ia menilai lokasi dan siapa anda, dengan menggunakan suara, lokasi atau jam tangan Bluetooth. Sekiranya anda memakai jam tangan pintar anda, ia tidak meminta kata laluan; tanggalkan, dan ini memerlukan corak atau pin keselamatan anda.

Alat carian baru membolehkan anda mencari dalam aplikasi. Sebagai contoh, jika anda mencari tempat yang pernah anda lihat sebelumnya di Google Earth, ini akan memberi anda pautan untuk membuka semula aplikasi di lokasi yang betul.

Seperti yang dijangkakan, Android Lollipop dilengkapi dengan alat untuk mengunci dan menghapus peranti jika hilang.

Google mengisyaratkan sejumlah ciri lain dalam slaid berikut:

Senaraikan

Persembahan

Pratonton L dijalankan secara eksklusif pada waktu operasi ART baru Google, yang semestinya menawarkan peningkatan prestasi hingga 2x, kata syarikat itu. Semua kod aplikasi yang ada akan berfungsi tanpa ada perubahan daripada pembangun.

Ia juga serasi 64-bit, dan berfungsi pada ARM dan x86.

Google juga mendedahkan peningkatan prestasi grafik, dengan mengatakan bahawa kemas kini menawarkan prestasi permainan peringkat PC pada tablet anda.

Google menjanjikan jangka hayat bateri yang lebih baik dan dua alat baru. Battery Historian membantu mengesan penggunaan bateri dengan lebih tepat, sementara Battery Saver adalah tetapan baru yang dapat memperpanjang masa antara cas hingga 90 minit.

Google menyediakan Pratonton Pembangun untuk "L" esok sehingga pembuat aplikasi dapat mengemas kini UI mereka agar sesuai dengan penampilan Reka Bentuk Bahan yang baru.

Biasanya, Google menamakan pelepasan Androidnya selepas pencuci mulut; kali ini, belum diketahui namanya - yang diharapkan adalah "Lollipop" - sebaliknya hanya menempelkan huruf itu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found