Ulasan Nokia N97 Mini

£ 400 Harga semasa dikaji

N97 Nokia dianggap sebagai perkara besar berikutnya kali ini tahun lalu, tetapi memerlukan sedikit masa untuk menjadi kenyataan dan, apabila berlaku, telefon pintar skrin sentuh pertama Nokia adalah kekecewaan. Mini adalah peranti yang jauh lebih berjaya.

Ulasan Nokia N97 Mini

Sebagai permulaan, ia mempunyai reka bentuk yang menarik - lebih ringan dan lebih ringkas daripada sebelumnya. Plat bateri logam abu-abu gunmetal di bahagian belakang membantunya dirajut dengan lebih kuat. Ini mengekalkan mekanisme ganjil yang menendang layar ke atas dan ke luar, memperlihatkan papan kekunci Qwerty penuh di bawahnya, tetapi sekali lagi ini terasa lebih tahan daripada pada N97.

Walaupun telefonnya lebih kecil, ia tidak lebih sukar untuk digunakan. Papan kekunci lebih mudah ditaip daripada N97; kunci lebih responsif dan mempunyai klik yang lebih tegas. Anda juga tidak akan kehilangan saiz dan resolusi skrin. Saiz 3.2in dan 360 x 640 pikselnya sama dengan saudara kandungnya.

Bukan hanya perkakasan yang diperbaiki. Sistem operasi terasa sentuhan lebih licin dan lebih intuitif daripada yang asal dan jangka hayat bateri juga sangat baik.

Dan, seperti yang anda jangkakan, ia dilengkapi dengan gamut perkakasan telefon pintar penuh, dengan HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, kamera 5 megapiksel dengan denyar LED LED, GPS, sensor jarak dan akselerometer, serta radio FM penala dengan storan RDS dan 8GB.

Nokia N97 Mini

Seperti telefon S60 lain di sini, Mini tidak mempunyai faktor X. Sistem operasi, walaupun bertambah baik, kelihatan lama dalam gigi. Pemilihan aplikasi di Ovi Store lemah berbanding dengan penawaran Google dan Apple.

Untuk menyatukan semua itu, kami menjumpai pelayaran web yang lambat melalui penyemak imbas web Nokia yang ada (kami sarankan memuat turun Opera Mobile 10 sebagai gantinya).

Ini memalukan kerana jangka hayat bateri jauh di atas purata - setelah ujian 24 jam kami (yang melibatkan muat turun 50MB, satu jam melayari, 30 minit panggilan telefon, satu jam main semula muzik dan pemeriksaan e-mel setengah jam), ia menunjukkan baki kapasiti 90% yang luar biasa. Walaupun kami tidak berminat dengan skrin sentuh resistif pada umumnya, yang satu ini cukup responsif.

Tambahan besar, untuk N97 Mini adalah bahawa ia tersedia dengan harga yang hebat. Oleh itu, jika anda menginginkan telefon pintar tetapi tidak mahu memecah masuk bank, itu wajar dilihat.

Perincian

Harga termurah dalam kontrak £0
Caj bulanan kontrak £25.00
Tempoh kontrak 24 bulan
Pembekal kontrak www.dialaphone.co.uk

Hayat Bateri

Masa bercakap, dipetik 7jam
Bersedia, dipetik 13 hari

Fizikal

Dimensi 52.5 x 14.2 x 113mm (WDH)
Berat 138g
Skrin sentuh iya
Papan kekunci utama Fizikal

Spesifikasi Teras

Saiz ROM 8,000MB
Peringkat megapiksel kamera 5.0mp
Kamera menghadap ke hadapan? iya
Rakaman video? iya

Paparan

Saiz skrin 3.2in
Resolusi 360 x 640
Mod lanskap? iya

Piawaian tanpa wayar lain

Sokongan Bluetooth iya
GPS bersepadu iya

Perisian

Keluarga OS Symbian

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found