Cara Menormalkan Volume dalam VLC

VLC adalah pemain video pilihan saya di komputer Windows dan Mac saya. Ia kecil, ringan pada sumber daya, dan memainkan hampir semua format video yang mesti anda sebutkan. Ini juga mempunyai beberapa trik kemas di lengan bajunya. Yang baru saya pelajari adalah bagaimana menormalkan kelantangan dalam VLC untuk Windows. Ini adalah pakej yang sangat mudah, dan ia juga berfungsi pada Mac.

Cara Menormalkan Volume dalam VLC

Sekiranya anda menonton banyak video atau TV di komputer anda dan mendapati audio terlalu tinggi atau terlalu rendah, atau bertukar antara keduanya semasa main semula, anda tidak sendirian. Terutama jika anda memuat turun program atau filem anda. Satu helah yang kemas akan mengeluarkan audio, menjadikannya lebih mudah di telinga.

Apa yang dilakukan ini adalah menjadikan bahagian yang lebih senyap menjadi lebih kuat dan bahagian yang lebih kasar itu lebih senyap dan berfungsi untuk mendekatkan kedua-duanya untuk pemutaran yang lebih merata, jadi anda boleh berhenti mengubah kelantangan setiap beberapa minit, dan bergantian untuk mendengar dan menjadi pekak. Ia tidak sempurna, tetapi ia pasti menjadikan media lebih tahan untuk ditonton dan didengarkan.

Pengadun audio komputer semestinya mengeluarkan audio, tetapi secara lalai mereka berusaha mengekalkan tahap suara pada tetapan semula jadi untuk memberikan pengalaman terbaik. Satu-satunya masalah dengan ini ialah tetapan asal tidak selalu diperlukan untuk pengalaman terbaik. Tahap asalnya tidak selalu terbaik untuk keadaan bilik atau mendengar. Ini lebih benar jika trek audio pada mulanya 5.1 dan telah dimasukkan ke stereo 2 saluran. Sekiranya demikian, audio akan berada di semua tempat!

Cara menormalkan kelantangan dalam VLC dan trik kemas-2 yang lain

Menormalkan isipadu dalam VLC

Ini bukan proses yang rumit untuk dilalui. Memandangkan betapa mudahnya melakukannya, saya agak kesal kerana saya tidak mengetahui perkara ini lebih awal!

 1. Buka VLC.
 2. Navigasi ke Alat dan Keutamaan.
 3. Tandai kotak di sebelah Normalize volume in Effects.
 4. Tetapkan tahap ke tahap yang sesuai untuk anda, kemudian Simpan.

Ini semestinya jauh untuk menetapkan kelantangan audio pada tahap yang wajar tanpa puncak dan palung. Ia tidak berfungsi pada pemutaran yang lebih tidak rata, kerana ia hanya berusaha menyesuaikan kelantangan umum dan bukannya spesifik, jadi tidak sempurna. Anda boleh pergi lebih jauh dengan normalisasi jika anda menggali menu Audio Effects VLC.

 1. Pilih Alat dan Keutamaan
 2. Pilih tetapan All in Show di sudut kiri bawah tetingkap.
 3. Navigasi ke Audio dan Penapis.
 4. Serlahkan Penapis dan pastikan terdapat tanda centang di sebelah pemampat julat Dinamik.
 5. Pilih Pemampat di bahagian kiri.
 6. Lakukan perubahan pada tahap yang anda mahukan

Tetapan yang paling anda minati ialah Penambahan Makeup, Ambang dan Nisbah. Penambahan solek adalah tetapan yang anda sesuaikan dalam urutan senyap untuk meningkatkan kelantangan, Nisbah adalah tahap maksimum semua audio dalam filem, dan Ambang batas mengurangkan urutan yang lebih kuat sehingga semuanya keluar.

Masa menyerang dan masa Pelepasan juga berguna. Tetapan ini mengubah perubahan untuk meningkatkannya dan kemudian turun semula daripada memulakannya dengan segera. Menetapkannya dari sini akan memberi anda peralihan yang lebih lancar masuk dan keluar dari tempat kejadian, jadi anda tidak akan ditampar kepala dengan perubahan kelantangan yang tiba-tiba.

Oleh itu, bagaimana anda mempraktikkan semua ini dan mengatur main balik supaya ia berfungsi dengan baik?

Cara menormalkan kelantangan dalam VLC dan trik kemas-3 yang lain

Menyiapkan pemampat audio dalam VLC

Untuk benar-benar membuat perbezaan dalam pemutaran audio TV atau filem, anda perlu menggunakan pemampat audio. Ini adalah alat kuat yang dibina di dalam VLC yang dapat mengubah audio media apa pun sepenuhnya. Cuba ini untuk menormalkan kelantangan dalam VLC.

 1. Muatkan filem atau rancangan TV di VLC.
 2. Cari bahagian yang tenang di mana audio turun terlalu rendah. Buka tetapan seperti di atas dan tingkatkan peningkatan Makeup sehingga audio berada di sekitar tahap audio yang lain. Anda mesti membuat perubahan dengan telinga tetapi tidak semestinya tepat. Cuma bimbang untuk memadankan pilihan peribadi anda sedekat yang anda boleh.
 3. Cari bahagian yang lebih kuat di mana puncak audio terlalu tinggi. Laraskan slaid Ambang ke bawah sehingga berada pada tahap yang jauh lebih masuk akal.
 4. Kemudian sesuaikan Nisbah dengan maksimum untuk memastikan semua audio tidak melebihi tahap semasa.
 5. Laraskan Serangan antara 50ms dan 75ms dan Lepaskan hingga antara 100ms hingga 250ms. Mainkan filem dan sesuaikan ini untuk mendapatkan main balik audio yang lebih sekata.

Teknik ini tidak hanya berfungsi pada media di mana audio tidak kemas atau tidak konsisten; ia juga dapat membantu dalam situasi lain. Ini membantu anda menonton filem semasa orang tidur tanpa membangunkannya, membolehkan anda menonton tembak di pangsapuri tanpa bangun berjiran sambil masih berdialog pada tahap yang dapat didengar, atau apa sahaja yang sesuai. Ia juga dapat membantu semasa menggunakan fon kepala.

Kelemahannya ialah anda akan mengubah tetapan ini untuk setiap filem atau siri TV yang anda tonton. Sekurang-kurangnya sekarang anda sudah tahu cara melakukannya, hanya perlu satu atau dua minit untuk menyiapkannya, dan apabila anda merasakan kawalannya, anda akan menjadi lebih pantas dan lebih baik semasa anda menggunakannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found