Cara Menormalkan Kelantangan di Spotify

Sekiranya anda pernah mendengar muzik di peranti, fon kepala terpasang; kemungkinan anda mengalami kenaikan volume secara tiba-tiba ketika lagu berubah. Ia boleh membimbangkan dan membiarkan telinga anda berdering untuk beberapa saat selepas itu.

Cara Menormalkan Kelantangan di Spotify

Tetapi mengapa ini berlaku?

Pelbagai artis merakam muzik mereka pada tahap yang berbeza bergantung pada genre. Contohnya, balada relatif lebih lembut daripada hip hop atau logam berat. Oleh itu, apabila pemain muzik anda melompat dari satu lagu ke lagu lain, kecuali jika gaya mereka sama, anda mungkin akan mengalami perubahan kelantangan.

Untuk meringankan perubahan tajam ini dan untuk mencegah Anda dari sering menyesuaikan volume anda, Spotify telah menyertakan fitur untuk pengguna premium, yang disebut "Volume Normalizing," yang mengendurkan suara, tetap mengaturnya pada volume yang konsisten. Dalam kebanyakan kes, ciri ini diaktifkan dengan aplikasi Spotify, tetapi tidak selalu.

Panduan di bawah ini akan menunjukkan kepada anda bagaimana untuk mengaktifkan atau menyahaktifkan "Volume Normalization" di Spotify untuk kesenangan mendengar anda.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Normalisasi di Spotify pada Android

Spotify "Volume Normalization" adalah ciri yang rapi yang membolehkan anda mendengarkan muzik anda pada volume yang lebih terkawal - sesuai untuk anda ketika membaca atau menumpukan perhatian pada tugas lain. Sekiranya anda mempunyai telefon atau peranti Android dan anda mahu menghidupkan atau mematikan ciri ini, berikut adalah cara anda menggunakannya:

 1. Lancarkan aplikasi Spotify pada peranti Android anda.

 2. Ketik ikon rumah (gambar rumah kecil) dan tunggu sehingga skrin utama dibuka.

 3. Klik pada ikon "Tetapan" di sudut kanan atas skrin Utama. (Roda gigi atau gear biasanya menggambarkan ikon ini.)

 4. Tatal ke bawah menu sehingga anda mencapai togol "Normalize Volume".

 5. Bergantung pada sama ada anda mahu ciri ini diaktifkan, geser togol untuk menghidupkan atau mematikannya. Apabila dihidupkan, togol bertukar menjadi hijau; apabila dinyahaktifkan, togol akan berwarna kelabu.
 6. Anda kini boleh menutup menu dan mula memainkan muzik anda.

Ingat bahawa anda tidak dapat mengubah tetapan audio semasa memainkan muzik di peranti lain menggunakan Spotify Connect. Anda perlu memutuskan sambungan, mengubah tetapan anda, dan kemudian menyambung semula.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Normalisasi di Spotify pada iPhone

Sekiranya anda mendengarkan Spotify di iPhone anda dan mendapati bahawa volumenya sedikit kurang, anda boleh mematikan fitur "Normalize Volume". Inilah cara anda melakukannya:

 1. Buka aplikasi Spotify pada iPhone anda.

 2. Klik pada ikon "Rumah".

 3. Selanjutnya, ketuk ikon "Tetapan" di kanan atas skrin.

 4. Dari menu yang terbuka, pilih pilihan "Main semula".

 5. Di sini, anda akan menatal sehingga anda menemui togol "Dayakan Normalisasi Audio".

 6. Luncurkan togol untuk menghidupkan atau mematikannya. Apabila diaktifkan, togol akan bertukar menjadi hijau; apabila fungsi dimatikan, ia akan berwarna kelabu.

 7. Tutup menu.

Setelah anda mengikuti langkah-langkah ini, aplikasi muzik Spotify anda akan memainkan lagu anda di tahap yang anda pilih.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Normalisasi di Spotify pada Aplikasi Mac

Perkara hebat mengenai Spotify ialah anda boleh memainkannya di pelbagai peranti, termasuk komputer desktop dan komputer riba. Namun, mengubah tetapan "Normalize Volume" Anda di komputer berbeza dengan mengubahnya di telefon atau tablet. Langkah-langkah yang berikut menunjukkan cara mengaktifkan atau mematikan ciri ini pada aplikasi Mac:

 1. Buka aplikasi Spotify anda.

 2. Navigasi ke bar menu dan klik pada anak panah drop-down (anak panah kecil yang menghadap ke bawah) di sebelah nama dan foto profil anda.

 3. Dari menu yang terbuka, pilih "Tetapan."

 4. Tinjau menu Tetapan sehingga anda menjumpai "Kualiti audio". Klik pada pilihan ini.

 5. Cari togol "Normalize Volume" dan geser ke kiri atau kanan, bergantung pada sama ada anda mahu mengaktifkan ciri ini atau mematikannya. Sekiranya fungsi itu dilumpuhkan, togol akan berwarna kelabu; ia akan berwarna hijau jika diaktifkan.

 6. Tutup menu.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Normalisasi di Spotify pada Aplikasi Windows

Sekiranya anda menggunakan Windows dan bukannya komputer Mac, anda perlu menggunakan kaedah unik untuk mengaktifkan atau mematikan ciri "Normalize Volume" Spotify. Walau bagaimanapun, ini adalah tugas yang mudah untuk dilakukan, dan inilah cara anda melakukannya:

 1. Buka aplikasi Spotify anda di komputer Windows anda.

 2. Di bahagian atas skrin pada bar menu, klik anak panah drop-down. Melakukan ini akan memunculkan menu lungsur turun. Dari menu ini, pilih "Tetapan."

 3. Dari menu tetapan, klik "Kualiti Audio."

 4. Tatal ke bawah sehingga anda menemui togol "Normalize Volume". Geser ke kanan untuk mengaktifkan ciri ini (togol akan berubah menjadi hijau), atau geser ke kiri untuk mematikan fungsi (togol akan berubah menjadi kelabu).

 5. Anda kini boleh menutup menu ini.

Setelah anda mengaktifkan "Normalize Volume," Spotify akan memainkan muzik anda pada volume yang diatur. Menonaktifkan togol akan membolehkan muzik anda dimainkan pada pelbagai tahap bunyi di mana ia mula-mula dirakam.

Cara Menghidupkan atau Mematikan Normalisasi di Spotify pada Pemain Web

Sekiranya anda tidak mahu memuat turun aplikasi Spotify ke peranti anda, perkhidmatan streaming muzik juga mempunyai aplikasi Web yang membolehkan anda mengalirkan muzik anda secara dalam talian. Aplikasi ini juga memberi anda pilihan untuk mengatur volume muzik yang ingin anda streaming. Berikut adalah cara mengaktifkan atau menyahaktifkan fungsi ini:

 1. Buka aplikasi web Spotify.

 2. Navigasi ke ikon "Rumah" di menu sebelah kiri.

 3. Jalan ke ikon "Tetapan", biasanya digambarkan oleh roda gigi atau simbol roda gigi.
 4. Tatal ke bawah ke "Kualiti Audio" dan pilih.

 5. Setelah berada di menu ini, cari togol "Normalize Volume" dan geser ke kanan untuk mengaktifkannya atau sapu togol ke kiri untuk menyahaktifkan tetapan ini. Apabila diaktifkan, togol akan bertukar dari kelabu menjadi hijau.

 6. Navigasi ke skrin utama.

Setelah tetapan ini diaktifkan, pemain web Spotify akan memampatkan kelantangan muzik anda untuk memainkan semuanya pada tahap kelantangan yang sama.

Kesempurnaan Main balik

Menormalkan kelantangan di Spotify untuk mengatur tahap suara setiap lagu adalah cepat dan mudah setelah anda mengetahui cara melakukannya. Dengan mengikuti langkah mudah dalam panduan ini, anda akan dapat mengoptimumkan suara anda dalam masa yang singkat, sehingga anda dapat menikmati muzik mengikut kehendak anda.

Pernahkah anda menormalkan kelantangan pada aplikasi Spotify anda sebelumnya? Adakah anda menggunakan kaedah yang serupa dengan kaedah yang dinyatakan dalam panduan ini? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found