Cara Menambah Aplikasi ke Skrin Utama Anda di Nova Launcher

Nova Launcher adalah salah satu yang terbaik, jika bukan pelancar pihak ketiga terbaik untuk telefon Android. Ia jauh lebih baik daripada pelancar lalai kerana membolehkan anda menyesuaikan skrin utama, laci aplikasi, tema di telefon anda dan banyak lagi.

Cara Menambah Aplikasi ke Skrin Utama Anda di Nova Launcher

Sekiranya anda ingin mempelajari cara menambahkan aplikasi ke skrin utama menggunakan Nova Launcher, anda berada di tempat yang tepat. Terus membaca untuk mengetahui, dan juga pelajari lebih lanjut tentang menyesuaikan UI telefon anda menggunakan Nova Launcher.

Terdapat banyak pilihan penyesuaian, dan Nova Launcher sentiasa dikemas kini dengan barang baru.

Nova Launcher Nampak Terkenal

Pembangun Nova Launcher sangat pintar. Mereka mengekalkan penampilan pelancar lalai hampir sama dengan pelancar Google. Ini kerana mereka tidak mahu melakukan perubahan drastik, melainkan anda sendiri mahukan perubahan tersebut.

Anda akan menyedari bahawa sebaik sahaja memasang pelancar untuk pertama kalinya, ia juga sangat mudah. Cukup lawati Google Play Store dan cari Nova Launcher, klik pada pautan dan muat turun pelancar hebat ini untuk telefon Android anda, secara percuma.

Nova Launcher disokong pada semua telefon Android dengan sistem Android 4.0 atau lebih tinggi. Aplikasi ini percuma kecuali anda memutuskan untuk mendapatkan versi premium, iaitu hanya $ 5. Untuk tujuan asas, anda boleh terus menggunakan versi percuma. Versi premium hanya membawa lebih banyak pilihan penyesuaian.

Catatan: Tutorial yang akan kami tunjukkan akan berfungsi dengan baik pada versi percuma Nova Launcher.

nova

Penyesuaian Skrin Utama Nova Launcher

Sekiranya anda melihat skrin utama, anda akan berfikir bahawa anda masih menggunakan pelancar lama anda. Menambah aplikasi ke skrin utama pada Nova Launcher berfungsi sama seperti pada pelancar lalai:

 1. Pastikan memasang dan mengemas kini Nova Launcher ke versi terbaru (pautan yang disediakan di atas).
 2. Buka skrin utama di telefon anda (tekan butang rumah).
 3. Seret aplikasi yang anda mahukan di skrin utama seperti yang anda lakukan sebelumnya (anda boleh menyeretnya dari folder yang ada atau menggunakan Laci Aplikasi (menu Aplikasi telefon anda).

Itu sahaja! Anda lihat, ini sangat mudah, tetapi ada banyak lagi untuk Nova Launcher daripada menambahkan aplikasi ke skrin utama. Anda sebenarnya boleh meningkatkan skrin utama dengan menggunakan pelancar yang kemas ini.

Selain aplikasi, anda dapat menambahkan banyak widget berguna seperti jam, cuaca, dll. Ketuk pilihan Widget dan seret widget apa pun ke layar utama. Apabila anda menekan dan menahan widget, anda dapat mengubah ukurannya, membuangnya, dan memeriksa maklumatnya.

Mengubah Skrin Utama Anda

Bahagian terbaik mengenai Nova Launcher adalah penyesuaian skrin utama yang lancar. Bilangan aplikasi lalai yang boleh anda miliki di skrin utama ialah 5 × 5. Nova membolehkan anda menambah atau mengurangkan bilangan itu juga.

Pilihan yang membolehkan anda mengubah susun atur skrin utama dipanggil Desktop. Inilah cara mengubah bilangan aplikasi di skrin utama anda menggunakan Nova Launcher:

 1. Leret ke atas dari skrin utama anda untuk mengakses tetapan Nova. Semua pilihan penyesuaian ada di sini.
 2. Pilih Desktop, dan ketuk Desktop Grid. Tetapkan bilangan aplikasi pada sisi mendatar dan menegak pada skrin utama anda. Nombor tidak harus sepadan (mis. Anda boleh memilih 7 × 8, 8 × 7, dll.) Nombor maksimum ialah 12 × 12.
 3. Apabila anda berpuas hati, simpan perubahan dengan mengetuk Selesai.

Selepas melakukan itu, anda boleh kembali ke skrin utama anda dan menambahkan lebih banyak aplikasi padanya. Anda juga boleh meletakkan semula aplikasi dan meletakkannya di mana sahaja anda mahu di skrin utama.

Anda juga boleh mengubah ukuran ikon:

 1. Leret ke atas dari skrin utama.
 2. Pilih Desktop sekali lagi, tetapi kali ini tekan Ikon Layout.

  susun atur ikon

 3. Gerakkan slaid di bawah Saiz Ikon untuk menyesuaikan ukuran mengikut keinginan anda.
 4. Itu sahaja, perubahan akan disimpan secara automatik.

Terdapat banyak pilihan menarik dalam tetapan Desktop. Anda boleh menambah padding lebar dan tinggi, bar carian berterusan, atau bahkan mengubah gaya bar carian. Anda juga boleh mengubah gaya kesan tatal yang akan menambahkan kesan sejuk semasa anda meleret di telefon anda.

Di bahagian bawah, anda boleh menemui ciri yang berkaitan dengan artikel ini. Di bawah Aplikasi Baru, gerakkan slaid untuk mengaktifkan pilihan untuk Menambah Ikon ke Skrin Utama. Ini akan menambahkan ikon untuk setiap aplikasi baru yang anda pasang di skrin utama.

Eksperimen dengan Nova Launcher

Di sana anda memilikinya, kawan-kawan! Artikel ini hanya merangkumi asas-asas perkara yang boleh anda lakukan dengan skrin utama anda menggunakan Nova Launcher. Terserah anda untuk bereksperimen dan menyesuaikan skrin utama anda mengikut keinginan anda sendiri. Anda juga boleh melakukan banyak penyesuaian laci aplikasi, mengubah latar belakang, warna, dll.

Peluncur ini sangat menyeronokkan, tetapi juga pantas dan berfungsi, jadi pastikan jika anda belum melakukannya. Anda mungkin tidak akan pernah kembali ke pelancar lama anda setelah mencubanya.

Jangan ragu untuk menyertai perbincangan dan beritahu kami mengenai pengalaman anda di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found