Cara Mengunci Formula di Excel

Excel adalah aplikasi spreadsheet yang mempunyai banyak fungsi yang dapat anda tambahkan ke helaian. Excel 2016 juga mempunyai pilihan kolaborasi yang dipertingkatkan untuk berkongsi helaian dengan penerima lain. Mereka yang sering berkongsi hamparan mereka kadangkala perlu mengunci sel formula (atau berfungsi). Mengunci sel fungsi akan memastikan bahawa pengguna spreadsheet lain tidak dapat menghapus atau mengedit formula.

Versi lengkap Excel merangkumi pilihan kunci dan perlindungan untuk hamparan. Apabila anda memilih untuk mengunci sel fungsi yang ditentukan, tiada siapa, termasuk anda sendiri, yang dapat mengeditnya. Anda boleh membuka kunci sel untuk diedit dengan memasukkan kata laluan lembaran anda. Oleh itu, jika anda tidak memerlukan sesiapa untuk mengedit fungsi hamparan bersama, biasanya lebih baik mengunci sel terlebih dahulu.

Buka Kunci Semua Sel di Spreadsheet

Perkara pertama yang perlu diberi perhatian ialah pilihan terkunci Excel dipilih secara lalai. Walau bagaimanapun, ini sama sekali tidak berpengaruh sehingga anda memilih untuk melindungi spreadsheet. Pengaturan Terkunci dipilih untuk semua sel, jadi melindungi spreadsheet akan mengunci semua sel di dalamnya sama ada ia merangkumi fungsi atau tidak. Mereka yang hanya perlu mengunci fungsi harus membuka kunci hamparan terlebih dahulu dan kemudian memilih sel formula sahaja.

Untuk membuka kunci hamparan:

 1. Pilih semua selnya dengan menekan Ctrl + A hotkey. Sebagai alternatif, anda boleh mengklik Pilih semua butang di kiri atas hamparan di sebelah A1 sel. Itu akan memilih semua sel dalam helaian seperti dalam gambar di bawah. Excel Pilih Semua Butang
 2. Seterusnya, tekan Ctrl + 1 butang panas untuk membuka Format Sel tingkap. Tetingkap Format Sel
 3. Sekarang, klik pada Perlindungan tab, nyahpilih Terkunci kotak pilihan dan tekan okey butang untuk keluar dari tingkap.

Kunci Rumusan Spreadsheet

Sekarang anda telah membuka kunci spreadsheet, anda boleh memilih untuk mengunci hanya sel fungsi di dalamnya.

 1. Pilih semua fungsi dan sel formula dalam helaian dengan menekan Cari & Pilih butang pada Rumah tab. Menu Utama Excel
 2. Sekarang, pilih Pergi ke Istimewa ... dari menu lungsur, seperti gambar di bawah. Cari dan Pilih menu
 3. Klik Formulas butang radio untuk memilih semua pilihan jenis formula, dan tekan okey butang. Sebagai alternatif, anda boleh memilih sel fungsi dengan kursor secara manual. Untuk memilih beberapa sel, tekan dan tahan Ctrl kunci. Atau tahan butang tetikus kiri dan seret kursor ke beberapa sel.

 4. Sekarang, tekan Ctrl + 1 jalan pintas papan kekunci untuk membuka Format Sel tetingkap sekali lagi, pilih pilihan Terkunci di Perlindungan tab dan kemudian klik okey untuk menutup Format Sel tingkap.

Tidak ada yang terkunci sehingga anda memohon perlindungan spreadsheet. Untuk melindungi helaian:

 1. Klik Kaji semula tab. Menu Excel
 2. Seterusnya, tekan Lindungi Lembaran butang pada tab itu untuk membuka tetingkap kata laluan. Tab Semakan Excel
 3. Masukkan kata laluan untuk helaian di Lindungi Lembaran kotak teks tetingkap. The Pilih sel terkunci dan Pilih sel yang tidak dikunci pilihan dipilih secara lalai sehingga pengguna Excel hanya dapat memilih, tetapi tidak mengedit, sel fungsi. Anda boleh memilih pilihan lebih lanjut di sana sehingga pengguna spreadsheet masih dapat menerapkan perubahan format atau menambahkan hyperlink ke sel formula.

 4. Apabila anda menekan okey butang pada Lindungi Lembaran tetingkap, kotak dialog Confirm Password terbuka. Masukkan semula kata laluan yang sama di kotak teks tetingkap itu, dan tekan okey butang. Sekiranya kata laluan kedua tidak sesuai, kata laluan asal anda mungkin mengandungi kesalahan ketik. Periksa juga bahawa anda belum menekan kekunci Caps Lock, yang akan menggunakan huruf besar semua teks.

Sekarang anda telah mengunci sel formula, anda perlu membukanya untuk menyunting fungsi. Anda boleh membuka kunci sel dengan memilih Kaji semula tab, yang merangkumi Helaian yang tidak dilindungi pilihan. Tekan Helaian yang tidak dilindungi butang untuk membuka kotak teks kata laluan. Masukkan kata kunci buka kunci di kotak teks.

Kunci Sel Spreadsheet dengan Kutools untuk Excel

Sekiranya anda masih memerlukan lebih banyak pilihan kunci, lihat Kutools untuk Excel. Kutools adalah tambahan untuk Excel yang menambah lebih daripada 200 pilihan tambahan pada aplikasi. Anda juga boleh mengunci sel dengan utiliti Reka Bentuk Lembaran Kerja Kutools for Excel. Tambahan Kutools tersedia pada harga $ 49, dan anda boleh mencuba versi percubaan penuh selama beberapa bulan.

Dengan Kutools dipasang, anda boleh membuka tab Enterprise baru dalam Excel. Tekan butang Reka Bentuk Lembaran Kerja pada tab Perusahaan untuk membuka pilihan penguncian add-on. Kemudian anda boleh memilih a Rumuskan Ringkas pilihan untuk menonjolkan sel yang merangkumi fungsi. Pilih sel yang diserlahkan pada hamparan, dan tekan Kunci Pemilihan butang untuk mengunci formula. Tekan Lindungi Lembaran butang pada Reka bentuk tab untuk memasukkan kata laluan.

Itulah cara anda dapat mengunci sel formula dalam spreadsheet Excel dengan pilihan terbina dalam aplikasi dan tambahan Kutools. Mengunci sel akan memastikan fungsinya tetap utuh semasa berkongsi hamparan. Lihat halaman YouTube ini untuk memainkan screencast Excel yang memberikan butiran lebih lanjut untuk mengunci sel spreadsheet.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found