Cara Membuat Mic Lebih Keras di OBS

Sama seperti perisian streaming, OBS Studio tidak kebal terhadap masalah audio. Sudah tentu, anda mungkin mempunyai gambar yang jelas dan tajam, tetapi apa gunanya jika penonton anda tidak dapat mendengar perkataan yang anda katakan? Nasib baik, ada beberapa cara untuk menangani audio mikrofon berkualiti rendah di OBS.

Cara Membuat Mic Lebih Keras di OBS

Dalam tutorial ini, kami akan menerangkan cara menaikkan jumlah mikrofon anda semasa streaming dan melihat tetapan asas. Oleh kerana OBS Studio membolehkan anda beralih antara beberapa penapis audio, kami akan menunjukkan cara melakukannya dengan arahan langkah demi langkah. Oleh itu, teruskan membaca untuk mengetahui cara menaikkan permainan mikro anda dan melakukan streaming seperti seorang profesional.

Cara Membuat Mic Lebih Keras di OBS di Desktop

Sebelum beralih ke beberapa langkah penyelesaian masalah yang lebih maju, sebaiknya periksa asasnya terlebih dahulu. Tetapan kelantangan lalai tidak akan terlalu kuat di OBS Studio, jadi hanya dengan menaikkannya, mungkin akan menjadi muslihat. Inilah caranya:

 1. Lancarkan OBS Studio dari komputer anda. Tambahkan Pemandangan dan Sumber yang disukai ke kotak yang sesuai di bahagian bawah skrin.

 2. Di sebelah kotak "Sumber", anda akan melihat panel "Pengadun" di sebelah kanan. Geser togol bertanda "Mic / Aux" ke kanan untuk menambah kelantangan.

 3. Sekiranya kelantangan sudah meningkat, klik pada ikon gear kecil di sudut kanan bawah.

 4. Menu lungsur turun akan muncul. Pilih "Properties Audio Lanjutan" dari senarai pilihan.

 5. Tetingkap baru akan dibuka. Di sebelah harta "Mic / Aux", anda akan melihat nombor yang menunjukkan peratusan isipadu. Kosongkan medan dan masukkan nilai yang berbeza. Jangan keliru jika jumlahnya sudah 100%. Anda boleh pergi lebih tinggi.

 6. Setelah berpuas hati dengan volume mikrofon, klik "Tutup".

Perkara lain yang boleh anda lakukan ialah memeriksa sama ada anda mengaktifkan mikrofon yang betul. Oleh kerana OBS Studio membolehkan anda menyambungkan banyak peranti secara serentak, sangat mudah untuk dilupakan. Nasib baik, perisiannya cukup lancar, jadi anda boleh menukar antara mikrofon yang berbeza dengan mudah. Ini caranya:

 1. Buka OBS dan klik "Tetapan" di sudut kanan bawah skrin.

 2. Tetingkap baru akan muncul. Kemudian, di panel di sebelah kiri, klik pada tab "Audio".

 3. Di bawah bahagian "Peranti", pastikan hanya mikrofon yang ingin anda gunakan diaktifkan.

 4. Klik "OK" untuk menyimpan sebarang perubahan.

Kadang kala, lebih baik memulakan semula dan menambahkan peranti secara manual. Anda juga boleh bermain-main dengan tetapan mikrofon yang berbeza semasa anda menggunakannya untuk hasil yang lebih baik. Inilah yang harus anda lakukan:

 1. Pergi ke "Tetapan" dan kemudian buka tab "Audio".

 2. Untuk "Kadar Sampel", pastikan ditetapkan ke 44.1 kHz kerana ini adalah konfigurasi yang optimum untuk OBS Studio.

 3. Untuk "Saluran", pastikan untuk memilih "Stereo."

 4. Di bawah "Peranti", lanjutkan untuk mematikan setiap peranti. Ya, walaupun mikrofon.

 5. Klik "Terapkan" setelah anda selesai.

Setelah mematikan semua peranti, anda boleh terus menambahkan mikrofon pilihan secara manual. Inilah caranya:

 1. Tatal ke bawah ke kotak "Sumber" di bahagian bawah halaman. Kemudian, klik pada butang “+” kecil di sudut kiri bawah.

 2. Dari panel pilihan drop-down, pilih "Tangkapan Input Audio."

 3. Kotak pop timbul akan muncul. Masukkan tajuk dan klik "OK."

 4. Tetingkap lain akan muncul. Klik pada anak panah ke bawah kecil di sebelah "Peranti" untuk membuka senarai drop-down. Seterusnya, pilih mikrofon anda dan tekan "OK."

Setelah selesai, centang kotak "Pengadun Audio" untuk melihat apakah mikrofon berjaya ditambahkan.

Soalan Lazim Tambahan

Seberapa kuat mikrofon saya di OBS?

Walaupun tahap kelantangan yang ideal boleh menjadi subjektif, OBS menyediakan pengukur kelantangan yang memberitahu anda jika anda terlalu kuat. Ini adalah ciri cantik yang sangat senang ditafsirkan.

Apabila anda menatal ke bawah ke kotak "Pengadun", anda akan melihat bar pelbagai warna di bawah setiap sumber audio. Warna berkisar dari hijau hingga kuning dan ada untuk menunjukkan di mana anda sesuai dengan kelantangan. Bergantung pada seberapa keras anda, warna akan melambung dari satu ujung ke ujung yang lain, memungkinkan anda menyesuaikannya dengan sewajarnya.

Sebaik-baiknya, anda mahu kekal di "zon kuning" semasa bercakap. Sebaliknya, suara permainan, muzik, dan audio yang serupa semestinya lebih rendah agar suara anda dapat didengar. Sekiranya demikian, bertujuan untuk "zon hijau" sebagai gantinya. Akhirnya, seperti lampu isyarat, jika warna merah berkelip, anda harus menghentikan apa yang anda lakukan dan bergabung kembali.

Menguji, Menguji: Adakah Perkara Ini Berlaku?

Masalah mikrofon tidak biasa dengan OBS Studio, atau perisian penstriman lain dalam hal ini. Walaupun dengan peralatan terkemuka, anda masih boleh berhenti sepi. Nasib baik, ini bukan perkara yang sukar untuk diperbaiki.

Langkah yang paling jelas adalah meningkatkan kelantangan dengan menggunakan tetapan audio lanjutan. Sekiranya tidak berjaya, anda boleh mencuba salah satu daripada banyak penapis hebat yang disertakan dengan aplikasinya. Akhirnya, versi OBS Studio anda mungkin ketinggalan zaman. Sekiranya demikian, muat turun rangka kerja terkini untuk kualiti audio yang lebih baik.

Adakah anda sering mengalami masalah mikrofon? Sejauh mana anda tahu OBS Studio? Jangan ragu untuk memberi komen di bawah dan beritahu kami jika ada cara lain untuk meningkatkan kelantangan mikrofon.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found