Apa maksud OD / ODer / ODing dalam Roblox

Janji temu dalam talian, atau ringkasnya ODing, merupakan amalan mencari pasangan romantik di Internet. Walaupun amalan ini sangat popular pada masa kini, masih tidak digalakkan oleh banyak komuniti Internet yang tidak secara eksplisit untuk berpacaran. Roblox adalah salah satu daripadanya.

Apa maksud OD / ODer / ODing dalam Roblox

Oleh kerana ODing bertentangan dengan peraturan perilaku Roblox, dan kerana melanggar peraturan mereka boleh menyebabkan hukuman seperti melarang akaun anda, anda harus mengetahui peraturan ODing Roblox.

Artikel ini akan menjawab beberapa soalan paling popular mengenai temu janji dalam talian di Roblox. Mengetahui konsep ini dapat membantu anda mengelakkan tindakan yang akan membuat anda dihukum dalam permainan.

ODing vs ODer

Seperti yang telah kita sebutkan, ODing adalah singkatan untuk temu janji dalam talian di Roblox. Oleh itu, ODers adalah pemain yang terlibat dalam tingkah laku yang dilarang ini. Dengan kata lain, ODers adalah daters dalam talian.

Roblox ODer

Anda mesti dapat melihat ODer agar tidak tertipu dengan ODing. Tetapi bagaimana anda mengenalinya? Bukan seperti pemain yang menunjukkan perkataan ODer di atas watak mereka.

Tidak ada tambahan, kod cheat, atau skrip yang dapat membantu anda dalam hal ini. Sebaliknya, jawapannya mudah - perhatikan ketika anda sedang berbual.

Ciri-ciri ODer

Senarai berikut menunjukkan kepada anda ciri dan tabiat yang paling biasa yang membuat ODer:

  1. Mempunyai nama watak pelik - ODers biasanya salah eja untuk menutup nama watak yang tidak sesuai atau menggunakan sesuatu seperti "xx", "Xx", "xX", "boy123", dll.
  2. Memakai gear Roblox yang "menarik" - dalam permainan Roblox, pemain boleh membeli gear maya (pakej badan avatar) yang menjadikan watak mereka kelihatan lebih menarik
  3. Bermain MMORPG - ODers kebanyakannya memainkan permainan main peranan, kerana mereka membolehkan mereka bertemu dengan orang lain dan membentuk hubungan
  4. Sentiasa mencari pemain untuk berbual
  5. Meminta jantina anda
  6. Memaksa perbincangan seksual dalam permainan

Walaupun dilihat sedang berbual dengan pemain yang mempunyai nama watak yang tidak sesuai, anda tidak boleh melarang anda, menjawab perbincangan dalam permainan seksual mereka. Jadi sindiran atau kekasaran adalah perkara utama yang harus diperhatikan.

Sekiranya anda menyedari bahawa pemain cuba memaksa percakapan semacam ini ke dalam perbualan, bisu pemain dan tinggalkan. Jika tidak, anda boleh dilihat sebagai rakan sekerja dan melarang akaun anda.

ODer dalam Roblox

Sumber Imej: roblox.fandom.com

Bagaimana Roblox Menangani ODing

Pada Roblox, temu janji dalam talian biasanya berlaku dalam permainan yang termasuk dalam kategori permainan permainan simulasi hidup. Permainan ini meniru situasi kehidupan sebenar, yang menjadikannya tempat yang paling sesuai untuk topik perbualan yang tidak sesuai.

ODers cenderung bermain permainan seperti Raise a Family dan yang serupa. Kakitangan Roblox telah mengambil langkah berjaga-jaga seperti menambahkan penapis ke semua permainan mereka. Penapis ini menapis bahasa yang tidak sesuai dan juga menghalang perkongsian maklumat sensitif. Dengan maklumat sensitif, kami bermaksud semua yang boleh digunakan untuk mengenal pasti pemain.

Selain itu, permainan ini biasanya dipantau dengan teliti oleh pentadbir Roblox. Setelah pentadbir menyedari bahawa pemain melanggar Garis Panduan Komuniti mereka, mereka akan segera mengambil tindakan dan menghukum mereka.

Semua ini tidak bermaksud permainan seperti itu harus dielakkan. Anda tidak akan mengambil risiko untuk menjatuhkan hukuman, selagi anda menggunakan bahasa dan tingkah laku yang tidak berbahaya. Tetapi masalah akan berlaku sekiranya anda tertarik untuk bercakap dengan orang lain.

Masalah dengan ODing pada Roblox

Walaupun ODing bertentangan dengan Garis Panduan Komuniti, masih ada pemain yang mempraktikkannya. Menurut kebanyakan orang, ini adalah masalah terbesar pada Roblox.

Ini cukup difahami kerana majoriti pemain Roblox berusia di bawah 18 tahun. Roblox banyak dikritik oleh ibu bapa, kerana platform ini dapat dengan mudah digunakan oleh orang tua untuk terlibat dalam perbincangan yang tidak sesuai atau seksual dengan anak-anak.

Ibu bapa dinasihatkan untuk memberitahu anak-anak mereka mengenai orang yang mungkin mereka temui semasa mereka bermain permainan kegemaran mereka. Risiko ini tidak hanya berlaku untuk permainan Roblox, tetapi untuk semua permainan dalam talian berbilang pemain lain yang dapat diakses oleh orang lain. Selain tingkah laku pemangsa seksual, penting untuk membincangkan catfishing, privasi data dan sebagainya.

Roblox apk

Apa yang Perlu Dilakukan Sekiranya Anda Menghadapi ODer

Apabila anda melihat ODers dalam permainan anda, anda harus mematikannya atau mengelakkan berbual dengan mereka. Ini mungkin kelihatan agak keras tetapi pemain boleh dilarang walaupun mereka tidak sepenuhnya membalas bahasa yang tidak sesuai tetapi bertoleransi.

Sekiranya anda melihat ODers cuba bercakap dengan pemain lain, anda harus melaporkannya kepada pentadbir.

Itulah perkara utama yang perlu anda ketahui mengenai Roblox ODing dan ODers. Anda kini dapat menikmati permainan Roblox sepenuhnya dan mengelakkan diri daripada dilarang secara tidak sengaja.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found