Cara Membuka Fail DAT di Windows 10

Sebarang fail yang digunakan untuk menyimpan data dengan sambungan .dat dianggap sebagai fail DAT. Ini boleh mengandungi banyak format yang berbeza, tetapi biasanya, itu hanya teks biasa. Namun, kerana terdapat lebih dari satu jenis file, tidak ada kekurangan program yang dapat Anda gunakan untuk membukanya.

Cara Membuka Fail DAT di Windows 10

Pertama, anda harus menentukan sama ada video atau berasaskan teks untuk mengetahui cara membuka fail DAT. Itu boleh menjadi rumit kerana tidak ada apa-apa mengenai fail yang mendedahkan formatnya langsung dari kelelawar. Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan menggunakan program membaca kod yang pada awalnya terdengar rumit, tetapi cukup mudah. Dalam artikel ini, kita akan membahas beberapa alat yang lebih biasa yang boleh anda gunakan untuk membuka dan menukar fail.DAT.

Apakah Fail DAT?

Fail data generik dengan peluasan DAT dimaksudkan untuk menyimpan maklumat penting yang berkaitan dengan program yang membuatnya. Lebih kerap daripada tidak, mereka digabungkan dengan fail DLL dan konfigurasi lain. Kebanyakannya tersembunyi di direktori data, tetapi kadangkala anda boleh mendapatkannya sebagai lampiran e-mel.

Setiap jenis fail DAT dibuat dan dikendalikan oleh perisian yang berbeza. Data tersebut kemudian digunakan sebagai cetak biru untuk pelbagai tugas sistem. Oleh kerana sukar untuk mengetahui sama ada fail DAT termasuk gambar, video, teks, atau fail konfigurasi perisian, tidak ada cara untuk membukanya. Anda mesti menggunakan program yang berbeza setiap kali.

Untuk fail DAT berasaskan teks, Windows 10 mempunyai editor teks terbina dalam - Notepad ++. Sudah tentu, anda tidak terhad menggunakan program yang telah dipasang sebelumnya. Terdapat banyak penyelesaian alternatif yang boleh anda muat turun ke PC anda secara percuma atau bahkan dalam talian.

Walau bagaimanapun, kebanyakan peranti dan program, termasuk iOS dan Android, iTunes, iMovie, dan Windows Media Player tidak menyokong fail video DAT. Sebaliknya, anda harus menggunakan pemain video yang menyokong fail DAT secara eksplisit jika anda ingin memainkannya tanpa masalah.

Cara Membuka Fail DAT Menggunakan Penyunting Teks

Biasanya, fail DAT berasaskan teks dan boleh dibaca menggunakan program komputer penyuntingan kod. Windows Notepad ++ adalah penyelesaian yang jelas kerana sudah terpasang di PC anda. Inilah cara anda dapat membuka fail DAT dengan menggunakan editor teks Windows 10:

 1. Cari fail DAT di komputer anda.
 2. Sorot fail dengan kursor anda. Klik kanan untuk membuka menu lungsur.

 3. Klik "Buka Dengan" untuk mengakses senarai program yang disyorkan.

 4. Pilih "Notepad ++" dari panel pilihan.

Sekiranya tidak terbuka dan sebaliknya, tetingkap baru muncul dengan perkataan "NUL" ditulis seluruhnya, fail DAT tidak berasaskan teks. Anda mesti mencuba program lain.

Windows 10 serasi dengan pelbagai jenis editor teks pihak ketiga yang boleh anda muat turun secara percuma. Walaupun Notepad ++ cukup padat, ia tidak kebal terhadap gangguan. Sekiranya anda fikir fail DAT adalah berasaskan teks tetapi masih tidak dibuka, cuba gunakan salah satu alternatif berikut:

 • Atom
 • Kod VS
 • Vim
 • Ikan Biru
 • Komodo Edit

Semua ini memberikan alternatif yang kuat untuk Notepad ++ ketika menangani fail DAT.

Cara Membuka Fail Winmail.dat

Pelayan e-mel kadang-kadang menerjemahkan e-mel ke dalam format DAT secara automatik. Ini terutama berlaku pada Microsoft Outlook. Sekiranya anda menerima mesej Outlook tetapi tidak memasangnya di PC anda, anda akan mendapat fail winmail.dat yang dilampirkan. Anda tidak akan dapat membuka keseluruhan e-mel tanpa menggunakan laman web pihak ketiga.

Winmaildat.com adalah perkhidmatan dalam talian yang dibuat sebagai tindak balas terhadap masalah konfigurasi Outlook. Anda boleh mengaksesnya dengan penyemak imbas mana pun dan menggunakannya untuk membuka lampiran e-mel DAT. Alat dalam talian akan menunjukkan kepada anda apa isi fail dan membolehkan anda menukar dan memuat turun data. Hanya memerlukan beberapa saat dan cukup mudah:

 1. Muat turun lampiran e-mel ke pemacu tempatan anda.
 2. Buka penyemak imbas pilihan anda.

 3. Navigasi ke bar carian di bahagian atas skrin dan ketik Winmaildat.com.

 4. Gerakkan kursor anda ke tab "Pilih Fail" dan klik padanya.

 5. Tetingkap baru akan muncul. Semak imbas PC anda dan cari fail DAT.

 6. Klik pada fail dan kemudian "Buka" untuk memuat naik.

 7. Tekan butang "Mula" berwarna biru. Tunggu beberapa saat sehingga Winmaildat.com memproses fail tersebut.

 8. Setelah selesai, anda akan melihat kandungan e-mel di halaman "Hasil". Klik pada fail yang ingin anda muat turun ke PC anda.

Cara Membuka Fail DAT di Excel

Sekiranya anda pasti fail DAT tertentu mengandungi teks biasa, anda dapat melihatnya dalam spreadsheet Excel. Sebagai contoh, jika e-mel kerja datang dalam bentuk lampiran fail DAT, jangan ragu untuk membukanya dengan program Microsoft Office. Prosesnya hampir sama dengan memuat naik jenis fail lain, dengan sedikit perbezaan. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Lancarkan Excel. Sekiranya tidak disematkan ke bar tugas anda, anda boleh menggunakan bar carian di sudut kiri bawah skrin.
 2. Buka buku kerja baru dan klik tab "Fail" di sudut kiri atas skrin.

 3. Tetingkap baru akan muncul. Pilih "Buka" dari panel di sebelah kiri.

 4. Klik "Browse" dari senarai pilihan. Buka folder dengan fail DAT.

 5. Untuk melihatnya, klik pada tab di sudut kanan bawah skrin. Pilih "Semua Fail" dari senarai drop-down. Klik "Buka."

 6. Kotak pop timbul akan muncul. Untuk menyelesaikan proses, klik "Next" ketika diminta, lalu "Selesai."

Cara Membuka Fail Video DAT

Dalam kebanyakan kes, fail DAT berasaskan video berasal dari perisian penyuntingan video, jadi anda biasanya dapat membukanya dengan satu. Sebagai contoh, jika anda memasang CyberLink PowerDirector, itu adalah taruhan selamat di situlah fail dibuat, terutamanya jika disimpan di direktori yang berdekatan. Namun, jika anda tidak dapat mengetahui dari mana asalnya fail, anda boleh mencuba nasib dengan pemain video biasa.

Seperti disebutkan, Windows 10 tidak mempunyai pemain video terbina dalam yang menyokong fail DAT. Walaupun Windows Media Player adalah alat main balik yang boleh dipercayai, ia terhad kepada format yang paling biasa. Anda boleh memuat turun aplikasi pihak ketiga seperti VLC Player dan menggunakannya untuk memainkan fail DAT. Inilah caranya:

 1. Buka penyemak imbas pilihan anda dan pergi ke laman web ini.
 2. Klik butang oren "Muat turun" untuk mendapatkan pemain.

 3. Setelah anda memasang, cari fail DAT di PC anda. Klik kanan padanya untuk membuka senarai tindakan yang disyorkan.

 4. Klik "Buka Dengan" dan kemudian pilih pemain VLC dari senarai.

Anda akan dapat membuka fail tersebut, tetapi ingat bahawa kebanyakan fail DAT hanyalah kod komputer. Hampir tidak ada gunanya membukanya dengan pemain video.

Cara Menukar Fail DAT

Sekiranya anda mempunyai program pilihan, anda boleh menggunakan penukar fail untuk menukar fail DAT ke format yang sesuai. Sudah tentu, langkahnya berbeza bergantung pada jenisnya.

Terdapat beberapa alat dalam talian yang boleh anda gunakan untuk melakukan ini. Kami telah menyebutkan Winmail.dat yang membantu anda menyahkod mesej Outlook yang rosak.

Sekiranya anda ingin menukar fail DAT berasaskan video ke format MP4, lebih senang memuat turun program desktop. Untuk Windows 10, salah satu penyelesaian yang lebih popular adalah Win FF. Ia percuma untuk dimuat turun dan sangat mesra pengguna. Inilah cara menggunakannya:

 1. Dengan menggunakan penyemak imbas pilihan anda, muat turun program dari laman web ini.

 2. Cari fail DAT di komputer anda. Klik kanan padanya dan pilih "Namakan semula."

 3. Tukar pelanjutan dari .dat ke .MP4 atau format pilihan lain.

 4. Klik Win FF untuk melancarkan program.

 5. Pada bar alat di atas, klik butang "+ Tambah". Cari fail DAT dan buka.

 6. Klik "Convert To" dan tetapkan ke MP4.

 7. Anda boleh menyesuaikan tetapan kualiti dan ciri lain jika anda mahu. Tekan "Convert" setelah anda selesai.

Jika fail digunakan untuk menyimpan data konfigurasi, tidak perlu mengubahnya ke format lain. Juga, ingat bahawa kadang-kadang menukar fail DAT dapat membuatnya tidak dapat digunakan dalam program yang membuatnya.

Tugas Tidak Mudah DAT

Dalam kebanyakan kes, fail DAT mengandungi data konfigurasi yang digunakan oleh OS Windows untuk menjalankan tugas tertentu. Pada masa yang lain, ia hanya teks biasa. Walau apa pun, anda boleh menggunakan Notepad ++ untuk membukanya. Sekiranya anda tidak berminat dengan editor teks bawaan, anda boleh beralih ke laman web dan aplikasi pihak ketiga.

Berkenaan dengan fail DAT berasaskan video, anda tidak mempunyai pilihan untuk menggunakan program yang telah dipasang sebelumnya. Sebaliknya, muat turun pemain video pihak ketiga atau pertimbangkan untuk menukar fail dalam format yang mesra Windows Media Player.

Terakhir, Microsoft Outlook mempunyai gangguan tertentu di mana ia menukar lampiran e-mel biasa menjadi fail DAT. Sekiranya itu berlaku, ada penyelesaian dalam talian yang dibuat khas dalam bentuk laman web Winmail.dat.

Adakah anda pernah menukar fail DAT? Apakah editor teks pilihan anda? Komen di bawah dan beritahu kami jika ada cara untuk mengetahui jenis maklumat yang terdapat dalam fail DAT tertentu.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found