Cara Membuka Fail Docx Tanpa Microsoft Word

Microsoft Word memperkenalkan peluasan fail .docx sejak 2007, dan sejak itu ia menjadi salah satu format standard utama untuk dokumen secara keseluruhan. Walaupun begitu, orang yang menggunakan perisian pemprosesan kata yang lebih tua dan mereka yang tidak menggunakan sistem operasi Windows mungkin menghadapi masalah ketika diminta menggunakannya.

Cara Membuka Fail Docx Tanpa Microsoft Word

Nasib baik, ada sejumlah pilihan yang tersedia, dari menggunakan jenis perisian lain yang tersedia secara bebas yang dapat menangani fail .docx, hingga menukarnya ke jenis fail yang berbeza menggunakan penukar dalam talian.

Gunakan Pemproses Kata yang berbeza

Terdapat sejumlah aplikasi pemprosesan kata yang berbeda di luar sana yang dapat membuka fail .docx, dan juga dapat menyimpannya sebagai jenis fail yang berbeza. Anda mungkin mendapati bahawa menggunakannya boleh mengakibatkan beberapa format hilang atau diubah, tetapi sekurang-kurangnya anda dapat sampai ke kandungan utama fail.

Pejabat terbuka

Apache OpenOffice adalah rangkaian perisian pejabat sumber terbuka dan percuma dan dapat digunakan pada Windows, macOS, dan Linux. Mudah digunakan, mempunyai program yang setara untuk semua anggota Microsoft Office Suite, dan dapat digunakan untuk tujuan peribadi, perniagaan, atau lain-lain.

OpenOffice Writer adalah perisian pemprosesan kata suite dan dapat membuka fail .docx, umumnya tanpa menghadapi masalah pemformatan. Berkat pembangunan yang berterusan selama lebih dari 20 tahun, ini adalah alternatif yang baik untuk Microsoft Word.

fail docx tanpa microsoft word

Pejabat WPS

Kingsoft's WPS Office adalah satu lagi rangkaian pejabat percuma yang merangkumi perisian pemprosesan perkataan yang sangat kompeten dan sangat serasi. Ia tersedia untuk Windows, macOS, iOS, Android, dan Linux, dan sebagai platform dalam talian. Muat turunnya kecil, perisian berfungsi dengan baik, dan ia dapat mengendalikan fail .docx dengan mudah.

Cukup muat turun alat percuma dari laman web di Mac atau PC anda untuk memulakan. Apabila anda perlu membuka dokumen perkataan, pilih pilihan untuk membukanya dengan WPS Office.

Gunakan Pemproses Kata Dalam Talian

Sekiranya anda tidak mahu memuat turun suite pejabat baru ke komputer anda, atau perlu mengakses fail di mana sahaja anda berada, anda masih mempunyai pilihan. Anda sebaliknya boleh menggunakan salah satu pilihan dalam talian.

Dokumen Google

Sekiranya anda mempunyai akaun Google, anda boleh memuat naik fail .docx ke Google Docs. Anda boleh mengusahakannya terus melalui penyemak imbas anda, dan menyimpannya ke pelbagai jenis fail yang berbeza. Ia percuma sehingga anda tidak perlu risau tentang rancangan dan bayaran langganan.

Anda hanya perlu log masuk ke akaun Google anda, memuat naik fail ke storan awan Google Drive anda, dan kemudian anda boleh mengusahakannya.

Microsoft Word Dalam Talian

Microsoft menyediakan pemproses kata dalam talian percuma dalam bentuk Microsoft Word Online. Ia sangat serupa dengan perisian luar talian mereka, walaupun dengan sedikit loceng dan wisel. Tidak perlu dikatakan, ia dapat menangani format .docx dengan mudah.

Yang anda perlukan untuk menggunakan Word Online ialah alamat e-mel Hotmail atau Outlook, yang juga berfungsi sebagai akaun Microsoft. Sekiranya anda menggunakan Windows, kemungkinan anda sudah memilikinya, dan jika tidak, hanya memerlukan beberapa minit untuk menyiapkannya.

Anda bahkan dapat menyimpan dokumen ke OneDrive menggunakan alat Microsoft ini sehingga anda dapat mengaksesnya di mana saja tanpa perlu menghantar e-mel kepada anda sendiri.

fail docx

Tukarkan Fail ke Sambungan Lain

Sekiranya semua yang anda ingin lakukan adalah menukar jenis fail ke yang lain, maka anda boleh mencuba menggunakan salah satu alat penukaran yang tersedia dalam talian. Muat naik fail anda ke laman web, pilih format baru anda, dan muat turunnya setelah penukaran selesai.

Alat TechJunkie

TechJunkie Tools adalah laman penukaran dalam talian percuma yang membolehkan anda menukar fail .docx ke PDF. Yang perlu anda lakukan hanyalah melayari laman web dan mengetuk ‘Convert Word to PDF’. Halaman baru akan muncul dan anda boleh menyeret dan melepaskan fail .docx untuk penukaran.

Fail akan siap dimuat turun dalam beberapa saat. Muat turun ke peranti anda dan lihat sebagai PDF.

Zamzar

Alat penukaran percuma yang disediakan oleh Zamzar mudah digunakan dan mempunyai pelbagai format yang boleh anda ubah fail tersebut. Laman web ini mendakwa bahawa mereka bertujuan untuk menyelesaikan semua penukaran mereka dalam masa 10 minit, yang bagus jika anda mempunyai dokumen besar yang ingin anda ubah.

Walaupun begitu, dalam tempoh lalu lintas tinggi, kadangkala memerlukan sedikit lebih lama daripada yang anda jangkakan. Ia bahkan dapat mengubah dokumen anda menjadi fail .MP3, yang bermaksud dapat digunakan sebagai penukar teks-ke-pertuturan.

FailZigZag

FileZigZag dapat menukar fail .docx anda menjadi 12 jenis fail yang berbeza, walaupun anda harus memberikan alamat e-mel anda untuk melakukan penukaran. Versi percuma berfungsi dengan baik, walaupun jika anda ingin menukar fail yang sangat besar, anda harus membayar perkhidmatan tersebut.

Salah satu perkara yang kami sukai dari FileZigZag ialah anda boleh menambahkannya sebagai pelanjutan Chrome. Ini bermaksud akses cepat dan mudah langsung dari bar alat penyemak imbas anda.

Soalan Lazim

Bolehkah saya membuka fail .docx pada telefon pintar?

Ya! Anda boleh menggunakan aplikasi Microsoft Word untuk iOS dan Android, atau menambah dokumen ke Google Drive dan melihatnya di Google Docs.

Bagaimana cara menukar dokumen Word menjadi .docx?

Sekiranya anda mempunyai versi Microsoft Word yang lebih lama (pra-2007), kemungkinan anda akan menghadapi masalah keserasian. Nasib baik, laman Zamzar di atas mempunyai keupayaan untuk menukar dokumen Word anda untuk anda. Yang perlu anda lakukan ialah memuat naik fail asal dan memuat turunnya semula dalam format baru.

Tidak Ada Perkataan

Ini adalah kaedah terbaik yang kami dapati untuk anda membuka fail .docx tanpa memiliki salinan Microsoft Word. kerana senarai ini juga merangkumi beberapa pilihan dalam talian untuk anda menukar format fail menjadi sesuatu yang boleh anda gunakan. Sekiranya anda mempunyai perisian pemproses kata kegemaran atau alat penukaran yang belum kami sebutkan di sini, mengapa tidak membaginya dengan kami dalam komen di bawah?


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found