Cara Membuka Street View di Aplikasi Peta Google

Peta Google sudah pasti menjadikan kehidupan kita lebih mudah. Sama ada anda lebih suka arahan visual atau audio, Peta Google membantu anda mencari jalan, walaupun anda berada di bandar untuk pertama kalinya.

Street View membolehkan anda melakukan lebih banyak perkara. Mengapa tidak mendapat jarak dekat dan melihat seperti apa tempat sebenar sebelum anda melawat? Sudah tentu, anda boleh menjelajahi bandar-bandar yang berbeza hanya untuk bersenang-senang, tetapi ciri ini cukup mudah dalam banyak keadaan. Inilah cara membukanya dengan Peta Google.

Street View di Peta Google

Mengakses Street View di Peta Google adalah tugas yang mudah. Inilah cara mengaktifkannya jika anda mempunyai tablet atau telefon pintar Android:

 1. Lancarkan aplikasi Peta Google pada peranti mudah alih anda. Ia tersedia di telefon pintar dan tablet.

 2. Di sudut kanan atas skrin, terdapat ikon berbentuk rhomboid. Ketuk untuk melihat paparan peta yang berbeza untuk dipilih.

 3. Pilihan terakhir dinamakan Street View. Ketik pilihan untuk mengaktifkannya di peta anda.

 4. Anda akan melihat garis biru yang menunjukkan semua jalan di peta. Cari yang anda mahu lihat di paparan jalan dan ketik.

 5. Anda sekarang akan melihat bagaimana jalan di kehidupan sebenar.

 6. Untuk keluar dari Street view, kembali atau keluar dari aplikasi. Pada saat anda membukanya, ia akan kembali pada tetapan lalai.

Bolehkah Saya Menggunakan Street View di iOS?

Walaupun banyak sumber menyatakan tidak mungkin menggunakan Street View pada peranti iOS, menurut laman web Sokongan Google rasmi, anda boleh mengakses ciri ini jika anda mempunyai iPhone atau iPad. Ini caranya:

 1. Buka Peta Google pada peranti iOS anda.
 2. Cari tempat yang diingini atau ketuk mana-mana lokasi di peta dan tahan untuk menjatuhkan pin. Anda juga boleh mengetuk penanda tempat untuk memilih lokasi.
 3. Di bahagian bawah, anda akan melihat nama atau alamat tempat yang dipilih.
 4. Tatal untuk mencari foto bernama Street View. Anda juga boleh mengetuk lakaran kecil untuk melihat Street View.
 5. Ketuk Kembali apabila anda sudah selesai dengan meneroka ciri ini.

Sekiranya anda tidak mahu hanya melihat foto, tetapi untuk menjelajah lebih banyak menggunakan Street View, anda boleh menyeret jari anda atau melihat sekeliling dengan mengetuk kompas. Meleret ke kiri atau kanan juga berfungsi, begitu juga ke atas dan ke bawah. Sekiranya anda ingin memperbesar atau memperkecil, cubit terbuka atau tutup pada skrin.

Buka Street View pada Aplikasi Peta Google

Bolehkah Saya Menggunakan Street View di Komputer Saya?

Ya! Ciri ini juga terdapat di PC. Inilah cara menggunakannya:

 1. Buka penyemak imbas anda dan pergi ke Peta Google.

 2. Klik pada Pegman di sudut kanan bawah.

 3. Seret dia ke tempat yang ingin anda lihat di Street View.

 4. Lepaskan klik untuk menjatuhkan Pegman ke tempat tertentu di peta.

Cara lain adalah mencari tempat atau alamat tertentu dan klik di atasnya. Anda akan melihat ikon Street View pada foto di sebelah kiri, jadi klik untuk melihat gambar yang lebih besar.

Apa Yang Boleh Saya Lihat di Peta Google?

Terdapat pilihan hebat lain yang membolehkan anda berkeliling bandar dengan lebih pantas.

 1. Sekiranya anda akan menggunakan pengangkutan awam, anda mungkin ingin menggunakan Peta Google untuk memeriksa laluan bas atau nama perhentian bas.

 2. Sekiranya anda ingin mengetahui berapa lama masa yang diperlukan untuk sampai ke suatu tempat, pilih ikon Lalu Lintas untuk melihat apakah ada kesesakan di laluan yang perlu anda lalui.

 3. Adakah anda berminat untuk berbasikal? Anda boleh melihat ciri Berbasikal sambil merancang laluan seterusnya. Walau bagaimanapun, ciri ini mungkin tidak tersedia di wilayah anda.

 4. Paparan Satelit akan membolehkan pemandangan bandar yang lebih hidup, dan serupa dengan Street View.

 5. Sekiranya anda bercadang untuk berjalan kaki atau mengunjungi tempat untuk pertama kalinya, anda boleh melihat rupa bentuk medan dengan mengetuk ikon Terrain.

 6. Sekiranya anda ingin pergi lebih mendalam, pilih ciri 3D. Permukaan rata di skrin anda kini akan muncul dengan bayangan untuk kesan 3D.

Cara Membuka Street View di Peta Google

Paparan Jalan untuk Lebih Ketepatan

Sekiranya anda jenis visual, anda akan menyukai ciri ini. Sama ada anda menggunakan navigasi atau tidak, anda mungkin ingat seperti apa tempat dan menjumpainya dengan lebih cepat, walaupun anda pertama kali berkunjung Belum lagi betapa seronoknya anda menjelajah tempat yang mungkin tidak mempunyai masa atau sumber untuk anda kunjungi dalam masa terdekat.

Adakah anda akan menggunakan Street View untuk tujuan keseronokan atau praktikal? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found