Tarikh dan ciri rilis Android P: Android Pie ada di sini, dan inilah saatnya datang ke telefon anda

Android 9 Pie akhirnya ada di sini, jika anda mempunyai telefon tertentu. Seperti semua versi Android, Google menurunkan OS mudah alih terbaharu pada perantinya terlebih dahulu sementara pengeluar lain meluangkan masa mereka untuk mengemas kini telefon bimbit mereka dengan versi Android Pie yang disesuaikan.

Tarikh dan ciri pelepasan Android P: Android Pie ada di sini, dan inilah masanya untuk telefon anda Lihat yang berkaitan 70 aplikasi Android terbaik pada tahun 2020: Dapatkan yang terbaik dari telefon anda Google Fuchsia: Apa itu dan kapan ia akan dilancarkan?

Kali ini Android telah melakukan banyak perbaikan. Kerak tebal di bawah Pie terletak satu set ciri baru yang enak yang semuanya direka untuk meningkatkan kehidupan pengguna Android dengan cara yang bermakna. Di blog pembangun Android, Google menyenaraikan pelbagai kemas kini kualiti hidup untuk Android Pie, seperti bateri adaptif dan ciri bertenaga AI yang mengubah penampilan dan operasi telefon anda berdasarkan cara pengguna berinteraksi dengan peranti.

Kini Android Pie sudah bebas, pengguna Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 dan Pixel 2 XL semestinya dapat memuat turun dan menjalankan Pie dengan masalah sifar. Telefon bimbit lain akan menerima kemas kini tidak lama lagi.

BACA SETERUSNYA: Cara melihat aplikasi Android mana yang mengintip anda

Android Pie: Semua yang perlu anda ketahui

Tarikh keluaran Android Pie: Bilakah telefon anda akan dikemas kini ke Android P?

Android Pie tersedia sekarang jika anda menggunakan telefon bimbit tertentu. Sudah lama datang sebagai pembangun Pie yang disiarkan secara langsung pada bulan Mac, dengan versi beta pada bulan Mei selepas Google I / O.

Pada masa ini pemilik mana-mana telefon pintar Google Pixel akan mengemas kini Android Pie ke peranti mereka, dan pengeluar lain berhasrat untuk mendorong Pie kepada pengguna dari musim gugur.

Masih belum diketahui kapan Android Pie akan menapis ke peranti lain, tetapi kami sudah mengetahui bahawa peranti ini menjalankan Android Pie pada masa ini:

 • Piksel 2
 • Pixel 2 XL
 • Piksel
 • Pixel XL

Dipercayai bahawa peranti ini akan menerima kemas kini Android Pie pada tahun ini, walaupun tidak semua pengeluar mengesahkan jika demikian.

 • Telefon Penting
 • Motorola Moto Z3
 • Bermain Motorola Moto Z3
 • Motorola Moto Z2 Force
 • Bermain Motorola Moto Z2
 • Motorola Moto X4
 • Motorola Moto G6 Plus
 • Motorola Moto G6
 • Bermain Motorola Moto G6
 • Nokia 1
 • Nokia 2.1
 • Nokia 3
 • Nokia 3.1
 • Nokia 5
 • Nokia 5.1
 • Nokia 6
 • Nokia 6.1
 • Nokia 7 Plus
 • Nokia 8 Sirocco
 • OnePlus 6
 • OnePlus 5
 • OnePlus 5T
 • OnePlus 3
 • OnePlus 3T
 • Oppo R15 Pro
 • Sony Xperia XZ2
 • Sony Xperia XZ2 Premium
 • Sony Xperia XZ2 Compact
 • Sony Xperia XZ Premium
 • Sony Xperia XZ1
 • Sony Xperia XZ1 Compact
 • Sony Xperia XA
 • Sony Xperia XA2 Ultra
 • Sony Xperia XA2 Plus
 • Vivo X21
 • Xiaomi Mi Mix 2S

BACA SETERUSNYA: Aplikasi Android terbaik untuk 2018

Nama Android Pie: Cara Google memilih makanan manisnya

Google perlahan-lahan mulai menggunakan abjad bertema pencuci mulut dan, setelah Android Oreo, itu adalah giliran huruf "P". Google nampaknya telah berpuas hati dengan Pie kerana ia adalah pilihan makanan manis, dan kita tidak boleh membantah sebaliknya - sebahagiannya kerana kita juga tidak dapat memikirkan pencuci mulut lain yang berasaskan "P" yang sama seperti pai.

Pertanyaan harus diajukan mengenai apa yang akan dipanggil Android 10 Q, tetapi mungkin Google akhirnya dapat menjatuhkan nama pencuci mulut ketika mereka beralih fokus dari Android dan menuju Projek Fuchsia misteri barunya.

Cara memasang Android 9 Pie

Sekiranya anda ingin menjadi antara yang pertama menggunakan Android Pie, anda boleh mendaftar untuk menjadi penguji beta Android. Anda juga dapat membandingkan fitur Android Pie baru dengan yang ditambahkan dalam Android Oreo. Namun, sebelum anda memuat turun versi awal perisian, Google telah memberi amaran bahawa binaan ini mungkin melanggar, jadi anda harus memasangnya hanya jika anda tahu apa yang anda lakukan, dan tidak pernah di telefon harian anda.

Ciri Android Pie

Android Pie: Kedudukan disahkan

Seperti yang diramalkan oleh Bloomberg, Google mengesahkan Android P akan menyokong "notch" gaya X iPhone atau pemotongan paparan.

asus_zenfone_5_2_0

Kami melihat sejumlah telefon Android baru, termasuk Asus ZenFone 5Z, di MWC 2018 yang menampilkan potongan. Baru-baru ini, ia dilihat pada rata-rata Huawei P20 dan telefon bimbit Huawei P20 Pro yang hebat. Pada tahap ini nampaknya Google melayani pengeluar pihak ketiga ini daripada perlu merancang takuk gaya iPhone-X untuk peranti Pixel sendiri.

Secara peribadi, saya juga ingin berfikir bahawa Google lebih baik daripada menyalin ciri Apple yang lebih mengenai gaya daripada fungsi.

BACA SETERUSNYA: Ulasan iPhone X

Tembakan itu nampaknya menunjukkan bar navigasi yang diperbaharui yang menampilkan butang rumah "berbentuk pil" yang lebih nipis, serupa dengan yang dilihat pada iPhone X, dengan pilihan aplikasi baru-baru ini hilang. Ini, disertai dengan laporan dari sumber yang biasa dengan rancangan tersebut, menunjukkan bahawa anda dapat mengakses fitur multitasking pada Android P dengan menggeser ke atas dari bawah layar, iPhone X.

Android Pie: Rupa baru

Google mengatakan pada persidangan I / O bahawa dengan Android P telah "memberi penekanan khusus pada kesederhanaan." Hasilnya, Android P mempunyai navigasi sistem baru dan Google memperluas isyarat untuk membolehkan navigasi dari skrin utama anda. Ini telah direka khas untuk telefon yang lebih besar yang lebih sukar digunakan dengan satu tangan. Pilihan Tetapan Pantas yang direka semula menjadikannya lebih mudah untuk mengambil dan mengedit tangkapan skrin, membawa kawalan kelantangan yang dipermudah, dan menambahkan cara yang lebih mudah untuk menguruskan pemberitahuan.

Android P: Isyarat gaya X iPhone dan Teks Pintar dalam Gambaran Keseluruhan

Tangkapan skrin dari kemas kini Android terbaru, disiarkan di Blog Pembangun Android dan ditemui oleh 9to5Google, menambah berat badan terhadap tuntutan kedudukan dari bulan lalu, serta isyarat baru yang baru disahkan. Dengan Android P, anda dapat menggesek ke atas untuk melihat Ikhtisar yang baru dirancang, yang memberikan pandangan sekilas pada pratonton skrin penuh aplikasi yang baru anda gunakan. Anda kemudian akan dapat menggunakan salah satu daripadanya. Android P juga menghadirkan Pemilihan Teks Pintar (yang mengenali makna teks yang anda pilih dan mencadangkan tindakan yang relevan) ke Gambaran Keseluruhan, menjadikannya lebih mudah untuk bergerak antara aplikasi, misalnya.

BACA SETERUSNYA: Apa itu Project Fuchsia Google?

Android Pie: Bateri dan kecerahan adaptif

Dengan Android P, Google telah bekerjasama dengan firma AI DeepMind untuk membuat ciri yang disebut Adaptive Battery. Ini menggunakan pembelajaran mesin untuk mempelajari tingkah laku anda dan mengutamakan kuasa bateri hanya untuk aplikasi dan perkhidmatan yang paling banyak Anda gunakan, "untuk membantu anda menghabiskan sepenuhnya bateri anda". Pembelajaran mesin ini juga digunakan untuk membangun Adaptive Brightness, yang mempelajari bagaimana anda ingin mengatur slaid kecerahan berdasarkan persekitaran anda. Ciri sudah tersedia di iOS.

Di tempat lain, pembelajaran mesin ini akan "membantu anda menavigasi hari anda dengan lebih baik", menggunakan konteks untuk memberikan cadangan yang lebih bijak berdasarkan perkara yang paling anda gemari, dan secara automatik menjangkakan tindakan anda yang seterusnya. Tindakan Apl, misalnya, membantu anda menyelesaikan tugas seterusnya dengan lebih cepat dengan meramalkan apa yang ingin anda lakukan seterusnya. Contoh yang diberikan oleh Google adalah ketika anda menyambungkan fon kepala anda. Di Android P, perisian akan secara otomatis membuka Spotify, misalnya. Tindakan akan muncul di seluruh Android di tempat seperti Pelancar, Pemilihan Teks Pintar, Play Store, aplikasi Carian Google dan Pembantu.

Android Pie: Pemberitahuan yang lebih baik

Di tempat lain, Android P menampilkan pemberitahuan pesanan baru yang lebih baik. Lebih khusus lagi, anda dapat melihat gambar yang telah anda kirim dan mesej sebelumnya dalam perbualan secara langsung dari cabutan pemberitahuan, dan anda juga dapat mengirim foto dan pelekat tanpa perlu membuka aplikasi. Di antara penyempurnaan lain, balasan yang anda kirim dari laci pemberitahuan juga akan disimpan sebagai draf di aplikasi yang sesuai sekiranya anda menutup pemberitahuan secara tidak sengaja. Seperti semua yang ada di halaman ini, mana-mana penyempurnaan ini mungkin hilang atau berubah pada waktunya, kerana versi Android P berturut-turut dikeluarkan.

Android Piue: Kesejahteraan

Android P

"Teknologi harus menolong hidup anda, bukan mengalihkan perhatian dari Anda," kata Google di I / O, jadi syarikat telah mempermudah untuk menguruskan tabiat teknologi anda (dan kemungkinan ketagihan). Sebagai contoh, Papan Pemuka baru akan menunjukkan kepada anda berapa kali anda membuka kunci telefon anda, berapa banyak masa yang anda habiskan dalam aplikasi tertentu, berapa banyak pemberitahuan yang anda terima dan banyak lagi. Pemasa Aplikasi membolehkan anda menetapkan had masa pada aplikasi, dan akan mendorong anda ketika anda hampir mencapai had anda, sementara mod Jangan Ganggu yang baru membungkam bukan hanya panggilan dan pemberitahuan, tetapi juga gangguan visual yang muncul di skrin anda. Di Android P, mod ini diaktifkan secara automatik apabila anda meletakkan telefon menghadap ke atas meja.

Android Pie: Sokongan kamera berganda

Oleh kerana begitu banyak telefon kini mempunyai dua kamera, Android P juga dilengkapi dengan sokongan kamera ganda. API baru membolehkan aplikasi "mengakses aliran serentak dari dua atau lebih kamera fizikal", jelas blog pembangun Android.

"Pada peranti dengan kamera dwi-depan atau dwi-belakang, anda dapat membuat fitur inovatif yang tidak mungkin hanya dengan satu kamera, seperti zoom lancar, bokeh, dan penglihatan stereo", menjelaskan blog. "Kami tidak sabar untuk melihat kreasi baru dan menarik anda kerana peranti Android P yang menyokong banyak kamera menjangkau pasaran pada tahun depan."

Android Pie: Keselamatan, privasi dan peningkatan prestasi

Bersama dengan sejumlah penyempurnaan akhir yang lain, yang dapat anda baca di Blog Pembangun Android, Google telah mengumumkan bahawa Android P akan memperkuat asas Android, "melanjutkan pelaburan jangka panjang kami untuk menjadikan Android platform terbaik untuk pengembang". Dengan ini, terdapat peningkatan keselamatan, privasi, prestasi dan kecekapan kuasa. Khususnya, "Android P menyekat akses ke mikrofon, kamera, dan semua ... sensor dari aplikasi yang tidak berfungsi," untuk memastikan privasi yang lebih baik, jelas Google.

Android Pie: Menjatuhkan sokongan untuk telefon bimbit tertentu

Salah satu pendedahan yang menonjol dari siaran pembangun baru-baru ini adalah bahawa Google secara rasmi mengakhiri sokongan OS utama untuk model lama, iaitu tablet Nexus 5X, Google Nexus 6P dan Pixel C.

Produk 2015 hanya akan disokong selama dua tahun, jadi perubahan ini tidak mengejutkan, tetapi akan menggusarkan beberapa peminat setia. Hasilnya, Android 8.1 adalah OS utama yang terakhir disokong. Google akan menyokong kemas kini keselamatan untuk telefon bimbit ini sehingga November 2018 dan kemudian anda sendiri.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found