Cara Menyusun Senarai Main Spotify

Adakah anda salah satu daripada mereka yang mendengarkan setiap genre muzik dan mempunyai ratusan lagu dalam senarai main mereka? Sekiranya ini berlaku, mengatur senarai main anda mungkin seperti mimpi buruk. Tetapi jika anda bersikeras untuk mengatur semuanya, anda harus tahu bahawa terdapat beberapa cara untuk menguruskan senarai main anda. Artikel ini akan menunjukkan cara mengatur senarai main Spotify.

Buat Dump Senarai Main untuk Lagu Baru

Pembuangan senarai main adalah kaedah terbaik untuk mengutamakan lagu baru. Semua lagu baru yang baru-baru ini anda dengar dan sukai (dan sering berpura-pura tidak) boleh mempunyai senarai main mereka sendiri. Anda boleh mendengarnya berulang kali sehingga anda jatuh sakit.

Menghapus Lagu Dari Sampah Senarai Main Anda

Anggaplah ini sebagai penyucian senarai main: Sekiranya anda masih menyukai lagu-lagu tersebut setelah terus mengulanginya, lagu tersebut wajar dipindahkan ke senarai main lain. Sekiranya anda tidak menyukainya, alih keluar. Sudah tentu, jika anda masih belum mendapat cukup, anda boleh meninggalkan lagu-lagu tersebut di tempat pembuangan atau membuat senarai main yang berasingan.

Dengan begitu, anda akan sentiasa mempunyai ruang untuk lagu baru yang perlu anda dengarkan berulang kali berjam-jam.

Perpustakaan Senarai Main

Perpustakaan anda mengandungi semua lagu yang anda sukai dan senarai main anda. Anda boleh menyesuaikannya mengikut pilihan anda. Kami akan menunjukkan beberapa petua & trik bagaimana mengaturnya.

Kumpulan Senarai Main Diurut mengikut Bila Anda Mendengarnya

Pernahkah anda mendengar lagu yang mengingatkan anda tentang perjalanan yang menyeronokkan, teman lelaki pertama, datuk nenek, atau masa kecil anda? Muzik boleh berfungsi sebagai mesin masa. Ia dapat membawa anda kembali dan memberi anda akses kepada kenangan rawak yang tidak anda sedari.

Anda boleh menyusun senarai main berdasarkan ini. Sekiranya anda ingin kembali ke masa lalu dan ingat bagaimana perasaan anda tepat pada waktu yang tepat, cubalah mengatur kumpulan senarai main anda mengikut ketika anda mendengar lagu-lagu tertentu.

Kumpulan Senarai Main Disusun mengikut Mood / Emosi

Beberapa lagu sedih, ada yang gembira, ada yang membuat anda merasa seperti bos. Sekiranya anda berusaha menyusun senarai main anda mengikut emosi, anda akan selalu tinggal beberapa minit daripada mengatur suasana tertentu.

Sebagai contoh, anda boleh mempunyai senarai main yang ditentukan untuk muzik kereta. Sekiranya anda memandu ke tempat kerja setiap hari, atau melakukan perjalanan jauh sekali-sekala, anda boleh memilih lagu-lagu yang anda rasa akan menjadi hebat di dalam kereta dan memasukkannya ke senarai main yang berasingan.

Untuk mendengar muzik semasa bekerja, anda boleh membuat senarai main dengan semua lagu "bekerja": lagu-lagu yang akan memotivasi dan memberi inspirasi kepada anda untuk melakukan tugas anda dengan lebih baik lagi.

Pergi ke gim mungkin lebih mudah jika anda mempunyai senarai main dengan lagu-lagu yang benar-benar mendorong anda. Tidak ada yang menentang Mariah Carey, tetapi anda mungkin tidak mahu memukul berat sambil mendengarnya Yang saya mahukan untuk Krismas adalah anda.

Pertindihan

Oleh kerana anda (semoga) mempunyai lebih daripada satu senarai main, pertindihan pasti berlaku. Lagu yang sama boleh memuatkan lebih daripada satu senarai main anda. Ini mungkin perkara yang baik. Anda mungkin mempunyai lagu yang sama dalam senarai main mood, senarai main untuk lagu kegemaran anda di sekolah menengah, dan lagu untuk lagu yang anda nyatakan membenci tetapi suka diam-diam.

Jentera Senarai Main

Seperti mengagumkan, Spotify juga mempunyai alat yang luar biasa untuk mengatur dan meninjau muzik anda. Salah satunya disebut Playlist Machinery, sebuah aplikasi yang membolehkan anda melalui perpustakaan muzik anda dan menyusun muziknya.

Inilah cara anda boleh mengakses Mesin Senarai Main:

  1. Buka penyemak imbas anda.
  2. Taip "Playlist mesin Spotify" dan buka.

  3. Log masuk ke akaun Spotify anda.

  4. Setelah anda log masuk, pustaka muzik anda akan diselaraskan.

Anda boleh menggunakan Mesin Senarai Main di kedua telefon dan komputer anda dan memainkan muzik dalam aplikasi.

Kumpulan Senarai Main Diurut mengikut Genre

Dengan Playlist Machinery, anda boleh mengatur muzik mengikut genre. Di sebelah kiri, anda akan melihat semua muzik anda disusun mengikut genre. Sekiranya anda suka mendengarkan semua jenis muzik, pilihan ini akan menunjukkan kepada anda genre yang dimiliki oleh kebanyakan lagu anda.

Urutan beralih dari genre paling kerap di bahagian atas hingga yang paling jarang di bahagian bawah.

Kumpulan Senarai Main Disusun mengikut Dekad

Playlist Machinery juga membolehkan anda menyusun muzik mengikut dekad. Aplikasi ini akan menyusun lagu anda secara automatik dalam folder bergantung pada dekad pelepasannya.

Kumpulan Senarai Main Disusun mengikut Gaya

Lagu anda akan disusun mengikut gaya di Playlist Machinery. Ini membolehkan anda mengakses lagu yang lengang, lantang, jelas, dll.

Selain perkara di atas, Playlist Machinery mengatur lagu-lagu anda sesuai dengan suasana hati, waktu tambahan, popularitas, dan jangka waktu.

Analisis Senarai Main Spotify anda

Terdapat pelbagai alat dalam talian yang boleh anda gunakan untuk menganalisis senarai main anda mengikut kriteria. Chosic Spotify Playlist Analyzer adalah salah satu alat tersebut. Untuk mengetahui cara kerjanya:

1. Pergi ke //www.chosic.com/spotify-playlist-analyzer/.

2. Masukkan pautan untuk senarai main yang ingin anda analisis atau log masuk ke akaun Spotify anda.

3. Jika anda log masuk, ketuk "Senarai Main Anda."

4. Pilih senarai main.

Setelah memilih senarai main, anda akan melihat maklumat asas mengenainya, seperti jumlah lagu, genre paling kerap, dekad paling berulang, kunci, dan terakhir dikemas kini. Semasa menatal ke bawah, anda akan melihat keseluruhan mood senarai main anda ditunjukkan dalam bentuk peratusan.

Anda juga akan melihat senarai artis teratas berdasarkan kekerapan mereka muncul dalam senarai main dan senarai genre yang ada dalam senarai main.

Dekad yang dilepaskan dan dekad yang paling kerap juga ada.

Pada akhirnya, anda dapat memeriksa penilaian keseluruhan senarai main anda mengikut:

1. Peringkat artis - mempunyai satu lagu bagi setiap artis akan mendapat nilai tertinggi.

2. Peringkat genre - tidak terlalu banyak genre dalam satu senarai main.

3. Peringkat populariti - mempunyai gabungan muzik popular dan kurang popular.

4. Peringkat panjang - skor lebih tinggi jika terdapat sekurang-kurangnya 50 lagu.

Soalan Lazim

Bagaimana saya menukar pesanan senarai main Spotify saya?

Mengubah pesanan senarai main anda di Spotify hanya dapat dilakukan melalui aplikasi desktop. Anda boleh menyusun semula pesanan seperti berikut:

1. Buka aplikasi desktop Spotify.

2. Tekan dan tahan senarai main.

3. Seret dan lepaskan pada kedudukan pilihan anda.

Muzik Bertutur Lebih Keras Daripada Kata

Kini anda telah belajar bagaimana mengatur senarai main Spotify dengan pelbagai cara. Sama ada mengikut mood, genre, tarikh, gaya, atau yang lain, senarai main yang teratur akan membolehkan anda bukan sahaja memilih lagu untuk setiap keadaan tetapi juga menggunakan muzik anda seperti mesin masa dan perjalanan kembali ke masa yang lalu.

Untuk menganalisis senarai main anda, anda boleh menggunakan alat seperti Playlist Machinery atau Chosic Spotify Playlist Analyzer. Hasilnya mungkin mengejutkan anda.

Bagaimana anda mengatur senarai main Spotify anda? Beritahu kami dalam komen di bawah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found