Kajian Panasonic HDC-SD90

Gambar 1 dari 2

Panasonic HDC-SD90

Panasonic HDC-SD90
£ 430 Harga semasa dikaji

Tidak semua orang mampu membayar hampir 800 £ untuk kamkorder pengguna kelas atas Panasonic (HDC-TM900), tetapi anda tidak perlu banyak berkorban dengan bergerak di bawah jangkauan. Memang ada beberapa kelebihan HDC-SD90 yang lebih murah.

Yang pertama adalah ukuran dan berat. Walaupun SD90 mampu menangkap rakaman 1080 / 50p yang sangat halus - sama dengan TM900 - ia adalah peranti yang jauh lebih kecil, lebih ringan dan lebih banyak poket. Ini memiliki layar sentuh, sama seperti TM900, dan bahkan ada soket 3,5 mm untuk mikrofon luaran, serta kasut aksesori. Luncurkan penyesuai kecil ke dalam slot di bahagian belakang dan anda akan dapat memasang lampu video luaran pilihan.

Terdapat lebih banyak berita baik: dua bukaan kecil di sebelah lensa di bahagian depan kamera menunjukkan bahawa kamera akan mengambil lensa penukaran 3D baru Panasonic (lihat di bawah); ia mempunyai zoom optik yang lebih besar daripada TM900 - 21x berbanding 12x - dan lensa mempunyai sudut maksimum yang lebih luas - 28mm berbanding 35mm. Anda juga mendapat banyak ciri canggih, termasuk teknologi penstabilan imej hibrid baru Panasonic, yang menggabungkan kaedah optik dan elektrik untuk video genggam super lancar.

Panasonic HDC-SD90

Terdapat banyak perbezaan, namun yang paling penting adalah ukuran lensa itu. Ini jauh lebih kecil daripada TM900, apertur maksimum tidak sebesar (pada f1.8) dan susunan sensor di belakangnya juga tidak sedekat yang canggih. Di mana TM900 menggunakan tiga sensor CMOS 3.05-megapiksel, SD90 hanya mempunyai sensor 3.3-megapiksel tunggal.

Maksudnya, tidak dapat tidak, adalah prestasi cahaya rendah yang lebih rendah. Kami menguji dalam keadaan yang sama seperti TM900 dan mendapati SD90 menghasilkan lebih banyak bunyi dan tidak mewakili warna dengan tepat. Itu yang diharapkan, dan jauh dari bencana. Sebenarnya, perbezaannya jauh lebih sedikit dari yang kami harapkan, hanya menjadi tidak nyaman dilihat dalam cahaya rendah pada tahap zoom yang diperpanjang.

Dalam cahaya yang baik, perbezaan antara keduanya masih lebih ramping, dan penstabilan imej hibrid adalah penyataan. Pada zoom maksimum, anda boleh merakam rakaman tangan dan masih menghasilkan rakaman yang stabil. Bagi kebanyakan pembuat filem rumah biasa, ini adalah langkah besar dari kamera video poket seperti Flip MinoHD dan juga kompak berkemampuan HD paling tinggi.

Selain mempunyai kualiti yang baik, sangat mudah untuk digunakan. Kami mendapati autofokus bertindak balas dengan cepat dan masuk akal dalam kebanyakan keadaan, dan mod automatik pintar Panasonic dapat menyesuaikan diri dengan perubahan pesat dalam keadaan sehingga kebanyakan orang tidak akan merasa perlu memasuki sistem menu skrin sentuh kamera untuk menyesuaikan iris, rana dan keseimbangan putih.

Begitu juga, kerana salah satu ciri yang hilang dari SD90 yang dimiliki oleh TM900 adalah sistem penyesuaian cincin lensa Panasonic yang luar biasa. Juga tidak ada bentuk memori terbina dalam (anda mesti menyediakan kad SDHC atau SDXC anda sendiri), rakaman audio 5.1 dan pemidang tilik elektronik (EVF). SD90 hanya merakam gambar pegun 5 megapiksel, dan layar 3innya juga tidak begitu tajam, hanya menggunakan 230.4kpiksel.

Tetapi, cabaran terbesar untuk SD90 bukan berasal dari kakaknya, atau bahkan kamkoder lain dengan harga yang sama, tetapi pencerobohan yang stabil di wilayahnya oleh kamera DSLR dan SLD (lensa tunggal, pandangan langsung), yang kualiti mentahnya menjadi ancaman sebenar terhadap jenis peranti ini. Buat masa ini, kemudahan autofokus yang licin, zoom yang besar dan penstabilan gambar yang luar biasa dengan warna untuk SD90, tetapi kita dapat melihat waktu, tidak jauh, ketika semua yang anda perlukan atau mahukan adalah DSLR.

Spesifikasi

Piawai HD camcorder 1080p
Resolusi video maksimum camcorder 1920 x 1080
Peringkat megapiksel kamera 5.0mp
Format rakaman kamkorder AVCHD
Kasut aksesori? iya
Julat zoom optik kamera 21x
Penstabilan imej optik kamera iya
Penstabilan imej elektronik? iya
Saiz skrin 3.0in
Skrin sentuh iya
Pencari pandangan? tidak
Denyar terbina dalam? iya
Cahaya? iya
Bilangan sensor 1

Audio

Jenis mikrofon dalaman Stereo
Soket mikrofon luaran? iya
Hayat bateri yang disebut 55minit

Dimensi

Lebar dimensi 66
Kedalaman dimensi 138
Ketinggian dimensi 69
Dimensi 66 x 138 x 69 mm (WDH)
Berat 435.000kg

Penyimpanan

Memori bersepadu 0.0GB
Jenis storan dalaman kamkorder N / A

Keluaran

Sambungan data USB
Output video komposit? iya
Output video komponen? iya

Aksesori

Alat kawalan jauh? tidak
Dok? tidak

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found